Huwelijksvermogensrecht

Formaat:
Wij doneren tot 12% van je aankoopbedrag aan een onderwijs project van de Tika Foundation in Nepal.

Huwelijksvermogensrecht

YouBeDo
Logo van YouBeDo

Tip: klik op de knop om te starten met lezen!

Beschrijving

Over het boek:
In dit boek wordt aandacht besteed aan het Nederlandse IPR met betrekking tot het huwelijksvermogensrecht. Centraal staat de vraag naar het toepasselijk recht. Uitvoerige behandeling krijgt het daarvoor sinds 1 september 1992 geldende Huwelijksvermogensverdrag 1978. Omdat volgens dit verdrag ‘oude’ huwelijken door de ‘oude’ regels beheerst blijven, komen bovendien de voorheen geldende regels van het Haags Huwelijksgevolgenverdrag 1905 en die van het Chelouche-arrest van 1976 aan de orde. Het boek dekt een ruimere lading dan alleen het huwelijksvermogensrecht: het behandelt ook de IPR-regels voor de persoonlijke huwelijksgevolgen. Ook wordt ingegaan op de IPR-regels voor de ver…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Over het boek:
In dit boek wordt aandacht besteed aan het Nederlandse IPR met betrekking tot het huwelijksvermogensrecht. Centraal staat de vraag naar het toepasselijk recht. Uitvoerige behandeling krijgt het daarvoor sinds 1 september 1992 geldende Huwelijksvermogensverdrag 1978. Omdat volgens dit verdrag ‘oude’ huwelijken door de ‘oude’ regels beheerst blijven, komen bovendien de voorheen geldende regels van het Haags Huwelijksgevolgenverdrag 1905 en die van het Chelouche-arrest van 1976 aan de orde. Het boek dekt een ruimere lading dan alleen het huwelijksvermogensrecht: het behandelt ook de IPR-regels voor de persoonlijke huwelijksgevolgen. Ook wordt ingegaan op de IPR-regels voor de vermogensrechtelijke en persoonlijke gevolgen van het geregistreerd partnerschap en die van een (opengesteld) huwelijk van personen van gelijk geslacht.

Ten aanzien van de vraag naar de bevoegdheid van de Nederlandse rechter en die van erkenning en tenuitvoerlegging van buitenlandse vonnissen komen de EEX-Verordening en de Brussel IIbis-Verordening, die in beginsel niet voor het huwelijks(partner)vermogensrecht gelden, summier aan de orde. Naast een korte behandeling van drie wel voor toepassing in aanmerking komende Executieverdragen met België, Italië en Duitsland, ligt voor het huwelijks(partner)vermogensrecht hierbij vooral de nadruk op een beschrijving van het commune IPR.

Author(s):


Ingrid S. Joppe
L. Strikwerda
P. Vlas

Publisher: Maklu, Uitgever
Published at: July 2010
Edition: 1
Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.