Is er een opleiding om voor mezelf te beginnen als begeleider/coach?

Vraag gesteld door Marlies:

Onderwerp: Opleiding tot zelfstandig "begeleiden, (walking)coachen, ondersteunen" van mensen, bijvoorbeeld na Burn-Out of bij zingevingsvragen, of na ingrijpende gebeurtenissen in het leven.

Motivatie: Na 25 jaar werkervaring (A-verpleegkundige, IC-verpleegkundige, grafische sector en weer praktijkverpleegkundige in huisartsenpraktijk) ben ik burn-out geraakt in 2003. Heb daarna erg veel met en aan mezelf gewerkt. Wat een rijkdom nu, dat mij dit is overkomen. Privé heb ik nu een aantal mensen bij me gehad voor gesprekken en het blijkt dat dat erg goed gaat (3 mensen met burn-out, diverse personen met zingevingsvragen en een kind met angstproblematiek). Ik zou daar meer mee willen gaan doen, misschien in een coachings-bedrijf, een psychologie-praktijk of zelfs een eigen praktijk. Moet daarvoor dan wel een erkenning hebben, om dat neer te kunnen zetten. Liefst thuisstudie of eventueel in een groep, maar niet meer nodig om bijvoorbeeld nog vier jaar aan zelfontwikkeling te doen. Die zet zich alsmaar voort via yoga-trainingen, meditatie, veel lezen zelf, workshops doen, etc. Eigenlijk gaat het dus om diplomering, erkenning, om vandaaruit in het werkveld aan de slag te gaan, dus betaald. Genoeg nu "vrijwillig" geoefend.

Gedragsverandering: Hoe start ik een eigen praktijkje, hoe kan ik me aansluiten bij een andere praktijk? Met welk stevig diploma (goede gekwalificeerde lesstof, pittig, maar ook leuk om te doen), wat niet te lange tijd in beslag neemt om het te behalen en inhoudelijk stevig is, veel handvaten ook geeft, zou ik al een start kunnen maken?

Criteria: Er is zoveel op dit gebied. Veel mensen werken al als zodanig en doen daarnaast een opleiding, maar ik heb momenteel geen werk, dus kan veel overdag doen. Ook prijstechnisch moet het natuurlijk wel haalbaar zijn. Ik heb op diverse coachings-sites gekeken. Walking coaching gecombineerd met ook "aan tafel gaan voor een gesprek", met ademhalingsoefeningen, meditatie, houdingstechnieken, de natuur ingaan. Dat wil ik inzetten.

Verdere opmerkingen: Thuisstudie zou mogelijk zijn. Contact met docent en kleine groep studiegenoten kan ook daarnaast. In korte tijd eigenlijk zou ik een erkenning willen krijgen wat ik met mijn levenservaring, of eigenlijk als ervarings "deskundige" erkend kan inzetten. Vooropleiding: 5 Havo, 5 Atheneum, Verpleegkundige-A, grafische scholingen, Dokterassistente, Post-HBO-opleiding tot praktijkverpleegkundige, diverse workshops op gebied van yoga, meditatie, spiritualiteit en zingeving.

Antwoord door Thea Groeneveld:

Geachte Marlies,

Gezien uw levens- en werkervaring en eigen ideeën stel ik het volgende:

Leergang Coach van Schouten & Nelissen: Deze leergang biedt u de meest recente wetenschappelijke inzichten en de daarbij behorende vaardigheden. U brengt de mensen die u coacht nóg sneller en krachtiger in beweging. En ontwikkelt uw eigen, unieke coachingsstijl. 4 x 2 dagen verspreid over 7 maanden. Deze leergang is gebaseerd op de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap die een diepere en snellere verandering realiseren bij de cliënt.

Het is een combinatie van thuisstudie, in groepsverband en zelf 2 coachtrajecten doen.

Korter is: Praktische coachingsvaardigheden ook van Schouten & Nelissen: U ervaart in deze korte training hoe coaching uzelf en anderen op een positieve manier in beweging brengt. Maak kennis met de kracht van coaching! 2,5 dag. De training is ook geschikt wanneer u wilt onderzoeken of coaching als vak bij u past.

Beide geven een certificaat en het bureau heeft lange en veel ervaring.

Een andere weg of als combinatie: E-mail Coaching van Succes Management. Ga je 42 dagen mee op virtuele reis langs de digitale snelweg -thuis- vanuit uw stoel? U maakt het experiment zelf mee en kan wat u meemaakt naar uw eigen rol als coach vertalen. Het is een thuisstudie.

Dit antwoord is vooral bedoeld om u een stap op weg te helpen bij uw zoektocht. We wensen u veel succes en horen graag of dat gelukt is.

Met vriendelijke groet,

Thea Groeneveld

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

Mediteren en Creëren

Logo van Paint Creations
|META_INFO|

De doelgroep voor deze geweldige workshop is voor jong en ouder, als werknemer, werkgever of tijdelijk niet werkende een ieder houdt er een…

check_box_outline_blank

Mindfulness Meditatie Training

Logo van Lichtcentrum Schellingwoude
|META_INFO|

Mindfulness brengt oosterse inzichten en westerse psychologie samen.In deze training leer je om meer aanwezig te blijven bij wat er nu is. …

Logo van Life Universityverified_userAanbieder op Springest
Piet MathotLife University

"Life University start met de opleiding tot Eclectisch GezondheidsBegeleider (EGB) of popuair: Healthocah. Je krijgt medische vakken en wordt opgeleid tot coach. De eerste 22 personen zijn thans erkent door de Stichting SGBN (zie www.sgbn.nl) In principe duurt de gehele opleiding 24 dagen voor starters, maar we beginnen met een integratiemodule. Dat wil zeggen voorlopig met mensen die al over een dosis ervaring beschikken, zoals jij. In die module wordt besproken wat men al gedaan heeft en van het totale leerprogramma afgetrokken. Zie www.lifeuniversity.nl/egb/ voor de eindtermen en definities. De eerstvolgende integratie module start op 11 november.
Natuurlijk vertel ik je er graag meer over.
Groet van Siebren" - 24-09-2010 14:24

Logo van VistaNova, School voor loopbaan & leiderschapverified_userAanbieder op Springest
Medewerker van VistaNova, School voor loopbaan & leiderschapVistaNova, School voor loopbaan & leiderschap

"Beste Marlies,

Kijk ook eens naar de post-HBO Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur, methode Hoogendijk, op onze website www.vistanova.nl . Naast de coachingavaardigheden zoals eerder beschreven leer je het vak Loopbaanadviseur. Velen gingen je voor en velen hebben een zelfstandige praktijk als Loopbaanadviseur/coach. Naast de geijkte loopbaan en coachingstechnieken leer je vooral jezelf in te zetten als instrument in de begeleiding van je clienten. Een zorgvuldig opgezet programma met veel individuele supervisie draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling richting Loopbaanadviseur en een post-HBO diploma.

Ik ben benieuwd naar je volgende stap,

met vriendelijke groet,
Marc Gnodde" - 24-09-2010 09:33

Logo van Focus Academyverified_userAanbieder op Springest
Wendy LeeuwFocus Academy

"Beste Marlies,

Kijk eens op onze website www.focusacademy.nl voor informatie over onze opleiding Post HBO Loopbaancoach, eerst volgende start is 1 november a.s.

Onze Post HBO opleiding is SPHBO-erkend, (CPION is het uitvoerend bureau dat werkt in opdracht van certificerende instellingen, o.a. Stichting Post HBO Nederland (SPHBO)).
Focus is CEDEO gecertificeerd, onze adviseurs en opleiders zijn lid van de NOLOC en/of CMI gecertificeerd.

Tevens geven wij een workshop voor (net) startende ondernemers, Workshop Maak werk van je eigen onderneming. Van 9.30 tot 13.00 uur op woensdag 13 oktober is er een oriëntatieochtend voorafgaande aan de start van de workshop. De workshop start op woensdag 10 november a.s.

Voor vragen en/of een geheel vrijblijvend oriënterend gesprek wordt u van harte uitgenodigd contact op te nemen met Daphne Rouwenhorst, manager van de Focus Academy (06-53 72 65 88).

Met vriendelijke groet,

Focus Academy

Wendy de Leeuw
Office manager
t (030) 233 70 00
E w.deleeuw@focusnederland.nl

Focus Nederland B.V.
Brigittenstraat 22
3512 KM Utrecht
KvK Haaglanden 27121523
www.focusnederland.nl" - 24-09-2010 10:16

Logo van NHA Thuisstudiesverified_userAanbieder op Springest

"Beste Marlies,

Misschien is de thuisstudie Life Coach of de HBO opleiding Psychosociaal Counselor wat u zoekt? Alle info over deze opleidingen vindt u op www.nha.nl

Met vriendelijke groet,
J. Peeters
NHA opleidingen" - 24-09-2010 10:44

Logo van Inholland Academyverified_userAanbieder op Springest

"Beste Marlies,

Wat schrijf je een mooi en openhartig verhaal! Het verhaal treft me!
Om aan te sluiten bij jouw leergraag wil ik je ook graag wijzen op de coachopleidingen van Inholland Academy. Wij bieden al jaren de Skills for Coaches aan, die nu ook weer van start gaat op 9 november aanstaande. Je kunt de opleiding karakteriseren als werken aan een koffer vol coachinstrumenten, voor een hele redelijke prijs. We werken niet vanuit een speciale visie, maar we werken aan het leren kennen van jezelf als coach en aan het verkrijgen van genoeg technieken om na de opleiding als zelfstandig coach aan het werk te gaan. Mocht je meer info willen, schroom niet om contact op te nemen!
hartelijke groet!
Judith Kat" - 24-09-2010 12:44

Logo van De Ommezwaaiverified_userAanbieder op Springest
I. DepasseDe Ommezwaai

"Dag Marlies,

De Ommezwaai verzorgt een tiendaagse jaaropleiding Doelgericht Coachen in Castricum. Met de opleiding kun je je aansluiten bij de NOBCO (Beroepsvereniging voor coaches). Aansluitend is er een vervolgjaar dat je "naar eigen smaak" kunt inrichten. Natuurcoaching en Begeleiden bij Stress en Burnout zijn enkele van de modulen. Daarnaast ook RET, NLP-interventies, TA en Motiverende Gespreksvoering. Meer info op mijn site: www.ommezwaai.nl. Bel gerust voor een afspraak om kennis te maken.
Groeten,
Iris Depassé" - 25-09-2010 11:47

Logo van BUCO trainingenverified_userAanbieder op Springest
mevrouw CorsiusBUCO trainingen

"Beste Marlies.

Wat fantastisch om na zo'n lange tijd bij een werkgever gewerkt te het idee te hebben om misschien een eigen praktijk te starten met datgene wat je al hebt en doe.
BUCO trainingen geeft een NEI beroepsopleiding en zijn geaccrediteerd waardoor je ingeschreven kunt worden en erkenning krijgt. Deze opleiding neemt 20 dagen + 1 examendag in beslag en dit alles binnen 1 jaar.
Ook bieden wij een 6 daagse Spelen met systemen (familie opstellingen). Deze opleidingen bieden je veel andere handvatten om in een eigen praktijk te gebruiken.
Wil je nog meer hierover weten dan kun je uiteraard altijd op onze site:bucotrainingen.nl kijken. Je kunt ons natuurlijk ook bellen of mailen voor meer informatie over datgene wat wij te bieden hebben.

Hartelijke groeten,
Gina Corsius" - 26-09-2010 14:34

Logo van Windesheimverified_userAanbieder op Springest
Anneke SpriensmaWindesheim

"Beste Marlies,

Kijk ook eens op www.windesheim.nl/coachingensupervisie. We zitten in Zwolle en je kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken met een van onze coaches om je mogelijkheden te bekijken.

Veel succes met je besluit.

Groet,

Anneke Spriensma" - 27-09-2010 15:59

Sheila NeijmanBezoeker van Springest

"De opleiding tot gelukscoach is een uitgebreide opleiding voor iedereen die structureel aan zijn ofhaar geluk wil werken. Maar het is meer dan dat. De opleiding transformeert. Het is een kans om jezelf in een ander daglicht te zien en het beste van jezelf te ontdekken. Bovendien kun je na de opleiding als gelukscoach aan de slag. Tevens kun je nog een aanvullende module volgen voor geluksdocent, waardoor je geluksles op het basisonderwijs mag geven." - 09-04-2011 14:07

Logo van IVBOverified_userAanbieder op Springest
Kelly F.IVBO

"Beste,

Er zijn volgens mij, voor u, meerdere mogelijkheden. U kan gaan voor de opleiding "life coach", waarbij u mensen leert om de juiste keuzes te maken, afhankelijk van hun capaciteiten, belangen...
Daarnaast kan u ook gaan voor een "zwaardere" opleiding zoals die van relatietherapeut. Die cursus heb ik zelf gevolgd en die was bijzonder intensief, maar ook zeer interessant.

In die laatste cursus kreeg ik een groot stuk therapie, gecombineerd met de nodige praktijkoefeningen, opdrachten en case studies. Daardoor werd ik al snel bekend met de praktische problemen, technieken,....van een relatietherapeut en kon ik mensen al snel helpen.

Indien het u intereseert is hier de directe link naar de cursus: http://www.schoonheidsschool.com/cursusaanbod/cursus-sekscounselor-relatietherapeut/

Daar kan u nog eens alles nalezen en kan u ook de kostprijs en de inhoud zien." - 08-04-2013 13:19

Theo KustersBezoeker van Springest

"Beste Marlies

Ik proef uit je bericht ook een vraag naar begeleiding op de zakelijke aspecten van je ondernemerschap. Hierbij kan ik je helpen. Ik heb de afgelopen vijf jaar meer dan 250 startende ondernemers begeleid. Veelal waren dat dienstverleners maar bij alle mensen stonden twee vraagstukken centraal namelijk "hoe focus ik op de kern van mijn activiteit en doelgroep?" en "hoe werf ik de klanten die ik wil hebben?"
Als je hierover meer wilt weten, neem dan contact met me op.
Groet, Theo Kusters" - 24-09-2010 09:23

Logo van DNA De Nationale Academieverified_userAanbieder op Springest

"Kijk eens naar de beste coachopleiding van Nederland: Coaching Academy, Naarden" - 24-09-2010 10:39

Reageer op deze vraag

U kunt alleen op deze vraag reageren, als u registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kunt u de vraag beantwoorden en naar een van uw cursussen linken.

Gerelateerde onderwerpen

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 87.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bel met een Springest adviseur.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 108.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!