Academisch Schrijven en Publiceren
Startdata en plaatsen
Zingeving en Professie biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Utrecht
Beschrijving
Onder begeleiding van ervaren universiteitsdocenten werken aan een eigen artikel.
Voor professionals die hun ervaringskennis willen delen via een publicatie op academisch niveau.
Voor wie en waarom?
- U bent academisch of HBO opgeleid en u bent al geruime tijd aan het werk. Zodoende heeft u een breed scala aan ervaringen en praktijkkennis opgedaan. U zou deze kennis graag via een publicatie delen met vakgenoten, beleidsmakers of andere geïnteresseerden, omdat u vermoedt dat er lering uit uw ervaringen getrokken kan worden. Misschien zou u zelfs willen promoveren, maar dit is (nog) een te grote investering.
- U bent een manager of projectleider, voert projectplannen uit die resulteren …
Veelgestelde vragen
Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.
Onder begeleiding van ervaren universiteitsdocenten werken aan een eigen artikel.
Voor professionals die hun ervaringskennis willen delen via een publicatie op academisch niveau.
Voor wie en waarom?
- U bent academisch of HBO opgeleid en u bent al geruime tijd aan het werk. Zodoende heeft u een breed scala aan ervaringen en praktijkkennis opgedaan. U zou deze kennis graag via een publicatie delen met vakgenoten, beleidsmakers of andere geïnteresseerden, omdat u vermoedt dat er lering uit uw ervaringen getrokken kan worden. Misschien zou u zelfs willen promoveren, maar dit is (nog) een te grote investering.
- U bent een manager of projectleider, voert projectplannen uit die resulteren in interne rapportages of verantwoordingen naar subsidieverstrekkers. Op basis van dat materiaal zou u een artikel willen schrijven zodat de opgedane kennis niet alleen ‘binnenshuis’ blijft maar breder met het beroepsveld gedeeld kan worden.
- U heeft een mooie scriptie geschreven en zou op basis daarvan graag een artikel willen publiceren om meer bekendheid aan uw scriptieonderzoek te geven.
Met deze training leert u in een overzichtelijke periode een Nederlandstalig artikel te schrijven van het gewenste niveau. Dit artikel kunt u voor allerlei doeleinden gebruiken: publiceren in een (vak)tijdschrift, onder vakgenoten verspreiden, indienen op een congres, of wellicht gebruiken als bouwsteen voor een latere promotie. U bent bij voorkeur werkzaam in één van de werkvelden waar de humanistiek het meest mee verwant is, zodat de docenten u inhoudelijk nog beter kunnen begeleiden: de zorgsector, de sociale sector, educatie/onderwijs, geestelijke begeleiding, organisatieadvies en beleid.
Inhoud
- Wat maakt een publicatie tot een goede, op bronnen gebaseerde en gedegen beargumenteerde publicatie
- Hoe doe ik goed literatuuronderzoek?
- Hoe zet ik ervaringskennis om in deelbare theoretische kennis?
- Welke vormen van publiceren zijn er?
- Wat is voor mij de meest geschikte publicatievorm en plaats?
- Op welke manier kan mijn publicatie ook van toegevoegde waarde zijn voor mijn organisatie?
- Hoe geef ik handen en voeten aan het schrijfproces?
- Wat is een goede wetenschappelijke vraag?
- Hoe zet ik een goede argumentatie op, gesteund door literatuur?
- Wat zijn vormeisen: stijlopbouw, bronvermelding, citeren/parafraseren, resultaten weergeven
- Hoe verwerk ik de gegevens en bronnen die ik heb tot onderzoeksresultaten?
- Hoe kun je academisch schrijven en tegelijkertijd je eigen stijl hanteren?
Programma en bijeenkomsten
- Bijeenkomst 1: Academisch schrijven, diverse structuren en publicatievormen, literatuuronderzoek. Het inleidend college wordt gegeven door prof. dr. Gerty Lensvelt-Mulders. Tijdens deze bijeenkomst zijn alle docenten aanwezig en maken we een groepsindeling per begeleidende docent. Ook zal kennisgemaakt worden met de bibliotheek.
- Bijeenkomst 2: Opzetten en verwoorden van de probleemstelling, door dr.Pien Bos.
- Bijeenkomst 3: Opbouw argumentatie en structuur, door dr. Anja Machielse.
- Bijeenkomst 4: Beschrijven van interpretaties en analyses van gegevens en bronnen, door dr. Wander van der Vaart.
- Bijeenkomst 5: Weergave van Resultaten, Conclusies, Discussie, door prof. dr. Gerty Lensvelt-Mulders.
De bijeenkomsten hebben de volgende algemene vorm: een centraal college van ongeveer een uur, waarin de verschillende aspecten van het schrijfproces worden uitgediept, de opdracht voor de volgende periode wordt uitgelegd en begeleidend materiaal wordt uitgedeeld. Gevolgd door twee uur overleg over de opdracht en het eigen werk, deels in de groep, deels met de eigen begeleider.
In sommige gevallen zullen we cursisten koppelen aan een UvH docent/onderzoeker die zich bezighoudt met vergelijkbare thematiek. In dat geval kan er sprake zijn van een co-publicatie waarbij u kunt profiteren van de academische bekendheid en ingangen van uw co-auteur.
Gedurende de cursus krijgt u toegang tot de bibliotheek van de Universiteit voor Humanistiek, waar u catalogi kan raadplegen en boeken kunt lenen. De cursus duurt in totaal 3 maanden, zodat er binnen een overzienbare termijn een eindproduct ligt.
Intake
Er zal gewerkt worden met een intake, om te kijken of uw wensen voldoende aansluiten bij de cursus. Op die manier houden we het niveau zo hoog en resultaatgericht als mogelijk.
Voor de werkwijze van deze cursus is het van belang dat u bij de start ervan al veel materiaal hebt liggen op grond waarvan u uw artikel kunt opbouwen.
Opbrengst
Na afloop heeft u een publicabel artikel geschreven, en waar mogelijk met behulp van onze staf een eerste contact gelegd met een tijdschrift. Daarnaast heeft u een netwerk opgebouwd van gelijkgestemden met wie u samen verder kunt werken.
Docenten
Prof. Dr. Gerty Lensvelt-Mulders, hoogleraar Wetenschapsleer, Methodologie en Onderzoeksleer, en Rector Magnificus van de UvH
Dr. Pien Bos, universitair docent Wetenschapstheorie, Methoden en Onderzoek
Dr. Wander van der Vaart, universitair docent Onderzoeksmethodologie
Dr. Anja Machielse, universitair hoofddocent Onderzoek Humanistische Zingeving en Goed Ouder Worden
Praktisch
Locatie: Universiteit voor Humanistiek
Data: We bieden twee opties aan, een middag- en avondsessie.
Optie 1: Middag (13.00-16.00): woensdag 5/2, 19/2, 12/3, 16/4, 21/5/2014
Optie 2: Avond (18:30-21:30): donderdag 6/2, 27/2, 27/3, 17/4, 22/5/2014
Kosten: 895,- euro (btw-vrij, incl. literatuur)
Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen
Deel je ervaring
Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.