Opleiding Pedagogiek 0 tot 13 jaar

Niveau
Tijdsduur

Opleiding Pedagogiek 0 tot 13 jaar

Kans Kwadraat
Logo van Kans Kwadraat

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Behaal jouw aanvullend certificaat

Wil jij als pedagogisch medewerker werken bij een kinderdagverblijf of BSO en voldoet je diploma niet (helemaal) meer? Met onze verkorte opleiding Pedagogiek 0-13 jaar kan jij snel gekwalificeerd aan de slag met een rugzak vol pedagogische kennis en vaardigheden. In combinatie met 99 verschillende diploma’s kwalificeert deze erkende aanvullende scholing voor de functie van pedagogisch medewerker.

 • Startdata het hele jaar door!
 • Klassikaal, e-learning én praktijkopdrachten
 • Persoonlijke begeleiding van de trainer
 • Branche-erkend certificaat

Hoe je gaat leren

De opleiding combineert alle voordelen van klassikaal en individueel leren. Je doorloopt zelfs…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Kinderdagverblijf, Pedagogiek, Kinderopvang, (Sociaal) Pedagogisch Medewerker / SPW en Kinder EHBO.

Behaal jouw aanvullend certificaat

Wil jij als pedagogisch medewerker werken bij een kinderdagverblijf of BSO en voldoet je diploma niet (helemaal) meer? Met onze verkorte opleiding Pedagogiek 0-13 jaar kan jij snel gekwalificeerd aan de slag met een rugzak vol pedagogische kennis en vaardigheden. In combinatie met 99 verschillende diploma’s kwalificeert deze erkende aanvullende scholing voor de functie van pedagogisch medewerker.

 • Startdata het hele jaar door!
 • Klassikaal, e-learning én praktijkopdrachten
 • Persoonlijke begeleiding van de trainer
 • Branche-erkend certificaat

Hoe je gaat leren

De opleiding combineert alle voordelen van klassikaal en individueel leren. Je doorloopt zelfstandig en in je eigen tempo de e-learning vol voorbeelden en praktijkvideo’s. In de drie bijeenkomsten met andere deelnemers en een deskundige trainer ga je diepte in. De pedagogische kennis wordt op de groep toegepast door het uitvoeren van diverse praktijkopdrachten. Dit doe je met een maatje (een ervaren collega) van je kinderopvangorganisatie. Zo krijg jij ondersteuning bij het oefenen en uitvoeren van de praktijkopdrachten. Want zo leer jij als pedagogisch medewerker in spe het meest.

Waarom deze opleiding?

De opleiding bevat alles wat jij als zijinstromer nodig hebt om een vliegende start te maken als pedagogisch medewerker.

 • Geleerde theorie direct in jouw nieuwe dagelijkse praktijk toepasbaar;
 • Zowel voor A2 en B2 diploma’s (A2 kwalificeert voor dagopvang en BSO, B2 kwalificeert voor BSO);
 • Verschillende opleidingsvormen: e-learning, klassikale bijeenkomsten en praktijkopdrachten;
 • Heel veel praktijkvoorbeelden, zowel foto’s als video’s, speciaal gemaakt in samenwerking met de kinderopvang;
 • De theorie over de interactievaardigheden is gemaakt i.s.m. NCKO;
 • Maatje op de groep begeleidt en ondersteunt jou tijdens de opleiding.

Ik dacht in het begin ooooh nee weer naar ‘school’! Maar na de eerste bijeenkomst was ik zo enthousiast! Dank jullie wel!

— Deelnemer Pedagogiek 0-13 jaar

Programma

Je leert de 4 pedagogische doelen kennen en waarom jouw werk als pedagogisch medewerker zo belangrijk is. Ook leer je over de algemene ontwikkeling van kinderen van 0-13 jaar en hoe je de ontwikkeling kan stimuleren. Je leert observeren met diverse technieken en leer je vanuit verschillende pedagogische stromingen te kijken naar het beleid van de organisatie waar je werkt. Telkens wordt de vertaalslag gemaakt van pedagogische theorie naar jouw pedagogisch handelen in de praktijk. Want daar gaat het natuurlijk allemaal om!

Daarnaast leer je ook meer over de 6 interactievaardigheden; dat gaat over de hoe je omgaat met de kinderen op de groep. Deze bepalen voor een groot deel de pedagogische kwaliteit bij jou op de groep. We ontwikkelden de theorie en alle praktijkvoorbeelden over de interactievaardigheden in samenwerking met het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO).
Het NCKO doet onderzoek naar de pedagogische kwaliteit van Nederlandse kinderopvang en heeft de interactievaardigheden ontwikkeld. Samen met het werkveld zijn er voor de opleiding filmopnames gemaakt van pedagogisch medewerkers. Zo leer jij de interactievaardigheden goed herkennen en inzetten in jouw dagelijkse werk.

Studiebelasting

E-learning: 10-15 uur

Je volgt geheel zelfstandig een e-learning vol voorbeelden en praktijkvideo’s. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: pedagogische doelen, interactievaardigheden, algemene ontwikkeling en pedagogische stromingen. Ook zijn de pedagogische kaders online in te zien.

Bijeenkomsten: 3x 4 uur, gespreid over 3 maanden

De drie klassikale bijeenkomsten bieden ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemers. Onder leiding van een deskundige trainer komt er theorie aan bod en worden de (praktijk)opdrachten nabesproken. Het is een interactieve bijeenkomst waarbij er direct geoefend wordt met de theorie door middel van actieve werkvormen.

Praktijkopdrachten: 11-16 uur

Gedurende de opleiding krijgt je een aantal praktijkopdrachten die je op de groep uitvoert. Zo ga je het pedagogisch beleidsplan van jouw organisatie bestuderen, interactievaardigheden oefenen met kinderen, observeren en een zelfbedachte activiteit uitvoeren.

Ik had verwacht van deze opleiding dat ik veel ‘oja-momenten’ zou hebben. Maar in de loop der jaren is er toch wel het een en ander veranderd.”

— Deelnemer Pedagogiek 0-13 jaar

Instroomeisen

 • Belangrijk is dat je een plek bij een kinderopvangorganisatie hebt waar je op de groep je opdrachten mag uitvoeren. Zo kun je direct een kijkje nemen op je ‘toekomstige’ werkplek.
 • Een diploma dat aangemerkt is door FCB. Zie de diplomacheck hierna.
 • Voor deze opleiding geldt geen vrijstellingenbeleid.

Kinderopvanglocatie

Je draait 3 maanden (gedurende de opleiding) bij voorkeur boventallig mee op jouw kinderopvanglocatie of buitenschoolse opvang. Op die manier leer je hoe het werk van pedagogisch medewerker in de praktijk ècht gaat. Dus alles wat je nodig hebt is een kinderopvangorganisatie en een computer/laptop waar je de opdrachten kunt uitvoeren.
Hoewel er geen uren verplicht zijn voor de accreditatie, raden wij aan tijdens deze periode de BBL-stage uren te volgen. Dit zijn: 16 uur per week op het kdv en 12 uur per week op de BSO.

Diplomacheck

Steeds meer diploma’s kunnen met een aanvullend bewijs voldoen aan de kwalificatie-eisen voor de functie van pedagogisch medewerker. Onze opleiding Pedagogiek 0-13 jaar is erkend door het FCB en geeft het benodigde certificaat om aan de kwalificatie-eisen te voldoen.

Wil jij weten of jouw diploma kwalificeert om onze opleiding te volgen?  Bekijk hieronder of die opleiding valt onder categorie A2 of B2. Alleen die diploma’s voldoen aan de instroomeisen van onze opleiding. A2 kwalificeert voor dagopvang en BSO, B2 kwalificeert voor BSO.

Heb je na je diplomacheck toch nog een vraag, stuur dan een mailtje naar caokinderopvang@fcb.nl. Het FCB helpt je graag verder met passend advies.

Bekijk de diplomalijst

Doe de diplomacheck

Certificaat

Na het voltooien van deze opleiding ontvang je een FCB-erkend certificaat dat geldt als aanvullend bewijs op jouw diploma. Je ontvangt deze als je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent geweest, de e-learning hebt afgerond en de eindopdracht hebt voltooid met een voldoende.

Kans² stimuleert jou als professional door middel van trainingen en coaching je eigen kracht te vinden en in je kracht te blijven. Zodat jij kan groeien als mens, in je rol op je werk en in het contact met jouw doelgroep. Met als doel dat jij klaar bent om jouw organisatie succesvol te helpen inspelen op nieuwe kansen, groei en veranderingen.  
Kans² helpt ontwikkeling en verandering te realiseren door leeroplossingen op maat te bieden. Deze leeroplossingen helpen jou en jouw organisatie echt verder én leveren plezier op.

Leren bij Kans²…

is leren door te doenbegint met oprechte aandacht en verbindingstart vanuit jouw talent en ervaringvan trainers met hart voor de branchegeeft energie!

Met welke training start jij?

Fris je kennis op, leer nieuwe vaardigheden, maak kennis met nieuwe methodes / technieken en vergroot jouw eigen kracht.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.