MBO Helpende Zorg en Welzijn

Locatie:
Niveau:
Kosten:
Logo van NHA Thuisstudies
Opleiderscore: 7,0 NHA Thuisstudies heeft een gemiddelde beoordeling van 7,0 (uit 81 ervaringen)

Tip: Meer info over programma, startdatum, prijzen en inschrijving? Of vraag een in-company offerte aan bij meerdere aanbieders.

Overzicht

Gratis XL tablet of Smartwatch bij elke cursus en opleiding!

Ervaring met deze opleiding?

Heb je de opleiding MBO Helpende Zorg en Welzijn gevolgd bij NHA Thuisstudies? Help anderen door je ervaring te delen op Springest!

Springest doneert € 1,- aan Stichting Edukans als dank voor jouw ervaring.

 
Looptijd:
Gemiddeld 24 maanden, maar u bepaalt uw eigen studietempo.
Afronding:
Officieel erkend MBO-diploma
Soort locatie:
Thuisstudie
Keurmerk(en):
  • Logo van ISO register
  • Logo van Stibex
  • Logo van Associatie voor Praktijkexamens
  • Logo van NRTO

PROGRAMMA

Vind je het leuk om mensen te helpen en te verzorgen? Bijvoorbeeld kleine kinderen, mensen met een handicap, mensen die thuis hulp nodig hebben, ouderen of bedlegerigen? Dan is de MBO opleiding Helpende Zorg & Welzijn echt iets voor jou. Werken met mensen maakt elke dag anders. In deze sector is veel vraag naar goed opgeleide mensen, dus dit erkende diploma bezorgt jou perfecte kansen op een leuke baan of promotie.

Je kunt als helpende gaan werken in de thuiszorg, een ziekenhuis, instelling in de verstandelijk gehandicaptenzorg, revalidatiecentrum of woon- of zorgcentrum. Ook is het de ideale opleiding voor beroepen als assistent peuterleidster, gastouder, assistent in een kinderda…

Lees de volledige beschrijving

Beschrijving

Gratis XL tablet of Smartwatch bij elke cursus en opleiding!

PROGRAMMA

Vind je het leuk om mensen te helpen en te verzorgen? Bijvoorbeeld kleine kinderen, mensen met een handicap, mensen die thuis hulp nodig hebben, ouderen of bedlegerigen? Dan is de MBO opleiding Helpende Zorg & Welzijn echt iets voor jou. Werken met mensen maakt elke dag anders. In deze sector is veel vraag naar goed opgeleide mensen, dus dit erkende diploma bezorgt jou perfecte kansen op een leuke baan of promotie.

Je kunt als helpende gaan werken in de thuiszorg, een ziekenhuis, instelling in de verstandelijk gehandicaptenzorg, revalidatiecentrum of woon- of zorgcentrum. Ook is het de ideale opleiding voor beroepen als assistent peuterleidster, gastouder, assistent in een kinderdagverblijf, assistent gastheer of -vrouw in een ouderencentrum of buurtcentrum enz.

Als helpende zorg & welzijn heb je veel contact met cliënten en collega's. Je hebt vooral verzorgende, begeleidende en huishoudelijke taken. De ideale opleiding voor een afwisselende baan. Na deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding, bijvoorbeeld Pedagogisch Medewerker of Verzorgende IG.

Studieprogramma
De MBO opleiding Helpende Zorg & Welzijn is een combinatie van theoretisch en praktisch onderwijs. Je start deze opleiding met loopbaankennis. Dit resulteert in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) en een persoonlijk actieplan (PAP). Vervolgens aandacht voor het thema Burgerschap. Daarna ga je aan de slag met de volgende kerntaken (voor kinderen én volwassenen):

Kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning o.b.v. een werkplanning
Kerntaak 2: Ondersteunen bij het zelfstandig functioneren
Kerntaak 3: Uitvoeren van organisatie en professiegebonden taken

Hiervoor krijg je de volgende kennis aangereikt:

Periode 1 (6 of 8 maanden)
- Inzicht in de taken van de helpende.
- Professioneel werken.
- Werkplan, zorgplan, begeleidingsplan.
- Boodschappen en maaltijden verzorgen.
- Ruimte inrichten.
- Lichamelijke verzorging, eten en drinken.
- Veranderingen in gezondheid constateren en ziekteleer.
- Veiligheid en ongevallen.
- Omgaan met emoties van de cliënt.
- Zelfredzaamheid stimuleren.

Periode 2 (6 of 8 maanden)
- Eigen werkzaamheden plannen.
- Huisdieren en planten verzorgen.
- Voorraden en budgetten beheren.
- Aan- en uitkleden en uiterlijke verzorging.
- Bewegen en verplaatsen.
- Assertiviteit.
- Rekenen.

Periode 3 (6 of 8 maanden)
- Kennismaken met de organisatie.
- Afstemmen van zorg.
- Deelnemen aan een vergadering.
- Deskundigheid op pijl houden.
- Kwaliteitsbevordering.
- Nederlands algemeen.

Wijzigingen in het studieprogramma voorbehouden.
De lessen krijg je per periode toegezonden.


Om de vaardigheden en kennis aan te leren die je nodig hebt om de kerntaken en werkprocessen uit te voeren, bestudeer je verschillende theoretische lesonderdelen en maak je beroepsgerichte opdrachten.

STAGE

Contactdag
Tijdens de opleiding organiseren wij een contactdag op een centrale plaats in Nederland (bij het cursusgeld inbegrepen) waar je aan deel kunt nemen. Tijdens deze dag krijg je veel studietips aangereikt, maak je kennis met medestudenten en met studieloopbaanbegeleiders van de NHA.

Beroepspraktijkvorming (stage)
Binnen deze opleiding kun je kiezen voor de variant met korte stage (maximaal 600 uur) in het laatste gedeelte van de studie (leren => werken) óf stage op de werkplek (maximaal 1250 uur) tijdens de hele opleiding (werken => leren).
In dat laatste geval dien je meteen aan het begin van de opleiding in loondienst werkzaam te zijn bij een door het kenniscentrum erkend leerbedrijf of instelling waar je tijdens de opleiding doorlopend stageopdrachten kunt combineren met werk.

Onder begeleiding van de praktijk- of werkbegeleider voer je de verschillende opdrachten uit die gekoppeld zijn aan de werkprocessen en de competenties. Tevens werk je aan je portfolio.

Als je huidige baan aansluit bij de opleiding, dan kun je de verplichte stage meestal bij je eigen baas volgen. Dat is natuurlijk extra vertrouwd. De stageplaats moet wel goedgekeurd zijn door het landelijk kenniscentrum of SBB (samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Wanneer de stageplaats nog niet is goedgekeurd, kan je werkgever die goedkeuring daar eenvoudig aanvragen. Je stage sluit je af met een proeve van bekwaamheid op de werkplek. De kosten voor het afleggen van de proeve bedragen € 125,-.

Heb je geen baan die aansluit op de opleiding, dan zul je in de loop van je studie een erkend leerbedrijf moeten zoeken. Je zult ervan versteld staan hoe graag een bedrijf of instelling z'n medewerking hieraan wil verlenen. Als je geen stageplaats kunt vinden, dan kan de NHA daarbij ondersteunen.

Je stagetijd kun je in overleg met het bedrijf of instelling flexibel inrichten. Enkele dagen per week of de hele week, aan jou de keus. Mogelijk heb je tegen die tijd een (nieuwe) baan gevonden dankzij de reeds opgedane kennis en kun je de stage op de (nieuwe) werkplek volgen. Wil je geen stage lopen, dan kun je kiezen voor de basis-opleiding want bij die opleiding hoort geen stage.

VRIJSTELLINGEN

Vrijstellingen op basis van diploma's
Indien je in aanmerking denkt te komen voor vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma's, dan kun je een kopie van je diploma's en of certificaten met een cijferlijst opsturen. Deze aanvraag wordt gratis beoordeeld.

Vrijstellingen op basis van werkervaring
Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen op basis van werkervaring, dan kun je hier een verzoek voor indienen. De werkervaring dient binnen een relevante, gelijkwaardige functie te zijn opgedaan. Je krijgt dan een vragenformulier toegezonden en zult de benodigde bewijsvoering moeten leveren. Dit onderzoek kost 150 euro.

Na beoordeling door de examencommissie ontvang je schriftelijk bericht of je vrijstellingen krijgt toegekend. Met vrijstellingen kun je de opleiding sneller afronden.

EXAMEN

Deze nieuwe MBO-opleiding is beroepsgericht opgezet volgens het nieuwste kwalificatiedossier. Wij helpen jou om de vereiste praktische vaardigheden te leren die nodig zijn binnen dit vakgebied. Dit betekent meer flexibiliteit en meer afwisseling binnen de opleiding.

Elke dag digitaal examen afleggen bij jou in de buurt
Je legt tijdens de opleiding 2 beroepsgerichte en 4 algemeen vormende examens af. Daarnaast bouw je een portfolio op. Het examengeld bedraagt € 70,- per examen. De meeste examens kun je dagelijks digitaal afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond.

Wijzigingen in examens voorbehouden. Deze digitale examinering geldt voor studenten die na 1 augustus 2014 beginnen met deze opleiding. Het examengeld betaal je bij de NHA pas bij aanmelding voor het betreffende examen!

OFFICIEEL ERKEND MBO-DIPLOMA

Het diploma dat je via de NHA behaalt is landelijk erkend en heeft precies dezelfde waarde als het diploma dat je via dag- en avondonderwijs kunt behalen. De MBO-opleidingen die de NHA verzorgt vallen onder de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) en zijn derhalve erkend door de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap. Je bent hierdoor altijd verzekerd van goede kwaliteit, de nieuwste normen en een optimale begeleiding.

Het landelijk erkend MBO diploma Helpende Zorg & Welzijn (WEB) krijg je als je alle vakken met succes hebt afgerond en het praktijkgedeelte met voldoende resultaat hebt afgesloten.

Schoolverklaring
Een officiële schoolverklaring kun je voor 19 euro aanvragen, wanneer je de opleiding voortijdig stopt. In deze verklaring worden de behaalde examens vermeld.

ZO STUDEER JE

Studeer in je eigen tempo
Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. Zo is de studie perfect te combineren met een drukke baan en met je hobby's. En starten met een studie kan op elke dag van het jaar!

Persoonlijke begeleiding via internet
Dankzij de persoonlijke begeleiding van een deskundige docent en een studieloopbaan-begeleider sta je er nooit alleen voor en boek je de beste resultaten. Je stuurt de huiswerkopgaven en opdrachten, voorzien van eventuele vragen, via internet naar je eigen privé-docent of studieloopbaan-begeleider. Deze kijkt de opgaven na en voorziet ze van uitleg, tips, aanwijzingen en een cijfer. Zij zijn je steun en toeverlaat die je optimaal begeleiden.

Studiebegeleiding
Dhr. Verkerk
Mevr. A. van Loenen
Dhr. J. Poortinga
Mevr. A. Rozenblad

Direct contact met studiegenoten
Alle NHA-studenten kunnen inloggen op ons studentenplaza en direct in contact komen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het studeren extra leuk.

VOOROPLEIDING

Voor de MBO opleiding Helpende Zorg & Welzijn dien je in het bezit te zijn van een diploma VBO of VMBO. Of een overgangsbewijs van 3 naar 4 VMBO-t / MAVO. Of een diploma van minimaal vergelijkbaar niveau. Of het NHA diploma van de bijbehorende basisopleiding.

Voldoe je niet aan de genoemde vooropleidingseis en ben je wel 21 jaar of ouder, dan kun je op basis van je (werk)ervaring een verzoek tot toelating indienen. Je dient dit aan te geven op het inschrijfformulier en een cv, bewijzen van gevolgde opleidingen en een werkgeversverklaring(en) op te sturen. 

ANDERE OPLEIDINGEN:

Basisopleiding Helpende Zorg & Welzijn - zonder stage.
Ben je niet in de gelegenheid om stage te lopen? Of wil je eerst middels een korte opleiding kennis maken met dit vakgebied? Kies dan voor de basisopleiding Helpende Zorg & Welzijn. Deze opleiding is minder uitgebreid en bevat geen stage. Je studeert dan in 8 maanden voor het officiële NHA-instituutsdiploma.

Doorstroomopleiding Helpende Zorg & Welzijn - met stage.
Wanneer je de basis-opleiding met een NHA-diploma hebt afgerond en alsnog het MBO-diploma wilt behalen, dan kun je inschrijven voor de Doorstroomopleiding. Door je voorkennis kun je de MBO-opleiding dan in 12 of 16 maanden doorlopen (kosten € 780 of 16 x € 54).

STUDIEDUUR

Studieduur
24 maanden bij een normaal studietempo. Je kunt ook kiezen voor een versneld tempo. De opleiding duurt dan 18 maanden. Je kunt elke dag van het jaar starten met deze thuis-studie.

Opleidingstraject
3e leerweg.

Leerboeken
Voor deze opleiding heb je geen extra leerboeken nodig. De NHA heeft alle van belang zijnde stof in de lessen opgenomen. Zo houd je overzicht en bespaar je geld. Je dient te beschikken over een computer met internet.

Ringband
Bij de lessen ontvang je GRATIS een fraaie ringband om je lessen in te bewaren.

 

Lesgeld

MBO Helpende Zorg en Welzijn met studiebegeleiding € 899,- (of 24x € 39,- / 18x € 52,-)

Het inschrijfgeld bedraagt € 25,-.

Ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen. Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneren wij € 1,- aan Stichting Edukans.

Download gratis en vrijblijvend de training brochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

Top 3 meest aangevraagd in onderwerp

Op Springest vind en boek je 37.883 trainingen en opleidingen, bekijk de top 10 gerelateerd aan Helpende:

Registreer om je eigen Learning Lists te maken

Not for humans