In welke opleiding staan psychologie en coaching centraal?

Vraag gesteld door heer/mevrouw Hesterman:

Onderwerp: Ik zoek een opleiding waarin psychologie en coaching centraal staan.

Motivatie: Ik wil mensen die vastlopen begeleiden en sturen om de kern van hun valkuilen te spiegelen en te ontdekken. Deze om te keren, zodat ze het positieve in zichzelf weer ontdekken en coachen hoe ze dit toe kunnen passen in hun leven.

Criteria: Ik besef dat ik met mijn 4 jaar Mavo (opleiding, hoe stom destijds voor het examen gestopt) niet goed weet wat er voor mij mogelijk is, omdat er minimaal MBO/HBO aan vooropleiding wordt gevraagd. Mede hierdoor heb ik mijn wens tot op heden nooit waar gemaakt. Toch blijft mijn wens aan me knagen en ben nu op een punt gekomen dat ik alles op alles wil zetten om in ieder geval ergens te beginnen. Alleen is de vraag waar moet ik beginnen?

Verdere opmerkingen: Mijn vraag is dan met welke opleiding(en) kan ik het beste starten om mijzelf ondanks mijn 4 jaar Mavo toch omhoog te werken.

Ik zou graag meer willen leren over begeleiding van mensen met een psychische aandoening zowel bipolair als persoonlijkheidsproblemen en angst en depressie.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste training of opleiding?
Bekijk onze speciale keuzehulp pagina's:

Antwoord door Marien van Westen:

Geachte heer/mevrouw Hesterman,

U zoekt een opleiding waarin psychologie en coaching centraal staan en die u met uw vooropleiding kunt volgen.

U zou kunnen beginnen met een thuisstudie, om te kijken wat dit vakgebied inhoud en waar u zelf staat m.b.t. de leerstof. De kosten blijven dan ook binnen de perken. Kijkt u eens naar de thuisstudie coaching van CIVAS. LOI biedt een thuisstudie Inleiding in de psychologie aan op MBO niveau. Ook hiermee kunt u kijken waar u staat.

Mofundus heeft een kort programma voor coaching, Coach zijn; een vak apart .

De Academie voor Innovatief Trainen heeft een Jaaropleiding Coaching (vanaf MBO niveau). De opleiding is gericht op het coachingsvak. Een andere invalshoek is NLP (neuro linguïstisch programmeren) deze methodiek bevat veel componenten voor coaching en interpersoonlijke communicatie. De opleiding NLP practitioner van de Academie voor Psychologica vind echter altijd in het weekend plaats

Veel succes in het maken van uw keuze. Met vriendelijke groeten,

Marien van Westen

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

GUI, webdesign, psychologie en human efficiency

Logo van Human Efficiency
|META_INFO|

Naar perfecte interfaces en webpages, met harde psychologie van bewegen, waarnemen, taal, leren en denken. Concretisering: in eisen, op hon…

check_box_outline_blank

Klinische psychologie

Logo van CIVAS Opleidingen
|META_INFO|

Maak uzelf het gehele vakgebied eigen van de klinische psychologie. De opleiding is als vakopleiding erkend door V.B.A.G. en geaccrediteerd…

Logo van NTIverified_userAanbieder op Springest
NTI NTINTI

"Goedemiddag,

wellicht is de HBO opleiding toegepaste psychologie iets voor u? Heeft u zondag 30 mei 2010 nog geen afspraken in uw agenda staan? Kom naar de open dag van de HBO-opleiding Toegepaste Psychologie van het NTI! De open dag vindt plaats bij het NTI in Leiden, vlakbij het centraal station van Leiden.

Het programma
12.00 uur: Welkomstwoord met koffie, thee, fris en iets lekkers
12.30 uur: Presentatie met betrekking tot HBO Toegepaste Psychologie. Deze wordt verzorgd door psycholoog en hoofddocent van de opleiding HBO Toegepaste Psychologie: Pieternel Dijkstra
13.00 uur: Presentatie met betrekking tot HBO Rechten. Deze wordt verzorgd door Meester in de Rechten en hoofddocent van de opleiding HBO Rechten: Martine Pieters
14.00 uur: Presentatie met betrekking tot HBO Toegepaste Psychologie. Deze wordt verzorgd door psycholoog en hoofddocent van de opleiding HBO Toegepaste Psychologie: Pieternel Dijkstra
15.00 uur: Einde
Gratis persoonlijk studieadvies
Gedurende de open dag kunt u gratis persoonlijk studieadvies krijgen van een HBO-studieadviseur.
Mocht u direct contact willen met een HBO studie-adviseur mail dan naar: Caroline.de.la.fuente@nti.nl" - 23-04-2010 12:54

Wouter VriesBezoeker van Springest

"Geachte mevrouw Westerman,

Wellicht is de training 'Bewust coachen' die Intermediair Trainingen aanbiedt een interessante optie voor u.

Waarom deze training?
Een goede coach creëert ruimte om zijn medewerkers hun kwaliteiten te laten ontdekken, ontwikkelen en gebruiken. Vindt u het lastig anderen deze ruimte te geven? U bent niet de enige. Veel mensen zijn geneigd meteen een eigen oplossing aan te dragen. Maar hoe leert u medewerkers zélf oplossingen te vinden en eigen verantwoordelijkheid te nemen? Ontdek de impact van uw stijl van werken en verbeter uw kwaliteiten als coach.

Voor wie
Deze training is bestemd voor iedereen die zijn/haar coachingsvaardigheden (verder) wil ontwikkelen.

Werkwijze
Bewust coachen is een verhelderende en persoonlijke training. Via oefeningen en feedbackinstrumenten ontdekt u hoe de omgeving u ziet. U onderzoekt uw coachingsvaardigheden, verbeterpunten en ontwikkelt uw eigen visie op coaching binnen de context van uw organisatie.

U kunt informatie over deze training vinden op www.training.nl of u kunt mij via mijn e-mailadres bereiken.

Met vriendelijke groet,

Wouter de Vries
Studieadviseur Intermediair trainingen" - 20-04-2010 10:37

Logo van Adviesgroep Koning van de Wielverified_userAanbieder op Springest
Paul van de WielAdviesgroep Koning van de Wiel

"Beste heer/mevrouw Hesterman,

Op het vlak wat u bedoeld hebben wij een aantal trainingen die bij uw wensen aansluiten.
Zoals hieronder staat beschreven.

Coachen
Als leidinggevende, teamleider, manager voert u met regelmaat coachingsgesprekken. U bent inmiddels tot de conclusie gekomen dat u uw coachingsvaardigheden verder wilt ontwikkelen. Bijvoorbeeld omdat u het gevoel heeft dat er meer resultaat uit de gesprekken te halen valt. Daarom bent u op zoek naar tools hoe u dat kunt doen. Met deze training Coachen krijgt u dat zeker voor elkaar! U behaalt vanaf nu maximaal resultaat met acceptatie bij de ander, dankzij uw persoonlijke coachingsvaardigheden. U krijgt de gelegenheid effectief, alternatief gedrag te beoefenen, gekoppeld aan uw praktijksituaties! U leert onder andere motiverende beïnvloedingsstijlen te hanteren.

Wat leert u in de training/ workshop Coachen?

Situaties en voorvallen op constructieve wijze te bespreken

Meer uit uw (feedback)gesprekken te halen

De juiste vragen te stellen

Structuur aan te brengen in uw coachingsgesprekken

Anderen bewust te maken en inzicht te geven in de persoonlijke kwaliteiten

Anderen te stimuleren zichzelf verder te ontwikkelen

Sterke en zwakke punten in het functioneren van anderen te bespreken.

Programma Coachen

Vaststelling van uw persoonlijke competentieniveau op coaching

Afstemmen van het programma op uw persoonlijke behoeften

Wat is coaching?

Welke vormen van coaching zijn er?

Wat zijn effectieve vaardigheden waarover een coach moet beschikken?

Op welke wijze ontwikkelt u zelfsturing bij de ander: invloed uitoefenen

Feedback geven als coach

Diverse praktijkoefeningen

Reflectie en formuleren persoonlijke actiepunten.

De training is bedoeld voor iedereen die zich verder in het coachen wil bekwamen.

Buiten deze training hebben wij ook het programma "werken aan dromen" (zelfmanagement). Deze is vooral gebasseerd op wat wil ik nu en hoe ga ik dit realiseren.

Kijk voor meer informatie op onze website www.kw-bizz.nl of kunt u vrijblijvend telefonisch contact op nemen met een van onze adviseurs (06-23700490).

Met vriendelijke groet,

Paul van de Wiel
Adviesgroep Koning van de Wiel" - 23-04-2010 08:44

Logo van Eviontverified_userAanbieder op Springest
Eelko VooijsEviont

"Beste meneer of mevrouw Westerman,

Wellicht heeft u inmiddels al een opleiding gevonden die bij u past. Als dat nog niet het geval is, wil ik u wijzen op de opleiding tot NLP practitioner. In deze opleiding staan psychologie en coaching centraal.
Hoe werkt menselijk gedrag? Wat houdt mensen tegen om hun doelen te bereiken? En hoe kun je ze daarbij begeleiden.
NLP is een erg leuke en effectieve manier om daarover te leren.
Veel coaches en psychologen werken al met NLP.

NLP leren doe je voor je eigen ontwikkeling en om op anderen toe te passen. Je kunt bij veel instituten NLP leren. Houdt er rekening mee dat niet elk instituut je ook expliciet leert hoe je NLP op anderen toe kunt passen in bijvoorbeeld een coachingssessie. De NLP opleiding van Eviont (http://www.springest.nl/eviont/nlp-practiotioner?new=1) biedt dit in ieder geval wel.

De stof van een NLP Practitionersopleiding is op HBO-niveau. Dat is goed om te weten, zodat je een inschatting kunt maken van de inspanning die het gaat kosten. Een vooropleiding op dat niveau is gelukkig niet overal vereist.
Met een goede motivatie en een (telefonische) intake kun je bij de meeste instituten gewoon meedoen.

Succes!

Eelko Vooijs
NLP Trainer" - 21-10-2010 12:31

Logo van IVBOverified_userAanbieder op Springest
Kelly F.IVBO

"Beste,

Bij de Belgische schoonheidsschool kan u, ongeacht uw vooropleiding, tal van coaching opleidingen volgen. Het gaat dan om opleidingen die geschreven en gedoceerd worden door mensen met heel wat ervaring in dat vak.

De opleidingen zijn eenvoudig geschreven, maar zijn toch voldoende kwaliteitsvol en zijn voorzien van vele oefeningen en opdrachten.

Ik heb zelf enkele van hun coachingcursussen gevolgd, waaronder relatietherapeut en kan je verzekeren dat het interessante opleidingen zijn waarin coaching centraal staat en er ook een groot stuk psychologie geïntegreerd wordt.

Als u interesse heeft is hier een link naar de coachingcursussen van deze school: http://www.schoonheidsschool.com/cursusaanbod-psychologie-en-coaching/?gclid=CIWEorKEu7YCFSzKtAodWF0AqA

Zij hebben campussen in Antwerpen, Gent en Hasselt. Daar kunnen eventuele lessen gevolgd worden en kan examen worden afgelegd." - 08-04-2013 13:07

Logo van Komma Coachingverified_userAanbieder op Springest

"Een mooie, passende combinatie, coaching en psychologie!
Als het goed is, zit in elke coachingsopleiding wel wat psychologie.

U heeft duidelijk voor ogen wat u met uw opleiding wilt doen.
Toch zal het lastig zijn een opleiding te vinden die beide vakgebieden voldoende uitdiept.

Wellicht is het iets voor u om bijvoorbeeld een korte, praktijkgerichte opleiding te volgen op het gebied van coaching (bijv. bij ICM of bij de School voor Coaching - in mijn ervaring goede aanbieders).

Dan kunt u daarna een keuze maken hoe u uw verdere psychologische kennis wilt uitbreiden. Bijv. een algemene psychologieopleiding (praktijkgerichte psychologie, jungiaanse psychologie, organisatiepsychologie, sociale psychologie etc.) of iets dat op een van de vele methodieken gebaseerd is (NLP, RET, Transactionele Analyse etc.)

Succes met uw keuze!" - 29-08-2011 08:33

Reageer op deze vraag

U kunt alleen op deze vraag reageren, als u registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kunt u de vraag beantwoorden en naar een van uw cursussen linken.

Gerelateerde onderwerpen

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 75.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel jouw opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bel met een Springest adviseur.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 90.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!