Opleiding Performance Management & KPI's: strategisch management, leiderschap, bedrijfskundige processen, strategie, KPI

Niveau
Tijdsduur
Trainer
Leo Kerklaan
Startdatum en plaats
Logo van Passionned Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,6 Passionned Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,6 (uit 41 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

8,2
Gemiddeld cijfer voor Opleiding Performance Management & KPI's: strategisch management, leiderschap, bedrijfskundige processen, strategie, KPI
Gebaseerd op 5 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstarstar_half
René Reins
zzp
9
Opleiding Performance Management & KPI's: strategisch management, leiderschap, bedrijfskundige processen, strategie, KPI

"De cursus was prima. De inhoud was ruimschoots voldoende en mijnheer Kerklaan gaf voldoende ruimte voor interactie. Zeer prettig dat er veel ruimte is om praktijksituaties te bespreken. Bereikbaarheid en parkeergelenheid in Amersfoort bij Fletcher was ook goed." - 03-12-2018 11:45

"De cursus was prima. De inhoud was ruimschoots voldoende en mijnheer Kerklaan gaf voldoende ruimte voor interactie. Zeer prettig dat er veel… alles lezen - 03-12-2018 11:45

Startdata en plaatsen

Amersfoort
20 mrt. 2019 tot 22 mrt. 2019
Amersfoort
10 apr. 2019 tot 12 apr. 2019
Amersfoort
18 sep. 2019 tot 20 sep. 2019
Amersfoort
20 nov. 2019 tot 22 nov. 2019

Beschrijving

Onze missie: elke organisatie intelligent

Inzicht door performance management

Met performance management komt de besturing van je organisatie beter in balans. Je gaat niet meer alleen sturen op financiële cijfers. Die zeggen immers alleen iets over je prestaties achteraf.

Met prestatiemanagement ga je kijken naar een integraal stelsel van met elkaar samenhangende doelen, kritieke succesfactoren en KPI’s. Dat geeft je veel meer mogelijkheden om te voorspellen, continu te verbeteren (PDCA) en effectiever je strategie uit te voeren. En je krijgt meer zicht en vooral grip op je business model.

Training Performance Management, KPI’s & Strategy Dynamics

In deze 3-daagse opleiding Performance Management & KPI’s leer je de prestaties va…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Onze missie: elke organisatie intelligent

Inzicht door performance management

Met performance management komt de besturing van je organisatie beter in balans. Je gaat niet meer alleen sturen op financiële cijfers. Die zeggen immers alleen iets over je prestaties achteraf.

Met prestatiemanagement ga je kijken naar een integraal stelsel van met elkaar samenhangende doelen, kritieke succesfactoren en KPI’s. Dat geeft je veel meer mogelijkheden om te voorspellen, continu te verbeteren (PDCA) en effectiever je strategie uit te voeren. En je krijgt meer zicht en vooral grip op je business model.

Training Performance Management, KPI’s & Strategy Dynamics

In deze 3-daagse opleiding Performance Management & KPI’s leer je de prestaties van de organisatie en jouw teams te managen én structureel te verbeteren.

Je weet dat je key performance indicators (KPI’s) en SMART doelen nodig hebt maar welke zijn nu de beste? En hoeveel? En voor wie? Naast deze vragen spelen er nog veel meer thema’s om prestatiemanagement in de volle breedte van de organisatie vorm te geven:

 • Hoe sluit je aan op je strategie / het beleid en hoe ga je om met dynamiek in jouw organisatie en de omgeving?
 • Welke doelstellingen kun je op verschillende niveaus onderkennen en vooral hoe maak je die SMART met KPI’s en normen?
 • Wat zijn de 3 meest cruciale implementatiecondities voor performance management en hoe zorg je dat die goed worden ingevuld?
 • Hoe richt je de Balanced Scorecard en dashboards in én behoud je de benodigde flexibiliteit in je besturing?
 • Welke (strategische) competenties spelen een sleutelrol om van het traject in je organisatie een succes te maken?

Als je worstelt met één of meer van deze vragen, dan is de opleiding Performance Management & KPI’s zeker een aanrader.

Succesvoller zijn met performance management

Alle elementen die nodig zijn voor succesvol prestatiemanagement, balanced scorecarding & strategy dynamics komen in drie volle dagen aan de orde.

Mensen die onze 3-daagse Training Performance management & KPI’s afronden, zijn uitstekend in staat om in hun project de juiste stappen te zetten. Ze leveren een structurele bijdrage aan het verbeteren van de ‘performance’ van hun organisatie.

Strategy Dynamics: van spreadsheets naar één model

In deze opleiding maken we gebruik van het strategy dynamics-concept van Kim Warren. Deze theorie gaat bij performance management uit van 3 cruciale implementatiecondities:

 1. de juiste informatie in de juiste vorm
 2. de juiste middelen op het juiste tijdstip
 3. de juiste mensen met de juiste competenties

Je gaat met deze condities, gevisualiseerd als integraal besturingsmodel, aan de slag, En je leert de theorie op je eigen organisatie toe te passen. Met als resultaat een strategie-architectuur. Is het dashboard een foto, de architectuur laat een film zien. Hiermee kan je je eigen ‘business flight simulator’ bouwen.

Met strategy dynamics til je prestatiemanagement naar een hoger niveau. Van een wirwar van spreadsheets naar één performance management model.

Opleiding in praktische prestatiemanagement-instrumenten

Prestatiemanagement, strategy dynamics & balanced scorecarding zijn specialistische vakgebieden. Het niet goed toepassen van de bijbehorende instrumenten levert tegendraadse resultaten op zoals:

 • KPI’s met perverse prikkels of onbedoelde neveneffecten
 • Trage, stroperige besluitvorming waardoor je je doelen niet bereikt
 • En wirwar van KPI’s, niemand weet meer wat echt belangrijk is

Deze valkuilen kun je vermijden door steeds de implementatiecondities op het netvlies te houden. In deze opleiding Performance Management & KPI’s werk je juist daarom aan integrale aanpak voor verandermanagement voor jouw eigen organisatie.

De inhoud van de Performance Management opleiding

Deze opleiding voorziet je van samengebalde, direct toe te passen kennis om van performance management, KPI’s en strategy dynamics echt een succes te maken. En je leert alle daarbij benodigde vaardigheden, modellen en technieken. De deelnemers stomen we in drie dagen klaar voor een leidende en adviserende rol in een performance management traject:

Dag 1: Prestatiemanagement, KPI's, Balanced Scorecard & de condities

Een strategie realiseren vraagt om prestatiemanagement tijdens de levenscyclus van de strategie. Om prestaties te kunnen managen is prestatie-informatie nodig. Het is een keiharde conditie. Met goede KPI’s is het mogelijk om de strategie-implementatie te monitoren. Maar KPI’s heb je ook nodig om te kunnen besluiten hoe je je doelen het beste kunt realiseren.

 • Het concept prestatiemanagement
 • Prestatiemanagement in een veranderende omgeving; de noodzaak van agility
 • De drie implementatiecondities: de juiste informatie, middelen en mensen
 • Praktijk: wat zijn nu de specifieke implementatiecondities in jouw organisatie?
 • CONDITIE 1: de juiste informatie. Welke prestatie-informatie zoeken we?
 • Prestatiemonitoring: KPI’s, dashboards en de Balanced Scorecard (BSC)
 • Praktijk: het opstellen van een KPI-dashboard voor jouw organisatiestrategie
 • Feedback van de docent: verbeterpunten, tips en tricks.

Tijdens de opleiding bespreken we het ontwikkelen van KPI’s in detail. We laten ook zien hoe je de vertaalslag maakt van KPI’s naar een zogenaamd strategisch management dashboard.

Dag 2: Strategy dynamics, strategie-architectuur & de juiste middelen

Met strategy dynamics til je prestatiemanagement naar een hoger niveau. Hoe de strategie werkt kan je laten zien met een zogenaamde strategie-architectuur. Daarmee is de architectuur een derde optie om de strategie te modelleren. Het voordeel is dat hij nauwkeurig aangeeft hoe je KPI’s zich in de tijd ontwikkelen.

 • Strategy dynamics: strategie door de bril van de systeemtheorie (Kim Warren)
 • CONDITIE 2: de juiste middelen. Hulpmiddel is de strategie-architectuur.
 • Business flight simulator: maak je KPI’s in de tijd zichtbaar.
 • Praktijk: opstellen van een strategie-architectuur voor de eigen organisatie.
 • Feedback van de docent: verbeterpunten, tips en tricks.
 • Bespreken voor- en nadelen van de strategie-architectuur
 • Wanneer de architectuur en wanneer de strategiekaart toepassen?

Het resultaat van deze dag is een door jou uitgewerkte strategie-architectuur voor je eigen organisatie. Deze laat zien hoe de middelen de motor zijn van je strategische resultaten.

Dag 3: Simulatie, salesfunnels, juiste mensen & strategische competenties

Tot de belangrijkste middelen behoren: klanten en human resources. Deze middelen vergroten we tijdens dag 3 uit. We moeten goede medewerkers hebben. Maar om een strategie te laten slagen moeten de zogenaamde strategische competenties aan boord zijn. We bespreken hoe je uit de strategie deze competenties kunt afleiden. Denk hierbij aan competenties zoals winkels kunnen openen of strategische verbeterprojecten runnen.

Je klanten zijn een ander middel die je nauwgezet wilt volgen. Het kan nuttig zijn om daartoe de verschillende stadia van ontwikkeling van de salesfunnel te volgen. Daarnaast is ook een juiste segmentering van belang. Per segment is namelijk een andere klantbenadering mogelijk.

 • CONDITIE 3: de juiste mensen aan boord krijgen. Welke mensen zoek je?
 • Hoe kan je de competenties afleiden uit je strategie?
 • Welke ontwikkeling van je klantenbestand is bepalend voor strategierealisatie?
 • Hoe dit te sturen in de tijd? Visualisatie & simulatie met de flight simulator.
 • Praktijk: simulatie van de salesfunnel. Effecten op de strategierealisatie.
 • Praktijk: simulatie van medewerkers in aantallen & competenties.
 • We sluiten de opleiding af met een vragenrondje en een evaluatie.

Samen met de andere deelnemers van de opleiding stap je in de flight simulator. Die staat klaar met een aantal ‘levende business modellen‘ en zo ga je ervaren wat performance management & strategy dynamics echt inhoudt.

Over de docent mr. Leo Kerklaan

De opleiding wordt gegeven door Leo Kerklaan, internationaal KPI-expert en strategiedeskundige. Leo is auteur van de bestsellers ‘De cockpit van de organisatie’ (5e druk) en ‘De wendbare organisatie’ (2016).

Hij heeft jarenlange ervaring als organisatieadviseur en vervulde 15 jaar managementfuncties bij verschillende bedrijven. Daarnaast geeft hij les aan verschillende universiteiten in het binnen- en buitenland.

Praktijkgerichte training performance management

Elke opleidingsdag werken de deelnemers in kleinere groepen aan een aantal praktijkopdrachten. Zo breng je de door jou geleerde theorie direct in de praktijk en ontstaat er een optimale mix tussen leren en doen. Na afronding van deze opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat en een gesigneerd exemplaar van het managementboek ‘De wendbare organisatie’.

Voor wie is de opleiding Performance Management bedoeld?

Voor iedereen die betrokken is bij een Performance Management traject is deze opleiding van grote waarde.

Onze opleiding wordt veel gevolgd door: business managers, (aankomend) projectleiders Performance Management, financial controllers, business controllers, business consultants, managers Financiën, Business Intelligence managers, kwaliteitsmanagers, data analisten en projectmedewerkers.

8,2
Gemiddeld cijfer voor Opleiding Performance Management & KPI's: strategisch management, leiderschap, bedrijfskundige processen, strategie, KPI
Gebaseerd op 5 ervaringen
starstarstarstarstar_half
René Reins
zzp
9
Opleiding Performance Management & KPI's: strategisch management, leiderschap, bedrijfskundige processen, strategie, KPI

"De cursus was prima. De inhoud was ruimschoots voldoende en mijnheer Kerklaan gaf voldoende ruimte voor interactie. Zeer prettig dat er veel ruimte is om praktijksituaties te bespreken. Bereikbaarheid en parkeergelenheid in Amersfoort bij Fletcher was ook goed." - 03-12-2018 11:45

"De cursus was prima. De inhoud was ruimschoots voldoende en mijnheer Kerklaan gaf voldoende ruimte voor interactie. Zeer prettig dat er veel… alles lezen - 03-12-2018 11:45

starstarstarstarstar_border
Martijn Hoogenboom
Consultant Corporate Recovery
8
Opleiding Performance Management & KPI's: strategisch management, leiderschap, bedrijfskundige processen, strategie, KPI

"Een interessante cursus met veel praktijkvoorbeelden. De tools zijn duidelijk en direct toepasbaar. Een must voor een ieder die z'n organisatie een stap verder wilt brengen. Peter Geelen is autoriteit op dit gebied." - 24-12-2015 07:47

"Een interessante cursus met veel praktijkvoorbeelden. De tools zijn duidelijk en direct toepasbaar. Een must voor een ieder die z'n organisa… alles lezen - 24-12-2015 07:47

starstarstarstarstar_border
Maarten
controller
8
Opleiding Performance Management & KPI's: strategisch management, leiderschap, bedrijfskundige processen, strategie, KPI

"Het was een nuttige training, ook met eigen inbreng en ervaring van de trainer.Performance management vanuit de strategie naar doelen en dan naar KPI's vertalen. Een mooie vertaling " - 12-03-2013 07:58

"Het was een nuttige training, ook met eigen inbreng en ervaring van de trainer.Performance management vanuit de strategie naar doelen en dan… alles lezen - 12-03-2013 07:58

Riaaz Maharban
starstarstarstarstar_border
Riaaz Maharban
Zelfstandig Professional, Business Analyst
8
Opleiding Performance Management & KPI's: strategisch management, leiderschap, bedrijfskundige processen, strategie, KPI

"In de opleiding Performance Management heb ik heel erg veel geleerd. Trainer Leo Kerklaan is een zeer ervaren consultant in dit vakgebied die je heel geleidelijk door de opleiding begeleid en verrijkt met zijn vele voorbeelden van business cases die hij in de praktijk tegenkwam. Ik kan een ieder deze opleiding van harte aanbevelen. " - 11-03-2013 17:41

"In de opleiding Performance Management heb ik heel erg veel geleerd. Trainer Leo Kerklaan is een zeer ervaren consultant in dit vakgebied di… alles lezen - 11-03-2013 17:41

starstarstarstarstar_border
Anoniem
8
Opleiding Performance Management & KPI's: strategisch management, leiderschap, bedrijfskundige processen, strategie, KPI

"Zeer goede ervaring met deze training! Veel praktische voorbeelden en oefeningen. Prettige docent en zeer deskundig!" - 22-02-2013 08:52

"Zeer goede ervaring met deze training! Veel praktische voorbeelden en oefeningen. Prettige docent en zeer deskundig! " - 22-02-2013 08:52

Leo Kerklaan - Organisatieadviseur, schrijver, spreker en docent
Leo Kerklaan
Organisatieadviseur, schrijver, spreker en docent
9

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heeft u nog vragen?

(optioneel)