Opleiding De pedagogisch coach

Niveau
Tijdsduur

Opleiding De pedagogisch coach

Kans Kwadraat
Logo van Kans Kwadraat

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Wil jij de pedagogische kwaliteit van jouw opvanglocatie helpen verbeteren?

Start met de IKK-erkende 6-daagse opleiding De pedagogisch coach

Als pedagogisch coach ben jij de spil tussen het pedagogisch beleid en de uitvoering hiervan op de groep. Je bewaakt en verbetert de pedagogische kwaliteit van jouw kinderopvangorganisatie. Dit doe je door het coachen, observeren, ondersteunen en adviseren van pedagogisch medewerkers bij hun werkzaamheden op de groep.

Volg onze Pedagogisch coach opleiding en kwalificeer je voor de functie van pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Met onze opleiding ontwikkel jij je coachvaardigheden, zodat je als coach in de kinderopvang de kwaliteit van het pedagogisch…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Pedagogiek, Coaching, Leerpsychologie, Onderwijsmanagement / Onderwijskunde en Didactische vaardigheden.

Wil jij de pedagogische kwaliteit van jouw opvanglocatie helpen verbeteren?

Start met de IKK-erkende 6-daagse opleiding De pedagogisch coach

Als pedagogisch coach ben jij de spil tussen het pedagogisch beleid en de uitvoering hiervan op de groep. Je bewaakt en verbetert de pedagogische kwaliteit van jouw kinderopvangorganisatie. Dit doe je door het coachen, observeren, ondersteunen en adviseren van pedagogisch medewerkers bij hun werkzaamheden op de groep.

Volg onze Pedagogisch coach opleiding en kwalificeer je voor de functie van pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Met onze opleiding ontwikkel jij je coachvaardigheden, zodat je als coach in de kinderopvang de kwaliteit van het pedagogisch handelen van de pedagogisch medewerkers kunt vergroten.

 • Startdata het hele jaar door!
 • Leer van elkaar
 • Inclusief online leeromgeving
 • Veel feedback van jouw twee trainers
 • Inclusief veel oefenmateriaal

Waarom deze opleiding?

Als pedagogisch coach is het belangrijk dat je je pedagogische kennis actueel houdt. Door literatuurstudie, praktijkopdrachten en interactieve werkvormen wordt je pedagogische kennis opgefrist en verdiept. Wij reiken je verschillende instrumenten aan waarmee je jezelf, de ander en de organisatie naar een kwalitatief hoger plan kan brengen.

Elke bijeenkomst heeft zijn eigen leerdoelen die toegespitst zijn op het verwerven van theorie, het inzetten van deze theorie in de praktijk en op leervragen van jou als deelnemer.

Wat je gaat leren

Je leert wat coachvaardigheden zijn, welke je al beheerst en welke vaardigheden je nog kunt ontwikkelen. Ook ontdek je welke vaardigheden bij je passen en welke vaardigheden je in verschillende situaties het beste in kunt zetten. Je weet wat de essentie is van coachen en je kunt als coach, op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid, aan de slag in je team.

Je leert welke eisen de wet IKK stelt aan het pedagogisch beleidsmedewerker/coach zijn en aan de organisaties en hoe hieraan te voldoen. Ook leer je hoe je doelen stelt en hoe je een plan om de gestelde doelen te bereiken opstelt voor jouw organisatie.

Ik heb veel inzicht gekregen in het opzetten van een coachtraject en hoe je dit stap voor stap uitvoert.”

— Deelnemer opleiding De pedagogisch coach

Videofeedback

Werken met videofeedback is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Videofeedback is een prachtig instrument om situaties te bekijken, te bespreken en nog eens terug te zien. Je kunt inzoomen op het handelen van de pedagogisch medewerker om vervolgens te bekijken wat dit doet met de kinderen. Reflecteren op jezelf met beeld heeft een veel sterker effect dan reflecteren met taal.

Programma

 • E-learning voorafgaand aan iedere bijeenkomst met: Kijken, lezen, doen
 • 6 bijeenkomsten
 • Opdrachten/logboek
 • Eindopdracht en eindpresentatie

Dag 1 – De kern van coachen (coaching)
Dag 2 – De pedagogiek als basis (pedagogiek)
Dag 3 – Jouw rugzak als pedagogisch coach (coaching)
Dag 4 – Waarnemen, reflectie en verandering (pedagogiek)
Dag 5 – Teamcoaching in de praktijk (coaching)
Dag 6 – Van leren naar doen (coaching)

Na de opleiding

 • Zijn jouw coachvaardigheden vergroot en weet je hoe coaching effectief kan worden ingezet;
 • Heb je je eigen kracht ontdekt en ben je je bewust van je comfortzone;
 • Kun je je coachtechnieken bewust inzetten en toepassen;
 • Ben je in staat een coachplan te schrijven waarin de pedagogische doelen van jouw organisatie en de weg daarnaartoe uitgewerkt is;
 • Weet je welke tools je tot je beschikking hebt en welke tool in welke situatie het meest geschikt is;
 • Heb je jouw pedagogische kennis opgefrist en heb je je erin verdiept zodat je weet wat een kind van 0-13 jaar nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen;
 • Heb je kennis van en visie op een liefdevolle en positieve pedagogische begeleiding;
 • Heb je kennis gemaakt met videofeedback en hoe je dit op een eenvoudige manier tijdens het coachen kunt inzetten.

Er was een erg fijne sfeer in de groep waarin iedereen respect had voor elkaar. Daarnaast is er hard gewerkt, maar ook veel gelachen.

— Deelnemer opleiding De pedagogisch coach

Instroomeisen

Wij vinden dat je vooral leert door te doen. Dit betekent niet alleen bijeenkomsten volgen, maar juist het geleerde direct oefenen in de praktijk. Daarom vragen we daarnaast het volgende:

 • Je hebt een MBO-4 diploma dat kwalificeert voor de functie van pedagogisch medewerker/peuterspeelzaalleidster. Voor meer informatie over de kwalificatie-eis klik hier voor het besluit cao-tafel Kinderopvang en cao-tafel Sociaal Werk. Twijfel je of je de juiste vooropleiding hebt om te voldoen aan de eisen volgens de wet IKK? Check dit dan op de site van FCB. Daarnaast is de opleiding zeer geschikt voor iedereen die al gekwalificeerd is voor de functie van pedagogisch coach of pedagogisch coach/beleidsmedewerker maar beter wil worden in zijn of haar vak!
 • Je bent werkzaam bij een kinderopvangorganisatie (dit kan een kinderopvang en/of buitenschoolse opvang zijn);
 • Je hebt binnen deze kinderopvangorganisatie toegang tot de groep (je hebt een geldig VOG);
 • Je mag bij deze kinderopvangorganisatie coachgesprekken oefenen met een pedagogisch medewerker;
 • De kinderopvangorganisatie waar jij werkt geeft je toegang tot het pedagogisch beleidsplan/coachplan;
 • De kinderopvangorganisatie staat erachter dat jij je als pedagogisch coach laat bijscholen;
 • Bij de kinderopvangorganisatie waar je werkt, mag je filmen op de groep. We helpen je tijdens de opleiding de officiële toestemming te organiseren;
 • Voor deze opleiding geldt geen vrijstellingenbeleid.

Certificaat

Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een certificaat. Hiermee ben je gekwalificeerd om als pedagogisch coach in de kinderopvang te werken.

Studiebelasting

De studiebelasting is ongeveer 90-110 uur. Bestaande uit 6 bijeenkomsten (totaal 42 uur) en 48-60 uur om de e-learning te doorlopen en het maken van de praktijkopdrachten.

Kans² stimuleert jou als professional door middel van trainingen en coaching je eigen kracht te vinden en in je kracht te blijven. Zodat jij kan groeien als mens, in je rol op je werk en in het contact met jouw doelgroep. Met als doel dat jij klaar bent om jouw organisatie succesvol te helpen inspelen op nieuwe kansen, groei en veranderingen.  
Kans² helpt ontwikkeling en verandering te realiseren door leeroplossingen op maat te bieden. Deze leeroplossingen helpen jou en jouw organisatie echt verder én leveren plezier op.

Leren bij Kans²…

is leren door te doenbegint met oprechte aandacht en verbindingstart vanuit jouw talent en ervaringvan trainers met hart voor de branchegeeft energie!

Met welke training start jij?

Fris je kennis op, leer nieuwe vaardigheden, maak kennis met nieuwe methodes / technieken en vergroot jouw eigen kracht.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.