Naar een Europees executie- en beslagrecht

Formaat:
Wij doneren tot 12% van je aankoopbedrag aan een onderwijs project van de Tika Foundation in Nepal.
Logo van YouBeDo
Opleiderscore: starstarstarstarstar 10 YouBeDo heeft een gemiddelde beoordeling van 10 (uit 2 ervaringen)

Tip: klik op de knop om te starten met lezen!

Beschrijving

Naar een Europees executie- en beslagrecht? Die vraag werpt Ton Jongbloed op in zijn oratie. Er wordt al geruime tijd gewerkt aan meer juridische uniformiteit in Europa, maar kunnen juridische regels op het gebied van het executie- en beslagrecht wel worden geharmoniseerd? Bestaan in de praktijk niet te veel praktische belemmeringen? Het blijkt dat er wel degelijk behoefte is aan uniformering. Degene in de grensstreek die wordt geconfronteerd met een schuldenaar met een rekening bij een bank over de grens blijkt in de praktijk weinig mogelijkheden tot verhaal te hebben. In 2011 is een EU-voorstel gedaan om beslag op bankrekeningen te kunnen leggen, maar dat blijkt een onevenwichtig voorstel …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Naar een Europees executie- en beslagrecht? Die vraag werpt Ton Jongbloed op in zijn oratie. Er wordt al geruime tijd gewerkt aan meer juridische uniformiteit in Europa, maar kunnen juridische regels op het gebied van het executie- en beslagrecht wel worden geharmoniseerd? Bestaan in de praktijk niet te veel praktische belemmeringen? Het blijkt dat er wel degelijk behoefte is aan uniformering. Degene in de grensstreek die wordt geconfronteerd met een schuldenaar met een rekening bij een bank over de grens blijkt in de praktijk weinig mogelijkheden tot verhaal te hebben. In 2011 is een EU-voorstel gedaan om beslag op bankrekeningen te kunnen leggen, maar dat blijkt een onevenwichtig voorstel te zijn dat zeker niet ingevoerd moet worden. Het blijkt dat op sommige deelgebieden harmonisatie tamelijk eenvoudig te verwezenlijken zal zijn, maar dat de nationale rechtssystemen op andere punten zo ver uit elkaar liggen dat een uniformerende regeling te veel weerstand zal opwekken. Misschien biedt een `stap-voor-stap'-benadering soulaas. Aan de orde zal komen op welke punten harmonisatie wel en op welke punten dat niet mogelijk is. Over de auteur Ton Jongbloed is hoogleraar Executie- en beslagrecht bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, Universiteit Utrecht.

Author(s):


A.W. Jongbloed

Publisher: Uitgeverij Paris B.V.
Published at: December 2013
Edition: 1
Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.