PGS 15

Niveau
Tijdsduur

PGS 15

Nederlandse Praktijkschool voor Bouw & Milieu
Logo van Nederlandse Praktijkschool voor Bouw & Milieu

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

PGS 15

Onderwerp:

Bijna ieder bedrijf heeft wel te maken met de opslag van gevaarlijke stoffen in emballage. De cursus geeft inzicht in het herkennen van gevaarlijke stoffen en de wettelijk verplichte eisen voor de opslag zoals verwoord in de PGS 15.  In het lokaal staan diverse PGS 15 opslagvoorzieningen. Er wordt geoefend met verschillende combinaties van gevaarlijke stoffen en toewijzing van de juiste opslag. De training bestaat uit 4 dagdelen. De eerste dag wordt ingegaan op de wet en regelgeving achter de PGS 15. Deze dag kan op verzoek in company gegeven worden. De tweede dag vindt plaats in het praktijk lokaal te Gouda. Op deze dag wordt uitleg gegeven over de o.a. de brandwerendhei…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Gevaarlijke stoffen & Goederen, Explosiegevaar / ATEX, Chauffeur, Afval / Afvalstoffen en Heftruckcertificaat.

PGS 15

Onderwerp:

Bijna ieder bedrijf heeft wel te maken met de opslag van gevaarlijke stoffen in emballage. De cursus geeft inzicht in het herkennen van gevaarlijke stoffen en de wettelijk verplichte eisen voor de opslag zoals verwoord in de PGS 15.  In het lokaal staan diverse PGS 15 opslagvoorzieningen. Er wordt geoefend met verschillende combinaties van gevaarlijke stoffen en toewijzing van de juiste opslag. De training bestaat uit 4 dagdelen. De eerste dag wordt ingegaan op de wet en regelgeving achter de PGS 15. Deze dag kan op verzoek in company gegeven worden. De tweede dag vindt plaats in het praktijk lokaal te Gouda. Op deze dag wordt uitleg gegeven over de o.a. de brandwerendheid en constructies van kluizen. Daarnaast wordt ingegaan op de verschillende brandblussystemen voor opslagen boven de 10.000 kg.

Inhoud:

 • Het doel van de PGS 15
 • Wat zijn gevaarlijke stoffen en hoe kun je deze herkennen
 • Welke stoffen vallen wel en welke stoffen vallen niet onder de PGS 15
 • Classificatie en etikettering van gevaarlijke stoffen conform ADR
 • Classificatie en etikettering van gevaarlijke stoffen conform EU-GHS
 • Voorschriften opslag in veiligheidskasten volgens NEN-EN 14470-1
 • Voorschriften inpandige en uitpandige opslagvoorzieningen tot 10 ton (produktopvang, ventilatie, explosieveiligheid etc.)
 • Voorschriften opslagvoorzieningen groter dan 10 ton  (beschermingsniveau, produktopvang,  vakindeling, etc.)
 • Voorschriften opslagvoorzieningen voor gasflessen
 • Voorschriften opslagvoorzieningen voor spuitbussen
 • Voorschriften tijdelijke opslag van gevaarlijke stoffen
 • Voorschriften opslagvoorzieningen voor klasse 4.1, 4.2, 4.3
 • Voorschriften opslagvoorzieningen voor organische peroxiden
 • Brandwerendheid volgens de PGS 15

In het praktijklokaal staan diverse PGS opslagvoorzieningen.

Tijdens de les oefenen cursisten in het onderbrengen van verschillende combinaties van gevaarlijke stoffen in de aanwezige opslagvoorzieningen.

Doelgroep:

Toezichthouders werkzaam bij provincies, gemeenten, omgevingsdiensten (RUD’s), waterschappen, rijksinspecties. Ook is de cursus bestemd voor ondernemers en kam-coödinatoren die te maken krijgen met de milieu-regelgeving.

Speciale arrangementen zijn beschikbaar voor: garagehouders en tuinders.

Docent: Onno de Gruijter

Onno de Gruijter is werkzaam bij Hiltra Barneveld b.v. Onno heeft veel praktijkkennis en veel ervaring met het uitwerken van voorstellen van de prefab opslag van brand- en milieugevaarlijke stoffen. Onno adviseert ondernemers m.b.t. de juiste en veilige opslag van gevaarlijke stoffen en maakt risico-inventarisaties. Hij ondersteunt gemeenten, provincies, brandweer andere overheden in het kader van het toezicht in relatie tot de PGS 15.

Docent: Harm Straathof

Harm Straathof is werkzaam bij Saval als manager Buniness and Product Development. Saval is marktleider op het gebied van brandbestrijdingssystemen in Nederland. Harm heeft een zeer ruime ervaring op het gebied van blussystemen voor grote opslagen zoals in de PGS 15 voorgeschreven staan.

Docent: Erik Mossel

Erik Mossel van Mossel advies is een ervaren docent uit het werkveld. Erik heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Erik is als docent en examinator betrokken bij de HAMIL opleiding omgevingsrecht.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.