Is er een opleiding die op de praktijk en coaching kant van de zorg gericht is?

Vraag gesteld door Angelina:

Onderwerp: Ik ben op zoek naar een opleiding die vooral gericht is op de praktijk binnen de zorg en het coachen van medewerkers en minder op de theorie.Binnen mijn vakgebied heb ik al vele trainingen gehad die hierop betrekking hebben. In verband met mijn werk zou ik ook het allerliefste de theorie thuis leren en dan in enkele praktijkdagen trainen.

Motivatie: Mijn motivatie is vooral het feit dat ik steeds meer bemerk dat ik me minder gemotiveerd voel bij het begeleiden / behandelen van cliënten en me meer aan het richten ben op het coachen van collega's en in mindere mate met beleidsmatige zaken binnen de organisatie. Ook bestaat er een gerede kans dat mijn organisatie binnenkort van start gaat met de functie zorgcoördinator.

Gedragsverandering: Concreet wil ik leren om me meer te kunnen voelen als een zelfbewust persoon, ondanks dat ik dit wel uitstraal. Ook wil ik leren hoe een moeilijk functioneringsgesprek te voeren met een collega die minder functioneert dan gewenst is.

Criteria: MHBO Zorgcoördinator NCOI. Sommige opleidingen zijn gericht op bepaalde doelgroepen zoals het onderwijs. Deze heb ik dus niet nodig. ik wil een opleiding die specifiek is voor de gezondheidszorg.

Verdere opmerkingen: Welke opleiding past het beste bij mijn wensen?

Antwoord door Yvonne van der Ziel:

Beste Angelina,

Als ik het goed heb begrepen, heeft u al de nodige trainingen gevolgd over coachen in uw vakgebied. Ik doe u een aantal suggesties die hopelijk van toegevoegde waarde zijn op wat u al heeft gedaan. Ik raad u aan om met uw werkgever van gedachten te wisselen om er achter te komen wat zij nodig vindt aan opleiding voor bijvoorbeeld de functie van zorgcoördinator.

Het ISBW biedt verschillende opleidingen aan in Zorg en Welzijn zoals de Middenkader opleiding Zorg & Welzijn avondopleiding. Op de site van het ISBW heb ik tevens de opleiding van Zorgcoordinator in de zorg gevonden.

Tevens kunt u denken aan trainingen in coachend leidinggeven. Zo hebben verschillende deelnemers goede ervaringen vermeld op springest van de training De essenties van leidinggeven van Van den Berg Training & Advies.

Uw keuze voor de opleiding die het best bij u past, zal u zelf, mogelijk met de hulp van uw werkgever, moeten bepalen. Dit antwoord is bedoeld om u op weg te helpen bij het maken van uw keuze. Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Yvonne van der Ziel

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

Tiltraining Fit blijven in de gezondheidszorg

Logo van Confriends
|META_INFO|

Training bij u op de werkvloer! Deze praktische interactieve training is gericht op het voorkomen en terugdringen van lichamelijke klachten…

check_box_outline_blank

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Logo van NHL Hogeschool
|META_INFO|

Met de opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn (GZW) kunt u leraar worden van toekomstige gezondheidszorg- en welzijnsmedewerkers. De n…

Logo van Eviontverified_userAanbieder op Springest
Eelko VooijsEviont

"Beste Angelina,

Je vraagt naar een opleiding die specifiek is gericht op de zorg. Als ik je toelichting lees, lijkt het vooral te gaan om het praktisch leren begeleiden van anderen en het zelf kunnen groeien.

Hoewel het niet precies op de zorg is gericht, wil ik je toch wijzen op de mogelijkheid om een NLP practitionersopleiding te doen.

Deze opleiding leert je hoe je andere mensen kunt begeleiden en coachen en leert je het belang van een goede verbale en nonverbale communicatie. De opleiding is praktijkgericht (ervaringsleren) en tijdens de oefeningen werk je met je eigen voorbeelden. Wat een ideale manier is om nog meer zelfbewust te worden.

Mocht je het een idee vinden, let dan op. Niet bij alle instituten leer je NLP ook als coach toe te passen tijdens de Practitionersopleiding. Bij de opleidingen van Eviont is dat wel het geval en ook bijvoorbeeld bij het IEP in Nijmegen.

Succes met je zoektocht.

Hartelijke groet,

Eelko Vooijs
Eviont" - 27-01-2011 13:46

Logo van ISBW.verified_userAanbieder op Springest
Jos KesseleerISBW.

"Beste Angelina,

Ik zie dat hierboven onze zorgopleidingen reeds zijn genoemd. We bieden daarnaast nog losse trainingen aan die wellicht ook interessant voor je zijn, als 'Coachend Leidinggeven'. Die zijn kort, intensief, maar niet specifiek gericht op de zorgsector. Ik denk ook niet dat dit noodzakelijk is, maar dat is ter jouw beoordeling.

Kijk even bij ons op de site: www.isbw.nl/training
Ik hoop dat je hier iets aan hebt

Groeten,

ISBW
Jos Kesseleer" - 27-01-2011 16:05

Dieuwke AbersonBezoeker van Springest

"De Academie voor Counselling & Coaching (ACC) heeft een opleiding voor counselling en coaching met opleidingsdagen in het hele land (www.counselling.nl/acc.html). De opleiding maakt zelfbewuster en leert je de vaardigheden en theorie om (moeilijke) gesprekken te voeren en mensen te begeleiden. Ik organiseer voor de ACC de opleidingsdagen in Venlo." - 23-02-2011 18:17

Logo van IVBOverified_userAanbieder op Springest
Kelly F.IVBO

"Beste,

Zoals iemand hier al schreef is de cursus/opleiding "praktisch/doeltreffend leidinggeven" voor u een goede optie.

Deze opleiding wordt in de vorm van thuisstudie aangeboden door het Belgische centrum voor afstandsonderwijs. Dat is een school die al enkele jaren thuisstudies van hoge kwaliteit aanbiedt met telkens een professionele begeleiding door een ervaren docent. Deze persoon zal je doorheen de cursus begeleiden met praktijkvoorbeelden, vele oefeningen en opdrachten en telkens een gepersonaliseerde feedback. Daardoor bouw je je kennis geleidelijk aan op en kan je op het einde van de cursus examen gaan afleggen in 1 van de campussen in Antwerpen, Gent of Hasselt.

De opleidingen zijn voor iedereen toegankelijk. Je moet in principe geen vooropleiding hebben gevolgd: iedereen kann de opleidingen volgen.
Uiteraard zijn de opleidingen ook toegankelijk voor Nederlandse studenten.

Voor meer informatie, kijk op: http://www.centrumvoorafstandsonderwijs.be/cursus/praktisch-leidinggeven/?gclid=CNL11an3-bYCFerHtAodqjoAZA

Daarop kan je onder andere de inhoud en de kostprijs zien en kan je ook een eerste hoofdstuk gratis bekijken." - 03-05-2013 13:27

Reageer op deze vraag

U kunt alleen op deze vraag reageren, als u registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kunt u de vraag beantwoorden en naar een van uw cursussen linken.

Gerelateerde onderwerpen

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 75.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel jouw opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bel met een Springest adviseur.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 90.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!