Hoe leer ik van begin tot eind, hoe ik infographics maak?

Gesteld door Trynke Havinga
Wat wil je concreet leren?

Ik ben zelfstandig ondernemer; communicatieadviseur en grafisch ontwerper. Met deze dubbelrol lijkt het me interessant om mijn dienstenpakket uit te breiden door het maken van infographics. Het gaat mij dan om het hele proces; samenstellen juiste informatie, bepalen kernboodschap, concept infographic en grafisch uitwerken infographic (bijvoorkeur met aanwezige CS- software).

Waarom wil je dit leren? Wat is je achtergrond of functie en in welke branche ben je werkzaam?

Ik werk in de communicatiebranche voor overheid, semi-overheid en in mindere mate ook voor MKB. Ik merk al een aantal jaar dat de behoefte om kernachtig te communiceren groeit. Ontwikkelingen op het gebied van infographics volg ik reeds enkele jaren, ik geloof in de kracht van dit communicatiemedium. Over mijn achtergrond: Na het CIBAP (opleiding visual merchandising) heb ik communicatie gestudeerd. Daarna als communicatieadviseur in de zorg gewerkt. Dat werd later een dubbelfunctie als grafisch ontwerper en communicatieadviseur. Vervolgens heb ik tien jaar een VOF gehad en werkte daarbij als grafisch ontwerper, directeur, communicatieadviseur en ontwikkelaar in mijn eigen bedrijf. Sinds vorig jaar ben ik daar uitgestapt. Focus lag teveel op ondernemen en overhead en te weinig op core-business. Als zelfstandig doorstarter wil ik graag doen waar ik goed in ben, waar ik in geloof en waar ik energie van krijg. Zodoende ook het besluit om mij deze techniek (ontwikkelen infographics) eigen te maken. Het toepassen zal divers zijn. Op dit moment werk ik aan boek waar ingewikkelde materie samengevat kan worden mbv infographic. Maar gister werkte ik toevallig aan een pitch voor een MKB'er die als duizendpoot werkt. Haar diensten zou ik goed in een infographic kunnen verwerken.

Hoe moet de cursus of opleiding eruit zien? Denk aan niveau, regio, budget en tijdsduur.

Ik heb verschillende trainingen op Springest bekeken en allemaal lijken ze mij erg interessant. De focus ligt telkens ergens anders. Of op het voortraject, wellicht meer voor communicatieprofessionals, of meer op het ontwikkelen, waarschijnlijk voor de ontwerpers. Ik zoek naar een training die beiden aspecten behandelt, op HBO niveau.

Het zou fijn zijn als de training in het noorden van het land gegeven kan worden (ik woon in Noardburgum, Friesland). Om de kosten te drukken vind ik het prima de training met 1, max 2 andere gelijkgestemden te volgen. Mogelijk kan ik die zelf nog 'optrommelen'. In overheidsorganisaties zie je steeds meer dat grafische werkzaamheden uitbesteed worden aan communicatieadviseurs. Budget is, afhankelijk van de aantrekkelijkheid van de training bespreekbaar. Voorkeur voor budget is ongeveer €350,-.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
Logo van Graphic Huntersverified_userAanbieder op Springest
Goof Van de WinkelGraphic Hunters

"Dag Trynke, fijn dat je deze vraag neerlegt. En leuk om je vaardigheden en diensten hiermee uit te breiden.

Visueel communiceren om je boodschap over te brengen neemt inderdaad steeds meer toe. Dat is ook de reden die ik begonnen ben met Graphic Hunters, een trainingsbureau op het gebied van (data)visualisaties. De trainingen met open inschrijving worden gegeven door buitenlandse trainers en zijn hierdoor in het Engels. Hopelijk is dat geen bezwaar.

Op 24 mei staat weer een training Infographic Storytelling gepland. Na een introductie met diverse voorbeelden van infographics die gebaseerd zijn op data en op processen, krijgen de deelnemers een korte introductie van Raw, Pictochart en Tableau. Daarna ga je in groepjes stap voor stap een infographic maken. De trainer begeleidt het proces en leert de deelnemers gaandeweg over invalshoek, doelgroep, structuur en ontwerp. Deelnemers schetsen hun eindresultaat op papier of met behulp van de tools. De training eindigt met presentaties van de gemaakte infographics en feedback.

De kosten van deze training vallen binnen je budget. Eventueel is een op maat traject (met een paar andere gegadigden in het Noorden van het land) bespreekbaar. Hiervoor kan ook een Nederlandse trainer worden ingezet.

Kijk gerust even op ons profiel op Springest.

Met groet, Goof van de Winkel" - 16-03-2016 10:25

Goof Van de Winkel raadt aan:

Logo van Graphic Huntersverified_userAanbieder op Springest
Goof Van de WinkelGraphic Hunters

"Beste Trynke,

Ik hoop dat de informatie die ik in een eerder bericht gaf, je een beter beeld heeft gegeven over een training op het gebied van Infographics maken.

Succes met het vinden van een geschikt traject. Mocht je verdere vragen hebben, aarzel dan niet ze te stellen.

Groet, Goof van de Winkel (Graphic Hunters)" - 25-03-2016 12:10

Goof Van de Winkel raadt aan:

Logo van Versdenkersverified_userAanbieder op Springest

"Beste Trynke,

volgende week ( 24 en 31 maart) starten wij met een training Contentcreatie en visuele communicatie. Dag twee gaan wij ook met infographics aan de slag. Misschien is dag 1 gesneden koek voor je, dat kun je even op het programma checken. Zoals je op onze website kunt lezen werken wij soms ook met barters. Wellicht is dat interessant voor jou.

Hartelijke groet,

Lisa van Noorden" - 16-03-2016 09:06

Versdenkers Lisa van Noorden raadt aan:

Reageer op deze vraag

Je kunt alleen op deze vraag reageren, als je registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kun je de vraag beantwoorden en naar een van jouw cursussen linken.

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 88.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bel met een Springest adviseur.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 111.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!