Strategisch interviewen

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Strategisch interviewen

Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch
Logo van Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,4 Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch heeft een gemiddelde beoordeling van 8,4 (uit 5 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeLocatie centraal in het land
28 sep. 2022
Toon rooster
event 28 september 2022, 00:00-17:15, Locatie centraal in het land
event 29 september 2022, 09:00-17:15, Locatie centraal in het land
event 13 oktober 2022, 00:00-17:15, Locatie centraal in het land

Beschrijving

Accreditatie / PE punten

 • NOvA 18.00 punten

  Niet Juridisch
 • (op aanvraag)
  Neem voor (vragen of) andere punten (permanente educatie) contact op met de klantenservice
 • NIVRE (in aanvraag)
  Niet Juridisch

Bij fraude-, witwas- en ondermijningsonderzoeken

Om strategisch te kunnen interviewen in een fraude-, witwas- of ondermijningszaak is zowel praktische gespreksvaardigheden als kennis van theoretische modellen en interviewtechnieken nodig. Het interview is, net als een forensisch onderzoek naar de jaarrekeningen en andere financiële stukken, een methode om relevante informatie te verzamelen.

Het interview met betrokkenen blijkt in de praktijk vaak een cruciaal moment, waar veel van afhangt en…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Forensisch onderzoek, Interviewtechnieken, Interviewen, Psychologisch Onderzoek en Medisch Laboratorium.

Accreditatie / PE punten

 • NOvA 18.00 punten

  Niet Juridisch
 • (op aanvraag)
  Neem voor (vragen of) andere punten (permanente educatie) contact op met de klantenservice
 • NIVRE (in aanvraag)
  Niet Juridisch

Bij fraude-, witwas- en ondermijningsonderzoeken

Om strategisch te kunnen interviewen in een fraude-, witwas- of ondermijningszaak is zowel praktische gespreksvaardigheden als kennis van theoretische modellen en interviewtechnieken nodig. Het interview is, net als een forensisch onderzoek naar de jaarrekeningen en andere financiële stukken, een methode om relevante informatie te verzamelen.

Het interview met betrokkenen blijkt in de praktijk vaak een cruciaal moment, waar veel van afhangt en waar ook veel van wordt verwacht. Tegelijkertijd onderschatten onderzoekers vaak hoe complex deze methode van informatieverzameling is. Zo wordt vaak onvoldoende tijd gestoken in een degelijke voorbereiding. Ook ontbreekt regelmatig de kennis van moderne technieken en methoden, met als gevolg dat het interview in de praktijk niet veel meer is dan het afwerken van een vragenlijst. De strategie ontbreekt en belangrijke kansen worden gemist.

Wilt u wel alles uit een interview kunnen halen? Bij de cursus ‘Strategisch interviewen’ wordt dieper ingegaan op de kenmerken van fraudeurs, hun persoonlijkheidskenmerken, motieven en werkwijze en het gedrag dat op basis daarvan te verwachten is tijdens het interview. De gedragskenmerken van de geïnterviewde zijn namelijk, samen met de vastgestelde feiten en de omstandigheden, bepalend voor de structuur, de opbouw en vooral ook de strategie van het gesprek.

Om ervoor te zorgen dat deelnemers zoveel mogelijk profijt hebben van de cursus, heeft deze een modulaire opbouw. De cursus begint met basisvaardigheden en -technieken en eindigt met het strategisch inzetten van informatie en kennis. De training heeft een praktische focus maar ook de theorie achter de praktijk komt aan bod. Er is veel ruimte om te oefenen aan de hand van casuïstiek. Deelnemers krijgen ook persoonlijke feedback op hoe zij de geïnterviewde benaderen en op hun opbouw van het gesprek.

Voor het aanleren van vaardigheden om een professioneel interview voor te bereiden en uit te voeren, bieden wij twee trainingen aan: een basis- en een gevorderdentraining. De basistraining duurt 2 dagen. De aansluitende gevorderdentraining, die u na afronding van de basistraining volgt, duurt 1 dag.

Programma

woensdag 28 september 2022

Strategisch interviewen in een fraudecontext - basisvaardigheden
De focus ligt bij deze basistraining op verschillende interviewtechnieken. We gaan vooral veel oefenen met vaardigheden (hoe?). Verder komt aan bod hoe u gedragskundige informatie kunt analyseren en hoe u deze kennis kunt vertalen naar het interviewplan (wat?) en vanuit welke strategie (waarom?).
Om met de verschillende benaderingen te oefenen, gaan we trainen met een ervaren acteur. We werken in kleine groepen om het persoonlijke rendement te vergroten. Zo is er voldoende tijd voor persoonlijke feedback en groei.

PROGRAMMA
In de training worden theoretische inzichten afgewisseld met praktische oefeningen. De tweedaagse training bestaat uit vier blokken.

09:00 - 09:30
Ontvangst met koffie en registratie
09:30 - 11:00
Blok 1 - Effectieve interviewmethoden.

We behandelen wetenschappelijke inzichten: welke interviewtechnieken zijn effectief en welke niet? Er is veel aandacht voor hoe u een werkrelatie met de geïnterviewde opbouwt en voor de psychologie die daarbij een rol speelt. Ook gaan we het hebben over cognitieve processen, zoals de werking van het geheugen, ‘bias’, leugenachtigheid, interpretatie en waarneming.

Deze onderwerpen illustreren we met casuïstiek en videomateriaal. De trainers zijn hierbij zelf in de praktijk betrokken geweest en delen hun tips en ervaringen.

11:00 - 11:15
Pauze
11:15 - 12:45
Vervolg Blok I
12:45 - 13:30
Lunch
13:30 - 14:00
Deelnemers gaan in tweetallen een wandeling maken

Tijdens de wandeling bespreken ze met elkaar hun eigen sterke en minder ontwikkelde vaardigheden op het gebied van emotioneel beladen gesprekken. Eenmaal terug geeft ieder tweetal een korte toelichting en er volgt een gesprek hierover.

14:00 - 15:30
Blok 2

De persoonlijke vaardigheden die tijdens de wandeling aan bod zijn gekomen worden nu met elkaar besproken.
Vervolgens gaan we dieper in op het aanleren van praktische basis-interviewvaardigheden. Welke typen vragen zijn er? Welke vragen stelt u eerst en waarom? Hoe anticipeert u op reacties van betrokkenen? Hierbij is aandacht voor de toon, de stijl en hoe te reageren op antwoorden en andere reacties van de geïnterviewde.

15:30 - 15:45
Pauze
15:45 - 17:15
Vervolg Blok 2
17:15
Afsluiting

's avonds diner

donderdag 29 september 2022

09:00 - 09:30
Ontvangst met koffie
09:30 - 11:00
Blok 3

Interviews strategisch opbouwen: grote hoeveelheden informatie organiseren, de verschillende onderdelen van een interviewplan, en een bruikbaar interviewplan opstellen.

11:00 - 11:15
Pauze
11:15 - 12:45
Vervolg Blok 3
12:45 - 13:30
Lunch
13:30 - 14:00
Wandeling

De deelnemers gaan in tweetallen een wandeling maken en bespreken een casus, die eerder op de dag is gepresenteerd. Ze gaan het vooral hebben over de persoonlijke barrières en beperkingen die de interviewer ervaart tijdens het interview. Eenmaal terug proberen we de barrières en beperkingen om te buigen naar uitdagingen en mogelijkheden.

14:00 - 15:30
Blok 4

Bespreken van eigen kracht, uitdagingen en mogelijkheden. Oefenen met casuïstiek uit dossiers die de trainers zelf hebben behandeld.

15:30 - 15:45
Pauze
15:45 - 17:15
Blok 5

De psychosociale kenmerken van fraudeurs en de relevantie hiervan voor de interviewstrategie Wat zijn psychosociale kenmerken? Hoe en waar kun je deze informatie vinden? Aan het eind van deze sessie beantwoorden we praktische vragen. Denk aan: hoe gaat u om met verhullend, ontwijkend of manipulatief gedrag? Hoe zorgt u voor neutraliteit in uw benadering? Op welke manier en op welk moment vindt een confrontatie plaats?

donderdag 13 oktober 2022

Strategisch interviewen voor gevorderden
Deze training voor gevorderden is een verdere specialisatie en verdieping. Er wordt (meer) aandacht besteed aan aan wie de interviewer als persoon is, en aan het interpersoonlijke proces tussen interviewer en geïnterviewde. De interviewer neemt immers zijn/haar eigen persoonlijkheid en kwetsbaarheden mee en kan al dan niet bewust reacties geven die de interactie en uiteindelijk de kwaliteit van het gesprek beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dat de interviewer inzicht heeft in het eigen functioneren, met name onder verhoogde druk.
Deze intensieve training gaat in op het persoonlijk functioneren. Om deze training te kunnen volgen, moet de deelnemer eerst de 2-daagse training strategisch interviewen volledig hebben afgerond.

09:00 - 09:30
Ontvangst met koffie
09:30 - 11:00
Blok 1

We gaan dieper in op het fenomeen weerstand: weerstand bij de geïnterviewde, maar ook bij de interviewer. Hoe gaat de interviewer daarmee om? We simuleren verschillende vormen van weerstand en probleemgedrag en gaan daar ook mee oefenen. De deelnemer onderzoekt waar bepaalde eigen reactiepatronen vandaan komen, welk zichtbaar effect die hebben op de gesprekspartner en hoe hij/zij de negatieve dynamiek die daardoor ontstaat positief kan beïnvloeden.

11:00 - 11:15
Pauze
11:15 - 12:45
Vervolg Blok 1
12:45 - 13:30
Lunch
13:30 - 14:30
Oefening rondom zelfvertrouwen en persoonlijke effectiviteit.
14:30 - 15:30
Presentatie en analyse van een casus, en voorbereiding van het interview.
15:30 - 15:45
Pauze
15:45 - 17:15
Het interview samen met een acteur uitvoeren

Sprekers

 • Bram van der Meer MSc
  Directeur
  Dantes Psychology Services
 • dr. Cornelis van Putten
  Dantes Psychology Services

Bestemd voor

Bestemd voor

Private sector: (fraude)onderzoekers, (project)managers en professionals veiligheid, juridische zaken en compliance. Alsmede in-house counsels, waaronder bedrijfsjuristen.

Publieke sector: onderzoekers, toezichthouders, inspecteurs en opsporingsambtenaren, belast met fraude/witwassen en ondermijning, alsmede leden OM en ZM

en

Adviseurs, specialisten op het gebied van fraude/FEC, waaronder accountants, consultants, advocaten en andere financieel-forensisch deskundigen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.