Met welke opleiding kan ik een carriereswitch richting bouwkunde maken?

Vraag gesteld door Chen:

Onderwerp: De opleiding Bouwkunde (MBO/HBO), LOI Bouwkunde

Motivatie: Na de MAVO ben ik naar de HAVO gegaan, maar niet afgemaakt. Na jaren in het buitenland gewoond en gewerkt te hebben, ben ik enkele jaren geleden terug gekeerd naat nederland en ben ik gaan werken op de afdeling HR als administratief medewerker. De jaren heb ik gebruikt om mijn interesses te verkennen en merk dat de techniek/bouw me erg aantrekt. Wil op mijn 33e graag een carriereswitch maken, maar twijfel over te nemen stappen. Om meer te weten en een basis te krijgen ben ik begonnen met de NHA basiscursus Bouwkunde en merk daarmee dat de interesse nog meer groeit. Daarnaast volg ik de opleiding AUTOcad

Criteria: Basisopleiding Bouwkunde NCOI, HBO bouwkunde NCOI

Verdere opmerkingen: Zou graag een baan vinden gerelateerd aan de bouw, zodat ik het geleerde toe kan passen in de praktijk. Echter zonder (bouw)kennis is dit erg lastig. Daarom ben ik aan het stoeien met de te nemen beslissingen. Gezien mijn woon en werksituatie zou ik in de regio Eindhoven moeten studeren. Met mijn vooropleiding zijn er weining mogelijkheden. De enige twee opties zijn LOI, wordt niet toegelaten op basis van mijn vooropleiding, maar zou deelkwalificatie kunnen behalen of NCOI die de basisopleiding aanbied waarna ik kan doorstromen naar de HBO opleiding. Gezien ik een gezin heb en een laag inkomen, zijn de studiekosten ook een drempel ook het feit dat dit alles geen garantie bied. De werkgever wil financieel niet bijstaan, omdat het niet gerelateerd is aan mijn huidige positie. Graag zou ik horen of er nog andere opleidingen/trainingen zijn die een optie zouden kunnen zijn om mee te nemen in mijn besluit. Ik sta ook open voor eventueel advies hoe ik het beste dit traject kan aanpakken. Ik merk dat het lastig en duur is als 30+ een andere wending aan je carriere te geven. Alvast hartelijk dank voor uw advies.

Antwoord door Tanya Peppel:

Beste Chen,

Mooi, dat u uw passie heeft gevonden!! Het zou zonde zijn dat het door omstandigheden niet zou lukken om de carriereswitch te maken.

Heeft u wel eens gedacht aan een leren-werk traject op MBO niveau? Wat ik u kan vertellen over een leren-werken traject (bbl-opleiding, beroepsbegeleidende): U moet zelf een baan zoeken bij een bedrijf dat u in uw bbl wil begeleiden. Dat bedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn. Erkend wil zeggen dat het bedrijf officieel bevoegd is om mensen op te leiden. En u moet u inschrijven bij een ROC. Zie www.stagemarkt.nl. Hierop staan alle branches met leerwerkbedrijven. U kiest bijvoorbeeld bouwkunde in Eindhoven, en dan krijgt u een lijst van leerwerkbedrijven die mogelijk een plek voor u hebben. Tijdens een leren-werk traject heeft u een inkomen. Echter dit inkomen zal niet hoog zijn. Wellicht kunt u vrijstellingen krijgen met uw basiscursus Bouwkunde van het NHA en Autocad. Hierdoor kan uw leren-werk traject sneller verlopen.

Wanneer u uw MBO opleiding heeft gehaald, kunt u doorstromen naar het HBO. Ook daar zijn mogelijkheden om te werken en tegelijk te studeren (duaal leren wordt het in het HBO genoemd). Meer informatie over HBO duaal vindt u op de site van de Carieretijger. U wordt tot de hbo-opleiding Bouwkunde toegelaten als u in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. U heeft helaas het havo diploma niet, maar wie weet dat het met vrijstellingen en deel certificaten toch nu gelijk al kan lukken. Het is verstandig om een HBO opleidingsinstituut hierover te raadplegen. Bijvoorbeeld de HBO in uw buurt (Eindhoven), Fontys.

Dit advies is vooral bedoeld om u een stap op weg te helpen bij het bepalen van uw keuze. We horen graag of dat gelukt is. Succes!

Met vriendelijke groet, Tanya Peppel

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

Elementaire Bouwkunde

Logo van Helix Academy
1 gegarandeerde startdatum
|META_INFO|

In deze vierdaagse cursus Elementaire Bouwkunde krijgt u de basisbeginselen van de bouwkunde bijgebracht. Heeft u geen technische of bouwku…

check_box_outline_blank

Leraar PTH Bouwkunde

Logo van NHL Hogeschool
|META_INFO|

Een prachtig gebouw, woonhuis of kantoor: u kunt er minutenlang ademloos naar kijken. Het liefst wilt u alles weten over de achtergrond van…

Logo van IVBOverified_userAanbieder op Springest
Kelly F.IVBO

"Beste,

Het is misschien handig voor u om te weten dat het Belgische centrum voor afstandsonderwijs(CVA) een aantal cursussen "bouw" aanbiedt.

Een voorbeeld is de cursus "metser-ruwbouw". Die cursus is volgens mij zeer interessant voor u.
Indien u nog geïnteresseerd bent om een opleiding te volgen raad ik u aan om eens te gaan kijken op de website van het CVA: http://www.centrumvoorafstandsonderwijs.be/cursus/metser/?gclid=CNSZyIGprrYCFXHLtAodpGwARQ

Deze school is gekend voor z'n praktijkgerichte, kwaliteitsvolle opleidingen. Er wordt gewerkt met de meest ervaren docenten die je zullen begeleiden met praktijkvoorbeelden, oefeningen en de nodige lessen in speciaal daarvoor voorziene campussen in Antwerpen, Gent of Hasselt.

Uiteraard zijn Nederlandse studenten ook welkom." - 03-04-2013 11:47

Reageer op deze vraag

U kunt alleen op deze vraag reageren, als u registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kunt u de vraag beantwoorden en naar een van uw cursussen linken.

Gerelateerde onderwerpen

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 78.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bel met een Springest adviseur.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 102.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!