Keuzehulp HACCP

Onze HACCP Leeradviseur

Milou

Milou is onze HACCP leeradviseur. Zij heeft veel ervaring met HACCP trainingen en kent de de verschillende aanbieders. Neem contact met haar op via de klantenservice of plan een afspraak wanneer het jou uitkomt.

phone Maak een belafspraak


Waarom HACCP een goede keuze is

  • trending_up Internationaal erkend voedselveiligheidsbeheersysteem
  • trending_up Essentieel voor iedereen die met voedselproducten werkt
  • trending_up Wetelijk verplicht om olgens de richtlijnen van de HygiĆ«necode (HACCP) te werken
  • trending_up Duurt maar Ć©en dag om te behalen

HACCP Trends

  • 33 Cursussen
  • 12 Aanbieders
  • 4 Ervaringen
  • 9.5 Beoordeling (gem.)
  • ā‚¬ 22,59 - ā‚¬ 1.050 Prijsklasse
  • Bekijk alle HACCP trends

Op deze pagina:

  1. Wat is HACCP
  2. Welke HACCP cursussen zijn er?
  3. Welke onderwerpen komen aan bod in een HACCP cursus?
  4. Wat is een HACCP-plan?
  5. Veelgestelde HACCP vragen

Wat is HACCP?

HACCP staat voor 'Hazard Analysis and Critical Control Points' en is een internationaal erkend voedselveiligheidsbeheersysteem dat bedrijven helpt de gevaren te identificeren, evalueren en beheersen die een aanzienlijk risico vormen voor de voedselveiligheid. Het hebben van een HACCP-plan is essentieel om te voorkomen dat voedingsmiddelen onveilig worden voor de consument om te eten. Iedereen die met voedsel werkt of serveert is volgens de NVWA wetelijk verplicht om dit volgens de richtlijnen van de Hygiƫnecode (HACCP) te doen.

Voedselveiligheid HACCP certifcaat logo

Welke HACCP cursussen zijn er?

De meeste HACCP cursussen en trainingen duren niet langer dan een dag. Springest heeft eendaagse HACCP cursussen. Bekijk de eendaagse cursussen als jij je HACCP diploma binnen 1 dag wilt halen. Een andere optie is om de cursus online te volgen.

Online een HACCP cursus volgen?

Een online HACCP cursus is de snelste manier om je HCCP diploma te halen. Een HACCP cursus volg je vanuit huis en geeft je dus de mogelijkheid om zelfstandig op je eigen niveau te leren over voedselveiligheid. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een thuisstudie? Bekijk de populaire online HACCP e-learning.

Bekijk het volledige aanbod aan HACCP cursussen


Welke onderwerpen worden er in een HACCP cursus behandeld?

Onderwerpen die tijdens een HACCP cursus worden behandeld:
  • HygiĆ«necode (HACCP) en bedrijfsbeleid
  • Voedselveiligheid
  • Persoonlijke hygiĆ«ne
  • Inkoop en opslag
  • Bereiding van warme en koude gerechten
  • Kruisbesmetting
  • Reinigen en desinfecteren
  • Kwaliteit en voedselveiligheid
  • Temperatuurbeheersing
  • Ongediertebestrijding
  • Inrichten keuken en bedrijfsruimten

Wat is een HACCP-plan?

Planning is essentieel om ervoor te zorgen dat uw HACCP-systeem efficiƫnt en effectief zal werken. Het HACCP-plan kan lineair zijn (waarbij elk product in uw levensmiddelenbedrijf zijn eigen HACCP-plan heeft, het product van het begin tot het einde volgt) of modulair (waarbij elke fase van het voedselproductieproces een eigen HACCP-plan heeft, zoals levering, opslag en voorbereiding).

Is een HACCP plan verplicht?

Alle organisaties die voedsel bereiden of verkopen zijn wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan op te stellen die gebaseerd is op de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points).

Wanneer is HACCP verplicht geworden?

Sinds 1995 zijn alle organisaties die voedsel bereiden, behandelen, verwerken en/of verkopen wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan op te stellen die gebaseerd is op de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points).

Wie gebruikt HACCP?

HACCP voedselveiligheidsbeheersystemen worden gebruikt in alle soorten voedingsbedrijven, waaronder cateringbedrijven, voedingsdetailhandel en voedselproductiebedrijven. HACCP is een internationaal erkend systeem en de principes worden toegepast in landen over de hele wereld, waaronder Europa, de VS, Australiƫ en het Verre Oosten.

Wat zijn de HACCP-procedures?

Een HACCP-beheersysteem voor voedselveiligheid is gebaseerd op 7 basisprincipes:

  1. Voer een gevarenanalyse uit
  2. Bepaal de kritieke controlepunten (CCP)
  3. Bepaal kritische normen
  4. Een systeem opzetten om toezicht te houden op de controle van de CCP
  5. Breng corrigerende maatregelen tot stand
  6. Stel procedures voor verificatie in om te bevestigen dat het systeem werkt
  7. Leg documentatie vast.

Hoe werkt HACCP in de praktijk?

Met HACCP onderzoekt een bedrijf het hele productieproces op gevaren voor de voedselveiligheid. De gevaren worden genoteerd en er wordt aangegeven hoe het bedrijf de risicoā€™s gaat beheersen. Een gevaar wordt genoteerd als het een direct bedreiging vormt voor de gezondheid van de consument. Binnen HACCP noemt met dit critical control points. Punten die voor een gevaar zorgen en die beheerst dienen te worden. Denk hierbij aan:

  1. Microbiologische risicoā€™s zoals: bacteriĆ«n, schimmels, virussen en parasieten.
  2. Fysische risicoā€™s zoals: glas en andere scherpe deeltjes
  3. Chemische gevaren zoals gifstoffen.

Voorbeeld van een HACCP keten

Hier een HACCP keten voorbeeld: een varken wordt geslacht, de slachterij werkt volgens de HACCP eisen en het vlees wordt op een juiste manier behandeld en gekoeld. Om het risico op bederf uit te sluiten. De slager krijgt het varkensvlees op de juiste manier aangeleverd zij werken ook volgens de hygienecode HACCP en zorgen dat het vlees direct gekoeld wordt. Hierna gaat het vlees naar een restaurant die ook alle HACCP voorschriften opvolgen, hierdoor is het voedsel veilig te eten en wordt de voedselveiligheid in de hele keten, van productie tot consumptie gewaardborgd.


Veelgestelde vragen over het HACCP certificaat

Waar komt HACCP vandaan?

HACCP werd oorspronkelijk gebruikt als een controlesysteem om voedselveiligheid te garanderen bij de eerste bemande NASA-ruimtemissies. Het ontstond in de jaren zestig en had tot doel ervoor te zorgen dat voedsel veilig was voor astronauten om te consumeren voordat het naar de ruimte werd gestuurd.

Wat is het doel van HACCP?

Het doel van de HACCP regels is om gevaren tijdens het voedsel productproces te verminderen. Iedereen die met voedsel werkt wil bederf en bestemming van voedingsmiddelen voorkomen.

Voedselveiligheid HACCP certificering leren

Is een HACCP cursus verplicht?

Iedereen die werkt met eten dient te werken volgens de regels van de Hygiƫnecode HACCP. De werkgever is volgens de NVWA verplicht om alle medewerkers te laten werken volgens de regels van HACCP.

Voor wie is de HACCP hygiƫnecode training bedoeld?

Voor iedereen die betrokken is bij de bereiding, opslag en het transport van voedingsmiddelen. Denk hierbij aan mensen die werkzaam zijn in de horeca, zoals koks en bedienend personeel als voor vrijwilligers in een sportkantine.

Hoe kan ik het HACCP hygiene code certicaat behalen?

Om uw HACCP-hygiƫnecodecertificaat te verkrijgen, wordt je getest op jouw kennis met betrekking tot veiligheid en hygiƫne op de werkplek. Dit gebeurt via een online HACCP-hygiƫnecode-examen. Hiervoor volg je eerst een HACCP-cursus voor de hygiƫne-code via internet. Binnen een paar uur leer je alles wat je moet weten over hygiƫnisch werken. Op deze manier ben je er zeker van dat je over de nodige kennis beschikt om het HACCP-hygiƫnecodecertificaat te verkrijgen.

Waar kan ik een HACCP-certificaat krijgen?

Je kunt bij deze opleiders een online een HACCP-certificaat verkrijgen. De HACCP-cursus is vaak binnen 1 dag te behalen en kost circa 69 euro.

Wordt het HACCP certificaat landelijk geregistreerd?

Na het behalen van het HACCP diploma staat je geregistreerd bij de Stichting Vakbekwaamheid Horeca .

Wat is het eindresultaat van de HACCP hygiƫnecode cursus?

Na het volgen van een HACCP cursus kun je bij SVH een examen afleggen.

Hoe lang is een HACCP certificaat geldig?

Het certificaat is voor onbepaalde tijd geldig in Nederland. Wij adviseren echter wel om het certificaat HACCP hygiƫnecode iedere drie jaar opnieuw te volgen


keyboard_arrow_upTerug naar boven

106.427 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Extra kenmerken:

Springest helpt je groeien.

Springest is de site waar je alles vindt voor je persoonlijke ontwikkeling. Voor particulieren Ć©n organisaties. Lees ervaringen van andere deelnemers en overleg met onze adviseurs.

  • Alles waarvan je verder kunt leren

    Meer dan 87.000 cursussen, opleidingen, trainers, coaches, e-learning en incompany trainingen.
  • Hulp bij het zoeken en inschrijven

    Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bel met een Springest adviseur.
  • Gratis informatie aanvragen

    Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
  • Ervaringen van deelnemers

    Ruim 106.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
  • Ook voor leren in je organisatie

    Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
  • Inschrijven met laagste prijsgarantie

    Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!