Vijf onderhandelingsstijlen

Tijdsduur

Vijf onderhandelingsstijlen

Onderhandelcoach
Logo van Onderhandelcoach
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,7 Onderhandelcoach heeft een gemiddelde beoordeling van 8,7 (uit 19 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

5 ONDERHANDELINGSSTIJLEN

Ontdek je persoonlijke onderhandelingsstijl en leer hoe je deze flexibel kunt inzetten tijdens het onderhandelen.

Ken je je onderhandelingsstijl dan kun je je communicatiestijl variëren tijdens het onderhandelen, al naar gelang de onderhandelingssituatie en de relatie die je met de ander hebt of nastreeft. Zo bereik je betere resultaten en houdt je relaties goed.

Waarom je persoonlijke onderhandelingsstijl zo belangrijk is

Iedereen heeft een persoonlijke onderhandelingsstijl. Je onderhandelingsstijl zit deels verankerd in je persoonlijkheid en je overtuigingen over onderhandelen.

Bijvoorbeeld:

  • Als je de ander halverwege tegemoet komt, dan verwacht je dat hij …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

5 ONDERHANDELINGSSTIJLEN

Ontdek je persoonlijke onderhandelingsstijl en leer hoe je deze flexibel kunt inzetten tijdens het onderhandelen.

Ken je je onderhandelingsstijl dan kun je je communicatiestijl variëren tijdens het onderhandelen, al naar gelang de onderhandelingssituatie en de relatie die je met de ander hebt of nastreeft. Zo bereik je betere resultaten en houdt je relaties goed.

Waarom je persoonlijke onderhandelingsstijl zo belangrijk is

Iedereen heeft een persoonlijke onderhandelingsstijl. Je onderhandelingsstijl zit deels verankerd in je persoonlijkheid en je overtuigingen over onderhandelen.

Bijvoorbeeld:

  • Als je de ander halverwege tegemoet komt, dan verwacht je dat hij ook water bij de wijn doet;
  • Als je flink doordrukt en vasthoudt aan je standpunt, dan krijg je veel voor elkaar;
  • Liever houd je je relaties goed dan het onderste uit de kan te halen;
  • Conflicten ga je het liefste uit de weg;
  • Je wilt eerst het naadje van de kous weten voordat je aan het proces van loven en bieden begint.

 

Je overtuigingen en je voorkeursstijl zitten je soms in de weg om goede resultaten te behalen. Soms is het beter om vasthoudend te zijn, op andere momenten moet je de relatie voorrang geven (en wat weggeven) of naar een compromis toewerken. Maar hoe weet je wanneer je het een en wanneer je beter het ander kunt doen? En hoe doe je dat?

Vasthouden aan je eigen standpunt zonder oog voor de relatie kan leiden tot een slechte samenwerking en daardoor uiteindelijk tot een slechte deal (ook financieel!).

Teveel oog hebben voor een goede relatie kan leiden tot teveel toegeven waardoor je je eigen belangen verkwanseld.

Door te snel naar een compromis te gaan kun je soms mogelijkheden over het hoofd zien om tot een betere oplossing te komen.

Onderhandelaars die hun persoonlijke onderhandelingsstijl flexibel kunnen inzetten bereiken veel meer zonder dat de sfeer aan tafel onaangenaam wordt. Zij kunnen luisteren en begrip tonen zonder toe te geven, samen zoeken naar goede oplossingen voor alle partijen en vasthoudend hun eigen belangen verdedigen.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de manier waarop ze zich opstellen direct invloed heeft op de uitkomst. En daarom onderhandelen ze altijd op een vaste manier. Soms werkt dat, vaak ook niet. Door bewust je onderhandelingsstijl te kiezen en aan te passen aan de ontwikkelingen tijdens het onderhandelen gaat het sowieso beter.

 

Over de workshop Vijf onderhandelingsstijlen

In de workshop “5 onderhandelingsstijlen” ontdek je wat jouw persoonlijke voorkeursstijl is en leer je hoe je flexibel kunt switchen tussen de verschillende stijlen.

We werken met de onderhandelingsstijlen die gebaseerd zijn op de conflicthanteringstheorie.

Je persoonlijke profiel laat zien welke stijlen je veel gebruikt en welke minder of niet. De stijlen die je regelmatig inzet (en dat zijn er meer dan je wellicht denkt) kun je bewust gaan inzetten en verder ontwikkelen. Dat past dan ook bij jou, waardoor je op een natuurlijke manier je onderhandelingsvaardigheden gaat verbeteren. De stijlen die je weinig gebruikt liggen verder van je af en zullen ongemakkelijk voelen als je die gebruikt.

 

Testimonial

"Ik was altijd òf heel pinnig òf ik gaf toe (meestal nadat ik heel pinnig was geweest). Dat voelde niet goed en ik had echt het idee dat het beter kon. Maar ik wist gewoon niet hoe. Van Jeanette heb ik geleerd dat ik ook op een vriendelijke manier kan onderhandelen, gericht op samenwerking, zonder toe te geven. Ik krijg tegenwoordig zelfs complimenten van mijn afnemers dat de samenwerking zo goed is. Terwijl ik veel meer bij ze gedaan krijg dan vroeger!" 

Anke

 

Dit levert de training je op

Na de workshop kun je je communicatiestijl bewust inzetten voor een beter resultaat. Dat helpt je niet alleen tijdens klassieke onderhandelingssituaties, maar ook in iedere situatie waarin je iets wilt van een ander, of wanneer iemand iets van jou wil.

Je versterkt je natuurlijk stijl en je kunt communiceren op een manier die bij je past, zonder toe te geven. Zo wordt onderhandelen leuk!

Testimonial

"Onderhandelen vond ik altijd maar een raar ritueel, waarbij je allebei hoog inzet om dan uiteindelijk in het midden te eindigen. Ik wilde er altijd zo snel mogelijk van af. Ik heb geleerd dat je soms meer tijd moet nemen en je zeker niet altijd in het midden hoeft uit te komen."

Robert-Jan

 

Wat gaan we doen?

Ter voorbereiding op de workshop vul je het assessment van je onderhandelingsstijl in en ontvang je alvast de reader die bij de workshop hoort in digitale vorm.

Tijdens de workshop:

  • Ontdek je wat jouw persoonlijke profiel is;
  • Ontdek je hoe jouw persoonlijke stijl van invloed is tijdens onderhandelingen;
  • Leer je welke onderhandelingsstijl past in specifieke situaties;
  • Leer je je onderhandelingsstijl flexibel toe te passen;

 De workshop is een afwisseling van het theoretische kader van de onderhandelingsstijlen en de praktische toepassing. Dit doen we aan de hand van casussen en een speelse manier van oefenen.

Over de trainer

Jouw onderhandelcoach is Jeanette de Haas.

Naast mijn werk als onderhandelcoach onderhandel ik veel als zelfstandig inkoper bij grote bedrijven (o.a. inkopen van ICT en HRM-diensten). Van nature ben ik nogal een competitieve onderhandelaar en ik dacht vroeger dat ik ook een conflictmijder was. Dankzij het inzicht in de onderhandelingsstijlen kan ik nu veel beter balanceren tussen samenwerken en doordrukken. Zelf heb ik gemerkt dat dankzij mijn kennis van de onderhandelingsstijlen ik veel gemakkelijker de ander mee kan krijgen.

Dat wil ik jou ook leren!

Ik geef trainingen, workshops en coaching over onderhandelen en onderhandelingsstijlen sinds 2011. Mijn ervaring is dat iedereen kan leren onderhandelen op een manier die bij hem of haar past - zonder terug te hoeven vallen op trucjes of een manier van communiceren die niet bij hem of haar past. Juist mensen die gericht zijn op samenwerking kunnen hele goede resultaten bereiken, als ze maar leren hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Testimonial

"Ik vond zelf altijd dat ik gericht was op samenwerking, maar uit de test kwam dat ik meer een “my-way-or-the-highway”-type ben. Dat was best wel confronterend. Doordat ik mijn voorkeursstijl nu ken - en herken - kan ik beter inschatten wanneer ik me beter coöperatief kan opstellen. En ik weet nu ook hoe ik dat kan doen."

Tineke

 

Meld je nu aan voor de workshop “5 onderhandelingsstijlen - flexibel onderhandelen met je persoonlijke stijl”

Je bent van harte welkom om mee te doen.

Jeanette de Haas

 

PS: flexibiliteit is een kenmerk van goede onderhandelaars. Kennis van je persoonlijke onderhandelprofiel is een essentiële bouwsteen voor flexibele communicatie

Niet toegeven, maar onderhandelen vol zelfvertrouwen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.