JEUGDRECHT

Niveau
Tijdsduur
Logo van Maastricht University - Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Cursus Jeugdrecht

Erkend door de Raad voor Rechtsbijstand
- Civiel jeugdrecht donderdag 3 december 2015 - Jeugdstraf(proces)recht donderdag 10 december 2015
Deze cursusmiddagen zijn ook afzonderlijk te volgen

Toelichting

De behandeling van jeugdzaken wordt meer en meer gezien als een aparte specialisatie. Een advocaat moet in jeugdzaken zien te balanceren tussen het belang van het kind en de pedagogische doeleinden van het jeugdrecht enerzijds, en de rechten van het kind en de in dat kader bestaande rechtsregels anderzijds. Omdat er vele dwarsverbanden zijn tussen het jeugdstrafrecht en jeugdbeschermingsrecht/civiele jeugdrecht, moet de jeugdrechtadvocaat op beide terreinen zijn ingevoerd o…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Jeugdrecht, Jeugdconsulent, Nederlands recht, Recht en Arbeidsrecht.

Cursus Jeugdrecht

Erkend door de Raad voor Rechtsbijstand
- Civiel jeugdrecht donderdag 3 december 2015 - Jeugdstraf(proces)recht donderdag 10 december 2015
Deze cursusmiddagen zijn ook afzonderlijk te volgen

Toelichting

De behandeling van jeugdzaken wordt meer en meer gezien als een aparte specialisatie. Een advocaat moet in jeugdzaken zien te balanceren tussen het belang van het kind en de pedagogische doeleinden van het jeugdrecht enerzijds, en de rechten van het kind en de in dat kader bestaande rechtsregels anderzijds. Omdat er vele dwarsverbanden zijn tussen het jeugdstrafrecht en jeugdbeschermingsrecht/civiele jeugdrecht, moet de jeugdrechtadvocaat op beide terreinen zijn ingevoerd om jeugdzaken goed te kunnen behandelen.
De Raad voor Rechtsbijstand, de Nederlandse Orde van Advocaten en de rechtspraak vinden het dan ook van groot belang dat de rechtsbijstand in zaken waarin minderjarigen zijn betrokken, wordt verleend door advocaten met voldoende kennis en ervaring op beide rechtsgebieden. Daarom hebben deze instanties criteria vastgesteld waaraan een advocaat moet voldoen om te kunnen worden toegevoegd in jeugdstrafzaken of uithuisplaatsingen in gesloten jeugdzorg.

Deze cursus voldoet aan die criteria en bestaat uit twee cursusdagen:

CIVIEL JEUGDRECHT

Er wordt aandacht besteed aan het toenemend aantal civiele justitiële interventies en de actuele ontwikkelingen in de justitiële jeugdinrichtingen en de instellingen voor gesloten jeugdzorg.
Aan de orde komen o.a.:
- invoering jeugdwet en de eerste ervaringen - de Wet Herziening Kinderbeschermingsmaatregelen, de transitie in de jeugdzorg en de daaruitvoortvoeiende implicaties - de positie van het kind bij de ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing - rechtspositie kind: rechtsmiddelen, mogelijkheden bijstand door advocaat dan wel benoemen bijzondere curator - positie kind bij plaatsing in een pleeggezin (knelpunten, de dilemma’s bij terugplaatsing bij de ouders) - gezagsbeëindiging in het nieuwe stelsel van kinderbeschermingsmaatregelen - de ondertoezichtstelling bij strijd tussen de ouders - de betekenis van het IVRK en het EVRM in het Jeugdrecht

JEUGDSTRAFRECHT

Tijdens deze cursus  worden de recente regelgeving, jurisprudentie en beleidsontwikkelingen op het terrein van het jeugd(straf)procesrecht en het adolescentenstrafrecht besproken. In deze cursus worden onder meer de volgende onderwerpen behandeld: - de recente stand van zaken rondom de Salduz problematiek, - eerste ervaringen met het adolescentenstrafrecht -  ZSM (direkte afdoening door het OM) - nieuwe wetgeving en jurisprudentie jeugdstrafrecht - nieuwe ontwikkelingen vanuit het OM
Uiteraard wordt het programma aangepast als ontwikkelingen ten tijde van de cursusdagen zelf daartoe aanleiding geven.

Doelgroep

(Jeugdrecht) advocaten Cursusleider Mw.Mr. J. Serrarens, advocaat te Maastricht

Docenten

CIVIEL JEUGDRECHT

- T. Frohn MEd, adviseur met een specialisatie op het sterk veranderende gebied van ontwikkelingen in politiek en bestuur.

- Mw.Mr. J. Satink, docent afdeling Jeugdrecht Universiteit Leiden

JEUGDSTRAFRECHT

- Mr.Dr. J.A.C. Bartels, raadsheer Hof Den Haag

- Mw.Mr. F. Oehlen, advocaat te Beek

- Mr. C.P. Dronkers, coördinerend officier Jeugd en Jongeren en lid van de Commissie Jeugd van het Openbaar Ministerie

Praktische informatie

De cursus civiel jeugdrecht wordt op donderdag 3 december 2015 van 13.15 – 17.45 uur in hotel de l’ Empereur te Maastricht gehouden. De cursus jeugdstrafrecht op donderdag 10 december 2015 van 13.15 – 17.45 uur.
De cursuskosten bedragen voor de beide cursusdagen € 750 (cincl. cursusmateriaal). Per cursusdag € 425 (incl. cursusmateriaal).

Permanente opleiding

8 PO-NOVA (per cursusdag 4 PO-NOVA)

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.
  • Vraag informatie aan over deze cursus. Je ontvangt vanaf dan ook een seintje wanneer iemand een ervaring deelt. Handige manier om jezelf eraan te herinneren dat je wilt blijven leren!
  • Bekijk gerelateerde producten mét ervaringen: Jeugdrecht.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.