Freud en co in de psychiatrie

Formaat:
Wij doneren tot 12% van je aankoopbedrag aan een onderwijs project van de Tika Foundation in Nepal.

Freud en co in de psychiatrie

YouBeDo
Logo van YouBeDo
Opleiderscore: starstarstarstarstar 10 YouBeDo heeft een gemiddelde beoordeling van 10 (uit 2 ervaringen)

Tip: klik op de knop om te starten met lezen!

Beschrijving

Net zo min als de fysica gestopt is met Newton is de psychoanalyse geëindigd met Freud. Halverwege de 20ste eeuw was ze uitgegroeid tot het belangrijkste referentiekader van de geeslelijke gezondheidszorg. Door de invoering van werkzame psychofarmaca en van gedrags- en symptoomgerichte therapievormen is ze de voorbije decennia geleidelijk in de verdrukking geraakt. In eerste instantie en schijnbaar konden ze immers duidelijker wetenschappelijke evidentie voorleggen. Terwijl de psychoanalyse in de geesteswetenschappen haar virulentie of haar prestige heeft behouden, wordt ze door de natuurwetenschappelijke èn maatschappelijke wereld als een onwerkzaam en onwetenschappelijk anachronisme bescho…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Psychiatrische Geneesmiddelen, Psychiatrie, Medicatie toedienen, Geneesmiddelenbewaking en Leerpsychologie.

Net zo min als de fysica gestopt is met Newton is de psychoanalyse geëindigd met Freud. Halverwege de 20ste eeuw was ze uitgegroeid tot het belangrijkste referentiekader van de geeslelijke gezondheidszorg. Door de invoering van werkzame psychofarmaca en van gedrags- en symptoomgerichte therapievormen is ze de voorbije decennia geleidelijk in de verdrukking geraakt. In eerste instantie en schijnbaar konden ze immers duidelijker wetenschappelijke evidentie voorleggen. Terwijl de psychoanalyse in de geesteswetenschappen haar virulentie of haar prestige heeft behouden, wordt ze door de natuurwetenschappelijke èn maatschappelijke wereld als een onwerkzaam en onwetenschappelijk anachronisme beschouwd. Ook wordt ze ten onrechte vereenzelvigd met slechts één enkele behandelvorm, namelijk de typische kuur op de sofa. Haar gedachtegoed heeft zich echter enorm verbreed en verdiept en actueel wordt de psychoanalyse toegepast in de meest uiteenlopende aspecten van de geestelijke gezondheidszorg.
In dit boek worden de belangrijkste ontwikkelingen uit het post-Freudiaanse tijdperk voorgesteld en hun relevantie voor de psychiatrische kliniek besproken. Er wordt ingegaan op de evoluerende verschijningsvormen van de actuele psychopathologie. Er wordt aangetoond hoezeer het antwoord op de vraag van psychisch lijden verschilt naargelang het om een psychiatrische, psychotherapeutische of psychoanalytische benadering gaat. Evoluties binnen de psychiatrie en de psychoanalyse worden in hun onderlinge wisselwerking toegelicht en het huidig wetenschappelijk statuut van de psychoanalyse wordt onderzocht. Tenslotte wordt de klinische psychotherapie voorgesteld als een bijzonder werkzame integratie van psychiatrie en psychoanalyse met de klinisch psychotherapeut als een tijger(f)luisteraar: scientist-practitioner tussen wetenschap en kunst.
Mark Kinet is psychiater, psychoanalytisch psychotherapeut en hoofdgeneesheer van de Kliniek Sint-Jozef, Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie, in Pittem. Hij is ook voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie en is aangesloten bij de Belgische School voor Psychoanalyse.

Author(s):


Mark Kinet

Publisher: Maklu, Uitgever
Published at: December 2005
Edition: 1
Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.