Ik wil graag een baan in de sales, welke opleiding is geschikt?

Vraag gesteld door Michel:

Onderwerp: Ik wil iets helemaal anders met mijn werk. Op dit moment ben ik logistiek medewerker maar ik wil graag hogerop of een andere job. Nou twijfel ik nog tussen een sales kant of het management kant (NIMA a/b/c of NEMAS logistiek management)

Motivatie: Een baan in de sales lijkt mij helemaal geweldig met goeie doorgroeimogelijkheden en leuke uitdagingen(accountmanager commercieel medewerker) Maar ik loop tegen het feit aan dat ik geen ervaring heb op papier. daarom lijkt mij facilitair mangement ook leuk aangezien ik al in de logistiek werkzaam ben.

Gedragsverandering: Ik werk fulltime en zou dus het liefst een thuistudie doen of avond opleiding.

Criteria: NIMAS & NIMA a b en c.

Verdere opmerkingen: Wat is in eerste instantie de erkenning van deze diploma's als ik ga solliciteren? is dan mischien toch logisitiek management via de NEMAS de beste optie omdat ik ook al logistiek medewerker ben? of kan ik makkelijk aan het werk met een NIMA diploma.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

NIMA B Sales - Salesmanager

Logo van ICM opleidingen & trainingen
|META_INFO|

Deze opleiding biedt u een waardevolle combinatie van de belangrijkste verkooptheorieën, verkoopprocessen en uw persoonlijke kwaliteiten al…

check_box_outline_blank

NIMA B Sales - Accountmanager

Logo van ICM opleidingen & trainingen
|META_INFO|

Deze opleiding biedt een juiste combinatie van de belangrijkste verkooptheorieën, verkoopprocessen en uw persoonlijke kwaliteiten als accou…

Logo van SPN - Sales Pro Nederlandverified_userAanbieder op Springest

"Beste Michel,

Bedankt voor je vraag! Goed dat je via deze weg zoekt naar de beste manier om echt iets anders te willen met je carrière.

HUIDIGE SITUATIE: om meteen met een van je eerste opmerkingen te beginnen: “ik wil graag hogerop.” Naast dat je verder wilt in je carrière, en dit waarschijnlijk nu niet kunt, denk ik dat het nuttig is om meer dan alleen de wens om hogerop te komen op een rijtje te zetten.

OM TE DOEN: maak eens lijstje met situaties (in werk en privé), activiteiten binnen je huidige functie, voorwaarden en dergelijke die je prettig vindt aan je huidige functie en werkomgeving. Doe hetzelfde voor de dingen waar je het liefst voor altijd afscheid van wilt nemen en nooit meer terug zou willen zien in een volgende dienstbetrekking. Heb je dit? Ga dan verder.

CARRIЀRE OPTIE: sales lijkt je geweldig? Heb je een idee wat het verkoop vak inhoudt? Weet je al of je liever producten of diensten verkoopt en heb je een idee wat de verschillen zijn? Ken je bedrijven waar je in de sales zou willen werken? En heb je op een rijtje wat er bij deze bedrijven qua ervaring, vaardigheden, competenties en talenten van je wordt verwacht?

OM OVER NA TE DENKEN: men zegt weleens: “verkopen moet in je zitten en kan je niet leren”. Gedeeltelijk ben ik het ermee eens. Toch ben ik van mening dat het noodzakelijk is om de theorie met betrekking tot het sales vak door training en opleiding eigen te maken. Ik denk overigens wel dat je er met theorie alleen niet bent. Je zal naar mijn mening ook onder andere over de competenties als: initiatief, sensitiviteit, omgevingsbewustzijn, klantgerichtheid, sociabiliteit, overtuigingskracht en commercieel inzicht moeten beschikken om de opgedane theorie op een eigen manier in de praktijk te brengen dat leidt tot succes in sales. Als verkoper moet je jezelf dus heel goed leren kennen.

OM TE DOEN: doe onderzoek naar jezelf waarbij je helder krijgt wat van nature jouw persoonlijke kwaliteiten en kenmerken zijn. De resultaten van het onderzoek geven je onder andere inzicht in de ontwikkelbaarheid van je competenties. Stel dat eruit komt dat ‘luisteren’ een goed ontwikkelbare competentie van je is, dan is de kans groot dat het je in de praktijk bijna geen moeite kost om iemands verhaal aan te horen, een vertrouwd gevoel te geven en te begrijpen wat diegene bedoelt. Gezien ‘luisteren’ een belangrijke competentie is in sales, kan je ervoor kiezen om een salestraining of opleiding te volgen waar dit onderwerp in de theorie en praktijk uitvoerig wordt behandeld. Naast het gericht ontwikkelen van competenties is het aan te raden, zoals Esther van INHolland Academie ook aangeeft, om de sales theorie, zoals behandeld in de erkende NIMA/SMA Sales opleidingen, tot je te nemen. Dit is de basis!

OM TE DOEN: inventariseer wat je zou willen verkopen en bij welk bedrijf je dat zou willen doen. Benader bijvoorbeeld de bedrijven die je hebt geselecteerd waar je zou willen werken, vertel ze je plannen en vraag of je eens mee mag lopen met een van de verkopers. Ga vervolgens het gesprek aan om te onderzoeken welke eisen het bedrijf stelt aan de verkopers. Dit geeft je een realistisch beeld van wat de functie van verkoper inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Neem er eens 2 weken voor vrij om het uit te zoeken!

SAMENVATTEND: Maak een lijst met plussen en minnen met betrekking tot je huidige situatie. Doe onderzoek naar je talenten, competenties en motieven. Loop vervolgens een aantal dagen mee met een verkoper om te ervaren hoe het is om in een sales functie te werken. Ben je overtuigd? Start dan op eigen initiatief met de opleiding NIMA/SMA Sales A en stel voor jezelf een lijst op met competenties die je gedurende je toekomstige sales functie verder wilt ontwikkelen.

Het is een heel verhaal, maar ik hoop dat je er je voordeel mee kunt doen. Heb je vragen? Mail of bel dan gerust." - 04-03-2011 15:13

Bezoeker van Springest

"Hoi Michiel,

Sales zeg je, gewoon doen.
Dat leer je in de praktijk.
Je hebt de tijd mee, er is nu veel werk in sales.

groet,
Peter Bruun, Smits en Beerends" - 24-03-2011 13:11

Logo van Inholland Academyverified_userAanbieder op Springest

"Beste Michel,

Ik heb jouw achtergrond en wensen bekeken en kan jou als volgt adviseren:

Als je je wilt specialiseren/omscholen naar een Sales-functie, zou ik je NIMA Sales-A adviseren. Het diploma van NIMA is internationaal erkend en staat hoog aangeschreven bij het bedrijfsleven.

Als je je wilt verbreden en hoger op wilt zoals je aangaf, dan zou Bedrijfskunde voor (midden) managers (hbo-niveau) een hele goede optie zijn. Dit is een 1-jarige opleiding, waarbij je 1 avond in de week les hebt. De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules (Inleiding Bedrijfseconomie, Inleiding Marketing, Organisatiekunde, Personeelsmanagement, Schriftelijk rapporteren en Effectief Leidinggeven).

Het is dus even de vraag waar jij voor kiest, specialisatie of verbreding.

Mocht je meer informatie willen, bel of e-mail mij gerust." - 04-03-2011 10:20

Logo van IVBOverified_userAanbieder op Springest

"Beste,

Een opleiding die volgens mij wel voor u geschikt is, is de opleiding "commercieel medewerker binnendienst" van de Belgische schoonheidsschool.
Dat is een allround cursus die volledig gebaseerd is op de praktijkervaring van een professionele, bekwame docent.

De opleiding geeft je een beter inzicht in hoe je een verkoopsgesprek voert, hoe je mensen begeleidt, ondersteunt.... Je krijgt een eenvoudige theorie, gecombineerd met de nodige oefeningen en opdrachten en praktijkvoorbeelden ter ondersteuning.
Als je op het einde van de cursus komt krijg je een door de overheid erkend diploma of attest waarmee je meteen aan de slag kan.

De schoonheidsschool heeft campussen in Antwerpen, Gent en Hasselt. Daar kan iedere cursus worden ingekeken en gaat het examen door." - 14-05-2013 12:48

Logo van ICM opleidingen & trainingenverified_userAanbieder op Springest

"Natuurlijk is het doorontwikkelen in de logistieke sector voor u als logistiek manager de 'meest logische' keuze. Elk jaar dat u werkt in de logistieke sector bouwt u meer ervaring op die erg kostbaar is voor bedrijven. Afhankelijk van hoeveel jaar u nog moet werken, is het overwegen van het gaan naar Sales ook zeker geen slecht idee. Het wisselen van vakgebied kan zeker. NIMA wordt door veel bedrijven erkend als opleidingsinstituut en zal daarom ook zeker van nut zijn, maar probeer dan ook vooral ervaring op te bouwen met sales. Hoe doe jij sales binnen je huidige baan? Is het mogelijk om meer sales taken te krijgen in je huidige logistieke baan? Dan kan je hiermee al meer ervaring opbouwen alvorens je een baan zoekt! Ik raad je aan om te beginnen met NIMA A Sales, zie: https://www.springest.nl/sales/nima-sma-sales-a. Aangezien je nog aan het werk bent, raad ik de 'deeltijd' cursus aan van de ICM, wat een van de Beste Opleiders van Nederland is, verkozen door cursisten zelf. Veel leersucces!" - 02-10-2017 08:32

Logo van KPI Trainingverified_userAanbieder op Springest

"Beste Michel,

wellicht verstandig om een brede opleiding te kiezen. Via IVA training is het mogelijk om een aantal HBO modules te volgen, waardoor Nima A, B en Nemas MM en Hoger management examens behaald kunnen worden. Als je doorgaat met alle modules heb je uiteindelijk een officieel HBO diploma waar je zowel de sales, management als markelingkant mee op kan.

Heb je nog meer vragen of wil je eens rond kijken, neem gerust contact op.

vriendelijke groet,
Wim van Wikselaar" - 04-03-2011 21:31

Reageer op deze vraag

Je kunt alleen op deze vraag reageren, als je registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kun je de vraag beantwoorden en naar een van jouw cursussen linken.

Gerelateerde onderwerpen

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 74.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bekijk onze heldesk.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 126.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!