Specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation

Niveau
Tijdsduur

Specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation

Result Mediation
Logo van Result Mediation
Opleiderscore: starstarstarstarstar 9,5 Result Mediation heeft een gemiddelde beoordeling van 9,5 (uit 4 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation

Voor mediators die in hun werk met nalatenschapskwesties te maken hebben of zich willen specialiseren, biedt Result Mediation in samenwerking met De stichting Nalatenschapsmediation de specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation aan. Een voor Nederland unieke 6-daagse specialisatieopleiding voor mediators. De cursisten beoordeelden de opleiding gemiddeld met een 9.2.

Nalatenschapsmediation in het kort

Lossere familiebanden, echtscheidingen, tweede huwelijken en steeds grotere vermogens leiden in toenemende mate tot familieconflicten als de erfenis moet worden verdeeld. Ook het vaak ontbreken van een testament en anderzijds de trend van het s…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Arbeidsmediation, Functionerings- & Beoordelingsgesprekken, Conflicthantering, Mediation en Arbeidsverhoudingen.

Specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation

Voor mediators die in hun werk met nalatenschapskwesties te maken hebben of zich willen specialiseren, biedt Result Mediation in samenwerking met De stichting Nalatenschapsmediation de specialisatieopleiding Nalatenschapsmediation aan. Een voor Nederland unieke 6-daagse specialisatieopleiding voor mediators. De cursisten beoordeelden de opleiding gemiddeld met een 9.2.

Nalatenschapsmediation in het kort

Lossere familiebanden, echtscheidingen, tweede huwelijken en steeds grotere vermogens leiden in toenemende mate tot familieconflicten als de erfenis moet worden verdeeld. Ook het vaak ontbreken van een testament en anderzijds de trend van het steeds complexere testament met vele keuzemogelijkheden, maken de afwikkeling van een nalatenschap niet gemakkelijk.

De nalatenschapsmediator kan hierbij een centrale rol innemen: hij is niet alleen de regisseur van het mediationproces maar informeert de erfgenamen ook over de toepasselijke rechtsregels en helpt hen gestructureerd te onderhandelen. Mediation bij Nalatenschapsconflicten vereist naast een grondige kennis van de psychologische achtergronden en de juridische problematiek specifieke vaardigheden. Tijdens deze specialisatieopleiding komen deze laatste aspecten aan bod.

 • In samenwerking met de Stichting Nalatenschapsmediation.
 • Gerenommeerde trainers met veel praktijkervaring.
 • Je oefent situaties uit de nalatenschapspraktijk in rollenspellen met acteurs.
 • Door cursisten beoordeeld met een 9.2.

Wat je bereikt met deze specialisatie

 • Competentie in de juridische problematiek van nalatenschapsmediations.
 • Kennis en inzicht in familiesystemen, intergenerationele aspecten, en groepsdynamiek.
 • Kennis van de fasen van het rouwproces en hoe je daar als mediator een rol in speelt.
 • Je leert welke interventies je juist wel en welke je juist niet moet gebruiken in een nalatenschapsmediation.

De opzet van de specialisatieopleiding

In drie blokken van telkens twee opleidingsdagen worden vaardigheden en inzichten aan de hand van casussen uit de nalatenschapspraktijk aangeleerd en geoefend. De cursisten maken onder andere gebruik van een digitale leeromgeving voor het programmamateriaal en relevante vakliteratuur.

Het programma

De opleiding heeft een trainingsopzet maar kent ook een groot onderdeel kennisoverdracht en is geënt op de praktijk van conflictmediation in nalatenschapskwesties. In drie blokken van twee aansluitende dagen over een periode van twee maanden oefenen cursisten actief vaardigheden en inzichten aan de hand van cases uit de nalatenschapspraktijk. De cursisten maken gebruik van een digitale leeromgeving voor het programmamateriaal en relevante vakliteratuur.

 • Unieke 6-daagse opleiding
 • Incl. relevante vakliteratuur
 • Rollenspelen met professionele acteurs van Theater Draad
 • Een digitale leeromgeving voor het programmamateriaal
 • Door cursisten beoordeeld met een 9,2!
 • Onder auspiciën van de Stichting Nalatenschapsmediation

Als toevoeging op deze opleiding kun je jezelf ook inschrijven voor de 2-daagse cursus Erfrecht.

Eindtermen

Categorie 1

Je kunt na afronding van de opleiding de titel ‘gecertificeerd nalatenschapsmediator’ voeren, hiervoor moet je dan alleen een mondeling vaardighedenassessment en een erfrechtassessment met goed gevolg afleggen. Hiernaast moet je als mediator in het MfN-register of het vFAS register staan ingeschreven. Vervolgens word je dan opgenomen in het register voor Nalatenschapsmediators als aangehouden door de Stichting.

Heb je een door de vFAS, Vereniging van Erfrechtadvocaten of EPN geaccrediteerde juridische specialisatieopleiding gevolgd of beschik je aantoonbaar over grondige en actuele kennis van het erfrecht? Dan kun je in aanmerking komen voor een vrijstelling voor de erfrechttoets.

Categorie 2
Als je alleen het vaardighedententamen aflegt en niet de erfrechttoets (met goed gevolg) dan kun je alleen gecertificeerd worden als je vast samenwerkt met een erfrechtjurist, die de erfrechttoets met goed gevolg heeft afgelegd, of hier de bovengenoemde vrijstelling voor heeft gekregen. Deze erfrechtspecialist draagt zorg voor de erfrechtelijke inhoud.

Het te formeren team wordt als zodanig geregistreerd. Mutaties in deze samenwerking moeten steeds zo spoedig mogelijk aan de stichting worden doorgegeven.

Voor wie

Deze opleiding is gericht op mediators vanuit notariaat en de advocatuur, maar ook op andere professionals zoals accountants, financiële dienstverleners en collaborative practice professionals.

Toelatingseisen

De deelnemers hebben een WO werk-en denkniveau en hebben een basisopleiding mediation met goed gevolg afgelegd. Voor registratie in het register van Nalatenschapsmediators gelden andere eisen, zie de Eindtermen.

Result Mediation biedt een breed trainingsprogramma in mediation, conflictmanagement en onderhandelen. Een programma waarmee wij professionals vaardiger willen maken in onderhandelen en om zelf conflicten op te lossen. Waarom Result Mediation? Met 1200 mediations per jaar is Result Mediation marktleider in Nederland. Wij zitten dicht op de praktijk en werken alleen met zeer ervaren praktijkdocenten.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.