Gezond Leren Werken en Leven - programma
Startdata en plaatsen
Dit product heeft geen vaste startdata en/of plaatsen.Vraag informatie aan over deze opleiding
Beschrijving
Gezondheid als een vermogen om met het leven om te gaan
De wereld waarin we leven verandert, wordt steeds sneller en complexer. Hoe gaan we daarmee om hoe kunnen we ons aan deze nieuwe snelle tijd aan? Hoe blijven we gezond en mentaal en fysiek fit, nemen we regie over onze vitaliteit en worden we gelukkig? ‘Niet de afwezigheid van ziekte of aandoening maar een vermogen om met het leven om te gaan vormt volgens Machteld Huber (iPH) het fundament van onze gezondheid.
Ook ons lichaam is een ‘gevoelig’ ecosysteem
Vergelijkbaar met de ecosystemen van onze omgeving, is ons lichaam ook een ecosysteem. Een nauwkeurig afgesteld systeem, dat in een open verbinding staat met haar omgeving en gevoel…
Veelgestelde vragen
Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.
Gezondheid als een vermogen om met het leven om te gaan
De wereld waarin we leven verandert, wordt steeds sneller en complexer. Hoe gaan we daarmee om hoe kunnen we ons aan deze nieuwe snelle tijd aan? Hoe blijven we gezond en mentaal en fysiek fit, nemen we regie over onze vitaliteit en worden we gelukkig? ‘Niet de afwezigheid van ziekte of aandoening maar een vermogen om met het leven om te gaan vormt volgens Machteld Huber (iPH) het fundament van onze gezondheid.
Ook ons lichaam is een ‘gevoelig’ ecosysteem
Vergelijkbaar met de ecosystemen van onze omgeving, is ons lichaam ook een ecosysteem. Een nauwkeurig afgesteld systeem, dat in een open verbinding staat met haar omgeving en gevoelig is voor invloeden van buiten (ook voor werk, slaap, voeding, herstel en andere leefstijlprikkels). Om succesvol en veerkrachtig te blijven in ons leven moeten we ons aanpassen en ons werk- en leefstijlgedrag veranderen.
Waarom is veranderen zo moeilijk, hoe doe je dat…?
Iemand blijft een ongezonde gewoonte niet herhalen omdat hij of zij niet wil veranderen, maar omdat veranderen niet lukt. Niet de persoon is het probleem, maar de methode die gebruikt wordt om nieuwe gewoontes in te passen. Lang hebben we gedacht dat ‘weten’ voldoende was om ons gedrag te veranderen. Echter om een doel te stellen, een plan te maken, daadwerkelijk in actie te komen en om te kunnen gaan met verleidingen en tegenslag is ‘doenvermogen’ nodig. Hiervoor moeten we een beroep doen op een specifiek soort vaardigheden die in de neuropsychologie worden beschreven als executieve vaardigheden. Dit zijn vaardigheden als impulscontrole, zelfregulatie, hebben van aandacht, leren van feedback. Kortom, functies en vaardigheden die we nodig hebben om succesvol te zijn of te worden in een snel veranderende 21ste eeuw.
Een integrale aanpak voor het duurzaam veranderen van gedrag bestaat uit vier stappen.
Allereerst door te weten wat gezond gedrag is (met meer kennis). Daarna door meer zelfkennis en inzicht te krijgen in eigen gezondheid en leefstijl door het verzamelen en duiden van persoonlijke leefstijldata en gezondheidsgegevens. Om daarmee een persoonlijk plan van aanpak (voor verandering) te kunnen maken. En tenslotte door nieuw gezond gedrag intensief te gaan oefenen en trainen van eerder genoemde executieve functies en vaardigheden (als leerervaring).
Gezonder Leren Leven en Werken voor Achmea
In 2021 introduceerde Pim Mulier het Gezond Leren Werken en Leven – programma binnen Zilveren Kruis. Na zes succesvolle pilots met meer dan 300 deelnemers kunnen vanaf begin 2024 medewerkers van alle Achmea-bedrijfsonderdelen ook gaan deelnemen aan het GLWL-programma.
Inhoud van het programma
A. Gezond Leren Werken en Leven introductie webinar - voor meer kennis en bewustwording
Tijdens dit webinar leer je hoe je gezond kunt gaan leven door met behulp van een systematische aanpak duurzaam je gedrag te veranderen. Waarom het verstandig is om tijdens een werkdag de overload aan prikkels en informatie te ‘managen’ en minder lang te zitten. En meer te bewegen om meer bloed naar de hersenen te brengen door vaker de spierpomp te gebruiken. Ook de betekenis van gezond slapen, het hebben van meer aandacht voor herstel en de kracht van kleine veranderingen voor gewoontevorming, komen aan de orde. Duur 45 minuten.
B. Persoonlijke intake en het verzamelen van leefstijldata en gezondheidsgegevens – voor meer zelfkennis en inzicht
We starten de individuele begeleiding met het inventariseren van jouw persoonlijke vraag om deel te nemen en geven tijdens het intakegesprek uitleg over de kracht van ‘positieve gezondheid’ en het organiseren van het verzamelen van persoonlijke leefstijl- en gezondheidsgegevens. Duur 45 minuten
Voor het gaan verzamelen van leef- en werkstijldata rondom bewegen, slaap, herstel en fysiek trainen maken we gebruik van Polar-, Fitbit- Apple smartwatches (lenen of eigen horloges). In het leefstijlgesprek analyseren we en geven feedback op de verzamelde data en nemen met behulp van een activiteitenoverzicht de bestaande dagelijkse gewoontes en routines tot in detail door. Tijdens het aanvullende uitgebreide gezondheid- en fitheidsonderzoek bepalen en meten we o.a. lichaamslengte en gewicht, vetpercentage, bloeddruk, glucose- en cholesterolwaarden, zuurstofopnamevermogen, hrv-stress meting. Om tenslotte een relatie te leggen tussen de verzamelde leefstijldata en jouw persoonlijke gezondheidsgegevens en geven we je een individueel leefstijladvies. Het onderzoek vindt plaats op Papendal of op een Achmea- bedrijfslocatie. Duur: 75 minuten.
C. 24H Training Gezond gedrag als vaardigheid – voor het maken van een plan en trainen van gezondheidsvaardigheden
Tijdens een 24H training ‘Gezond gedrag als vaardigheid’ bij Pim Mulier op Papendal staat het maken van een persoonlijk plan van aanpak voor verandering centraal. Hoe stel je persoonlijke ontwikkeldoelen die wél werken, hoe kies je gedrag dat wél tot succes leidt en welke support helpt wél helpt bij verandering? Een plan waarbij nieuw gedrag wordt ontwikkeld door de fysieke en sociale omgeving aan te passen om de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te laten worden. En door het vaardigheidsniveau voor gezond gedrag te trainen en je persoonlijke motivatie te verdiepen. Ook gaan we verder in op het beïnvloeden van belangrijke netwerken in onze hersenen (controle, herstel, emotie en beloning) en het veranderen in kleine stappen. Een belangrijke bron van inspiratie hierbij is ook het voorbeeld van een systeemverandering in onze directe omgeving; een verandering die in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden in het begeleiden van olympische topsporters op Papendal door TeamNL. Duur 24 uur.
D. Het ontwikkelen van nieuw gezond gedrag - met begeleiding
Van meer kennis en het hebben van een uitgewerkt plan naar het ‘gaan doen’. Veranderen kost energie, vraagt aandacht en tijd en leren – ook het ontwikkelen van nieuw gezond gedrag- bestaat uit vallen, opstaan en weer doorgaan. Na de ideale omstandigheden op Papendal begeleiden we in deze fase het zelf leren ontwikkelen en trainen van nieuw gezond gedrag. Onder veranderende steeds zwaarder wordende omstandigheden thuis en/of op kantoor. Onderdeel van de begeleiding is ook het zelf vastleggen van de ‘lessons learned’ en het delen van de persoonlijke leercurve met anderen tijdens een fysieke terugkomactiviteit. Ook is de terugkomactiviteit het moment om je persoonlijke plan van aanpak te updaten. Aantal contactmomenten: drie.
Interesse om deel te nemen, meld je dan aan
Door te leren gezonder te leven heb je meer grip op de veranderingen in je omgeving en kun je beter regie voeren op de uitdagingen van het leven (inclusief werk) in een steeds sneller en complexer wordende nieuwe tijd. Heb je interesse om mee te doen, dan kun je via deze site je opgeven en ontvang je binnen vijf werkdagen een bevestiging en nadere informatie. Het nieuwe programma start vanaf 2024 twee keer per jaar - in februari en in september - en heeft een doorlooptijd van vijf maanden. De inschrijving voor GLWL Class 2025-02 is nu open en sluit op vrijdag 31 januari 2025
Reviews oud-deelnemers van het programma
Deelnemers waarderen ‘Gezonder Leren Werken en Leven’ gemiddeld met een 8,7. De kwaliteit van de begeleiding, de locatie van Pim Mulier op Papendal en de integrale aanpak rondom het zelf leren leren veranderen worden als belangrijk beoordeeld en als hoogste gewaardeerd. Een aantal inspirerende ervaringsverhalen van oud-deelnemers van Zilveren Kruis vind je op Achmea-intranet.
Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen
Deel je ervaring
Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.