business

Ook voor leren in je organisatie

Social learning met collega's.

29 Hygiënecode HACCP cursussen en certificering

Bekijk ook: Allergenen, Voedingsdeskundige, Horeca, Voedselveiligheid en Sociale Hygiene.

Bekijk ook: Allergenen, Voedingsdeskundige en Horeca.

check_box_outline_blank
Thumbnail haccp nieuwe sqa t

Online HACCP training

Logo van SQA-T
Thumbnail haccp nieuwe sqa t

Volgens deze wet zijn bedrijven in de voedselindustrie en de horeca verplicht om te werken volgens het haccp systeem. Voor alle medewerkers …

check_box_outline_blank
Thumbnail nieuw haccp hygi necode 2016

HACCP Cursus

Logo van HOC.nl - Horeca Opleidingscentrum
date_rangeMaandag 25 maart 2019 in Alkmaar (Akersloot) en 278 andere data
Thumbnail nieuw haccp hygi necode 2016

De HACCP Cursus is geschikt voor iedereen die in een bedrijf voedsel bereidt, bewerkt, behandelt, serveert of verkoopt. Een vooropleiding i…

check_box_outline_blank

Thuisstudie HACCP

Logo van HOC.nl - Horeca Opleidingscentrum

Na het volgen van de Thuisstudie HACCP voldoe je aan de eisen die in de Warenwet worden gesteld en heb je alle kennis die je nodig hebt om v…

check_box_outline_blank
Thumbnail haccp cursus

HACCP cursus

Logo van ToetsJeKennis.nl
Thumbnail haccp cursus

Na de HACCP cursus is men in staat zelfstandig volgens de Hygiënecode te werken. De controleurs van de Voedsel- en Waren Autoriteit zullen u…

check_box_outline_blank

Online HACCP cursus voor loodsmedewerkers

Logo van SQA-T

Volgens deze wet zijn bedrijven in de voedselindustrie en de horeca verplicht om te werken volgens het haccp systeem. Voor alle medewerkers …

check_box_outline_blank

Online HACCP cursus voor chauffeurs

Logo van SQA-T

Volgens deze wet zijn bedrijven in de voedselindustrie en de horeca verplicht om te werken volgens het haccp systeem. Voor alle medewerkers …

check_box_outline_blank

HACCP Course English

Logo van Horeca Stichting Nederland (HSN)
date_rangeDinsdag 9 april 2019 in Amsterdam en 7 andere data

In this 1-day HACCP Course we will provide you with all the information and tools to serve food safely and you will learn how to prevent fin…

check_box_outline_blank

HACCP Training

Logo van Horeca Stichting Nederland (HSN)
date_rangeMaandag 25 maart 2019 in Alkmaar (Akersloot) en 278 andere data

De HACCP Training is geschikt voor iedereen die in een bedrijf voedsel bereidt, bewerkt, behandelt, serveert of verkoopt. Een vooropleiding …

check_box_outline_blank

Schriftelijke HACCP Cursus

Logo van Horeca Stichting Nederland (HSN)

Wil je geen klassikale cursus volgen maar wel je HACCP Diploma behalen? Schrijf je dan in voor de Thuisstudie HACCP Schriftelijk! De thuisst…

check_box_outline_blank
Thumbnail banner 4

HACCP Hygiënecode

Logo van Picabia Opleidingen
Thumbnail banner 4

Met de vernieuwde cursus Toepassing Hygiënecode leer je hoe je met de code om moet gaan. Ook hoe je de controleurs van de Voedsel en Waren A…

check_box_outline_blank

HACCP voedselveiligheid training

Logo van CBT

Trainingsinhoud Wetgeving Zorgsystemen (HACCP, BRC, IFS, ISO 22000) HACCP Kritische plaatsen Microbiologische besmetting Soorten micro-organ…

check_box_outline_blank
Thumbnail 9789035236608 vcovr

Hygiene en infectiepreventie

Logo van YouBeDo
Thumbnail 9789035236608 vcovr

In het ziekenhuis vormen ziekenhuisinfecties, als complicatie van de ziekenhuisopname, nog altijd een groot probleem. Uit onderzoek blijkt d…

check_box_outline_blank
Thumbnail 9789024418978 vcovr

Veilig voedsel

Logo van YouBeDo
Thumbnail 9789024418978 vcovr

De vraag naar veilig voedsel is groot. Naar schatting worden jaarlijks 680.000 mensen ziek door het eten van besmet voedsel. Daarom is het w…

check_box_outline_blank

HACCP voor HACCP-teamleden

Logo van BK Opleidingen & Trainingen
date_rangeDonderdag 13 juni 2019 in Doorn en 1 andere datum

Binnen uw organisatie is het HACCP-team nauw betrokken bij het actualiseren van het kwaliteitssysteem. Het is dus belangrijk dat het kennisn…

check_box_outline_blank
Thumbnail 9789085621546 vcovr

Hygiëne en infectiepreventie in de mondzorgpraktijk

Logo van YouBeDo
Thumbnail 9789085621546 vcovr

Author(s): Catherine Volgenant Hans de Soet Alexa Laheij Publisher: Prelum Uitgevers Published at: December 2018 Edition: 1

Tips voor het maken van een goede keuze

Wat is HACCP?

HACCP staat voor 'Hazard Analysis and Critical Control Points' en is een internationaal erkend voedselveiligheidsbeheersysteem dat bedrijven helpt de gevaren te identificeren, evalueren en beheersen die een aanzienlijk risico vormen voor de voedselveiligheid. Het hebben van een HACCP-plan is essentieel om te voorkomen dat voedingsmiddelen onveilig worden voor de consument om te eten. Iedereen die met voedsel werkt of serveert is volgens de NVWA wetelijk verplicht om dit volgens de richtlijnen van de Hygiënecode (HACCP) te doen.

Voedselveiligheid HACCP certifcaat logo

Welke HACCP cursussen zijn er?

De meeste HACCP cursussen en trainingen duren niet langer dan een dag. Springest heeft eendaagse HACCP cursussen. Bekijk de eendaagse cursussen als jij je HACCP diploma binnen 1 dag wilt halen. Een andere optie is om de cursus online te volgen.

Online een HACCP cursus volgen?

Een online HACCP cursus is de snelste manier om je HCCP diploma te halen. Een HACCP cursus volg je vanuit huis en geeft je dus de mogelijkheid om zelfstandig op je eigen niveau te leren over voedselveiligheid. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een thuisstudie? Bekijk de populaire online HACCP e-learning.

Veelgestelde vragen over het HACCP certificaat

Waar komt HACCP vandaan?

HACCP werd oorspronkelijk gebruikt als een controlesysteem om voedselveiligheid te garanderen bij de eerste bemande NASA-ruimtemissies. Het ontstond in de jaren zestig en had tot doel ervoor te zorgen dat voedsel veilig was voor astronauten om te consumeren voordat het naar de ruimte werd gestuurd.

Wat is het doel van HACCP?

Het doel van de HACCP regels is om gevaren tijdens het voedsel productproces te verminderen. Iedereen die met voedsel werkt wil bederf en bestemming van voedingsmiddelen voorkomen.

Voedselveiligheid HACCP certificering leren

Is een HACCP cursus verplicht?

Iedereen die werkt met eten dient te werken volgens de regels van de Hygiënecode HACCP. De werkgever is volgens de NVWA verplicht om alle medewerkers te laten werken volgens de regels van HACCP.

Voor wie is de HACCP hygiënecode training bedoeld?

Voor iedereen die betrokken is bij de bereiding, opslag en het transport van voedingsmiddelen. Denk hierbij aan mensen die werkzaam zijn in de horeca, zoals koks en bedienend personeel als voor vrijwilligers in een sportkantine.

Hoe kan ik het HACCP hygiene code certicaat behalen?

Om uw HACCP-hygiënecodecertificaat te verkrijgen, wordt je getest op jouw kennis met betrekking tot veiligheid en hygiëne op de werkplek. Dit gebeurt via een online HACCP-hygiënecode-examen. Hiervoor volg je eerst een HACCP-cursus voor de hygiëne-code via internet. Binnen een paar uur leer je alles wat je moet weten over hygiënisch werken. Op deze manier ben je er zeker van dat je over de nodige kennis beschikt om het HACCP-hygiënecodecertificaat te verkrijgen.

Waar kan ik een HACCP-certificaat krijgen?

Je kunt bij deze opleiders een online een HACCP-certificaat verkrijgen. De HACCP-cursus is vaak binnen 1 dag te behalen en kost circa 69 euro.

Wordt het HACCP certificaat landelijk geregistreerd?

Na het behalen van het HACCP diploma staat je geregistreerd bij de Stichting Vakbekwaamheid Horeca .

Wat is het eindresultaat van de HACCP hygiënecode cursus?

Na het volgen van een HACCP cursus kun je bij SVH een examen afleggen.

Hoe lang is een HACCP certificaat geldig?

Het certificaat is voor onbepaalde tijd geldig in Nederland. Wij adviseren echter wel om het certificaat HACCP hygiënecode iedere drie jaar opnieuw te volgen

Welke onderwerpen worden er in een HACCP cursus behandeld?

Onderwerpen die tijdens een HACCP cursus worden behandeld:
  • Hygienecode (HACCP) en bedrijfsbeleid
  • Voedselveiligheid
  • Persoonlijke hygiëne
  • Inkoop en opslag
  • Bereiding van warme en koude gerechten
  • Kruisbesmetting
  • Reinigen en desinfecteren
  • Kwaliteit en voedselveiligheid
  • Temperatuurbeheersing
  • Ongediertebestrijding
  • Inrichten keuken en bedrijfsruimten

Is HACCP plan verplicht?

Alle organisaties die voedsel bereiden of verkopen zijn wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan op te stellen die gebaseerd is op de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points).

Wanneer is HACCP verplicht geworden?

Sinds 1995 zijn alle organisaties die voedsel bereiden, behandelen, verwerken en/of verkopen wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan op te stellen die gebaseerd is op de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points).

Wie gebruikt HACCP?

HACCP voedselveiligheidsbeheersystemen worden gebruikt in alle soorten voedingsbedrijven, waaronder cateringbedrijven, voedingsdetailhandel en voedselproductiebedrijven. HACCP is een internationaal erkend systeem en de principes worden toegepast in landen over de hele wereld, waaronder Europa, de VS, Australië en het Verre Oosten.

Wat is een HACCP-plan?

Planning is essentieel om ervoor te zorgen dat uw HACCP-systeem efficiënt en effectief zal werken. Het HACCP-plan kan lineair zijn (waarbij elk product in uw levensmiddelenbedrijf zijn eigen HACCP-plan heeft, het product van het begin tot het einde volgt) of modulair (waarbij elke fase van het voedselproductieproces een eigen HACCP-plan heeft, zoals levering, opslag en voorbereiding).

Wat zijn de HACCP-procedures?

Een HACCP-beheersysteem voor voedselveiligheid is gebaseerd op 7 basisprincipes:

  1. Voer een gevarenanalyse uit
  2. Bepaal de kritieke controlepunten (CCP)
  3. Bepaal kritische normen
  4. Een systeem opzetten om toezicht te houden op de controle van de CCP
  5. Breng corrigerende maatregelen tot stand
  6. Stel procedures voor verificatie in om te bevestigen dat het systeem werkt
  7. Leg documentatie vast.

Hoe werkt HACCP in de praktijk?

Met HACCP onderzoekt een bedrijf het hele productieproces op gevaren voor de voedselveiligheid. De gevaren worden genoteerd en er wordt aangegeven hoe het bedrijf de risico’s gaat beheersen. Een gevaar wordt genoteerd als het een direct bedreiging vormt voor de gezondheid van de consument. Binnen HACCP noemt met dit critical control points. Punten die voor een gevaar zorgen en die beheerst dienen te worden. Denk hierbij aan:

  1. Microbiologische risico’s zoals: bacteriën, schimmels, virussen en parasieten.
  2. Fysische risico’s zoals: glas en andere scherpe deeltjes
  3. Chemische gevaren zoals gifstoffen.

Voorbeeld van een HACCP keten

Hier een HACCP keten voorbeeld: een varken wordt geslacht, de slachterij werkt volgens de HACCP eisen en het vlees wordt op een juiste manier behandeld en gekoeld. Om het risico op bederf uit te sluiten. De slager krijgt het varkensvlees op de juiste manier aangeleverd zij werken ook volgens de hygienecode HACCP en zorgen dat het vlees direct gekoeld wordt. Hierna gaat het vlees naar een restaurant die ook alle HACCP voorschriften opvolgen, hierdoor is het voedsel veilig te eten en wordt de voedselveiligheid in de hele keten, van productie tot consumptie gewaardborgd.