Wat is eigenlijk het verschil tussen een PRINCE-traject en een projectmanagement-training?

Gesteld door
Heleen Pletting
Wat wil je concreet leren?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een PRINCE-traject en een projectmanagement-training?

Waarom wil je dit leren? Wat is je achtergrond of functie en in welke branche ben je werkzaam?

Iedereen binnen projectmanagement heeft het over een PRINCE training volgen. Mensen konden mij eigenlijk niet vertellen wat het verschil is tussen een 'normale' projectmanagement training en een PRINCE training.

Hoe moet de cursus of opleiding eruit zien? Denk aan niveau, regio, budget en tijdsduur.

nvt

Hulp nodig bij het vinden van de juiste training, cursus op opleidingen? Stel ook een vraag
check_box_outline_blank

PRINCE2 Foundation (inclusief examen)

Logo van CLS Computertrainingen
8 gegarandeerde startdata
|META_INFO|

De PRINCE2® Foundation is de beste investering voor iedereen die met projecten aan de slag gaat. Voor veel vacatures en interimopdrachten i…

check_box_outline_blank

ICT opleiding Prince 2 Practitioner

Logo van CCO Informatica Opleidingen
|META_INFO|

De opleidingen voor de methode Projectmanagement in Controlled Environments (PRINCE2) worden door diverse nationale en internationale oplei…

Logo van Projectmanagement-training.nlverified_userAanbieder op Springest

"Beste Heleen,

PRINCE2 is een van de methodieken die er zijn om projecten uit te voeren. Het is een erg uitgebreide methodiek die erg veel procedures en regels kent die je leert in een PRINCE2 traject. 'Gewone' projectmanagement trainingen gebruiken soms een andere methode zoals PMI, PMBOK, IPMA, ISO, Projectmatig Creëren, PMW, V-Model, enzovoort. Bijna alle methodes zijn gebaseerd op vergelijkbare principes zoals: het opdelen in fases, werken met mijlpalen, het beheersen van de fases (geld, tijd, kwaliteit), planmatig werken en zo nog een paar uitgangspunten. Het verschil is dat PRINCE2 een erg formele methode is (met veel regels en procedures) en dat andere methodes vaak wat opener zijn. Sommige opleidingen besteden daarnaast ook aandacht aan de "menskant" van projecten (teamdynamiek, leiderschap, communicatie, onderhandelen, verwachtingen managen, e.d.). PRINCE2 doet dat niet en richt zich vrijwel helemaal op de procedures waaraan je je als projectleider en -team moet houden.

De vraag is dus welke 'stijl' van projectmanagement het beste bij jou en/of je organisatie past en wat je wilt leren. Als je collega's allemaal een PRINCE2 certificaat hebben of als het bedrijf waar je voor werkt dat graag wil is het zeker te overwegen om ook een PRINCE2 certificaat te halen.

Onze opleiding gaat van een meer open benadering van projectmanagement uit die niet vastzit aan één vaste voorgeschreven methodiek. In de cursus laten we wel (zien hoe de belangrijkste projectmanagement methodes (waaronder PRINCE2) in elkaar zitten. Dan kan je daarna vrij je keuze maken uit een van de vele verschillende aanpakken voor je eigen project." - 12-01-2018 14:27

Wouter Baars raadt aan:

Logo van NIMO Project Management Instituut/NIMO Academyverified_userAanbieder op Springest

"Hoi Heleen,

Projectmanagement“ is een verzamelnaam voor alle managementactiviteiten die nodig zijn om een gezamenlijke, niet-routinematige opdracht tot een goed einde te brengen. Of je nu een personeelsfeest wilt houden, een nieuw boekhoudingssysteem wilt invoeren of een duurzaam hotel wilt neerzetten, in alle gevallen moet je overeenstemming krijgen over het waarom, wie, wat, waarmee, enzovoorts. En vervolgens natuurlijk de opdracht beheerst voor elkaar brengen.

PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments 2) is een methodiek waarmee je invulling kunt geven aan het beheersingsaspect van projecten. PRINCE2 geeft o.a. aan welke informatie op welk moment in een project nodig is, wie die informatie moet produceren en wie ze moet goedkeuren. Met andere woorden: PRINCE2 ondersteunt je bij het opstellen van projectinformatie die moet leiden tot projectbesluiten. PRINCE2 helpt organisaties dezelfde taal te spreken als het over projecten gaat en dezelfde uitgangspunten voor projectbeheersing te hanteren.

In een PRINCE2-opleiding ervaar je hoe PRINCE2 projecten ondersteunt en maak je kennis met de terminologie en de structuur van de methodiek.
In een algemene projectmanagementtraining komen, naast projectinformatie en -besluiten, ook bijvoorbeeld persoonlijke vaardigheden aan de orde zoals gespreksvoering en leidinggeven, en specifieke technieken rond o.a. Communicatie, planning, onderhandeling of teamvorming.

NIMO biedt PRINCE2-opleidingen op Foundation- en Practitionerniveau (basis resp. toepassing), elk met een bijbehorend multiple choice examen en internationaal erkend certificaat.
Als algemene projectmanagementtrainingen hebben we o.a. Praktisch Projectmanagement 1 en 2 voor het leren van methoden, technieken én vaardigheden en onze IPMA-trainingen die je voorbereiden op officiële IPMA-certificering.

Voor meer informatie zie www.nimo.nl." - 09-04-2018 12:48

Reageer op deze vraag

Je kunt alleen op deze vraag reageren, als je registreerd bent als aanbieder. Klik hier om aan te melden of in te loggen als aanbieder op Springest. Na aanmelding, kun je de vraag beantwoorden en naar een van jouw cursussen linken.

Gerelateerde onderwerpen

Wil je ook een vraag stellen?

Kun je nog niet kiezen welke opleiding, training of cursus je wilt volgen? Stel je opleidingsvraag via onderstaand formulier en ontvang persoonlijk advies van opleidingsaanbieders op Springest.

Doe een open in-company aanvraag

Wil je opleidingsadvies voor je hele team? Vraag vrijblijvend een in-company offerte aan.
Maximaal 3 relevante aanbieders reageren direct.

Verder leren? Het begint op Springest.nl

 • Alles waar je van kunt leren

  Meer dan 93.000 cursussen, opleidingen, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of bekijk onze heldesk.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 131.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!