Kwaliteit- & Projectmanagement Opleiding, Training & Cursus

Maatwerk-training nodig? Doe een open aanvraag voor een incompany training.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste training of opleiding? Bekijk de keuzehulp.

Projectmanagement

Projectmanagement gaat over het leiden van projecten. Denk hierbij aan de organisatie, projectplanning, uitvoeren en afronding van projecten. Bij een opleiding projectmanagement leer je leidinggeven aan een project en bewaak je de kwaliteit van het werk dat gedaan wordt. Als projectmanager of projectleider doe je dat op basis van een projectplan, waarin concreet staat beschreven welke doelen je wilt bereiken en aan welke criteria het werk moet voldoen.

Waarom een opleiding projectmanagement?

Bijna alle bedrijven en organisaties werken projectmatig. Dus als je hogerop wilt komen is het belangrijk om projectmatig te leren werken en leiding te kunnen geven aan projecten. Er zijn verschillende methoden op het gebied van projectmatig werken. Project management kun je op HBO niveau en MBO niveau volgen. Met een erkend project management certificaat zorg je voor een solide basis voor je verdere carrière.

Welke projectmanagement opleidingen en cursussen zijn er?

Er zijn verschillende belangrijke projectmanagement methodieken. Per methode leggen we kort uit wat de kenmerken zijn:

Projectmanagement cursussen

Tijdens een cursus projectmanagement leer je stap voor stap hoe je een project opzet. Je leert een vooraf bepaald doel binnen een gestelde termijn en met een bepaald budget bereiken. Dat klinkt simpel, maar dat is het zeker niet altijd. Veel cursussen zullen in meer of mindere mate elementen van Agile bevatten, omdat bedrijven daar steeds meer om vragen. Elke training zal je leren een projectplan te schrijven, effectief te communiceren en leiding te geven.

IPMA trainingen

IPMA staat voor International Project Management Association. Er zijn 3 certificeringen mogelijk:


Elke training biedt een combinatie van theorie en rollen-spellen, waardoor je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen. Een IPMA-certificering dien je elke 5-jaar opnieuw te behalen. In vergelijking met andere projectmanagement-methodieken is er binnen IPMA relatief veel aandacht voor de “zachte kant” van projectmanagement.

PRINCE2

PRINCE2, in Nederland geïntroduceerd door Pink Elephant, is een bekende methode voor projectmanagement. PRINCE2 is toepasbaar op alle projecten en kenmerkt zich door 7 principes, 7 thema’s en 7 processen. Als beginner start je met Prince Foundation, waarna je Prince Practitioner kan gaan doen. Ook zijn er FastTrack mogelijkheden waarbij je in 4 of 5 dagen zowel Foundation als Practitioner doet, inclusief examen. PRINCE2 is vooral bekend in Nederland en Engeland.

PMBoK

PMBOK staat voor Project Management Body of Knowledge en het is de volledige verzameling processen, best practices, terminologieën en richtlijnen die worden geaccepteerd als normen binnen de projectmanagementindustrie. Omdat het geheel van projectmanagement kennis constant groeit naarmate beoefenaars nieuwe methoden en best practices ontdekken, wordt de body of knowledge continue bijgewerkt en opnieuw verspreid. Dit is een inspanning die onder toezicht staat van het Project Management Institute (PMI), de wereldwijde non-profit ledenvereniging van PM-professionals die de PMBOK vastlegt en publiceert in het boek ' A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide).

Projectmatig werken

In deze training werk je aan je eigen project. Je leert over projectmatig werken, door de PM-technieken gelijk toe te passen op je eigen project. Dat is twee vliegen in één klap!

Projectmanagement in software ontwikkeling

Agile trainingen

Ook Agile een projectmanagementmethode die ontstaan is binnen de software ontwikkeling. Agile werken wordt gekenmerkt door het vermogen in te spelen op veranderende omstandigheden, zonder daarmee de uitkomst van een project op het spel te zetten. Complexe projecten worden opgedeeld, zodat ze behapbaar worden. Bij een cursus Agile werken staan vaardigheden als communiceren en flexibiliteit centraal.

Rational Unified Process (RUP)

Rational unified process (RUP) is een ontwikkelingstechniek voor softwaretoepassingen met veel hulpmiddelen om te helpen bij het coderen van het uiteindelijke product. RUP is een objectgerichte benadering die wordt gebruikt om te zorgen voor effectief projectbeheer en hoogwaardige softwareproductie.

Scrum trainingen

Scrum, vaak aangeboden in combinatie met Agile, is oorspronkelijk een ontwikkelmethode voor software. Nu wordt Scrum overal binnen organisaties gebruikt als managementtechniek. De Scrum werkwijze is gestoeld op interdisciplinaire teams die in korte tijdsperiodes, of sprints, werkende producten of diensten leveren. Tijdens de loop van het project kan continu geschaafd worden aan de eisen van het project. Een training Scrum Foundation van een dag of twee biedt al een goede basis. Als je je verder wilt verdiepen kun je doorgaan met een training Scrum Master of Scrum Product Owner.

PMP

PMP staat voor Project Management Professional en is een van oorsprong Amerikaanse methodiek die ontwikkeld is vanuit de bouw. PMP is dan ook vooral bekend in Amerika. Deze uitgebreide methodiek biedt de mogelijkheid om je binnen het projectmanagement te specialiseren op verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld Agile.

Onderwerpen die in een projectmanagement cursus worden behandeld:

Projectplanning en planningstechnieken, budgettering en financiering, projectmanagement-rollen, projectmanagementsoftware, Microsoft Project, Gantt grafiek, leidinggeven, Mindmappen, Kanban, Werken in projectteams, project management processes, project management process flow chart.

Fasen van projectmanagement

In projectmanagement zijn er vijf fasen: initiëren, plannen, uitvoeren en controleren. Tijdens de initiatie fase wordt de waarde van het project bepaald, evenals de haalbaarheid ervan. Voordat het project wordt goedgekeurd of afgewezen, worden deze twee documenten gemaakt om het werk te verkopen aan belanghebbenden of sponsors: een Business Case en een haalbaarheidsstudie. Tijdens de planning fase wordt een ​​projectteam samengesteld en begin je met de planning van het project, zodat het zijn doelstellingen binnen budget en op tijd kan bereiken. Als je klaar bent met de planning, ga je verder in de uitvoering fase en is het tijd om het project te starten. Ten slotte is er nog de monitor en controle fase. Tijdens deze fase worden alle aspecten van het projectplan gemonitord en gecontroleerd.

Projectmanagement blogs om alvast in de stemming te komen

- Pmtips. Dit blog behandelt een reeks onderwerpen voor projectbeheer die op dit moment populair zijn.

- Project lab. - Het Projectlab is een geweldige plek om te bezoeken als je casestudy's wilt bekijken over projectmanagementgerelateerde onderzoeken.

- A Girl’s Guide to Project Management. Elizabeth brengt de broodnodige vrouwenstem naar projectmanagement. Zij is een ervaren projectmanager en auteur. "A Girl's Guide to Project Management" is een geweldige hulpbron voor alle projectmanagers. Het bevat nieuws uit de branche, meningen en verslaggeving van evenementen. Je kunt hier gratis sjablonen vinden en ook toolkits.

Kwaliteitsmanagement: de essentie

Kwaliteitsmanagement is een onderdeel van management en richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van een product, proces of dienst of zelf van een hele organisatie. Daarvoor zijn internationale standaarden ontwikkeld zoals NEN en ISO. Met een ISO 27001 certificering laat je als bedrijf bijvoorbeeld zien dat je voldoet aan hoge criteria op het gebied van informatieveiligheid. Met een training kwaliteitsmanagement leer je in de praktijk om zo’n kwaliteitssysteem binnen je organisatie te implementeren en beheren. Verandermanagement en procesmanagement maken daar deel vanuit. Ook zijn er speciale opleidingen voor kwaliteitsmanagement in de zorg.

Voor wie is een opleiding kwaliteitsmanagement geschikt?

Een kwaliteitsmanager is er continu op gericht om de processen binnen zijn bedrijf te verbeteren. Hij doet niks liever dan innoveren en weet als geen ander hoe hij die innovaties organisatiebreed implementeert.

De 4 belangrijkste kwaliteitsmanagement standaarden

ISO

ISO staat voor Internationale Organisatie voor Standaardisatie. NEN beheert de ISO-standaarden in Nederland. ISO 9001 is misschien wel de bekendste standaard voor het opzetten van een kwaliteitsmanagementsysteem. Tijdens een training op het gebied van ISO leer je de eisen van het systeem kennen en hoe deze te implementeren binnen de organisatie. Ook leer je alles over het voeren van interne audits en de directiebeoordeling.

INK

Het INK is een Nederland managementmodel dat door organisaties gebruikt kan worden om prestaties te verbeteren. Tijdens een training INK leer je over de vijf fundamentele kenmerken waarover een organisatie moet beschikken om succes te hebben. Ook maak je kennis met negen aandachtsvelden die binnen het INK-model gedefinieerd zijn en waar, volgens dit model, het management aandacht aan moet besteden.

Lean

Lean is een enorm populaire productiemethode die ontwikkeld is in de fabrieken van Toyoto. De meeste kwaliteitsprogramma’s zullen in meer of mindere mate elementen van Lean bevatten. Centraal staat het verbeteren van bedrijfsresultaten door verspilling te elimineren. Tijdens een training lean management leer je alles over de 5 Lean principes:

  • Het specificeren van de toegevoegde waarde van het eindproduct
  • Het definiëren van alle activiteiten
  • Het verwijderen van overbodige activiteiten
  • De klant aan het stuur
  • Het streven naar perfectie
  • Lean wordt vaak gecombineerd met Six Sigma

Six Sigma

Six Sigma onderscheidt zich als kwaliteitsmanagement-methode door de datagedreven insteek. Centraal staat statistiek en het analyseren van data op basis waarvan een verbeterplan kan worden gemaakt. Deze datagedreven methode heeft als doel om stapsgewijs en projectmatige cruciale bedrijfsprocessen aan te pakken en zo bedrijven winstgevender te maken. Aan de basis van de verbetering ligt altijd de wens van klant of stakeholder. Aan de hand van het DMAIC stappenplan en de Six Sigma toolbox leer je Six Sigma toe te passen binnen jouw organisatie.

Beste aanbieders in Kwaliteit- & Projectmanagement helpHieronder een overzicht van de beste opleiders binnen deze categorie voor dit jaar. De score is gebaseerd op ervaringen van deelnemers die dit jaar een product persoonlijke ontwikkeling hebben afgerond.

Categoriescore (2019)
1Lean Consultancy Group
star 8,8 (40 ervaringen)
2Agile Scrum Group
star 8,6 (36 ervaringen)

Recente ervaringen

starstarstarstarstar_half
Fons Gieles
Managing Partner
9
Agile / Scrum opleiding

"Frisse, praktische en leuke aanpak waarbij een goede balans wordt gevonden tussen theorie en praktisch oefenen en maken van de training. Het werken met 3 trainingsdagen in 4 weken maakt dat ook de praktijkwerking een prominente plaats heeft en kan hebben. Kortom: goed van opzet, praktisch en leuk." - 17-02-2019 13:34

"Frisse, praktische en leuke aanpak waarbij een goede balans wordt gevonden tussen theorie en praktisch oefenen en maken van de training. Het… alles lezen - 17-02-2019 13:34

Elisa Dreezer
starstarstarstarstar
Elisa Dreezer
Senior Medewerker P&O
10
Scrum Master

"Afgelopen week heb ik met veel plezier de training tot Scrum Master gevolgd bij 5ST3PS met Willem Salentijn als trainer. Het was een hele leerzame en vooral ook leuke dag. De training was heel actief met verschillende oefeningen en meerdere testjes waardoor je gedurende de dag al kon zien hoeveel kennis je hebt opgedaan. Daarnaast was de examentrainng erg fijn om te krijgen omdat ik nu een heel duidelijk beeld heb van waar ik sta en wat ik nog moet doen om het examen te halen. Al met al een hele geslaagde training. Ik ben een hoop kennis en ervaring rijker en Willem is een uitstekende trainer!" - 17-02-2019 11:41

"Afgelopen week heb ik met veel plezier de training tot Scrum Master gevolgd bij 5ST3PS met Willem Salentijn als trainer. Het was een hele le… alles lezen - 17-02-2019 11:41

starstarstarstarstar_border
Bert Stemerdink
adviseur informatievoorziening / product owner
8
VX Product Owner

"Ik vond leuk aan de training dat niet alleen de theorie werd behandeld maar ook praktijkervaring werden uitgewisseld en besproken. Ik heb overigens het examen in 1 keer gehaald, dus dat doel is gehaald ;-)

Ik vond de locatie wel een minpunt. Slecht bereikbaar per openbaar vervoer." - 15-02-2019 09:40

"Ik vond leuk aan de training dat niet alleen de theorie werd behandeld maar ook praktijkervaring werden uitgewisseld en besproken. Ik heb ov… alles lezen - 15-02-2019 09:40