Keuzehulp HACCP
- Alle HACCP producten
Keuzehulp HACCP - Ervaringen met HACCP producten
Overzicht HACCP cursussen en trainingen
Waarom HACCP een goede keuze is
- trending_up Internationaal erkend voedselveiligheidsbeheersysteem
- trending_up Essentieel voor iedereen die met voedselproducten werkt
- trending_up Wetelijk verplicht om olgens de richtlijnen van de Hygiënecode (HACCP) te werken
- trending_up Duurt maar éen dag om te behalen
HACCP Trends
- 33 Cursussen
- 12 Aanbieders
- 4 Ervaringen
- 9.5 Beoordeling
- € 22,59 - € 1.050 Prijsklasse
- Bekijk alle HACCP trends
Op deze pagina:
- Wat is HACCP
- Welke HACCP cursussen zijn er?
- Welke onderwerpen komen aan bod in een HACCP cursus?
- Wat is een HACCP-plan?
- Veelgestelde HACCP vragen
Wat is HACCP?
HACCP staat voor 'Hazard Analysis and Critical Control Points' en is een internationaal erkend voedselveiligheidsbeheersysteem dat bedrijven helpt de gevaren te identificeren, evalueren en beheersen die een aanzienlijk risico vormen voor de voedselveiligheid. Het hebben van een HACCP-plan is essentieel om te voorkomen dat voedingsmiddelen onveilig worden voor de consument om te eten. Iedereen die met voedsel werkt of serveert is volgens de NVWA wetelijk verplicht om dit volgens de richtlijnen van de Hygiënecode (HACCP) te doen.

Welke HACCP cursussen zijn er?
De meeste HACCP cursussen en trainingen duren niet langer dan een dag. Springest heeft eendaagse HACCP cursussen. Bekijk de eendaagse cursussen als jij je HACCP diploma binnen 1 dag wilt halen. Een andere optie is om de cursus online te volgen.
Online een HACCP cursus volgen?
Een online HACCP cursus is de snelste manier om je HCCP diploma te halen. Een HACCP cursus volg je vanuit huis en geeft je dus de mogelijkheid om zelfstandig op je eigen niveau te leren over voedselveiligheid. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een thuisstudie? Bekijk de populaire online HACCP e-learning.
Welke onderwerpen worden er in een HACCP cursus behandeld?
Onderwerpen die tijdens een HACCP cursus worden behandeld:- Hygiënecode (HACCP) en bedrijfsbeleid
- Voedselveiligheid
- Persoonlijke hygiëne
- Inkoop en opslag
- Bereiding van warme en koude gerechten
- Kruisbesmetting
- Reinigen en desinfecteren
- Kwaliteit en voedselveiligheid
- Temperatuurbeheersing
- Ongediertebestrijding
- Inrichten keuken en bedrijfsruimten
Wat is een HACCP-plan?
Planning is essentieel om ervoor te zorgen dat uw HACCP-systeem efficiënt en effectief zal werken. Het HACCP-plan kan lineair zijn (waarbij elk product in uw levensmiddelenbedrijf zijn eigen HACCP-plan heeft, het product van het begin tot het einde volgt) of modulair (waarbij elke fase van het voedselproductieproces een eigen HACCP-plan heeft, zoals levering, opslag en voorbereiding).
Is een HACCP plan verplicht?
Alle organisaties die voedsel bereiden of verkopen zijn wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan op te stellen die gebaseerd is op de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points).
Wanneer is HACCP verplicht geworden?
Sinds 1995 zijn alle organisaties die voedsel bereiden, behandelen, verwerken en/of verkopen wettelijk verplicht een voedselveiligheidsplan op te stellen die gebaseerd is op de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points).
Wie gebruikt HACCP?
HACCP voedselveiligheidsbeheersystemen worden gebruikt in alle soorten voedingsbedrijven, waaronder cateringbedrijven, voedingsdetailhandel en voedselproductiebedrijven. HACCP is een internationaal erkend systeem en de principes worden toegepast in landen over de hele wereld, waaronder Europa, de VS, Australië en het Verre Oosten.
Wat zijn de HACCP-procedures?
Een HACCP-beheersysteem voor voedselveiligheid is gebaseerd op 7 basisprincipes:
- Voer een gevarenanalyse uit
- Bepaal de kritieke controlepunten (CCP)
- Bepaal kritische normen
- Een systeem opzetten om toezicht te houden op de controle van de CCP
- Breng corrigerende maatregelen tot stand
- Stel procedures voor verificatie in om te bevestigen dat het systeem werkt
- Leg documentatie vast.
Hoe werkt HACCP in de praktijk?
Met HACCP onderzoekt een bedrijf het hele productieproces op gevaren voor de voedselveiligheid. De gevaren worden genoteerd en er wordt aangegeven hoe het bedrijf de risico’s gaat beheersen. Een gevaar wordt genoteerd als het een direct bedreiging vormt voor de gezondheid van de consument. Binnen HACCP noemt met dit critical control points. Punten die voor een gevaar zorgen en die beheerst dienen te worden. Denk hierbij aan:
- Microbiologische risico’s zoals: bacteriën, schimmels, virussen en parasieten.
- Fysische risico’s zoals: glas en andere scherpe deeltjes
- Chemische gevaren zoals gifstoffen.
Voorbeeld van een HACCP keten
Hier een HACCP keten voorbeeld: een varken wordt geslacht, de slachterij werkt volgens de HACCP eisen en het vlees wordt op een juiste manier behandeld en gekoeld. Om het risico op bederf uit te sluiten. De slager krijgt het varkensvlees op de juiste manier aangeleverd zij werken ook volgens de hygienecode HACCP en zorgen dat het vlees direct gekoeld wordt. Hierna gaat het vlees naar een restaurant die ook alle HACCP voorschriften opvolgen, hierdoor is het voedsel veilig te eten en wordt de voedselveiligheid in de hele keten, van productie tot consumptie gewaardborgd.
Veelgestelde vragen over het HACCP certificaat
Waar komt HACCP vandaan?
HACCP werd oorspronkelijk gebruikt als een controlesysteem om voedselveiligheid te garanderen bij de eerste bemande NASA-ruimtemissies. Het ontstond in de jaren zestig en had tot doel ervoor te zorgen dat voedsel veilig was voor astronauten om te consumeren voordat het naar de ruimte werd gestuurd.
Wat is het doel van HACCP?
Het doel van de HACCP regels is om gevaren tijdens het voedsel productproces te verminderen. Iedereen die met voedsel werkt wil bederf en bestemming van voedingsmiddelen voorkomen.

Is een HACCP cursus verplicht?
Iedereen die werkt met eten dient te werken volgens de regels van de Hygiënecode HACCP. De werkgever is volgens de NVWA verplicht om alle medewerkers te laten werken volgens de regels van HACCP.
Voor wie is de HACCP hygiënecode training bedoeld?
Voor iedereen die betrokken is bij de bereiding, opslag en het transport van voedingsmiddelen. Denk hierbij aan mensen die werkzaam zijn in de horeca, zoals koks en bedienend personeel als voor vrijwilligers in een sportkantine.
Hoe kan ik het HACCP hygiene code certicaat behalen?
Om uw HACCP-hygiënecodecertificaat te verkrijgen, wordt je getest op jouw kennis met betrekking tot veiligheid en hygiëne op de werkplek. Dit gebeurt via een online HACCP-hygiënecode-examen. Hiervoor volg je eerst een HACCP-cursus voor de hygiëne-code via internet. Binnen een paar uur leer je alles wat je moet weten over hygiënisch werken. Op deze manier ben je er zeker van dat je over de nodige kennis beschikt om het HACCP-hygiënecodecertificaat te verkrijgen.
Waar kan ik een HACCP-certificaat krijgen?
Je kunt bij deze opleiders een online een HACCP-certificaat verkrijgen. De HACCP-cursus is vaak binnen 1 dag te behalen en kost circa 69 euro.
Wordt het HACCP certificaat landelijk geregistreerd?
Na het behalen van het HACCP diploma staat je geregistreerd bij de Stichting Vakbekwaamheid Horeca .
Wat is het eindresultaat van de HACCP hygiënecode cursus?
Na het volgen van een HACCP cursus kun je bij SVH een examen afleggen.
Hoe lang is een HACCP certificaat geldig?
Het certificaat is voor onbepaalde tijd geldig in Nederland. Wij adviseren echter wel om het certificaat HACCP hygiënecode iedere drie jaar opnieuw te volgen

139.497 ervaringen
Springest helpt je groeien.
Springest is de site waar je alles vindt voor je persoonlijke ontwikkeling. Voor particulieren én organisaties. Lees ervaringen van andere deelnemers en overleg met onze adviseurs.