Met welke opleiding kan ik werken met kinderen met motorische problemen?

Vraag gesteld door Claudia:

Onderwerp: Graag zou ik mij willen omscholen om te gaan werken met kinderen van 0-12 jaar met problemen op motorisch gebied. Hierbij denk ik aan sensomotorische integratie, ontwikkelingsachterstand ed.

Motivatie: Ik heb altijd al met kinderen willen werken. 15 jaar geleden ben ik agv een ongeval genoodzaakt geweest om met mijn studie fysiotherapie te stoppen. Ik zat toen in het derde studiejaar. Daarna ben jaren werkzaam geweest in marketing en sales en momenteel sinds 3,5 jaar manager in de kinderopvang van een grote, steeds meer commercieel wordende organisatie. Maar het commerciele past gewoon niet bij me, het werk kost mij teveel van mijn energie en levenslust. Ik wil gewoon echt iets kunnen bijdragen, meer hulpverlenend bezig zijn. De werking van het menselijk lichaam, de motorische ontwikkeling het in balans zijn, dit heeft me altijd erg geinteresseerd. Hoe kun je met oefeningen een kind helpen beter in zijn vel te zitten, vaardigheden aan te leren die noodzakelijk zijn voor school etc.

Gedragsverandering: Ik zou een opleiding willen doen waarin ik leer om kinderen met ontwikkelingsachterstanden ed. te behandelen. Ik wil graag uiteindelijk in een revalidatiecentrum, medisch kinderdagverblijf of in een eigen praktijk kunnen werken.

Criteria: psychomotorische kindertherapie van stichting le bon depart. Ik twijfel nog aan de mogelijkheden als afgestudeerde om er daadwerkelijk mee aan de slag te kunnen gaan. Ook vraag ik me af of er nog andere opleidingen zijn die voor mij mogelijk zijn om te doen (heb geen afgeronde fysio opleiding en veel opleidingen op het gebied dat ik zoek zijn post-hbo)

Verdere opmerkingen: Heeft u advies over eventuele andere mogelijke (deeltijd)studies die mij kunnen opleiden tot behandelaar?

Antwoord door Anjes Franke:

Beste Claudia,

Een mogelijke opleiding die voor u in aanmerking zou kunnen komen, is: 'Motorische remedial teaching' van Hanzeconnect.

De opleiding Motorische remedial teaching is verdeeld in een basismodule en een vervolgmodule. In de basismodule staan de grondbeginselen van het screenen en het schrijven van een behandelingsplan centraal. De module behandelt verschillende programma's bijvoorbeeld voor evenwicht en grote motoriek. Ook komen verschillende visies op en oorzaken van motorische achterstanden aan bod, evenals diverse methoden om achterstanden op te sporen. Verder leert u met verschillende testen en methoden werken. U stelt zelf een behandelplan op en koppelt daaraan oefenstof voor zowel de grote als de kleine motoriek.

In de vervolgmodule maakt u zich geavanceerde technieken om kinderen te bekijken eigen. Daarnaast wordt de praktische oefenstof uitgebreid en verbreed. De module besteedt aandacht aan het gebruik van gestandaardiseerde testen als de abc-test en abc-movement en gaat dieper in op verschillende hulpmiddelen en programma's. Ook voorlichting aan de ouders komt aan bod. Tot slot komen in deze module ook verwijzingsmogelijkheden, de plaats van de motorisch remedial teaching in de school en het opzetten van een eigen praktijk aan de orde.

De modules Motorische remedial teaching zijn praktijkgericht. Als cursist besteedt u ongeveer evenveel tijd aan het verwerven van kennis als aan het oefenen van uw vaardigheden en het uitvoeren van praktijkopdrachten. U sluit beide cursussen af met het schrijven van een verslag over de diagnostiek en behandeling van een kind dat u heeft begeleid.

Ik hoop u met deze informatie een stap op weg te hebben geholpen bij het bepalen van uw keuze.

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Anjes Franke

MBO Pedagogisch medewerker kinderopvang

De MBO-opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang volg je op je eigen manier bij het NTI. Bekijk het programma en ontvang een hoge korti…

MBO Pedagogiek

Wilt u alles weten van de psychologie van kinderen en wilt u de nodige kennis en vaardigheden opdoen om kinderen met gedragsproblemen te be…

0 van de 1 bezoekers vonden dit antwoord behulpzaam.

r.dejong r.dejong , din 06 nov 2012 15:53:21 UTC

ik ben op zoek naar een opleiding motorishce remedial teaching in de buurt van Nijmegen. Wat zou het dichtst in de buurt zijn ?

Was dit antwoord behulpzaam?Ja |Nee

Opleider op Springest

= Opleider op Springest

Reageer op deze vraag

U kunt alleen op deze vraag reageren, als u registreerd bent als opleider. Klik hier om aan te melden of in te loggen als opleider op Springest. Na aanmelding, kunt u de vraag beantwoorden en naar een van uw cursussen linken.

Gerelateerde onderwerpen

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Not for humans