Action Learning Vrijwilligersmanagement

Niveau
Tijdsduur
Startdatum en plaats
Logo van Pons Academie
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,9 Pons Academie heeft een gemiddelde beoordeling van 8,9 (uit 13 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Utrecht
19 nov. 2019 tot 30 jun. 2020
check_circle Startgarantie

Beschrijving

Vrijwilligerswerk speelt een belangrijke rol in onze samenleving; bijna de helft van de Nederlandse bevolking werkt jaarlijks tenminste één keer als vrijwilliger.

Bij de Pons Academie leer je in een community of learning; kleine groepen studenten die met en van elkaar leren. Dat doe je in een theorie lessen onder begeleiding van inspirerende docenten en gezamenlijk onder begeleiding van een coach in de praktijkbijeenkomsten.

De Pons Academie biedt je niet alleen een schat aan inhoudelijke kennis, maar ook een methodiek om de uitdagingen van het werken met vrijwilligers het hoofd te bieden: Action Learning. Al tijdens de opleiding ga je aan de slag met een concreet probleem binnen je eigen …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Vrijwilligersmanagement, Action Learning, Management Algemeen, Middle management en Management assistent.

Vrijwilligerswerk speelt een belangrijke rol in onze samenleving; bijna de helft van de Nederlandse bevolking werkt jaarlijks tenminste één keer als vrijwilliger.

Bij de Pons Academie leer je in een community of learning; kleine groepen studenten die met en van elkaar leren. Dat doe je in een theorie lessen onder begeleiding van inspirerende docenten en gezamenlijk onder begeleiding van een coach in de praktijkbijeenkomsten.

De Pons Academie biedt je niet alleen een schat aan inhoudelijke kennis, maar ook een methodiek om de uitdagingen van het werken met vrijwilligers het hoofd te bieden: Action Learning. Al tijdens de opleiding ga je aan de slag met een concreet probleem binnen je eigen organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de werving, het behoud van vrijwilligers, of de interne communicatie. Om tot een optimaal resultaat te komen word je hierbij ondersteund door ervaren Action Learning mentoren. Er wordt tijdens de opleiding aandacht besteed aan onder meer HRM, projectmanagement, leiderschap en communicatie.

In de opleiding zijn drie verschillende modules te onderscheiden en daarnaast een aantal praktijkdagen. Je sluit iedere module af met een reflectie op je eigen organisatie en haar missie: 

De organisatie en haar omgeving (Strategie) – In deze module staat de vraag centraal op welke wijze kan reageren op de veranderende omgeving centraal. Je krijgt een inleiding op de trends en ontwikkelingen in de samenleving en de gevolgen voor het werken met vrijwilligers. Deze kennis koppel je aan de missie en visie van jouw organisatie.

Teamvorming (de randvoorwaarden / tactisch niveau) – in deze module komen de uitgangspunten van goed personeelsmanagement van vrijwilligers aan bod en wordt aandacht besteed aan de werving en binding van vrijwilligers. Je doet kennis op over onder meer het psychologisch contract met vrijwilligers en de 5B-cyclus (binnenhalen, begeleiden, behouden, belonen en beëindigen).

Het beste in je mensen naar boven halen (operationeel niveau)- In deze module kom je alles te weten over positieve psychologie, weerbaarheid, veerkracht en zingeving. Ook in deze module besteden we aandacht aan de 5B-cyclus en aan de interne en externe communicatie. Naast de drie modules is er een praktijkdag projectmanagement en financieel management om je concrete vaardigheden op dat gebied te vergroten.

De opleiding bestaat uit negen lesdagen, vijf begeleide leerteambijeenkomsten, de uitvoering van een Action Learning Project in je eigen organisatie en een afrondend examen. Je moet rekening met een studiebelasting van ongeveer acht uur per week, exclusief het Action Learning Project dat je binnen je eigen werkkring moet uitvoeren.

Na een succesvolle afronding is het mogelijk deel te nemen aan een alumniplatform.

Om deel te kunnen nemen heb je een hbo-opleiding succesvol afgerond. Je hebt een functie waarin je invloed kunt uitoefenen op het vrijwilligersbeleid van je organisatie. Wanneer je niet aan bovenstaande eisen voldoet, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Op basis van dat gesprek wordt besloten over je toelating.

Deze opleiding start twee keer per jaar; in het voorjaar (dan zijn de lesdagen op maandag gepland) en in het najaar (lesdagen op dinsdag).

We starten weer op dinsdag 19 november. De lesdagen van de volgende lichting zijn (onder voorbehoud) gepland op:

Lesdag 1 Dinsdag 19 november 2019

Lesdag 2 Dinsdag 26 november 2019

Lesdag 3 Dinsdag 10 december 2019

Lesdag 4 Dinsdag 17 december 2019

Lesdag 5 Dinsdag 21 januari 2020

Lesdag 6 Dinsdag 3 maart 2020

Lesdag 7 Dinsdag 17 maart 2020

Lesdag 8 Dinsdag 31 maart 2020

Lesdag 9 Dinsdag 12 mei 2020

Examen: Dinsdag 30 juni 2020

 

Naast de lesdagen worden er nog 5 leerteambijeenkomsten gepland en verwachten we van jullie om nog 5 onderlinge contactmomenten in te plannen. Deze bijeenkomsten zijn gedeeltelijk begeleid en ondersteunen je bij de uitvoering van je Action Learning Project.

Het sociale werkveld is enorm in ontwikkeling en heeft behoefte aan mensen die inspireren, innoveren en zichzelf en anderen willen ontwikkelen. Iedereen heeft de talenten en mogelijkheden in zich om die persoon te zijn. Pons wil voor jou de brug zijn in de verwezenlijking hiervan. Wij geloven daarom in praktijkgericht en kwalitatief goede opleidingen en werken alleen met kleine opleidingsgroepen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.