specialisatieopleiding arbeidsmediation

Niveau
Tijdsduur
Logo van Result Mediation
Opleiderscore: starstarstarstarstar 9,5 Result Mediation heeft een gemiddelde beoordeling van 9,5 (uit 4 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Result Mediation biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: 's-Hertogenbosch, Alkmaar, Almere / Lelystad, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Drachten, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerenveen, Hilversum, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Terneuzen, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Venlo, Westland, Zaanstad, Zoetermeer, Zwolle

Beschrijving

Specialisatieopleiding arbeidsmediation

Erkend door de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN)


Mediation ontwikkelt zich, mediators specialiseren zich. Als grootste arbeidsmediationkantoor van Nederland combineert Result Mediation in haar trainingen een ruime praktijk ervaring met wetenschappelijk onderbouwde kennis. Voor u betekent dit dat u getraind wordt door mediators die honderden mediations hebben begeleid. En dat u ook zelf mee kunt lopen in échte arbeidsmediations.

Slim, lui en dakloos

Wellicht heeft u in uw opleiding het adagium “de mediator is dom, lui en dakloos meegekregen”. De arbeidsmediator van de toekomst is slim, lui en dakloos. U bent en blijft als mediator onpartij…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Arbeidsmediation, Functionerings- & Beoordelingsgesprekken, Conflicthantering, Mediation en Gespreksvaardigheden.

Specialisatieopleiding arbeidsmediation

Erkend door de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN)


Mediation ontwikkelt zich, mediators specialiseren zich. Als grootste arbeidsmediationkantoor van Nederland combineert Result Mediation in haar trainingen een ruime praktijk ervaring met wetenschappelijk onderbouwde kennis. Voor u betekent dit dat u getraind wordt door mediators die honderden mediations hebben begeleid. En dat u ook zelf mee kunt lopen in échte arbeidsmediations.

Slim, lui en dakloos

Wellicht heeft u in uw opleiding het adagium “de mediator is dom, lui en dakloos meegekregen”. De arbeidsmediator van de toekomst is slim, lui en dakloos. U bent en blijft als mediator onpartijdig; niet u, maar de partijen doen het werk; maar u weet wel wat de regels zijn en kunt daarover informeren, zonder te adviseren. Dit maakt u een effectieve mediator en een probleemoplosser waar de markt op kan bouwen.


Relationeel, oplossing en juridisch

In elke (arbeids)mediation komen deze drie stukken terug. Het relationele deel, het deel dat gaat over de oplossing en het deel dat gaat over de juridische uitwerking. Dit ongeacht de inhoud. In onze 4 daagse training weven deze elementen zich door elkaar, gekoppeld aan de vorm en de oplossingsrichting. U krijgt best practices over het omgaan met sterk hiërarchische relaties, u leert de ins en outs van de verschillende
oplossingsrichtingen in arbeidsmediations en u leert afspraken vastleggen in deugdelijke juridische stukken.


Ziekte, Wet verbetering Poortwachter, STECR

Veel arbeidsmediations worden verwezen door een bedrijfsarts en deels vergoed door een ziekteverzuim verzekering. Dit brengt een hele dynamiek met zich mee die invloed heeft op de mediation en op wat van een arbeidsmediator wordt verwacht. Zowel door partijen aan tafel als door andere betrokkenen, zoals die bedrijfsarts en de verzekeraar, of een casemanager.

Programma

Ons programma bestaat uit 4 trainingsdagen aangevuld met 2 meeloop-mediations. Tijdens de trainingsdagen wordt er aangesloten bij de verschillende onderdelen en mogelijkheden in een arbeidsmediation.

Aanpak

De opleiding is praktijkgericht opgezet en gespitst op het vergroten van vaardigheden. Dit betekent dat het actief zelf oefenen met de nieuw aangereikte tips en voorbeelden centraal staat. Korte theoretische inleidingen worden afgewisseld met oefeningen en rollenspelen. U oefent veelvuldig in de rol van arbeidsmediator. Door de kleine groepen is er veel ruimte voor individuele feedback. Iedere deelnemer wordt uitgedaagd om actief het eigenaarschap voor zijn eigen leerproces te nemen.

Programma


Module 1: Het proces

Hoe informeer je partijen zonder dat ze aan je gaan hangen en ook zonder dat ze je als partijdig ervaren? Wanneer geef je een duw, wanneer hang je achterover. Hoe ga je om met belangen van derde partijen die niet aan tafel zitten? In deze module zetten wij de arbeidsmediator neer. U leert welke waarborgen essentieel zijn voor het proces van een arbeidsmediation. U reflecteert op uw rol in het speelveld van de Wet Verbetering Poortwachter.
Na deze module begint u zelfverzekerder aan uw arbeidsmediations. Met simpele tips en tricks kunt u partijen professioneel benaderen en daarmee vertrouwen geven in het proces en de oplossing. U overziet het speelveld. De mediators van Result Mediation delen hun best practices met u.


Module 2: De arbeidsrelatie

Deze module gaat over het voortraject en het eerste deel van de arbeidsmediation: hoe ontstaat het arbeidsconflict en hoe bespreek je het. Welk gedrag gaan ze dan vertonen en hoe uit zich dat op de werkvloer? Welke invloed heeft de managementstijl? Wat hebben een werkgever en een werknemer nodig om verder te kunnen?
Op elke arbeidsmediation staat tijdsdruk. De arbeidsmediator zoekt naar de balans. Een partij kan het nodig hebben om aandacht te geven aan het verleden, terwijl de ander al naar de toekomst wil. Als mediator heeft u zorg voor communicatie en leert u dit aan het begin van de arbeidsmediation te benoemen. Er wordt geoefend met non violent communication, de dramadriehoek en de hechtingsdynamiek.
Na deze module kunt u herkennen hoe een arbeidsconflict is ontstaan en welk gedrag het in stand houdt. U heeft geoefend met het bespreekbaar maken hiervan. U kunt ervoor kunnen zorgen dat partijen zo voortvarend mogelijk op het punt aankomen waarop zij in staat zijn om samen aan de oplossing te werken.

Module 3: De oplossing

In een arbeidsmediation kan het, grofweg, twee kanten op gaan: exit of re-integratie. Afhankelijk van de door partijen gekozen richting, verandert ook de dynamiek in de mediation en daarmee de aanpak en mogelijkheden van de mediator. 50% van de arbeidsmediations door
Result Mediation uitgevoerd eindigt in een exit, 40% in werkhervatting, 10% slaagt niet.
De derde module begint met het keuze-moment: hoe faciliteer je die keuze? Hoe weet je zeker dat partijen ook écht aan re-integratie willen werken en dat het niet alleen tactiek is? Hoe zorg je ervoor dat partijen elkaars keuze vertrouwen? Wanneer de re-integratie gekozen is, hoe vul je die dan in? Welke afspraken mag je aan tafel maken, waarvoor heb je de bedrijfsarts nodig? Hoe zit het met Tweede Spoor?
Maar als het naar een exit gaat? Hoe doe je de scheidingsmelding in een arbeidsrelatie? Hoe maak je daar goede afspraken over? Hoe betrek je adviseurs? Wat zijn de best practice in een exit-onderhandeling. Hoe gaat een pendelmediation?
Na deze module kunt u vloeiend de stap maken van het relationele deel naar het oplossingsgerichte deel. U kunt met partijen afspraken maken over de re-integratie en kent daarvoor de spelregels. U kunt een effectieve exitonderhandeling faciliteren. U kunt partijen naar duurzame afspraken begeleiden.


Module 4: De juridische fase

Wanneer er afspraken zijn gemaakt, moeten die goed worden vastgelegd. Dit is de juridische fase van een arbeidsmediation. Wat is hier de rol en de verantwoordelijkheid van een mediator? Hoe ziet een goede beëindigingsovereenkomst eruit? Gaan re-integratieafspraken ook in een vaststellingsovereenkomst? Wat doe je met ziekte en een exit? Wat doet het UWV met een vaststellingsovereenkomst? In deze module bespreekt u alles wat nodig is om tot juridisch deugdelijke overeenkomsten te komen.
Na deze module kunt u zelfstandig een beëindigingsovereenkomst opstellen. U kent de basis van het ontslagrecht en bent in staat om partijen hierover te informeren. U kunt ook een plan van aanpak voor re-integratie opstellen.

Module 4: De praktijk Als enige opleider in Nederland kan Result Mediation u gegarandeerd mee laten lopen met echte arbeidsmediations. U loopt mee met twee mediations van begin tot eind. In overleg met de lead-mediator bent u meer of minder betrokken.

Docenten

Maartje van ’t Zelfde

Maartje is al ruim 20 jaar trainer op het vlak van arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht. In de rol van trainer heeft ze veel bedrijfsartsen kennis laten maken met voor hen belangrijke onderwerpen uit het arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht. Met name alle voortdurende veranderingen in deze Wet- en regelgeving kwamen steeds voorbij. Sinds 10 jaar verzorgt ze ook trainingen op het gebied van conflicthantering en mediation. Ze heeft een aantal trainingen ontwikkeld voor arbo-professionals, die allen werden geaccrediteerd. Hierbij was ook een online training, waarin ze zelf een rol als acteur vervulde. In alle trainingen heeft ze getracht de professionals te inspireren voor mediation als middel om conflicten op te lossen. Door haar ervaring als personeelsmanager en arbeidsdeskundige kan Maartje tijdens haar trainingen, naast kennisoverdracht, ook goed inspelen op de praktijk van arboprofessionals.


Leon Hoornweg

Mr. Leon Hoornweg is jurist en fulltime mediator. Hij is gespecialiseerd in arbeidsmediation, zakelijke mediation en familiemediation. . Leon ontwikkelt en geeft trainingen waarin hij op bevlogen wijze zijn kennis van mediation overbrengt. Met name de omgang met een conflict, het onderhandelen en de rol van de mediator hebben zijn interesse die hij met tal van praktijkvoorbeelden bespreekt. Leon houdt van het geven van interactieve en gevarieerde trainingen die toegespitst zijn op de behoeften van de cursist. Hierbij is het voor hem even belangrijk dat mensen naast het opdoen van kennis veel plezier aan de training beleven. Leon is ook een veel gevraagd spreker waarin hij ingaat op conflicten op de werkvloer. Aan de hand van voorbeelden uit de zaal bespreekt hij hoe je in een conflict kunt verzanden, maar vooral ook hoe je er weer uitkomt.


Diederik Diercks

Mr. Diederik Diercks is sinds 2010 full time actief op het gebied van mediation en onderhandelen. Hij heeft meer dan 100 arbeidsmediations succesvol begeleid en trainingen op het gebied van gespreksvoering en onderhandelen verzorgd. Hij is opgeleid aan de Universiteit van Amsterdam en Utrecht en volgde masterclasses onderhandelen van Bruce Patton (Harvard), Chris Voss (ex-FBI) en Richard Birke (JAMS). Diederik heeft een achtergrond als arbeidsjurist. Hij is een aantal jaar in Italië werkzaam geweest op het Nederlands Consulaat en als werkte 10 jaar als professioneel roeicoach in Italië en Nederland. Binnen Result is hij als Directeur Bedrijfsvoering verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van de organisatie.

Voor wie

Deze opleiding is bestemd voor mediators die zich verder willen specialiseren op het gebied van arbeidsmediation.


Toelatingseisen

Deelnemers hebben een door de MfN erkende basisopleiding mediation met goed gevolg afgerond.


Kosten € 2300,- excl. btw. voor de 4 trainingsdagen en 2 dagen praktijkstage.

Incl. locatiekosten en cursusmateriaal.

Result Mediation biedt een breed trainingsprogramma in mediation, conflictmanagement en onderhandelen. Een programma waarmee wij professionals vaardiger willen maken in onderhandelen en om zelf conflicten op te lossen. Waarom Result Mediation? Met 1200 mediations per jaar is Result Mediation marktleider in Nederland. Wij zitten dicht op de praktijk en werken alleen met zeer ervaren praktijkdocenten.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.