Is er een mogelijkheid om een opleiding richting psychiatrie / gezondheidszorg in een combinatie van werken en leren te volgen?

Vraag gesteld door Annelieke Postema:

Onderwerp: Ik zou graag willen gaan werken en leren. Eventueel de eerste 2 (?) jaar alleen studeren vind ik ook geen probleem.

Motivatie: Ik ben in 2006 een opleiding HBO SPH begonnen maar na een jaar weer gestopt ivm een familiesituatie. Daarna ben ik voltijd gaan werken. Ik heb pas te horen gekregen dat in september de zaak waar ik werkzaam ben ermee ophoudt, en ik dus vanaf september werkeloos ben. Ik heb altijd al met mijn gedachten gezeten bij een opleiding in de psychiatrie/gezondheidszorg. Nu is het moment om weer te gaan studeren. Ik ben nog jong, 22 jaar, en zeer leergierig.

Gedragsverandering: Ik zou het liefst in de psychiatrie terecht komen. Maar deze sector is heel breed. Ik weet alleen n.a.v. vorige stages tijdens de opleiding SPH dat werken met ouderen mij niet trekt.

Criteria: Ik vind het vinden van opleidingen erg moeilijk omdat ik niet meer opnieuw een studie wil beginnen van 4 jaar voltijd studeren. Wanneer mijn studie misschien 5 jaar is, maar het met veel werken is, 4 dagen werken, 2 dagen school bijvoorbeeld, vind ik het niet erg om een lange studie te beginnen.

Verdere opmerkingen: Ik heb eigenlijk de vraag, waar moet ik beginnen. Waar kan ik informatie opzoeken. Alvast erg bedankt voor uw hulp.

Antwoord door Pauline Franke:

Beste Annelieke,

Dank voor uw vraag.

Achter de schermen heeft een gespecialiseerde leeradviseur mee gedacht en geeft u de volgende informatie:

U zou werken en leren kunnen combineren in de psychiatrie/ verslavingszorg. De kinderpsychiatrie is een onderdeel van de Psychiatrie maar u zou dan wel altijd wel eerst met volwassenen moeten werken.

Een minder haalbare optie is SPH in deeltijd volgen in combinatie met betaald werk. Dit is moeilijk, omdat er weinig werkgevers zijn die dit aanbieden. U kunt wel SPW gaan doen, solliciteren naar een werkgever en dan de opleiding SPW (niveau 4) gaan doen. Dit is meer werken en tussentijds een keer per week meestal naar school. Of een aantal weken naar school, afhankelijk van de keuze van de werkgever. Dit wordt dan BBL opleiding genoemd.

De BOL is, alleen naar school en af en toe stage lopen. Bij de BBL verdient u salaris. Bij de BOL geldt studiefinanciering. De duur van de opleiding 4 jaar, maar misschien krijgt u vrijstelling, omdat u een jaar SPH heeft gedaan. Dat kan een ROC bepalen. De stappen zijn dan: solliciteren naar een werkgever en deze meldt u aan bij een ROC (werken - leren) mits u wordt aangenomen.

Werkgevers die mogelijk interessant voor u zijn: Jellineck Kliniek, Altrecht, Delta Psychiatrie, Bouman Rotterdam etc. er zijn nog veel meer. U kunt op internet onder psychiatrische instellingen kijken.

Alle HBO opleidingen zijn 4 jaar, en er zijn weinig mogelijkheden te vinden om direct een baan te vinden en daarnaast te studeren op kosten van de werkgever. Wel zijn er mogelijkheden als u alvast SPW afrondt dat u via de werkgever de mogelijkheid krijgt om een HBO verkort te doen.

Dit antwoord is vooral bedoeld om u een stap op weg te helpen bij het bepalen van uw keuze. We wensen u daar veel succes mee !

vriendelijke groet, Pauline Franke (met dank aan Annika Langhout)

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

Pedagogisch medewerker kinderopvang-3 | MBO erkend

Logo van MBOzaak
|META_INFO|

Wil je aan de slag op een opvang, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang? Dan is deze opleiding wat voor jou! Jouw werk bestaat uit het s…

check_box_outline_blank

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker-4 | MBO erkend

Logo van MBOzaak
|META_INFO|

Wil je als professional aan de slag in de opvang? Vind je het leuk om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren? Als gespecialiseerd pedag…

Logo van LOI (Leidse Onderwijsinstellingen)verified_userAanbieder op Springest

"Beste Annelieke,

Bij de LOI hebben wij het vakgebied Psychologie en pedagogiek. Hierin is keuze uit 3 volledige HBO opleidingen, 8 HBO cursussen, 8 MBO opleidingen en 15 (basis)cursussen in de richting Psychologie en pedagogiek. Deze laatste zijn zeer geschikt om snel gerichte kennis op te doen en/of te oriënteren in een bepaalde richting.
Gezien dat u al eens bent begonnen met een HBO SPH opleiding, zal toelating tot een LOI HBO opleiding geen probleem moeten zijn.
Afstandsonderwijs, zoals geboden door de LOI, is ideaal te combineren met werk. Daarnaast heeft u per mail contact met een docent en is er binnen diverse opleidingen ook een stage opgenomen (eventueel op de werkplek te voldoen).

U kunt hier zeker eens contact met onze Studieadviseurs over opnemen. Zij kunnen samen met u kijken naar een passende Psychologie opleiding op alle niveaus.
Onze adviseurs zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00-21.00 uur en op zaterdag van 10.00-14.00 uur op 071-5451234

Met vriendelijke groet,
Leidse onderwijsinstellingen" - 22-06-2010 14:04

Logo van IVBOverified_userAanbieder op Springest

"Beste,

Er zijn verschillende opleidingen die voor u handig kunnen zijn.

Het kan dan gaan om voltijdse opleidingen of halftijdse opleidingen, thuisstudies of opleidingen waarvoor je lessen dient te volgen.

Als je eerder op zoek bent naar een basisopleiding die je via thuisstudie kan volgen zijn de opleidingen van de Belgische schoonheidsschool een goede keuze.

Deze school werkt samen met mensen die al enkele jaren actief zijn binnen de psychiatrie, mensen die weten hoe ze anderen moet helpen en hoe ze hun kennis aan jou moeten doorgeven. Zij schrijven de cursussen op een eenvoudige, doch professionele manier waardoor je de begeleiding en ondersteuning krijgt die je nodig hebt.

Doorheen de cursus zal je oefeningen en opdrachten te verwerken krijgen en krijg je ook praktijkvoorbeelden die je tonen hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Als je meer informatie wil kan je best kijken op de website: www.schoonheidsschool.com
Daarop kan je de inhoud en kostprijs van iedere cursus zien met telkens ook informatie er bij over de werking van de school. Je kan iedere opleiding gaan bekijken in Antwerpen, Gent of Hasselt. Daar zal ook het examen doorgaan." - 03-06-2013 12:16

Logo van Avans+ (NCB account)verified_userAanbieder op Springest
Niels ZeeAvans+ (NCB account)

"Eventueel is deze opleiding wat voor je, maar dat ligt eraan of je 2 jaar ervaring hebt in de GGZ-problematiek (dit kon ik niet uit je vraag afleiden, wel dat je al ervaring hebt). Het gaat om de opleiding Sociaal Psychiatrische Verpleegkunde (SPV). Deze baan is zowel in de gezondheidszorg als de psychiatrie. Hiernaast betreft de opleiding van Avans+ ook dat het slechts 1 jaar duurt, waardoor het binnen je tijdsframe is. Je kunt ook kijken bij de categorie van Sociaal Psychiatrische Verpleegkunde: https://www.springest.nl/zorg-verzorging/Sociaal-psychiatrische-verpleegkunde. Succes!" - 02-10-2017 08:47

Reageer op deze vraag

Je kunt alleen op deze vraag reageren, als je registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kun je de vraag beantwoorden en naar een van jouw cursussen linken.

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 80.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bekijk onze heldesk.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 139.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!