Basiscursus RCM3 - Reliability Centered Maintenance 3

Niveau
Tijdsduur

Basiscursus RCM3 - Reliability Centered Maintenance 3

Operational Excellence Transfer
Logo van Operational Excellence Transfer
Opleiderscore: starstarstarstar_halfstar_border 7,3 Operational Excellence Transfer heeft een gemiddelde beoordeling van 7,3 (uit 3 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

8
Gemiddeld cijfer voor Basiscursus RCM3 - Reliability Centered Maintenance 3
Gebaseerd op 2 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstarstar_border
Sjim Faro
8
Basiscursus RCM3 - Reliability Centered Maintenance 3

"De cursus RCM3 heeft voldoende inhoud en past goed bij mijn werkzaamheden in de onderhoud.
Een minpunt is de tijd. De cursus heeft teveel leer stof voor de beschikbare tijd. De trainer is scherp en beheerst de stof zeer goed" - 24-09-2019 06:20

"De cursus RCM3 heeft voldoende inhoud en past goed bij mijn werkzaamheden in de onderhoud. Een minpunt is de tijd. De cursus heeft teveel l… alles lezen - 24-09-2019 06:20

Beste Sjim, dank voor het delen van je ervaring en dank voor je mooie waardering. Zoals je weet was de RCM3 basiscursus toen jij hem volgde nieuw in Nederland, als opvolger van de vertrouwde RCM2-cursus. We hebben in de tussentijd niet stil gezeten en zijn nu een flink aantal edities van deze cursus verder. In de tussentijd hebben we je feedback ter harte genomen. De afweging was om de cursus een dag langer te maken of de cursus zodanig in te richten dat het wel goed te behappen was in drie dagen. We hebben gekozen voor het laatste en dat is gelukt. Door te focussen op de kern komt de methode nu beter uit de verf en is er minder tijd nodig om het uit te leggen. Al met al is het nog steeds een cursus die waar geeft voor zijn geld en waarin de drie dagen intensief worden gebruikt, maar de feedback is nu erg positief. De waardering is weer op een zeer hoog niveau (laatste cursus 4,8 op een schaal van 0 tot 5). De volgende quotes van verschillende cursisten van afgelopen editie zeggen denk ik alles: "Duidelijke uitleg", "tijdsduur is goed. Tempo is hoog maar de lesstof is goed te volgen" en gelukkig hebben we de balans kunnen behouden: "goede afwisseling tussen theorie en praktijk". Hartelijke groeten, Pieter Jan Hische, cursusleider Operational Excellence Transfer.

- 24-09-2019 06:20

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Driedaagse Basiscursus RCM - Reliability Centered Maintenance 3 – Risicogestuurd RCM

De Basiscursus Reliability Centered Maintenance 3 biedt een uitgebreide introductie van RCM3. De cursus is bedoeld voor iedereen die economische en fysieke risico’s wil beheersen en tegelijkertijd de prestaties van fysieke assets wil verbeteren op het gebied van veiligheid, milieu, beschikbaarheid, betrouwbaarheid, kwaliteit en klanttevredenheid.

Aladon RCM3 is de opvolger van Aladon RCM2. De RCM3-methode is het krachtigste gereedschap om te komen tot effectief modern onderhoudsmanagement.  RCM3 stelt u in staat een risicobeheersstrategie op te stellen (inclusief onderhoudsplan) welke volledig in lijn is …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Driedaagse Basiscursus RCM - Reliability Centered Maintenance 3 – Risicogestuurd RCM

De Basiscursus Reliability Centered Maintenance 3 biedt een uitgebreide introductie van RCM3. De cursus is bedoeld voor iedereen die economische en fysieke risico’s wil beheersen en tegelijkertijd de prestaties van fysieke assets wil verbeteren op het gebied van veiligheid, milieu, beschikbaarheid, betrouwbaarheid, kwaliteit en klanttevredenheid.

Aladon RCM3 is de opvolger van Aladon RCM2. De RCM3-methode is het krachtigste gereedschap om te komen tot effectief modern onderhoudsmanagement.  RCM3 stelt u in staat een risicobeheersstrategie op te stellen (inclusief onderhoudsplan) welke volledig in lijn is met ISO55000 voor Assetmanagement en volgt daarbij ISO31000 voor Risicomanagement. De RCM3-methode omvat de FMEA en de FMECA-methodiek.

RCM2 en het ontstaan van RCM3

De ervaring die in het Aladon netwerk gedurende 30 jaar lang wereldwijd is opgedaan met de toepassing van RCM2 en de constatering dat de wereld van onderhoud blijft veranderen door nieuwe technieken, heeft geleid tot het ontwikkelen van een op risico-gebaseerde benadering. Aladon RCM3 brengt risicobeheersmaatregelen/ betrouwbaarheidsstrategieën voor fysieke assets in lijn met de (asset-) managementstrategie. RCM3 is de volgende generatie RCM en gaat verder dan het robuuste en grondige denkproces van de RCM2-methode.

Waardering

RCM3 is de opvolger van RCM2. Operational Excellence Transfer heeft de basiscursus RCM2 in Nederland verzorgd sinds 2002, voor meer dan 2000 cursisten. We zijn er trots op dat deze cursus gewaardeerd is met een 9+. Inmiddels bieden wij de opvolger van RCM2; RCM3. De basiscursus Reliability-centred Maintenance II (RCM2) wordt uitsluitend nog in-company aangeboden. De basiscursus Reliability Centred Maintenance 3 (RCM3) met open inschrijving wordt 4 maal per jaar door ons georganiseerd.

Operational Excellence Transfer werkt uitsluitend met door Aladon gecertificeerde docenten.

Beschrijving

Deze cursus neemt de deelnemers mee door het RCM3-proces – de volgende generatie RCM. RCM3 is de opvolger van Aladon RCM2. Organisaties passen RCM3 toe om operationele en onderhoudsrisico’s die samenhangen met het gebruik van technische systemen – fysieke assets – te reduceren, om zo de inherente capaciteit van assets van veiligheid en betrouwbaarheid te bereiken tegen minimale kosten. Risico-gebaseerd RCM (RCM3) is volledig conform de internationale norm voor assetmanagement en risicomanagement (ISO 55000 en ISO 31000).

Heeft u RCM2 gevolgd? De RCM3-cursus is een uitstekende manier om uw RCM-kennis up to date te krijgen en uit te breiden.

Met RCM3 bepaalt u welke onderhoudstaken moeten worden toegepast op een systeem en met welk interval deze taken moeten worden uitgevoerd. RCM3 biedt ook de oplossing om te bepalen of het beter is om een storing bewust af te wachten en welke storingen beter bestreden kunnen worden met een wijziging van het ontwerp, het gebruik of door het verbeteren van instructies, kennis of vaardigheden.

Tijdens de cursus ervaart u de best practises voor het beantwoorden van de acht vragen van RCM3 met behulp van een praktijkvoorbeeld. U verkent ook de valkuilen met betrekking tot de uitvoering en de implementatie van RCM3.

Tijdens de driedaagse cursus leert u de basis van modern prestatiemanagement van fysieke assets. Vandaag de dag is er, meer dan ooit, de prangende behoefte om de assetprestatie te vergroten en tegelijkertijd kosten te verminderen. Een sleutel tot succes is het verschuiven van de traditionele benadering van reparatie en modificatie naar een focus op proactief beheersen van risico’s – het basisprincipe van RCM3.

Onderwerpen:

 • Risico’s inventariseren en beoordelen;
 • Maatregelen bepalen om de risico’s effectief te beheersen;
 • Kiezen uit de verschillende soorten onderhoud en operationele strategieën op basis van technische haalbaarheid en toegevoegde waarde;
 • Vereiste intervallen bepalen van onderhoudstaken;
 • De gemeenschappelijke RCM3-taal; met gedeelde doelstellingen voor onderhoud, inspectie en productie en hoe de onderlinge samenwerking tussen deze afdelingen succesvol Asset Management mogelijk maakt;
 • De juiste Asset Management beslissingen nemen voor optimale prestaties van technische systemen en tegelijkertijd veiligheid en milieu-integriteit maximaliseren;
 • Bereiken van compliance – onderhoudsstrategieën opstellen die voldoen aan de ISO-standaards voor assetmanagement en risicomanagement (ISO55000 en ISO31000).

Na de cursus bent u in staat om deel te nemen in een projectteam dat RCM3 toepast op een asset onder leiding van een RCM3-facilitator. Deze cursus brengt u op het vereiste toelatingsniveau voor deelname aan de vervolgtraining ‘RCM3-facilitator’.

Iedereen kan aan deze cursus deelnemen, tenzij deelname in strijd is met de licentieovereenkomst tussen Operational Excellence Transfer en Aladon voor RCM3.

Bestemd voor:

De cursus is bestemd voor iedereen die zich bezighoudt met, of direct belang heeft bij de optimale prestaties van fysieke assets , het optimaliseren van onderhoud en het reduceren van risico’s. Hiertoe behoren de medewerkers en de managers van (Maintenance) Engineering, Reliability Engineering, Technische Dienst, Productie en Asset Management.

De inhoud van deze driedaagse cursus kan goed worden gevolgd door onderhouds- en productiemedewerkers op alle niveaus.

Het volgen van deze cursus is een voorwaarde voor deelname aan een RCM3-werkgroep, na deelname bent u in staat om een actieve en goede bijdrage te leveren aan het beantwoorden van de 8 vragen van RCM3. Daarnaast is deze cursus bedoeld voor de leidinggevenden van de werkgroepleden. Zij zijn het immers die gevraagd gaan worden mensen beschikbaar te stellen om aan het proces deel te nemen, om de resultaten te berkrachtigen en de resultaten in de praktijk te (laten) brengen.

De toepassing van RCM3 houdt een monumentale verandering in op het gebied van Maintenance Management. Het druist in veel opzichten in tegen wat velen die in het onderhoud werkzaam zijn, geloven of zelfs hebben geleerd. Om RCM goed te kunnen toepassen en er voor te zorgen dat de resultaten tot blijvende verbeteringen leiden is het noodzakelijk hier voldoende aandacht aan te besteden. Tijdens deze cursus leert u daarom niet alleen over de gestructureerde RCM-methode zelf, maar wordt ook ruimschoots aandacht besteedt aan die verandering in het denken over onderhoud en de aanpak van storingen.

Het programma

De theorie wordt telkens afgewisseld met het toepassen ervan op een praktijkvoorbeeld. De cursus zit vol met voorbeelden ontleend aan de vele malen dat de docent de toepassing van RCM heeft begeleidt.

Dag 1:

 • Geschiedenis en Introductie van RCM en RCM3
 • De rol en de definitie van de onderhoudsfunctie
 • Het vaststellen van de context (Bedrijfsverband)
 • Risico identificatie:
  •  Functies;
  •  Functionele storingen

Dag 2:

 • Risico identificatie:
  •  Storingsvormen (Faaloorzaken en -mechanismen)
  •  Storingseffecten
 • Risico analyse:
  •  Storingsgevolgen
  •  Niet-gemitigeerd Risico
 • Risico evaluatie:
  •  Het “de moeite waard”-criterium

Dag 3:

 • Technische haalbaarheid en de intervallen van proactief onderhoud:
  •  Periodieke vervanging;
  •  Periodieke revisie;
  •  Periodieke toestandsbeoordeling.
 • Terugvalacties – Situaties waarin geen geschikte proactieve onderhoudsvorm wordt gevonden:
  •  Periodieke storingsdetectie of functietesten;
  •  Eenmalige wijzigingen;
  •  Geen periodiek onderhoud als bewuste keuze;
 • Risicobeheersmaatregelen voor onaanvaardbaar risico:
  •  Technische haalbaarheid en de intervallen van detectief onderhoud;
 • Risicobeheersmaatregelen voor aanvaardbaar risico;
 • Het in praktijk brengen van de aanbevelingen;
 • Clusteren van taken tot onderhoudsschema’s;
 • Toepassen van de RCM-methode:
  •  RCM-werkgroepen;
  •  RCM-facilitators;
 • Wat RCM bereikt.

Materiaal

U ontvangt :

 • Het nieuwe boek RCM3 – Risk-Based Reliability Centered Maintenance
 • Het Aladon RCM3-Beslissingsdiagram
 • Uitgewerkte praktijkvoorbeelden
 • Lunches, koffie en thee

De docent

Wij werken uitsluitend met docenten/mentoren die zijn gecertificeerd door Aladon, licentiegever en ontwikkelaar van RCM3.

Opties

Deze cursus is opgenomen in het cursusprogramma van de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO). U kunt individueel of met collega’s deelnemen aan de editie van deze cursus met open inschrijving. Deze organiseren wij vier maal per jaar.

Nog vaker vindt deze cursus plaats bij bedrijven op locatie – in-company. De datums worden dan in onderling overleg vastgesteld.

Trefwoorden: Risicomanagement, ISO31000, ISO55000, Maintenance management, onderhoudsmanagement, onderhoud, onderhoudstechniek, onderhoudsplan, reliability, Reliabiliy-centred Maintenance, Aladon, RCM2, FMEA, FMECA. 

8
Gemiddeld cijfer voor Basiscursus RCM3 - Reliability Centered Maintenance 3
Gebaseerd op 2 ervaringen
starstarstarstarstar_border
Sjim Faro
8
Basiscursus RCM3 - Reliability Centered Maintenance 3

"De cursus RCM3 heeft voldoende inhoud en past goed bij mijn werkzaamheden in de onderhoud.
Een minpunt is de tijd. De cursus heeft teveel leer stof voor de beschikbare tijd. De trainer is scherp en beheerst de stof zeer goed" - 24-09-2019 06:20

"De cursus RCM3 heeft voldoende inhoud en past goed bij mijn werkzaamheden in de onderhoud. Een minpunt is de tijd. De cursus heeft teveel l… alles lezen - 24-09-2019 06:20

Beste Sjim, dank voor het delen van je ervaring en dank voor je mooie waardering. Zoals je weet was de RCM3 basiscursus toen jij hem volgde nieuw in Nederland, als opvolger van de vertrouwde RCM2-cursus. We hebben in de tussentijd niet stil gezeten en zijn nu een flink aantal edities van deze cursus verder. In de tussentijd hebben we je feedback ter harte genomen. De afweging was om de cursus een dag langer te maken of de cursus zodanig in te richten dat het wel goed te behappen was in drie dagen. We hebben gekozen voor het laatste en dat is gelukt. Door te focussen op de kern komt de methode nu beter uit de verf en is er minder tijd nodig om het uit te leggen. Al met al is het nog steeds een cursus die waar geeft voor zijn geld en waarin de drie dagen intensief worden gebruikt, maar de feedback is nu erg positief. De waardering is weer op een zeer hoog niveau (laatste cursus 4,8 op een schaal van 0 tot 5). De volgende quotes van verschillende cursisten van afgelopen editie zeggen denk ik alles: "Duidelijke uitleg", "tijdsduur is goed. Tempo is hoog maar de lesstof is goed te volgen" en gelukkig hebben we de balans kunnen behouden: "goede afwisseling tussen theorie en praktijk". Hartelijke groeten, Pieter Jan Hische, cursusleider Operational Excellence Transfer.

- 24-09-2019 06:20
starstarstarstarstar_border
René van Dijk
Maintenance Engineer
8
Basiscursus RCM3 - Reliability Centered Maintenance 3

"RCM3 is een inspireerde cursus. geeft houvast om onderhoud goed in te richten.
de cursus wordt in een hoog tempo gegeven wat te kort doet aan de leer stof. hiermee wordt het oefenen tijdens de les met het geleerde te kort gedaan. dus een in plaats van drie dagen naar vier dagen zou meer rust geven en meer tijd geven om te oefenen met de voorgestelde oefeningen.
verder een toffe training die veel inzicht geeft. " - 23-09-2019 13:25

"RCM3 is een inspireerde cursus. geeft houvast om onderhoud goed in te richten. de cursus wordt in een hoog tempo gegeven wat te kort doet a… alles lezen - 23-09-2019 13:25

Beste René, dank voor het delen van je ervaring en dank voor je mooie waardering. Zoals je weet was de RCM3 basiscursus toen jij hem volgde nieuw in Nederland, als opvolger van de vertrouwde RCM2-cursus. We hebben in de tussentijd niet stil gezeten en zijn nu een flink aantal edities van deze cursus verder. In de tussentijd hebben we je feedback ter harte genomen. De afweging was om de cursus een dag langer te maken of de cursus zodanig in te richten dat het wel goed te behappen was in drie dagen. We hebben gekozen voor het laatste en dat is gelukt. Door te focussen op de kern komt de methode nu beter uit de verf en is er minder tijd nodig om het uit te leggen. Al met al is het nog steeds een cursus die waar geeft voor zijn geld en waarin de drie dagen intensief worden gebruikt, maar de feedback is nu erg positief. De waardering is weer op een zeer hoog niveau (laatste cursus 4,8 op een schaal van 0 tot 5). De volgende quotes van verschillende cursisten van afgelopen editie zeggen denk ik alles: "Duidelijke uitleg", "tijdsduur is goed. Tempo is hoog maar de lesstof is goed te volgen" en gelukkig hebben we de balans kunnen behouden: "goede afwisseling tussen theorie en praktijk". Hartelijke groeten, Pieter Jan Hische, cursusleider Operational Excellence Transfer.

- 23-09-2019 13:25

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op, en delen ze met Operational Excellence Transfer, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.