Hoe word ik schuldhulpverlener en wat zijn mijn kansen op de arbeidsmarkt?

Vraag gesteld door anoniem:

Onderwerp: Schuldhulpverlening cq budgetcoaching Motivatie: Ik ben sinds 12 jaar werkzaam in de financiele dienstverlening, meer specifiek op het gebied van hypotheken. Enkele jaren was ik werkzaam bij het SWEW, uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie. De laatste jaren ben ik werkzaam geweest als fraudecoordinator en legde ik huisbezoek af bij debiteuren. In dat laatste heb ik gemerkt dat er een grote groep mensen is die door allerlei redenen geen orde op zaken kan stellen en geen idee heeft wie precies de schuldeisers zijn en hoe groot de vorderingen bedragen. Ik zou daar graag een rol in willen gaan spelen en nu onderzoek ik opleidingsmogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt 

Tip: bekijk ook onze keuzehulp bewindvoerder opleidingen.

Criteria: Schuldhulpverlening, budgetcoaching. Ik zie dat er verschillende modules worden aangeboden ook volgens NEN normering. De vraag is wat heb ik nodig om te kunnen beginnen in het vak en maak ik kans zonder dat ik ervaring heb.

Verdere opmerkingen: Graag advies over de verschillende modules en een inschatting van de arbeidsmarkt.

Tip: bekijk ook onze keuzehulp bewindvoerder opleidingen.

Antwoord door Jacomijn Kuiper:

Geachte anoniem,

Welke modules van de certificering u moet gaan volgen zal zeer afhangen van de werkzaamheden die u wilt gaan verrichten in de schuldhulpverlening. Het werkveld van de schuldhulpverlening is erg breed. Zo kunt u een meer administratieve kant van de schuldhulpverlening gaan doen, waarbij u zich concentreert op het opzetten van schuldregelingen voor klanten en bij sommige organisatie zelfs helemaal de klant niet ziet. Ook kunt u kiezen om als intaker te gaan werken of als budgetcoach. Hieronder zet ik voor u de verschillende modules en welke onderdelen bij die modules horen.

Module A: Aanmelding en intake (aanmelding, intake, advies, crisisinterventie, verzoekschriften en nazorg) Module B: Herfinanciering (herfinanciering en saneringskrediet) Module C: Schuldbemiddeling (schuldbemiddeling en betalingsregelingen) Module D: Betalingsregelingen ( betalingsregelingen, budgetbeheer en nazorg) Module E: Budgetcoaching

De modules B, C en D zult u met name nodig hebben als u schuldregelingen op wilt gaan zetten, dus in overleg met schuldeisers gaat. Module A is geschikt voor mensen die in het voortraject van de schuldhulpverlening willen gaan werken. Daarin leert u hoe u aanmeld en intakegesprekken moet voeren met alle bijbehorende activiteiten. Module E is speciaal geschikt voor mensen die als budgetcoach willen gaan werken.

Ik adviseer u om in eerste instantie te onderzoeken op welk vlak u werkzaam wilt zijn. Met een opleiding inleiding in de financiële hulpverlening kunt u wellicht een eerste inschatting maken van het werkveld;

Als u gelijk een brede opleiding wilt, kunt u het beste kiezen voor een opleiding waarin alle modules zijn meegenomen. Dit zijn vaak 11-13 daagse opleidingen. Asessor biedt een opleiding schuldhulpverlening nieuwe stijl, waar alles aan bod komt van communicatie vaardigheden tot juridische aspecten.

Learncare biedt een compacte opleiding schuldhulpverlening aan van 6 dagen.

Elkenian biedt de opleiding schuldhulpverlening in Modules aan.

LOI biedt een thuisstudie schuldhulpverlening van een jaar aan.

Wilt u als budgetcoach aan de slag dan kan dat onder andere via Progresz http://www.springest.nl/progresz

Waar en wanneer de opleiding gegeven wordt is afhankelijk van de aanbieder. Daarvoor kunt u het beste de sites van de opleiders raadplegen.

Het is op dit moment alleen mogelijk om examen te doen in Module A.

Op zich maakt u best een kans om als schuldhulpverlener of budgetcoach aan de slag te gaan. Er zijn een aantal detacheringsorganisaties die schuldhulpverleners zelf opleiden, zoals Plangroep, Maandag, Kredietbank Nederland en waarschijnlijk ook vele anderen. Wellicht is het raadzaam om met deze organisaties contact te houden. Ook heeft de site van de NVVK regelmatig vacatures.

Op dit moment is er een vergrote toeloop van klanten bij de schuldhulpverleningsinstellingen. De gemeenten hebben hiervoor extra geld gekregen van het rijk. Hierdoor zijn er met name vacatures voor schuldhulpverlener. Er wordt een voorzichtige start gemaakt met de inzet van budgetcoaches. De mensen die hiervoor ingezet worden zijn vaak al werkzaam bij de organisatie. Mijn inschatting is dat u op dit moment het meeste kans maakt als algemeen opgeleide schuldhulpverlener.

Met vriendelijke groeten,

Jacomijn Kuiper

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

Theorieopleiding tot Schuldhulpverlener "Beslagen ten IJs" (Module A + B)

Logo van Grip Schuldhulpverlening

"Beslagen ten IJs" (BTY) Grip Schuldhulpverlening biedt de opleiding schuldhulpverlening 'Beslagen ten ijs' aan. Deze opleiding tot allroun…

check_box_outline_blank

Opleiding Schuldhulpverlener NEN 8048

Logo van Learncare

De Post HBO opleiding leidt u op tot professionele schuldhulpverlener Schuldhulpverlener Schuldhulpverlening is een prachtig vak, maar niet…

Logo van Bureau EVverified_userAanbieder op Springest
Jacomijn KuiperBureau EV

"Beste Andre en Jacolien,
De markt van schuldhulpverlening is erg divers en gevarieerd. Er zijn gemeenten waar je kunt werken, instellingen voor maatschappelijk werk, kredietbanken, maar ook particuliere bedrijven of kleine zelfstandigen. Deze gevarieerde werkgevers hebben allemaal hun eigen voorkeuren voor opleiders. Het is dus onmogelijk om aan te geven welke opleiding de voorkeur heeft. Sommige organisaties willen perse opleider x, terwijl anderen soms niet perse een opleiding vragen, maar vooral naar competenties kijken en zelf bij opleider y uw opleiding laten verzorgen. Als u een klein budget heeft, zou ik in eerste instantie eerst op zoek gaan naar een mogelijke werkgever. Er zijn meerdere werkgevers die niet direct een opleiding vragen en zelf hun opleidingstraject (laten) verzorgen. Hiermee kunt u uzelf een hoop geld besparen.

Naast werkgevers is het ook mogelijk om als zelfstandig schuldhulpverlener aan de slag te gaan. Tot op vandaag is het niet mogelijk om voor schuldhulpverlening geld te vragen aan de klant zelf, dus zult u uw verdiensten moeten halen uit budgetbeheer of aanverwante diensten of gaan werken voor een gemeente die u hiervoor betaald.

Wilt u als zelfstandig schuldhulpverlener aan de slag, dan is het raadzaam om te voldoen aan de NEN norm 8048. U kunt u bij Kiwa laten certificeren. Als zelfstandige WSNP bewindvoerder zult u niet snel werk vinden. De rechtbanken vragen dat u aangesloten bent bij een organisatie. Meer informatie hierover vindt u op de site van de raad van rechtsbijstand in Den Bosch, die het WSNP secretariaat voert. U kunt wel aan de slag als sociaal bewindvoerder. Deze worden aangesteld door het kartongerecht. Op zich worden aan een sociaal bewindvoerder niet heel veel eisen gesteld omdat het ook een familielid zou kunnen zijn die het bewind voert. Er zijn echter ook een aantal beroepsorganisaties voor sociaal bewindvoerders.

Met vriendelijke groeten.
Jacomijn Kuiper" - 22-02-2012 02:59

JB JBBezoeker van Springest

"Hallo,

Ik wil graag een cursus voor budgetcoach c.q schuldhulpverlener gaan volgen. Ik twijfel tussen schriftelijk of lessen volgen.
Ik vraag me af of een toekomstige werkgever daar een voorkeur voor heeft.
Gezien het feit dat ik nu in de ww zit wil ik met de cursus mijn kansen op de arbeidsmakrt vergroten. Maar feit is dat mijn eigen budget nu ook wat minder is en ik dus eigenlijk voor zo min mogelijk geld de beste optie c.q. opleiding wil doen.

Ik zag een schriftelijke cursus via bv. Laudius of NHA die de helft van het bedrag kosten die de cursus bij LOI kost. Betekent dat dat de cursus ook minder van kwaliteit is.

Met vriendelijke groet,

Jacolien Biesheuvel" - woe 08 feb 2012 17:04:10 UTC

anoniempje anoniempjeBezoeker van Springest

"Ik zie dat de opleiding schuldhulpverlening van Studieplan niet is genoemd in het rijtje van suggesties, is dat omdat er geen examen bij zit?... deze opleiding is zeer betaalbaar.

Met vriendelijke groet,

Anoniempje" - maa 07 jan 2013 17:03:45 UTC

andre corputBezoeker van Springest

"een vraag mijnerzijds:
Ik zou graag weten wat ik nodig heb om een zelfstandig schuldhulpverlening te starten en zo ook aan alle wettelijke eisen te voldoen voor de wsnp begeleiding.
met dank andre" - woe 22 feb 2012 02:42:02 UTC

Reageer op deze vraag

U kunt alleen op deze vraag reageren, als u registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kunt u de vraag beantwoorden en naar een van uw cursussen linken.

Gerelateerde onderwerpen

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 72.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel jouw opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bel / chat met een leeradviseur.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 78.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, meestal gratis annuleren!