Training Praktijkbegeleider

Type product
Tijdsduur

Training Praktijkbegeleider

Kans Kwadraat
Logo van Kans Kwadraat

Tip: incompany training nodig? Vraag een offerte aan bij meerdere aanbieders!

Beschrijving

Waarom een training voor jou als praktijkbegeleider?

Ben jij verantwoordelijk voor het coachen, begeleiden en coördineren van leerlingen, collega’s (stagebegeleider), stagiair(e)s en/of nieuwe medewerkers? En wil je je graag bekwamen in deze nieuwe rol van praktijkopleider of praktijkcoördinator zodat iedereen zijn taken snel onder de knie krijgt, lekker draait en zichzelf kan ontwikkelen? Ben jij (binnenkort) verantwoordelijk voor deze begeleiding en wil je leren hoe je dit effectief aanpakt, of wil je jouw huidige vaardigheden aanscherpen? Schrijf je dan in voor de training Praktijkopleider.

De training is speciaal ontwikkeld voor mensen die begeleiding geven aan medewerkers/stagebegelei…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Praktijkopleider, Digitale transformatie, Governance, Verandermanagement en Innovatiemanagement.

Waarom een training voor jou als praktijkbegeleider?

Ben jij verantwoordelijk voor het coachen, begeleiden en coördineren van leerlingen, collega’s (stagebegeleider), stagiair(e)s en/of nieuwe medewerkers? En wil je je graag bekwamen in deze nieuwe rol van praktijkopleider of praktijkcoördinator zodat iedereen zijn taken snel onder de knie krijgt, lekker draait en zichzelf kan ontwikkelen? Ben jij (binnenkort) verantwoordelijk voor deze begeleiding en wil je leren hoe je dit effectief aanpakt, of wil je jouw huidige vaardigheden aanscherpen? Schrijf je dan in voor de training Praktijkopleider.

De training is speciaal ontwikkeld voor mensen die begeleiding geven aan medewerkers/stagebegeleiders, leerlingen, studenten of stagiair(e)s binnen de organisatie en hun bijbehorende kwaliteiten (verder) willen ontwikkelen. Ook is deze praktijkbegeleider training geschikt voor meer ervaren stagebegeleiders die hun begeleidingsvaardigheden willen verbeteren.

Waarom deze training?

Voor je organisatie en voor stagiair(e)s is het belangrijk om te weten hoe een succesvolle stage eruit ziet. Voor de student kan dit betekenen dat hij/zij straks met enthousiasme en zelfvertrouwen begint aan een baan bij je organisatie. Veel organisaties hebben te kampen met hoge werkdruk, druk op werving en selectie en inwerken van nieuwe medewerkers en bbl/ stagiair(e)s instroom. Om deze druk aan te kunnen nemen veel organisaties een praktijk coördinator of praktijkopleider aan.

Deze persoon vormt als het ware de spil tussen de opleiders (hogescholen en ROC’s), de stagebegeleiders, de managers en de stagiair(e)s. het belang van netwerken, samenwerken, verbinden en zichtbaar zijn is aan deze rol onlosmakelijk verbonden. Deze onderwerpen komen dan ook tijdens de training aan de orde.

Hoe vertegenwoordig je op een goede manier je werkgever? En hoe presenteer en profileer je jezelf en je organisatie?

Wat je gaat leren

Vanuit de wetenschap dat het grootste gedeelte van nieuwe medewerkers en stagiair(e)s en samenwerkingsvormen via netwerken wordt ingevuld, krijg je in deze training ook tips en trucs om te leren netwerken, je netwerkkracht te vergroten, te verbinden en stagiair(e)s en samenwerking aan te trekken.

Er zijn verschillende manieren om meer zichtbaar te zijn en op te treden als ambassadeur van je organisatie, welke past bij jou?

Verder is het goed kunnen begeleiden van een aankomend professional een vak apart. Begeleid jij al een poos stagiair(e)s en/of stagebegeleiders en wil je nu eindelijk wel eens meer coachend en progressiegericht begeleiden? Kan je wel wat meer tips en trucs gebruiken bij het begeleiden? We bieden je in deze training concrete handvatten en inzichten voor het begeleiden en beoordelen van allerhande situaties waarmee je als praktijkopleider te maken krijgt en we gaan actief aan de slag als het gaat om coachend begeleiden van (aankomend) vakprofessionals. Aan het eind van de training ga je geïnspireerd en met nieuwe inzichten naar huis. 

Ik weet nu hoe ik kan omgaan met een ongemotiveerde stagiair en op welke manier ik het gesprek kan aangaan.”

— Deelnemer Praktijkopleider

Programma

De nadruk ligt in de training op het casus gestuurd oefenen van gespreks- en begeleidings/coachings technieken en het delen van ervaringen. Verder worden er veel tips, trucs en methodes aangereikt. Het uitwisselen van ervaringen met de andere deelnemers blijkt zeer waardevol. Want je zit allemaal in hetzelfde ‘schuitje’. Je ervaringen en problemen zijn vaak herkenbaar voor anderen. We werken met een deelnemersmap met uitgebreide informatie, bijlages en ruimte voor aantekeningen en er worden lees- en/of kijk suggesties en voorbereidingsopdrachten gegeven.

Dagdeel 1

 • Rol en taken als begeleider en praktijkopleider en  “De groeimindset”
 • Coachend begeleiden; effectief communiceren als coach
 • Profileren, presenteren en netwerken, hoe dan?
 • Reflecteren STARRT er mee!

Dagdeel 2

 • Geven van ontwikkelingsgerichte feedback
 • Professioneel gedrag en leerdoelen
 • Progressiegericht begeleiden, hoe doe je dat?
 • Coachen bij prestatie- en motivatie problemen
 • Het begeleidingsgesprek

Dagdeel 3

 • Rol en taken stagebegeleider als beoordelaar
 • De beoordelingscyclus
 • Beoordelingsinstrumenten
 • Het beoordelingsgesprek
 • Beoordelen van praktijkopdrachten en professioneel gedrag

Resultaat

Na het volgen van deze training praktijkopleider:

 • Weet je precies wat de rol van praktijkopleider inhoudt en wat de belangrijkste taken en kwaliteiten zijn.
 • Begeleid je jouw leerlingen, stagiair(e)s, studenten en/of medewerkers op coachende wijze.
 • Kun je je eigen expertise en mogelijkheden in het licht van de ontwikkelende student/medewerker toepassen.
 • Heb je zicht op stages, stagebegeleiding vanuit opleiding en de eigen praktijk en de afstemming van activiteiten met verschillende stakeholders.
 • Kun je coachen en helpen reflecteren.
 • Weet je hoe je jezelf authentiek kunt presenteren richting alle belanghebbenden.
 • Kun je objectief helpen beoordelen.
 • Kun je gesprekstechnieken en regels van feedback toepassen in verschillende begeleidingssituaties.
 • Organiseer je planmatig werkzaamheden en leertrajecten.

Voor wie

De training is geschikt voor alle stagebegeleiders in de sectoren kinderopvang, jeugdzorg, welzijn, zorg, overheid en onderwijs.

Studiebelasting

De training bestaat uit 3 bijeenkomsten van 4 uur. Voorbereidende en verdiepende opdrachten maak je in onze online leeromgeving.

Niveau: MBO-3, voor deze training geldt geen vrijstellingenbeleid.

Bewijs van deelname

Na het afronden van deze training ontvang je een bewijs van deelname

Voor deze training geldt geen vrijstellingenbeleid.

Kans² stimuleert jou als professional door middel van trainingen en coaching je eigen kracht te vinden en in je kracht te blijven. Zodat jij kan groeien als mens, in je rol op je werk en in het contact met jouw doelgroep. Met als doel dat jij klaar bent om jouw organisatie succesvol te helpen inspelen op nieuwe kansen, groei en veranderingen.  
Kans² helpt ontwikkeling en verandering te realiseren door leeroplossingen op maat te bieden. Deze leeroplossingen helpen jou en jouw organisatie echt verder én leveren plezier op.

Leren bij Kans²…

is leren door te doenbegint met oprechte aandacht en verbindingstart vanuit jouw talent en ervaringvan trainers met hart voor de branchegeeft energie!

Met welke training start jij?

Fris je kennis op, leer nieuwe vaardigheden, maak kennis met nieuwe methodes / technieken en vergroot jouw eigen kracht.

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.