Seksuele ontwikkeling bij jeugdigen en werken met het Vlaggensysteem

Niveau
Tijdsduur

Seksuele ontwikkeling bij jeugdigen en werken met het Vlaggensysteem

King nascholing
Logo van King nascholing
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8 King nascholing heeft een gemiddelde beoordeling van 8 (uit 1 ervaring)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Inhoud

Seksueel grensoverschrijdend gedrag door en met jongeren baart opvoeders en professionals zorgen.

In deze cursus wordt  seksueel gedrag van jongeren geduid door middel van het Vlaggensysteem. Wanneer gaat het om grensoverschrijdend gedrag en wanneer is het ‘gezond’ experimenteergedrag? Hoe reageer je op seksueel gedrag van kinderen en jongeren? En hoe leer je ze wat wel en niet oké seksueel gedrag is? In het Vlaggensysteem wordt seksueel gedrag van jongeren gekoppeld aan zes criteria (o.a. leeftijd, context, vrijwilligheid) en vier gekleurde vlaggen (van groen, normaal gedrag, tot zwart, zwaar grensoverschrijdend gedrag). Het Vlaggensysteem bestaat verder uit een normatieve lijst wa…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Inhoud

Seksueel grensoverschrijdend gedrag door en met jongeren baart opvoeders en professionals zorgen.

In deze cursus wordt  seksueel gedrag van jongeren geduid door middel van het Vlaggensysteem. Wanneer gaat het om grensoverschrijdend gedrag en wanneer is het ‘gezond’ experimenteergedrag? Hoe reageer je op seksueel gedrag van kinderen en jongeren? En hoe leer je ze wat wel en niet oké seksueel gedrag is? In het Vlaggensysteem wordt seksueel gedrag van jongeren gekoppeld aan zes criteria (o.a. leeftijd, context, vrijwilligheid) en vier gekleurde vlaggen (van groen, normaal gedrag, tot zwart, zwaar grensoverschrijdend gedrag). Het Vlaggensysteem bestaat verder uit een normatieve lijst waarin de seksuele gedragingen van jongeren in verschillende leeftijdscategorieën zijn benoemd. De criteria en de normatieve lijst helpen om het gedrag van jongeren te interpreteren en erop te reageren.

Verschillende middelen om in gesprek te gaan over seksualiteit met kinderen en jongeren (vanaf de leeftijd van 12 jaar) worden besproken en er is veel tijd om gesprekstechnieken te oefenen, waarbij er aandacht is voor gevoeligheden, valkuilen en dilemma’s in de gesprekken. Er aandacht voor (potentiële) slachtoffers van mensenhandel/loverboys/seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoe kun je op een goede manier doorvragen, wat doe je als jongeren niet verder willen praten en wat kun je doen met de informatie die je krijgt?

Werkwijze

De deelnemers bestuderen van te voren de opgegeven literatuur. De cursus is interactief en afwisselend in opzet: theorie wordt zoveel mogelijk geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk. Er wordt casuïstiek besproken (eventueel uit de eigen praktijk) en er wordt middels rollenspellen geoefend. Er moet rekening worden gehouden met 6 uur literatuur bestuderen.

Doelstellingen

  • Na de training is de cursist in staat om de seksuele ontwikkeling met jongeren te bespreken,
  • Is de cursist in staat om het seksuele gedrag van jongeren te duiden en te plaatsen in het continuüm van gezond naar zeer ongezond seksueel gedrag;
  • Heeft de cursist concrete instrumenten in handen om handelingsverlegenheid te doorbreken;
  • Is de cursist in staat seksueel gedrag van jongeren te concretiseren waardoor hij/zij seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdig kunt signaleren;
  • Wordt handelingsperspectief geboden dat afhankelijk is van het seksueel gedrag van de jongere.
  • Cursisten hebben zicht op hun eigen waarden, normen en kwetsbaarheden ten aanzien van seksualiteit en (seksueel)grensoverschrijdend gedrag.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.