Fiscale boeten onder de vierde tranche Awb

Formaat:
Wij doneren tot 12% van je aankoopbedrag aan een onderwijs project van de Tika Foundation in Nepal.

Fiscale boeten onder de vierde tranche Awb

YouBeDo
Logo van YouBeDo

Tip: klik op de knop om te starten met lezen!

Beschrijving

Met de invoering van de vierde tranche van de Algemene wet bestuursrecht in 2009 is het fiscale boeterecht ingrijpend gewijzigd. Sindsdien kunnen niet alleen belastingplichtigen en inhoudingsplichtigen worden beboet maar kan de inspecteur ook fiscale boeten opleggen aan degenen die fiscale overtredingen medeplegen, daaraan feitelijk leiding hebben gegeven of daartoe opdracht hebben gegeven. Aan de kring van overtreders zijn inmiddels de medeplichtigen, doen plegers en uitlokkers toegevoegd. Ook allerlei andere begrippen en leerstukken uit het strafrecht - zoals dat van de strafuitsluitingsgronden - zijn van directe betekenis geworden. In deze fiscale brochure Fiscale boeten onder de 4e tranc…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Burgerzaken, Fiscaal, Civiel / Burgerlijk Recht / Privaatrecht, Huwelijks- & echtscheidingsrecht en Gemeente.

Met de invoering van de vierde tranche van de Algemene wet bestuursrecht in 2009 is het fiscale boeterecht ingrijpend gewijzigd. Sindsdien kunnen niet alleen belastingplichtigen en inhoudingsplichtigen worden beboet maar kan de inspecteur ook fiscale boeten opleggen aan degenen die fiscale overtredingen medeplegen, daaraan feitelijk leiding hebben gegeven of daartoe opdracht hebben gegeven. Aan de kring van overtreders zijn inmiddels de medeplichtigen, doen plegers en uitlokkers toegevoegd. Ook allerlei andere begrippen en leerstukken uit het strafrecht - zoals dat van de strafuitsluitingsgronden - zijn van directe betekenis geworden. In deze fiscale brochure Fiscale boeten onder de 4e tranche AWB wordt mede aan de hand van een groot aantal arresten van de belastingkamer en de strafkamer van de Hoge Raad uitgebreid ingegaan op het boeterecht na inwerkingtreden van de Wet aanpak fraude toeslagen en fiscaliteit op 1 januari 2014. Aan de orde komen onder andere aan wie een fiscale boete kan worden opgelegd (pleger, medepleger, medeplichtige, feitelijk leidinggever, (publiekrechtelijke) rechtspersoon enz.), boeteuitsluitende en boetebepalende omstandigheden, samenloop tussen boeten en (verplichte) keuze tussen fiscale en strafrechtelijke afdoening (una via-leer), en de procedure voor het opleggen van een boete door de Belastingdienst.

Author(s):


Frans-Jozef Haas
A.C. Rijkers
H.M.N. Schonis
R.M. Freudenthal

Publisher: Wolters Kluwer Nederland B.V.
Published at: August 2014
Edition: 2
Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.