Cursusdag Koudemiddelen

Niveau
Tijdsduur
Logo van Mibacu bv

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Mibacu bv biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Utrecht

Beschrijving

Inleiding

De meeste koelinstallaties zijn nog gevuld met de bekende synthetische koudemiddelen; f-gassen en (H)CFK’s. Vanwege de schadelijkheid van deze gassen voor ozonlaag en klimaat, wordt het gebruik hiervan steeds meer aan banden gelegd. De zwaardere CFK’s mogen of nu al of straks niet meer worden toegepast vanwege hun schadelijke eigenschappen.
Veel bedrijven stappen dan ook over op natuurlijke koudemiddelen. Bij koelinstallaties en warmtepompen wordt steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke koudemiddelen zoals CO2, butaan, propaan, water en ammoniak. Ook de meeste van deze stoffen zijn niet risicoloos en toepassing ervan brengt gevaren met zich mee, wat meermaals is gebleken, bij e…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: F-Gassen, Koeltechniek & Koudetechniek, Twin Ferrule fittingen, Lekzoeken en Hydrauliek.

Inleiding

De meeste koelinstallaties zijn nog gevuld met de bekende synthetische koudemiddelen; f-gassen en (H)CFK’s. Vanwege de schadelijkheid van deze gassen voor ozonlaag en klimaat, wordt het gebruik hiervan steeds meer aan banden gelegd. De zwaardere CFK’s mogen of nu al of straks niet meer worden toegepast vanwege hun schadelijke eigenschappen.
Veel bedrijven stappen dan ook over op natuurlijke koudemiddelen. Bij koelinstallaties en warmtepompen wordt steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke koudemiddelen zoals CO2, butaan, propaan, water en ammoniak. Ook de meeste van deze stoffen zijn niet risicoloos en toepassing ervan brengt gevaren met zich mee, wat meermaals is gebleken, bij enkele calamiteiten met natuurlijke koudemiddelen zijn mensen onwel geworden.
Toezicht op gebruik van koudemiddelen blijft noodzakelijk, enerzijds om te controleren of toepassing en uitfasering van f-gassen en (H)CFK’s volgens wetgeving wordt uitgevoerd, anderzijds om ongelukken bij de toepassing van natuurlijke koudemiddelen zoveel mogelijk te voorkomen.
Tijdens de cursusdag Koudemiddelen komen zowel synthetische als natuurlijke koudemiddelen aan bod. Wat zijn de eigenschappen en gevaren van deze stoffen? Hoe worden kilogrammen f-gas omgerekend naar ton CO2-equivalenten? Waar vinden we de regels voor koudemiddelen? Bij welke hoeveelheid natuurlijke koudemiddelen wordt een activiteit vergunningplichtig? Al dit soort vragen komen aan bod.

Doel
De cursusdag heeft als doel de deelnemer inzicht te verschaffen in:
• De typen synthetische én natuurlijke koudemiddelen, eigenschappen, gevaren en toepassing ervan.
• De wet- en regelgeving van toepassing op gebruik van zowel synthetische als natuurlijke koudemiddelen.
• De eisen die vanuit deze wet- en regelgeving worden gesteld aan toepassing van synthetische en natuurlijke koudemiddelen.

Doelgroep

De cursusdag is bedoeld voor vergunningverleners en toezichthouders omgevingsrecht van omgevings- of regionale uitvoeringdiensten en gemeenten, die bij hun werkzaamheden te maken hebben met bedrijven waar installaties met koudemiddelen aanwezig zijn.

Onderwerpen

Tijdens de cursusdag komen de volgende onderwerpen aan de orde:
• Inleiding koudemiddelen
• Synthetische en natuurlijke koudemiddelen:
– typen en eigenschappen
– gevaaraspecten
– toepassingen
• Regelgeving synthetische koudemiddelen:
– beleid inzake uitfaseren gebruik F-gassen en ozonlaagafbrekende stoffen
– Europese regelgeving; F-gassen verordening en Verordening ozonlaagafbrekende stoffen
– vertaling naar Nederlandse wet- en regelgeving
– toepassing Global Warming Potential (GWP)
• Regelgeving natuurlijke koudemiddelen:
– natuurlijke koudemiddelen in het Activiteitenbesluit
– PGS-richtlijnen:
– PGS12 en PGS13 (ammoniak)
– PGS9 (CO2)
– installatie-eisen Pressure Equipment Directive (PED) / Besluit warenwetdrukapparatuur
• Keuringsregimes en lekcontroleverplichtingen koudemiddelen:
– lezen en beoordelen logboeken
• Certificering en diplomering koelinstallatiebedrijven
De lesstof wordt zoveel mogelijk interactief en aan de hand van voorbeelden behandeld.

Docent
Docent is de heer Adrie Kaijser, werkzaam als veiligheidsmanager bij de Indaver Group en één van onze vaste docenten voor cursussen op gebied van veiligheid en opslag gevaarlijke stoffen.

Lesmateriaal
Het lesmateriaal wordt digitaal aangeleverd en bestaat uit de presentatie, relevante wetteksten en achtergrondinformatie. Tijdens de cursusdag staat iedere deelnemer een ASUS-netbook ter beschikking. De deelnemers ontvangen een papieren versie van de handouts.

Uitvoering
De cursusdag vindt plaats op donderdag 5 november 2020 te Utrecht.

Waarom Mibacu?

Praktijkgericht, deskundig, klantvriendelijk, kleinschalig, flexibel en persoonlijk, met docenten uit de praktijk van omgevingsrecht.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Mibacu bv, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.