126 Opleidingen Pedagogiek
Bekijk ook: Onderwijsmanagement / Onderwijskunde, Didactische vaardigheden, Lerarenopleiding / Docentenopleiding, Onderwijsassistent, Leraar Basisonderwijs / PABO, Kindercoach en Pedagogisch Didactische Aantekening.
Bekijk ook: Onderwijsmanagement / Onderwijskunde, Didactische vaardigheden en Lerarenopleiding / Docentenopleiding.
Training Pedagogisch Conciërge in-company

Over deze training Bent u het eerste aanspreekpunt op school? De huidige conciërge is niet alleen maar facilitair en/of ondersteunend veran…
Training Pedagogisch Conciërge coaching

Over deze training Bent u het eerste aanspreekpunt op school? De huidige conciërge is niet alleen maar facilitair en/of ondersteunend veran…
Training Pedagogisch Conciërge klassikaal

Over deze training Bent u het eerste aanspreekpunt op school? De huidige conciërge is niet alleen maar facilitair en/of ondersteunend veran…
Training Pedagogisch Conciërge individueel

Over deze training Bent u het eerste aanspreekpunt op school? De huidige conciërge is niet alleen maar facilitair en/of ondersteunend veran…
Pedagogisch Educatief Professional

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Inho…
Pedagogisch coach

Uitgebreid Waarom kiezen voor deze scholing? Praktijkgericht Branche erkende opleiding; FCB-geaccrediteerd Positieve deelnemerservaringen V…
Schoolwide Positive Behavior Support (PBS)

Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS, kortweg: PBS) is een schoolbrede aanpak gericht op het bevorderen van positief gedrag binnen s…
- 1 van 9
- Volgende chevron_right
Keuzehulp: U zoekt een cursus of opleiding binnen de Pedagogiek. U bent geïnteresseerd in leerpsychologie en de ontwikkeling van het kind. Maar hoe vindt u precies wat u nodig hebt? U hebt met de zoekterm “pedagogiek” van alles gekregen wat met theorie of praktijk van het opvoeden, het onderwijs en de hulpverlening te maken heeft. Deze resultaten kunt u aan de linkerkant van uw scherm filteren. Bijvoorbeeld op regio, niveau, opleidingsduur en tijdstip.
Hieronder zetten wij enkele criteria voor u op een rijtje. Bepaalt u zelf welke van de criteria voor u van belang zijn.
- Welk opleidingsniveau heb ik? Hebt u lbo/mavo of vmbo en nog geen mbo opleiding op het hoogste niveau afgerond? Klikt u dan onder de kop niveau op MBO. Hebt u havo of hoger of kunt u doorstromen vanuit een afgerond MBO, dan filtert u het HBO eruit. Wanneer u al werkzaam bent als docent in het hoger onderwijs kiest u voor academisch of professioneel meesterschap.
- Waar wil ik de opleiding volgen? Kunt u een opleiding dicht bij huis vinden of anders op een locatie die goed bereikbaar is met de auto of met openbaar vervoer? Wanneer u de locatie erg belangrijk vind kunt u beginnen met daarop te filteren.
- Hoeveel tijd ben ik bereid te investeren? Hoe omvangrijk moet uw cursus of opleiding zijn? Een deeltijd opleiding pedagogiek op MBO niveau is er van 1 of van 2 jaar, maar u kunt ook in uw eigen tempo studeren, wanneer u voor een thuisstudie kiest.
- Welke dagdelen heb ik ter beschikking staan? Op welke momenten van de week hebt u ruimte in uw programma? Sluit een eventuele opleiding daarbij aan?
- Wat wil ik leren? Dit is belangrijkste vraag en het moeilijkst te beantwoorden. De rest van dit artikel is bedoeld om u te helpen de beantwoording hiervan helder te krijgen. Hopelijk zet deze keuzehulp u op het juiste spoor.
Moeilijke leerlingen?
In een groep treft u altijd wel een paar leerlingen die het u lastig maken. Hoe gaat u daarmee om? Zit het hem in de wisselwerking? Ligt het probleem bij u of bij het kind? Een studie pedagogiek of ontwikkelingspsychologie duidt alle theoretische kaders voor goede en gezonde ontwikkeling. Problemen werden vroeger vaak toegeschreven aan hechtingsproblematiek, nu is ADHD of autisme het toverwoord. Maar het is niet altijd wenselijk om etiketten te plakken op moeilijke kinderen. Zo kan een kind ook van het predicaat ‘hoogbegaafd’ meer last dan plezier hebben.
Hoe moet u omgaan met leerlingen met school- en gezinsproblemen, of met gedrags- en werkhoudingproblemen? Bij een studie of opleiding pedagogiek komen de sociologische en psychologische ontwikkeling van het kind aan bod. U leert de geestelijke groei van het kind begeleiden en stimuleren. Dat is meer dan alleen onderwijs. Pedagogiek of opvoedkunde heeft op alle kinderen betrekking. De hele opvoeding komt aan bod, u leert wat pedagogisch verantwoord is en wat niet. Bij onderwijskunde gaat het met name om de intellectuele ontwikkeling, pedagogiek kijkt ook naar de emotionele groei. Bent u vooral geïnteresseerd in moeilijk opvoedbare kinderen en probleemleerlingen, dan is een studie sociaal pedagogische hulpverlening (SPH) wellicht wat voor u.
Bijscholing
Wanneer u al in lager of voortgezet onderwijs werkzaam bent, zoekt u wellicht onderwijskundige nascholing. Wilt u uw pedagogisch didactische aantekening halen? Er zijn talloze trainingen gericht op het opdoen van didactische vaardigheden: intercultureel, activerende werkvormen enzovoorts. Stelt u zichzelf de vraag aan welke didactische vaardigheden het u precies ontbreekt. Het heeft niet erg veel zin om op “didactische vaardigheden” te zoeken. U moet echt weten op welk vlak u bijgeschoold wil worden. Probeert u enkele verschillende zoektermen uit!
Extra informatie
U hebt nu waarschijnlijk gemerkt dat u toch vrij nauwkeurig weet wat u zoekt. Als het goed is, hebt u nu het koren van het kaf gescheiden en meer zicht gekregen op uw inhoudelijke wensen. Wanneer u nu een kleine selectie van mogelijke opleidingen over hebt, vraagt u dan gerust wat extra informatie aan. Wij wensen u veel plezier met uw opleiding, een mens is immers nooit uitgeleerd!