Kan ik met oog op de toekomst en mijn doorgroeimogelijkheden in de logistieke branche, beter een MSc of een MBA opleiding volgen?

Vraag gesteld door Anoniem:

Motivatie: Ik heb momenteel een Bachelor (HBO) opleiding in de logistieke richting en heb inmiddels 6 jaar werkervaring. Momenteel gaat alles qua carriere erg goed, maar ik heb het gevoel dat ik later weleens 'last' zou kunnen krijgen van het feit dat ik geen MSc of MBA heb. Aangezien ik nu nog redelijk flexibel ben (27 jaar, geen kids) lijkt het me nu een ideale gelegenheid om een opleiding naast mn werk te doen (of 1 jaar fulltime als het niet anders kan).

Ondanks dat ik momenteel in de logistiek werk en ik de rest van mn carriere in dezelfde branch denk te blijven wil ik liever een algemene opleiding doen (Business Administration) ipv een gespecialiseerde logistieke Master. Dit omdat een algemene opleiding mij een goede aanvulling lijkt van mijn huidige gespecialiseerde Bachelor. Het vervelende is dat mijn huidige Bachelor mij geen directe toegang to een MSc geeft. Ik vind zelf dat ik mijn analystische vaardigheden wel wat kan aanscherpen en wat meer strategisch moet leren denken, vandaar de interesse in een MSc.

Het is tegenwoordig populair om een MBA te doen, maar ik twijfel of dat voor mij een goede optie is omdat ik zelf vind dat ik daar nu te jong voor ben. Ik zou dit natuurlijk over 5-10 jaar kunnen doen, maar van uitstel komt wellicht afstel. Verder heb ik het idee dat een MBA steeds minder waard wordt (tenzij van een top 5 school = EUR65.000) en dat dit door de industrie min of meer wordt gezien als een HBO plus opleiding en niet van academish niveau.

RSM (www.rsm.nl/pto) heeft een 2-jarige part time MSc opleiding in Bedrijfskunde die eigenlijk precies aansluit bij mijn wensen. Het enige is dat het ongeveer EUR30.000 kost en het is natuurlijk geen MBA dus ik weet niet of dat later een verschil zou kunnen maken als ik later voor een senior management positie zou willen gaan.

- Overschat ik het belang van het hebben van een MSc? - Wordt een MBA gezien als van academisch denkniveau? - Is het dan beter om toch 5 jaar te wachten en een (duurdere) MBA te doen? - Ziet de gemiddelde recruiter een persoon met HBO+MBA als een betere kandidaat voor een senior positie als een persoon met HBO+MSc? - Zijn er opleidingen waarvan ik niet op de hoogte ben die goed bij mij passen?

Ik zal uw wijsheden goed kunnen gebruiken.

Antwoord door Carla Timmers:

Beste Geïnteresseerde,

Anders dan de traditionele universitaire bedrijfskunde opleidingen in Nederland (de Master of Science in Business Administration, afgekort tot MScBA) biedt de MBA opleiding geen toegang tot een promotietraject. Daarnaast is een MScBA een meer wetenschappelijke opleiding die op de universiteit gevolgd wordt. De MBA opleiding is een opleiding specifiek gericht op werkenden en daardoor meer praktijkgericht. Dit betekent voor u dat indien u wetenschappelijk onderzoek wilt uitvoeren de MScBA mij het meest geschikt lijkt en indien u al in het bedrijfsleven werkzaam bent de MBA het meest geschikt is. Op Springest vindt u een overzicht van diverse aanbieders van MBA.  U kunt eenvoudig een gratis brochure aanvragen. NCOI , Avans + of het IBOorganiseren deze opleidingen en  kunnen een goede keuze zijn.

Naast opleiding is relevante werkervaring belangrijk voor recruiters..  Indien u besluit een MBA te gaan volgen moet u zich realiseren dat veelal aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt gewerkt. Misschien is het verstandiger nog een stapje in uw carrière te maken en vervolgens deze opleiding te gaan volgen. Deze studie kan ook eventueel door een werkgever betaald worden.

Dit antwoord is vooral bedoeld om u op weg te helpen bij het maken van uw keuze. We horen graag of dit gelukt is !

Met vriendelijke groet, Carla Timmers

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

Executive MBA

Logo van Business School Nederland
|META_INFO|

Praktijkgerichte, lifelong learning, breed opgezette opleiding De Nederlandstalige Executive MBA is bestemd voor executives, senior manager…

check_box_outline_blank

International Action Learning MBA

Logo van Business School Nederland
|META_INFO|

Real-time, Real-life, Project-based BSN’s MBA programme teaches you a different way of management thinking and problem-solving through Acti…

Logo van Vlerick Management Schoolverified_userAanbieder op Springest
Luc LutinVlerick Management School

"Beste,

Naast een MBA of een MSc die meestal minstens 1 full-time jaar in beslag nemen, kan u ook een korter Executive programma volgen. Dit is verspreid over een jaar, maar de effectieve lesdagen zijn beperkt.

Vlerick Management School is een academische business school en geniet een internationale erkenning door middel van accreditaties en de nummer 1 positie in Benelux in diverse rankings.

Een voorbeeld van een executive programma is de "Executive Master Class", bijvoorbeeld in supply chain management: http://www.vlerick.com/mcsupply. Deze opleiding is praktijkgericht, zowel door de professoren (die een uitgebreide praktijkervaring hebben) als door de vele gastsprekers en het toegepaste afstudeerproject.

Ik denk dat dit type opleiding (executive education) in elk geval een goed alternatief kan zijn dat eveneens tegemoet komt aan uw wensen en toekomstplannen.

Mocht u een MBA overwegen: www.vlerick.com/mba.

Aarzel niet om me te contacteren indien u nog verdere vragen heeft.
Veel succes!

Met vriendelijke groeten,

Luc" - 06-08-2010 09:11

Logo van JBA-Databankverified_userAanbieder op Springest
Medewerker van JBA-DatabankJBA-Databank

"Beste High Potential,

Wie echt door wil groeien naar een positie aan de top, 'master of your own destiny' te zijn, en een verantwoordelijk leider te kunnen zijn, moet gedegen kennis en inzicht bezitten in het samenstel van balans, verlies- en winstrekening en kasstroomoverzicht, welke de 3 cijferstaten zijn waarin alles samenvalt van de financiële kant van wat er gebeurt. Als de financiën spaak lopen, houdt alles op. Het geld is niet het belangrijkste in het leven, maar wel voorwaardenscheppend.

Kennis van de bedrijfseconomie. Hoe te verwerven? Een MBA?

Ook MBA'ers leren van mij pas het echte inzicht in de Bedrijfseconomie.
Meer weten?
www.jbadatabank.com" - 06-08-2010 09:33

Wouter BaarsBezoeker van Springest

"Beste High Potential,

Binnen een jaar of 5-10 zullen er grote veranderingen optreden in de logistieke branche doordat de aardolie opbrengsten "gepiekt" zijn. Er worden nog wel wat nieuwe velden gevonden, maar te weinig om het verbruik van aardolie te compenseren. Zeker nu de Aziatische levensstandaard snel omhoog gaat. Dat betekent dat aardolie (en transport) veel duurder gaat worden en in sommige gevallen niet meer leverbaar zal zijn. Als je echt strategisch wilt zijn en je werk voor in de nabije toekomst wilt veiligstellen zou je een opleiding moeten zoeken die oplossingen zoekt voor dit vraagstuk. M.i. vindt je dat soort opleidingen meer op de traditionele universiteiten dan bij de commerciële MBA opleidingen (bv energiemanagement oid).

Bij het uitbreken van de kredietcrisis bleek een MBA opleiding opeens weinig waard, met name in de VS bleek dat. Mensen die technisch-inhoudelijk geschoold zijn, hadden en houden genoeg werk.

voor meer informatie over peakoil kijk eens op www.peakoil.nl of www.theoildrum.com

succes!

W. Baars" - 06-08-2010 09:51

Reageer op deze vraag

Je kunt alleen op deze vraag reageren, als je registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kun je de vraag beantwoorden en naar een van jouw cursussen linken.

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 88.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bel met een Springest adviseur.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 111.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!