Met welke opleiding kan ik beroepsmatig met ict aan de slag?

Vraag gesteld door Peter:

Onderwerp: Ik wil graag beroepshalve aan de slag in de ict. Het liefst in de hardware kant: reparaties / installatie van computers of laptops, aanleg van netwerken etc.

Motivatie: Ik ben al jaren op verschillende manieren bezig met computers. Ik heb mijn eigen computer gebouwd en ook die van verschillende vrienden. Ik kan kleine reparaties en storingen verhelpen. Omdat ik geen vakdiploma's heb op technisch of informatica gebied kan ik met deze ervaring en kennis niet direct aan de slag in een ict-baan. Mijn kennis is bovendien waarschijnlijk nog te beperkt. Ik wil graag meer leren. Gedragsverandering: Ik wil advies over welke opleidingen het beste aansluiten bij mijn wens, zoals hiervoor geformuleerd. Ik denk hierbij vooral aan zelfstudie, (basis)trainingen (geen dagopleiding van 1 of 2 jaar) op mbo-niveau

Criteria: Ik zie veel aanbod voor helpdesk en ict beheer. Ik kan niet goed inschatten of dit aansluit bij mijn opleidingswens. Ik zie ook veel losse modules voor specifieke (technische?) onderdelen. Gelet op de studiekosten, wil ik graag een zo goed mogelijke aansluitend studieprogramma gaan volgen.

Verdere opmerkingen: Graag advies over de mogelijkheden, specifiek gericht op de hardware kant.

Antwoord door Tanya Peppel:

Beste Peter,

Als u een ICT-baan op MBO niveau zoekt raad ik u aan om een MBO opleiding te volgen. Een MBO opleiding kunt u via twee leerwegen volgen. Via de BOL (beroepsopleidende) leerweg en de BBL (beroepsbegeleidende) leerweg. Via de BOL leerweg gaat de student full time naar school en doorloopt in een afgesproken periode een stage. Via de BBL leerweg werkt de student bij een bedrijf en gaat 1 á 2 dagen naar school. Dit kan ook 's avonds zijn. Voor een BBL-plek zal u zelf bij een bedrijf moeten solliciteren. Zie hiervoor de site van Stagemarkt.

Uw voorkeur gaat uit naar de hardware kant. Op de site van het kenniscentrum ECABO vindt u informatie over de MBO ICT-kwalificaties. Bij uw kennis en ervaring sluiten ICT medewerker of ICT beheerder het beste aan. U kunt deze opleiding volgen bij een ROC in uw regio, of door middel van zelfstudie: Medewerker Beheer ICT (bol opleiding) van Dirksen

ICT beheerder (bol opleiding) van Dirksen

Op Springest vindt u tevens andere geschikte opleidingen. Helaas dan geen zelfstudie:

ICT beheerder (bbl opleiding) van Dirksen

ICT beheerder van NCOI

Een opleiding kunt u in een kortere periode doorlopen, wanneer u EVC's (eerder verworven kwalificaties) heeft. Wellicht gelden uw kennis en ervaring, die u in uw vrije tijd heeft opgebouwd, als EVC's.

Dit advies is vooral bedoeld om u een stap op weg te helpen bij het bepalen van uw keuze. We horen graag of dat gelukt is.

Succes!

Met vriendelijke groet,

Tanya Peppel

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

Advanced Health Informatics Practice (master)

Logo van Hogeschool Inholland
|META_INFO|

Masteropleiding AHIP: vervul een brugfunctie tussen zorg- en ICT-professionals! De Advanced Health Informatics Practitioner (AHIP) is een h…

check_box_outline_blank

Master of Informatics - Business & IT (MOI)

Logo van Hogeschool Utrecht
|META_INFO|

Wil jij je kennis van ICT een upgrade geven en direct toepassen in jouw organisatie? Wil je kunnen inspelen op gebruikerswensen, marktontwi…

Logo van icttrainingen.nlverified_userAanbieder op Springest
Patrick Kievieticttrainingen.nl

"Beste Peter,

wanneer u aan de slag wilt in de IT is het met name van belang dat u de benodigde IT certificeringen bezit. Deze certificeringen tonen namelijk aan uw potentiële werkgever aan dat u over de juiste en actuele kennis beschikt.

Aangezien het uw wens is om met name actief te zijn op het vlak van hardware en systeembeheer zou ik u aanraden de volgende certificeringen te halen:

CompTIA

CompTIA is een IT certficering die platform / leverancier onafhankelijk is. De focus ligt dus op breed toepasbare IT kennis.

Aanbevolen certifceringen:
- CompTIA A+: IT basiskennis
- CompTIA Server+: Kennis van serversystemen
- CompTIA Network+: Kennis van netwerkinfrastructuur

Microsoft

Windows is nog steeds het meest gebruikte systeem binnen bedrijven Het is dan ook aan te raden om in eerste instantie daar kennis van op te bouwen. Dit doet u via de zogenaamde MCTS certificeringen. Microsoft Certified Technology Specialist.

U zou om te starten kunnen denken aan:

- MCTS: Configuring Windows 7
- MCTS: Windows Server 2008: Configuring network infrastructure

Beide certificeringen zijn internationaal erkend en een keurmerk in de zakelijke IT markt.

Op icttrainingen.nl vindt u online zelfstudie trainingen waarmee u onder andere deze certificeringen kan behalen.

Graag beantwoord ik natuurlijk eventuele vragen.

Met vriendelijke groet,

Patrick Kieviet" - 22-10-2010 15:58

Logo van Coursera (CC)verified_userAanbieder op Springest
Medewerker van Coursera (CC)Coursera (CC)

"Hi, we raden je vooral aan om eens filters toe te passen op de verschillende onderwerpen. Zo kun je bij de informatica opleidingen filteren voor opleiding die t/m een jaar duren: https://www.springest.nl/automatisering-ict/informatica/1-dag/10-365-dagen. Wel is de prijs erg hoog (2.000+) van de informatica opleidingen. Aangezien je aangeeft dat de opleiding niet te duur moet zijn, het IT Netwerken onderwerp is dan meer van toepassing: https://www.springest.nl/automatisering-ict/netwerken. Hier heb ik alle IT Netwerk trainingen van onder de 2.000 voor je geselecteerd op MBO-niveau: https://www.springest.nl/automatisering-ict/netwerken/mbo/gratis/0-500/500-1000/1000-2000. Aangezien je geïnteresseerd bent in zelfstudie, kijk dan of e-learning wat voor je is via deze link: https://www.springest.nl/automatisering-ict/netwerken/e-learning/mbo/gratis/0-500/500-1000/1000-2000. We wensen je veel succes met het vinden van een baan en een opleiding, cursus of training in de IT sector." - 28-09-2017 08:30

Reageer op deze vraag

Je kunt alleen op deze vraag reageren, als je registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kun je de vraag beantwoorden en naar een van jouw cursussen linken.

Gerelateerde onderwerpen

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 72.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bekijk onze heldesk.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 135.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!