Een gedragswetenschappelijk perspectief op de consumentenkredietovereenkomst

Formaat:
Wij doneren tot 12% van je aankoopbedrag aan een onderwijs project van de Tika Foundation in Nepal.

Een gedragswetenschappelijk perspectief op de consumentenkredietovereenkomst

YouBeDo
Logo van YouBeDo
Opleiderscore: starstarstarstarstar 10 YouBeDo heeft een gemiddelde beoordeling van 10 (uit 2 ervaringen)

Tip: klik op de knop om te starten met lezen!

Beschrijving

Dit onderzoek gaat over de regulering van consumentenkrediet in Nederland, met inbegrip van de invloed van Europese regelgeving. Om de markt voor het consumentenkrediet te reguleren bestaat er een divers palet aan wet- en regelgeving. Informatieplichten spelen daarin een prominente rol. In dit boek worden het informatieparadigma en de daaraan ten grondslag liggende uitgangspunten van beleidsmakers gespiegeld aan actuele inzichten uit de gedragseconomie en psychologie. Onderzoek uit deze gedragswetenschappen laat zien dat de consument als beslisser kwetsbaar is en nogal eens suboptimale beslissingen neemt. Zo wordt informatie niet altijd gelezen en ontbreekt het consumenten aan elementaire fi…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Omgevingswet, Fiscaal recht, Financieel recht, Grondbeleid en Vastgoedrecht en Appartementsrecht.

Dit onderzoek gaat over de regulering van consumentenkrediet in Nederland, met inbegrip van de invloed van Europese regelgeving. Om de markt voor het consumentenkrediet te reguleren bestaat er een divers palet aan wet- en regelgeving. Informatieplichten spelen daarin een prominente rol. In dit boek worden het informatieparadigma en de daaraan ten grondslag liggende uitgangspunten van beleidsmakers gespiegeld aan actuele inzichten uit de gedragseconomie en psychologie. Onderzoek uit deze gedragswetenschappen laat zien dat de consument als beslisser kwetsbaar is en nogal eens suboptimale beslissingen neemt. Zo wordt informatie niet altijd gelezen en ontbreekt het consumenten aan elementaire financiële kennis. Het dominante consumentbeeld dat ten grondslag ligt aan de bestaande wet- en regelgeving staat onder druk. Door wetenschappers en beleidsmakers zijn de laatste jaren interessante alternatieve beleidsinstrumenten voorgesteld om het (leen)gedrag van consumenten ten goede te beïnvloeden. In dit boek wordt een aantal nieuwe benaderingen voor de regulering van het consumptief krediet geïntroduceerd, geanalyseerd en op empirische wijze getest. De resultaten van deze exercitie worden teruggekoppeld naar het geldend recht en de implicaties daarvan voor wetenschappers en beleidsmakers worden besproken.

Author(s):


J.J.A. Braspenning

Publisher: Uitgeverij Paris B.V.
Published at: November 2017
Edition: 1
Er zijn nog geen ervaringen.

    Deel je ervaring

    Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

    Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.