Met welke opleiding kan ik leren om mensen met PC-problemen te helpen?

Vraag gesteld door Anoniem:

Onderwerp: Iets met informatica / computers, zoveel mogelijk zelfstudie.

Motivatie: Ik ben 44 jaar en heb al jaren een administratiekantoor , maar ben toe aan iets nieuws erbij. Computers hebben me altijd gelegen. Toen ik ging studeren was informatica één vd mogelijkheden (maar het werd uiteindelijk psychologie). Ik heb tijdens mijn studie wel computertalen geleerd en programmaatjes geschreven.

Gedragsverandering: Ik wil "iets met computers" doen. Geen webdesign, meer puzzeltjes oplossen, helpdesk, programmeren of systeembeheer. Het liefst iets wat ik als zelfstandige kan doen en vanaf mijn eigen werkplek.

Criteria: Ik heb gekeken naar de opleiding informatica aan de HAN, maar ik twijfel of ik me gelijk in een hele opleiding informatica moet storten of eerst met een cursus moet beginnen.

Verdere opmerkingen: Misschien heeft u nog ander advies wat ik zou kunnen doen om wat meer helderheid te krijgen. Ik weet niet precies wat ik wil, omdat ik niet weet wat er allemaal mogelijk is.

Antwoord door Marcel van Unen:

Beste Anoniem,

Bedankt voor uw vraag. U heeft al jaren een eigen bedrijf en uw wilt meer met computers gaan doen. U houdt van puzzelen, dus zou graag oplossingen willen bieden voor mensen die problemen hebben met hun PC. U twijfelt of u een langdurige opleiding moet gaan volgen, voordat u uw ambitie kan gaan waarmaken. En zoals u zelf zegt, er zijn zoveel mogelijkheden.

Ik ga proberen u een kort advies te geven.

Waarschijnlijk heeft u al veel ervaring opgedaan met computerproblemen in uw werk. U bent door ervaring wijzer geworden. U kunt natuurlijk gaan toetsen of deze kennis en ervaring voldoende is om ook andere te gaan helpen bij hun problemen, als helpdesk of systeembeheerder. Ik ken uw netwerk niet, maar wellicht zijn er mensen die u daarvan op de hoogte willen brengen; u feedback willen geven over uw kennis. Daarmee kunt u een eerste stap maken van bewust onbekwaam naar bewust bekwaam. En van daaruit een overweging maken of een opleiding zinvol is.

In uw vraag heeft u het ook over programmeren. Wellicht is dat iets voor u. De Open Universiteit Nederland biedt een gratis online-cursus starten met programmeren (introductie in Java) aan, waarmee u kunt onderzoeken of programmeren een onderwerp is waarmee u verder wil.

Voor wat betreft systeembeheer heeft Springest veel informatie over 87 opleidingen. Deze variëren van duur, prijs en van inhoud (welke systemen beheert moeten worden). Bovendien is er nog een verschil in het oplossen van problemen met applicaties en de systemen zelf. De software of de hardware. Uit uw vraag haal ik uw voorkeur voor applicatiebeheer (softwareoplossingen). Een training die dan interessant voor u kan zijn is de driedaagse training van BAZN de bestuursacademie, applicatiebeheer. Hoewel de doelgroep van deze training vooral interne applicatiebeheerders zijn bij grote ondernemingen en het doel is om vanuit de aanwezige kennis rond applicaties samen te werken met anderen in een organisatie. U zult dus zelf (in samenwerking met de opleider) de vertaalslag moeten maken naar uw eigen praktijk, als applicatiebeheerder voor kleine bedrijven en particulieren.

Het NCOI biedt ook een eenjarige MBO+ ICT Beheer opleiding aan op het gebied van servicedeskmanagement, netwerkbeheer en informatiesystemen. Een drietal modules die u de basis geven om als systeembeheerder te kunnen gaan fungeren.

Als u overweegt om vanuit huis te gaan leren kunt u zich hierover laten informeren door Dirksen Opleidingen. Zij bieden een thuiscursus ICT-beheerder aan. Deze 4 jarige opleiding is erg praktijkgericht. U kunt dus direct beginnen met bijleren.

U ziet er zijn verschillende mogelijkheden. Mijn advies aan u is, om eerst te kijken naar wat u al aan huis heeft, wat betreft kennis en ervaring en daarop aansluitend te onderzoeken welke training (of langdurige opleiding) hierbij aansluit. Een EVC-scan voor werknemers, kan u daar wellicht bij helpen. Deze richt zich helaas op werkgevers of op werknemers en niet op ZZP-ers, dus daar moet u, als zelfstandig ondernemer, doorheen kijken en zelf uw conclusies uittrekken.

Ik hoop u met dit antwoord een stuk op weg te hebben geholpen. Ik wens u veel succes bij het bereiken van uw ambitie. Naar mijn mening is deze binnen handbereik!

Met vriendelijke groet,

Marcel van Unen

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

Advanced Health Informatics Practice (master)

Logo van Hogeschool Inholland
|META_INFO|

Masteropleiding AHIP: vervul een brugfunctie tussen zorg- en ICT-professionals! De Advanced Health Informatics Practitioner (AHIP) is een h…

check_box_outline_blank

Master of Informatics - Business & IT (MOI)

Logo van Hogeschool Utrecht
|META_INFO|

Wil jij je kennis van ICT een upgrade geven en direct toepassen in jouw organisatie? Wil je kunnen inspelen op gebruikerswensen, marktontwi…

Logo van Dirksen Bedrijfsopleidingenverified_userAanbieder op Springest

"Beste Anoniem,

Bedankt voor uw vraag. Als ik uw vraag lees, dan begrijp ik dat u géén cursus wilt volgen op het gebied van systeembeheer of webdesign en dat u al aardig thuis bent in het programmeren.

Als u een cursus wilt volgen waarbij u mensen leert helpen met PC-problemen, zoals bijvoorbeeld internet dat niet werkt, problemen met hard- en software en het installeren van PC's, dan hebben wij verschillende cursussen die u aan zullen spreken.

De cursus PC Service Technicus richt zich volledig op het installeren en configureren van PC's. De nadruk ligt daarbij op het verhelpen van storingen en conflicten. Deze training wordt aangeboden als zelfstudie, met daarnaast 4 praktijkdagen, waarbij u de theorie in de praktijk kunt toepassen.

Mocht deze cursus u interesseren, maar zou deze het liefst willen volgen als volledige zelfstudie? Dan bieden wij de cursus CompTIA A+. De examens van deze cursus zijn echter in het Engels.

Met vriendelijke groet,

Thijs Groenen" - 21-06-2010 10:13

Logo van LOI (Leidse Onderwijsinstellingen)verified_userAanbieder op Springest

"Beste Anoniem,

U kunt in uw oriëntatie ook eens kijken naar het aanbod van ruim 40 ICT opleidingen van de LOI (afstandsonderwijs). De LOI biedt een breed scala aan ICT-opleidingen, op alle niveaus en in alle aandachtsgebieden. Zeker interessant zijn de i-Track modules. Hiermee kunt u uw eigen traject uitstippelen en de modules kiezen welke voor u nuttig/interessant zijn. Omdat de modules slechts 3-4 maanden elk aan studieduur hebben, kunt u in zeer korte tijd al gerichte kennis opdoen en snel aan de slag. Daarna kunt u op elk gelegen moment de volgende module starten. Al onze ICT opleidingen worden geëxamineerd door exameninstanties zoals EXIN en Prometric.

Tevens kunt u van vrijwel al onze 550 opleidingen vrijblijvend en gratis een proefles aanvragen welke u binnen enkele minuten als pdf in uw mailbox zult ontvangen." - 22-06-2010 14:15

Reageer op deze vraag

Je kunt alleen op deze vraag reageren, als je registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kun je de vraag beantwoorden en naar een van jouw cursussen linken.

Gerelateerde onderwerpen

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 80.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bekijk onze heldesk.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 139.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!