Dé Opleiding tot Proceskundige; Complexiteit ontrafelen, betekenis geven aan de onderstroom - Procesregie - Proceskunde - Adviesvaardigheden - Interventiekunde

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Dé Opleiding tot Proceskundige; Complexiteit ontrafelen, betekenis geven aan de onderstroom - Procesregie - Proceskunde - Adviesvaardigheden - Interventiekunde

Wenders
Logo van Wenders

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeSamaya, Werkhoven
14 nov. 2024 tot 21 dec. 2025
check_circle Startgarantie

Beschrijving

Volg dé opleiding tot proceskundige

Gaat het moeizaam in jouw projecten of programma’s, of lijken ze zelfs stil te staan? En wil je er weer beweging in brengen, maar weet je niet meer hoe? Zoek je de houding en vaardigheden om vastgelopen samenwerking weer vlot te trekken? Een groter repertoire in je interventies?

In de opleiding tot Proceskundige maak je je de grondhouding eigen die nodig is om beweging te brengen, juist daar waar het taai en lastig wordt. Door scherp te luisteren, precies te communiceren en creatief te interveniëren leer je je invloed te vergroten en jouw positie te verstevigen. En dat brengt rust én plezier. Je leert achter de complexiteit de ruimte te ontdekken die er …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Procesregie, Adviesvaardigheden, Procesmanagement, Teambuilding en Business Process Management (BPM / BPR).

Volg dé opleiding tot proceskundige

Gaat het moeizaam in jouw projecten of programma’s, of lijken ze zelfs stil te staan? En wil je er weer beweging in brengen, maar weet je niet meer hoe? Zoek je de houding en vaardigheden om vastgelopen samenwerking weer vlot te trekken? Een groter repertoire in je interventies?

In de opleiding tot Proceskundige maak je je de grondhouding eigen die nodig is om beweging te brengen, juist daar waar het taai en lastig wordt. Door scherp te luisteren, precies te communiceren en creatief te interveniëren leer je je invloed te vergroten en jouw positie te verstevigen. En dat brengt rust én plezier. Je leert achter de complexiteit de ruimte te ontdekken die er óok is.

De opleiders van Wenders zijn dé specialist als het gaat om het doorgronden en begeleiden van complexe processen tussen mensen. Dat doen ze zelf als adviseurs en begeleiders. Verder doen ze onderzoek, publiceren ze en leiden ze sinds 2011 professionals tot Proceskundige op bij de Foundation of Corporate Education (FcE), te Utrecht.

In de opleiding tot Proceskundige verdiep je jouw aandacht, verrijk je jouw repertoire en vergroot je jouw invloed op de processen om je heen. Je ontvangt na afloop een certificaat van de FcE als proceskundige en je wordt opgenomen in een rijk netwerk van begeleiders, adviseurs, trainers en coaches.

Een complete opleiding door CKRBO-erkende docenten die door oud deelnemers als ‘life-changing’ wordt aangemerkt. Of, zoals oud-deelnemer Lucienne zegt:

“Mijn carrière kent twee fasen: de tijd vóór, en de tijd na Proceskunde!”

De opleiding is bedoeld voor leidinggevenden, adviseurs, trainers en coaches die nieuwsgierig zijn naar een verdere verdieping in hun kunde. Voor hen die de grenzen willen opzoeken en een stap verder willen gaan. In 7 dagen doorleef je alle spannende fenomenen waar je mee te maken krijgt als het gaat om samenwerken, veranderen en organiseren.

Het proces in de opleiding kent diverse lagen; je oefent met de docenten en groepsgenoten en echte situaties ter plekke, je duikt in elkaars casuïstiek en je oefent met echte organisatievragen van echte klanten.

“Ik geniet weer van de complexiteit in mijn werk”, – Mirjam, senior projectleider

Inhoud en opzet van de opleiding

Als proceskundige, heb je het vermogen nodig om interventies aan te bieden in een specifieke situatie (kunde). Je neemt daarbij een aandachtige houding aan (attitude) en je bent je daar ook van bewust. Je hebt inzicht in de dominante zienswijzen op het gebied van samenwerken en organiseren, en in mogelijke variaties daarop (kennis).

De eerste bijeenkomsten zijn vooral gericht op het versterken van ieders grondhouding. In de laatste bijeenkomsten ligt de nadruk op het ontwikkelen van de kunde in de praktijk.

Nieuwe bekwaamheden

Met het doorlopen van de opleiding verwerf je de volgende bekwaamheden:

 • Je kunt je kennis en waarneming vertalen naar interventies;
 • Je hebt je eigen professionele grondhouding grondig onderzocht en ontwikkeld;
 • Je ontdekt belemmerende patronen in samenwerkingsprocessen en je kan deze beïnvloeden;
 • Je versterkt je aandacht voor taal en de dynamiek tussen mensen;
 • Je stelt onderzoekende vragen bij vanzelfsprekendheden in organisaties;
 • Je bent aandachtig op parallellen tussen denken, spreken en doen;
 • Je bent alert op de werking van taal en metaforen die mensen in organisaties gebruiken.

7 kernen; een nieuw repertoire

In de Opleiding tot Proceskundige heb je ruim de gelegenheid om deze kunde, attitude en kennis op te doen aan de hand van zeven kernen:

 • Processen: Welke processen vragen om jouw aandacht? Zijn het processen die eenduidig, lineair en maakbaar zijn of kom je ook processen tegen die chaotisch, complex en veranderlijk zijn? Waarom is het relevant om dit onderscheid te maken?
 • Aandacht: Wat valt je op bij problemen als je met aandacht kijkt en luistert? Welke gedrag vertonen de betrokkenen? Wat zeggen ze wel en niet?
 • Blokkades: welke blokkades herken je en wat zijn mogelijke interventies?
 • Kiemen: Hoe herken je de kiemen van voorbeelden die de ambities nu al waarmaken? Welke kiemen verdienen extra aandacht? Hoe doe je dat?
 • Onderstromen: Welke onderstromen spelen er? Welke motieven hebben mensen om wel of juist niet bij te dragen aan het behalen van de ambitie?
 • Beïnvloeden en interveniëren: Hoe beïnvloed je als professional, bewust of onbewust? Met welke interventies kun je processen en systemen beïnvloeden, buiten de vertrouwde denkkaders en bekende wegen om?
 • Positioneren en contracteren: Welke positie neem jij in in de processen van samenwerken en organiseren? Welke invloed heb jij op je omgeving? Wat is daarin impliciet en wat contracteer je expliciet?

“In deze opleiding worden telkens jouw vooronderstellingen uitgedaagd. Onderzoekend en zonder oordeel, Zo blijf ik open” – Karin, bestuurder

Jouw Persoonlijke Professioneel Onderzoek

De opleiding is opgezet als ‘persoonlijk professioneel onderzoek’ waarin je wordt uitgedaagd tot scherpe waarneming, creativiteit, denkkracht, reflectie en communicatie. Samen met vakgenoten overwin je knelpunten en blokkades. Je oefent met de principes van proceskundig samenwerken door drie leerprocessen te combineren: jouw individuele leerproces, het samenwerken met andere deelnemers aan vraagstukken en casussen en het leerproces in de groep. Met elkaar onderzoek je welk proces werkt en helpt. De docenten ondersteunen je hierbij, zowel met inzicht in de filosofie en theorie, als met methoden en oefeningen.

Vernieuwende experimenten

In de opleiding word je gestimuleerd een verbinding te maken tussen je nieuwe inzichten en je eigen werkpraktijk. Je betrekt de proceskundige noties op actuele vraagstukken uit je praktijk, zodat je de nieuwe perspectieven eigen maakt. Je voegt andere zienswijzen toe aan de organisatie waarin je werkt en je prikkelt je omgeving tot een respons. Het ontwikkelen van jezelf en de ontwikkelingen in je werkpraktijk gaan op deze manier hand in hand.

“Een herijking van mijn kijk op mijn werk. Echt aangeraakt”, – Mike, interim manager

De docenten en coaches

Aart Goedhart en Barbara van der Steen, oprichters van Wenders en auteurs van het boek ‘Proceskunde, een pleidooi voor werken met aandacht’ zijn de kerndocenten. Zij bieden tijdens de opleidingsdagen op verfrissende manier de stof aan en coachen de leergroep. Persoonlijke ondersteuning vindt plaats in 2 online coachgesprekken. Proceskundigen Anna Stutje en Heli Penz zijn de coaches binnen de opleiding.

Praktische informatie

De opleiders van Wenders zijn partners van de FcE. Samen willen we het vakmanschap vergroten op het vakgebied van leren en ontwikkelen door het verzorgen van kwalitatief goede opleidingen. De opleiding start een keer per jaar bij voldoende deelnemers.

Duur: Vijf blokken verdeeld over 8 maanden op locatie: Samaya, Werkhoven, waarvan 3 bijeenkomsten met overnachting.

Tussentijds: Experimenten en reflectie in het werk, contact met leerpartner, E-modules en 2 x online coach-gesprek.

Over Wenders

Veel organisaties hunkeren naar een manier om creativiteit, initiatief en eigenaarschap te vergroten. Maar vaak lopen veranderprocessen vast door een teveel van het oude: te veel hokjes, te veel willen beheersen, te veel rationaliteit. En dat is nou net waardoor mensen grenzen ervaren, ruimte missen en liever niet bewegen.

Wenders zoekt een weg die beter past bij mensen. Een weg van openheid, sensitiviteit en nieuwsgierigheid. Waar twijfel er gewoon mag zijn. Net als momenten van impasse, imperfectie en het even niet meer weten. We werken met kwetsbare waarden, en dat merken onze samenwerkingspartners. Er komt weer lucht en vertrouwen. De energie begint te stromen. Er komt ruimte voor het nieuwe.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.