Talent-Zijn voor professionals

Niveau
Tijdsduur
Trainer
Yvonne Buijsen-Duran

Talent-Zijn voor professionals

Praktijk Hoogbegaafd Roosendaal
Logo van Praktijk Hoogbegaafd Roosendaal

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Praktijk Hoogbegaafd Roosendaal biedt een bijscholingsopleiding voor professionals om te leren werken vanuit het begrip Talent-Zijn volgens het model van Duran met als doel juist te kunnen signaleren, misdiagnoses te kunnen herkennen en adequate begeleiding te kunnen bieden op zowel cognitief als sociaal-emotioneel vlak. De trainingen zijn ontwikkeld en worden onderwezen door de psycoloog i.o. en de orthopedagogen met ondersteuning van de remedial teacher en de specialist hoogbegaafdheid en beeld denken.


Praktijk Hoogbegaafd Roosendaal biedt diensten op het gebied van diagnostiek en begeleiding van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen (en volwassenen). Vanuit specialistische opleidingen, ke…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Autotechniek / Automonteur, Onderhoudstechniek, Onderhoudsmanagement, Rijbewijs / Rijles en Fietsenmaker.

Praktijk Hoogbegaafd Roosendaal biedt een bijscholingsopleiding voor professionals om te leren werken vanuit het begrip Talent-Zijn volgens het model van Duran met als doel juist te kunnen signaleren, misdiagnoses te kunnen herkennen en adequate begeleiding te kunnen bieden op zowel cognitief als sociaal-emotioneel vlak. De trainingen zijn ontwikkeld en worden onderwezen door de psycoloog i.o. en de orthopedagogen met ondersteuning van de remedial teacher en de specialist hoogbegaafdheid en beeld denken.


Praktijk Hoogbegaafd Roosendaal biedt diensten op het gebied van diagnostiek en begeleiding van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen (en volwassenen). Vanuit specialistische opleidingen, kennis en jarenlange praktijkervaring heeft de praktijk de unieke methode Talent-Zijn ontwikkelt, die ingezet kan worden voor signalering van hoogbegaafdheid en begeleiding van de hoogbegaafde om in balans te komen en te blijven. In de praktijk werken hoogbegaafdheidsspecialisten uit diverse disciplines samen. Het team bestaat uit een psycholoog i.o, orthopedagogen waarvan een met Master ECHA. een remedial teacher en een kindercoach met de specialisatie hoogbegaafdheid en beeld denken. Het team wordt ondersteund door een administratief medewerker en een communicatiemedewerker. 

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De Opleiding Talent-Zijn is bedoeld voor:

 • leerkrachten
 • orthopedagogen
 • talentbegeleiders
 • specialisten hoogbegaafdheid

Voor ouders en opvoeders van hoogbegaafde kinderen bieden wij een Oudercursus Talent-Zijn aan.

Vanuit de door ons ontwikkelde visie op hoogbegaafdheid door middel van het Model van Duran en de Balans van Talent-Zijn hebben we een opleiding samengesteld, waarbij alle aspecten van hoogbegaafdheid bij elkaar komen en in wisselwerking met elkaar bekeken worden. De opleiding bestaat uit vier modules welke over vier dagen verdeeld worden.

Programma Opleiding Talent-Zijn

Dag 1: Instaptoets en module Hart-kenmerken
Je doet een instaptoets aan de hand van een casus. Er wordt aan de hand van het Model van Duran een vernieuwende, holistische kijk op hoogbegaafdheid aangereikt. In deze module wordt verder ingezoomd op de hart-kenmerken uit het model. Je leert over de persoonskenmerken passend bij hoogbegaafdheid en je maakt kennis met de X-cibillies. De X-citabillies zijn ontwikkeld vanuit de theorie van Dr. Dabrowski over de overexcitabilities. Er wordt materiaal uitgereikt voor het signaleren van de hart-kenmerken. Tevens krijg je een inleiding in de sensorische integratie.

Dag 2: Module Hart in Balans
Je oefent deze dag met de door ons ontwikkelde materialen die helpen het hart in balans te brengen. Je leert hierbij te werken met de unieke UIL-mindsetmethode. Dit is een mindset methode waarbij de methode zelf óók een plastische visie heeft en dus niet werkt vanuit ‘goede en foute gedachten’, maar gebruik maakt van de kracht van de hoogbegaafde: het anders kunnen denken en van hieruit komen tot anders doen. Het kind wordt op die manier zelf weer eigenaar van zijn leerproces. Je leert de disbalans van de verschillende overexcitabilities te signaleren en het belangrijkst: je leert hoe je het kind kunt ondersteunen bij het kanaliseren en reguleren van deze overexcitabilities. Hierbij gebruik je materialen die ontwikkeld en ruimschoots getest zijn in de praktijk.

Dag 3: Module Hoofd-kenmerken
De hoofd-kenmerken uit het Model van Duran komen aan bod. Er wordt een praktisch en kort signaleringssysteem aangereikt om hoogbegaafdheid te signaleren binnen het onderwijs. We kijken naar het juist afnemen en interpreteren van IQ-testen, waarbij kritische kanttekeningen worden geplaatst bij de diverse testmogelijkheden. De diverse leerstijlen worden besproken en er wordt verduidelijkt welke uitdagingen dit oplevert voor het kind. Tevens maak je kennis met het signaleren van beelddenken met behulp van het Wereldspel van Instituut Kind in Beeld. 

Dag 4: Module Hoofd in Balans en eindtoets casus
Op de laatste dag wordt de methode Talent-Vaardig met daarbij de ontwikkeling van de executieve functies centraal gesteld. Er wordt met behulp van een casus geoefend met het schrijven van een stappenplan. Er wordt vandaag besproken hoe je effectieve compacting en verrijking aanbiedt. Van hieruit wordt ingezoomd op het taxonomisch leren; hoe pas je verrijking volgens de Taxonomie van Bloom toe zonder allerlei dure materialen aan te schaffen? Er wordt ter afsluiting van de training opnieuw individueel gewerkt aan een casus, waarbij al het geleerde toegepast dient te worden en uitgewerkt wordt in een handelingsplan/verslag.

Na twee weken
Deelnemers ontvangen de uitslag van de eindtoets en het certificaat wordt na 14 dagen verzonden.

Inbegrepen bij Opleiding Talent-Zijn

 • De 4 opleidingsdagen volgens het dagprogramma
 • Accreditatie voor Talent-Vaardig van Y. Buijsen-Duran (Methode voor het ontwikkelen van executieve functies bij hoogbegaafde kinderen)
 • Kennismaking met de signaleringsfunctie van het Wereldspel van Ojemann (Materiaal om beelddenken te signaleren)
 • Accreditatie voor de UIL methode (Methode voor het verbeteren van mindset en verminderen van faalangst bij hoogbegaafde kinderen)
 • Accreditatie voor de X-citabillies-methode (Methode voor het signaleren en kanaliseren van de OverExcitabillities van Dr. K. Dabrowski)
 • Vermelding op onze website als Talent-Zijn-Expert waarbij wij cliënten door kunnen verwijzen naar de experts in het land

Daarnaast ontvang je:

 • Het boek Talent-Vaardig voor professionals
 • Een USB stick met de benodigde formulieren
 • Het boek Talent-Vaardig voor ouders
 • Het verhalenboek Klavertje Vier met alle verhalen bij de methodes
 • Een set uilenbrillen en het bijbehorende stappenplan
 • Een overzicht van de X-citabillies en de bijbehorende signaleringslijst
 • Alle overige benodigdheden, signaleringslijsten en stappenplannen

Optioneel

 • de handpoppen X-citabillies
 • de signaleringsmodule met het wereldspel van Ojemann, waarna accreditatie verleend wordt voor het gebruik ervan (deze module zal door Marion van de Coolwijk van Instituut Kind in Beeld op onze locatie gegeven worden)

De opleiding (alleen wanneer alle 4 de modules worden gevolgd) is geaccrediteerd door SKJ.

Het accreditatienummer / ID nummer is: SKJ199068

Geaccrediteerde punten Totaal: 16.00

Opleiding is voorgelegd ter accreditatie bij Register Leraar.

De verschillende modules zijn ook los te volgen maar geven in dat geval geen recht op accreditatie SKJ. Voor meer informate kun je onze website bezoeken.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.