EnergiePrestatie-adviseur Utiliteit Basis | verkort van EP-W/B naar EP-U/B

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

EnergiePrestatie-adviseur Utiliteit Basis | verkort van EP-W/B naar EP-U/B

Onze Joost
Logo van Onze Joost

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeOnline of fysiek in Amsterdam
17 okt. 2023
placeOnline of fysiek in Amsterdam
19 okt. 2023
placeOnline of fysiek in Amsterdam
9 nov. 2023
placeOnline of fysiek in Amsterdam
14 dec. 2023

Beschrijving

Dé opleider voor duurzame bouw de energietransitie.

Wat leer je

De cursus EP-U/B adviseur

Aan het werk als EnergiePrestatie-adviseur Utiliteit (EP-U) via de verkorte route, voor EP/W adviseur? Slim, want wanneer je al een vakbekwaam adviseur bent, kan jij makkelijker doorgroeien!

Bekijk de startdata en schrijf je snel in!

Tijdens deze EP-U/B cursus ga je aan de slag met het berekenen en dossiervorming op het gebied van energieverbruik, isolatiewaarden, klimaatbeheer, energieopwekking, gebouwbeheersystemen (GBS) en andere installatietechniek. Je leert alles wat je moet weten over onder andere verwarming, ventilatie en software om het examen voor EP-U basis adviseur te halen. 

In 2023 moeten alle kantoor- en bedrijfsgebouwen groter dan 100 m2 m…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Bedrijfsmatig Vastgoed, Klimaattechniek, verwarming en ventilatie, Adviesvaardigheden, Makelaar en Taxateur.

Dé opleider voor duurzame bouw de energietransitie.

Wat leer je

De cursus EP-U/B adviseur

Aan het werk als EnergiePrestatie-adviseur Utiliteit (EP-U) via de verkorte route, voor EP/W adviseur? Slim, want wanneer je al een vakbekwaam adviseur bent, kan jij makkelijker doorgroeien!

Bekijk de startdata en schrijf je snel in!

Tijdens deze EP-U/B cursus ga je aan de slag met het berekenen en dossiervorming op het gebied van energieverbruik, isolatiewaarden, klimaatbeheer, energieopwekking, gebouwbeheersystemen (GBS) en andere installatietechniek. Je leert alles wat je moet weten over onder andere verwarming, ventilatie en software om het examen voor EP-U basis adviseur te halen. 

In 2023 moeten alle kantoor- en bedrijfsgebouwen groter dan 100 m2 minimaal een label C hebben, kijk maar eens hier. Een hele opgaaf. Met dit traject kan jij ook meehelpen deze gebouwen te verduurzamen!


Je volgt eerst in eigen tijd en tempo de online e-learning
, gevolgd door klassikale meet-ups (deze zijn eventueel ook online te doen). 

Wat levert het op

Wat levert de cursus EnergiePrestatie-adviseur Utiliteit Basis op?

In deze opleiding word je helemaal klaargestoomd volgens de nieuwe energieopname methodiek BRL 9500-U. Je wordt goed voorbereid op het officiële landelijke examen, door je de basisopname-methodiek ‘ISSO 75.1 – Methode 2023’ (5e druk) eigen te maken. Je doet je examens bij één van de gecertificeerde exameninstituren: Examenpark of bij Cito.

Wanneer je al vakbekwaam EP-W adviseur bent hoef je hiervoor minder examens af te leggen. Je dient je zelf aan te melden voor de examens. Deze examenkosten vallen buiten de cursuskosten. Je kan je bij de volgende exameninstituten aanmelden:

 • Examenpark
 • Cito
 • Stichting Nederlands Exameninstituut

Iets voor jou?

Is de verkorte route EP-U/Basis iets voor jou?

Deze cursus is iets voor jou als je de cursus EP-W/B hebt afgerond of als je al vakbekwaam EnergiePrestatie-adviseur Woningen bent. Je wilt verder groeien en ook een diploma voor EP-U/B behalen door het examen goed af te leggen. Daarna wil je snel aan de slag als EP-U/B adviseur. 

Wat houdt de verkorte route in?

Wanneer je al beschikt over de vakbekwaamheid EP-W/B dan hoef je minder examens af te leggen.

 • Je krijgt dan vrijstelling voor module U4. Er komt een speciaal multiple choice EP-WU examen, waarin U1 en U3 zijn gebundeld. Naast het WU examen moet ook het U2 examen worden behaald. 
 • Óók kun je ervoor kiezen om de modules U1, U2 en U3 los te behalen en dus officieel jouw vakbekwaamheid uit te breiden zonder module U4. Dit is handig wanneer je al meerdere examens voldoende hebt afgerond en nog maar voor één examen hoeft te slagen.

Opleidingspartner ISSO

Onze Joost is officieel een opleidingspartner van ISSO. Wij bieden cursussen aan die volledig zijn gebaseerd op de ISSO-kennis. Tijdens jouw cursus kun je gebruikmaken van deze kennis via ISSO Open. Dit stelt jou, als cursist bij Onze Joost, in staat om je nog beter te ontwikkelen als professional in jouw vakgebied.

Abonnement ISSO Open  

Je kunt via ons eenvoudig een abonnement afsluiten voor ISSO Open. Met ISSO Open krijg je de mogelijkheid om alle beschikbare kennis van ISSO onbeperkt in te zien (zolang het abonnement loopt). Zo blijft je altijd up-to-date.

Het ISSO Open-abonnement is verkrijgbaar in twee varianten:

 • 6 maanden voor € 74 excl. btw.
 • 12 maanden voor € 105 excl. btw.

Wil je naast de cursus ook gebruikmaken van het abonnement? Geweldig! Je kunt dit eenvoudig aangeven op het inschrijfformulier, en wij regelen de rest.

Investeren in jezelf

Investering: studieduur

Een goede investering in jezelf levert altijd wat op: nieuwe kennis, vaardigheden of zelfinzicht. Klinkt goed toch? Maar hoe combineer je dat met je dagelijkse bezigheden én je baan?  Bij Onze Joost studeer je in eigen tempo en tijd. Wel zo makkelijk, want dat zorgt voor een gezonde werk-privébalans. De cursus EnergiePrestatie-adviseur Utiliteit (EP-U/B) bestaat uit twee delen: 14 videolessen en twee klassikale dagen, ook wel onze meet-ups genoemd.

Online leeromgeving

Ga je aan de slag met de cursus EP-U/B bij Onze Joost dan start je in onze online leeromgeving. In onze online leeromgeving vind je ruim 19 uur aan lesmateriaal om je goed voor te bereiden op de meet-ups. Voor het afronden van de videolessen wordt uitgegaan van een studieduur van minimaal 2 weken.

Tijdens het bekijken van de videolessen sta je zelf aan het stuur: een video pauzeren, terugspoelen of opnieuw bekijken. Het kan allemaal. Noteer tijdens het volgen van de videolessen je vragen, zodat je deze niet vergeet te stellen tijdens de meet-ups

Meet-ups

Na het succesvol afronden van alle videolessen volgen de meet-ups. Tijdens de meet-ups kun je je vragen kwijt aan de docent, inzichten verkrijgen aan de hand van vragen van medecursisten en ga je het geleerde, doormiddel van een casus, in de praktijk brengen.

De meet-ups voor deze cursus bestaan uit twee klassikale dagen van elk 6 uur.

Deelname aan de meet-ups is alleen mogelijk nadat je de volledige e-learning succesvol hebt doorlopen. Het is ook mogelijk om deze meet-ups digitaal bij te wonen. Dit kun je aangeven op je inschrijfformulier. Ben je van gedachte veranderd en wil je toch fysiek aanwezig zijn?  Geen probleem! Stuur ons uiterlijk 2 werkdagen voorafgaand de eerste cursusdag een e-mail en wij passen jouw deelname keuze kosteloos aan.

Investering: kosten

De investering voor de volledige cursus EnergiePrestatie-adviseur Utiliteit/ Basis is € 1.390,- exclusief btw (€ 1.681,90 inclusief btw)

Deze kosten zijn inclusief:

 • toegang tot de videolessen in de online leeromgeving;
 • twee klassikale cursusdagen (meet-ups);
 • tijdens de meet-ups word je begeleid door een ervaren hands-on docent;
 • hand-out van de presentatie als naslagwerk per mail;
 • een kladblok en een pen bij fysieke aanwezigheid;
 • koffie, thee, fruit, een tussendoortje en een vegetarische lunch bij fysieke aanwezigheid.

Tip: Vraag je werkgever naar de mogelijkheden van het Persoonlijk Ontwikkel Budget, aangezien werkgevers ook aanzienlijke voordelen kunnen halen uit de nieuwe kennis die wordt opgedaan in onze cursussen.

Volledige cursus of alleen e-learning 

Om goed voorbereid het examen in te gaan, is ons advies om de volledige cursus te volgen. De volledige cursus bestaat uit twee delen: 14 videolessen en twee meet-ups.

Jouw voordelen bij het volgen van de volledige cursus zijn:

 • je leert in eigen tempo en tijd;
 • je ontvangt extra oefenexamens in de online leeromgeving;
 • er wordt gezamenlijk en interactief ingegaan op de eerder gewonnen lesstof;
 • actieve en effectieve klassikale dagen;
 • positief effect op samenwerkend leren en assertiviteit;
 • je wordt begeleid door een hands-on docent.

Alleen e-learning

Op verzoek is het ook mogelijk om tegen een tarief van € 650,- (exclusief btw) alleen de e-learning te volgen. Als je enkel gebruik wil maken van de videolessen, dan profiteer je niet van de voordelen die bij de volledige cursus inbegrepen zijn. Schrijf je hier in voor enkel de e-learning.

Wat regel je zelf?

 • Meld je zelf aan voor het examen bij 't ExamenPark of Cito als het zo ver is. De examenkosten vallen buiten deze cursuskosten.
 • Bestel zelf de handboeken 'BRL 9500-U' en de 'ISSO 75.1 Methode 2023 (5e druk)' op www.isso.nl. De kosten van deze handboeken vallen buiten onze cursuskosten (veel bedrijven hebben reeds een licentie op de kennisbank ISSO Open)

Examens 2022 vs 2023

De nieuwste examenversie (2023) gaat in vanaf april 2023. Hieronder vind je alle wijzigingen t.o.v. de eerdere versie.

 • Interpretatiedocumenten van de ISSO 75.1. (4e druk)
 • Officieuze document NTA 8800 (2022)
  met aanpassingen gemarkeerd in blauw en rood
 • Officiële document NTA  8800 (2022)
  zonder markeringen

 

Het is mogelijk om je WIJ TECHNIEK/OTIB WAARDEBON hiervoor in te zetten. Voor het aanvragen kijk even bij WIJ TECHNIEK.  

 

Meer kennis is meer kansen

ISSO-documentatie 2022 vs 2023

De nieuwste opnameprotocollen (2023) gaan van kracht op 1 juli 2023. Hieronder vind je alle wijzigingen t.o.v. de eerdere versie.

 • Wijzigingsdocument ISSO 75.1 (NTA 8800 : 2023)
 • Wijzigingsblad BRL 9500 U (NTA8800 : 2023)

 • Wijzigingsdocument ISSO 82.1 (NTA 8800 : 2023)
 • Wijzigingsblad BRL 9500 W (NTA8800 : 2023)

 • Overzichtsdocument interpretatiebesluiten BRL9500 W en U juli 2023
 • Overzichtsdocument wijzigingen BRL9500 W en U januari 2023


Documenten 2022

 • Interpretatiedocumenten van de ISSO 75.1. (4e druk)
 • Officieuze document NTA 8800 (2022)
  met aanpassingen gemarkeerd in blauw en rood
 • Officiële document NTA  8800 (2022)
  zonder markeringen

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op, en delen ze met Onze Joost, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.