Provocatief Coachen

Type product
Tijdsduur
Trainer
Rob Hogewoning
Logo van Boeii
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 Boeii heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 58 ervaringen)

Tip: incompany training nodig? Vraag een offerte aan bij meerdere aanbieders!

Beschrijving

Provocatief coachen is een stevige tegendraadse manier van werken waarbij via prikkeling, overdrijving en humor de cliënt in productieve verwarring wordt gebracht en hierdoor snel in staat is zijn probleem te accepteren, te normaliseren of te verwerpen. Het is een hele vrije manier van begeleiden, waarbij je als coach in het moment veel creativiteit en lef demonstreert. Natuurlijk blijft bij ook deze vorm van coachen het behoud van het contact met de cliënt een vereiste, en dat betekent dat het tevens relationeel koorddansen is. Geef je als coach teveel gas dan kan hierdoor het contact met de cliënt verdwijnen. Sta je teveel op de rem dan bouw je te weinig productieve verwarring bij de cliën…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Provocatief Coachen, Coaching, Co-actief coachen, Business / Executive Coaching en Teamcoaching.

Provocatief coachen is een stevige tegendraadse manier van werken waarbij via prikkeling, overdrijving en humor de cliënt in productieve verwarring wordt gebracht en hierdoor snel in staat is zijn probleem te accepteren, te normaliseren of te verwerpen. Het is een hele vrije manier van begeleiden, waarbij je als coach in het moment veel creativiteit en lef demonstreert. Natuurlijk blijft bij ook deze vorm van coachen het behoud van het contact met de cliënt een vereiste, en dat betekent dat het tevens relationeel koorddansen is. Geef je als coach teveel gas dan kan hierdoor het contact met de cliënt verdwijnen. Sta je teveel op de rem dan bouw je te weinig productieve verwarring bij de cliënt op en heeft het geen effect.

Deze vorm van coachen kan op zich altijd worden toegepast, in doseringen die kunnen variëren van een speldenprikje tot een uitvergroot toneelstuk. Het is echter buitengewoon effectief bij cliënten die hardnekkig lastig gedrag in de interactie met anderen vertonen. Bijvoorbeeld bij sterk dominant, arrogant, betweterig of slachtoffergedrag. Hetzelfde geldt voor 'gestuurde' cliënten die graag de coach al het werk laten doen. De ervaring leert dat aanmoedigende, helpende en begripvolle coachstijlen bij cliënten met dergelijk gedrag meestal tot niets leiden, sterk energieverlies bij de coach teweegbrengen en uiteindelijk zelfs het zelfvertrouwen van de coach in de eigen senioriteit kunnen ondermijnen.

Wellicht herken je als coach één of meer van onderstaande voorbeelden.

“Ik heb een cliënte die ongelofelijk breedsprakig is, waardoor ik er geen touw aan vast kan knopen en ik me bovendien kapot verveel; dat zou ik graag eens op tafel willen leggen, maar gaat het dan niet mis?”

“Mijn cliënt overkomt zo ongeveer alles; mijn begripvolle aanpak met al dit leed leidt echter tot niets; eigenlijk heeft hij gewoon een schop onder zijn kont nodig, maar kan ik dat als coach wel maken?”

“Laatst verweet een neerbuigende cliënte mij dat ik ‘slechts’ 20 jaar coachervaring heb; ik werd boos, ging in de verdediging en ze lachte me vierkant uit”.

“Als coach zou ik eigenlijk ook lekker veel vrij en speels willen werken, maar hoe krijg ik op die manier goed werkende interventies?”

“Sinds kort heb ik een onverzadigbare cliënt die alles wat ik doe helemaal geweldig vindt; ik geef hem op zijn verzoek ook nog huiswerk mee, maar ik heb het gevoel dat er in de kern helemaal niets verandert”.

“Ik wil mijn werk als coach heel erg goed doen en haal alles uit de kast om mijn cliënten te helpen; die gaan dan echter lekker achterover zitten en serveren mijn suggesties bovendien vaak ook nog a; dat frustreert me”.

Het doel van de opleiding is om je op een verdiepende manier kennis te laten maken met de provocatieve methode, de grondhouding en de specifieke technieken (inhoud, relatie en persoonlijk). Na afloop heb je voldoende bagage om voluit met de provocatieve manier van werken in je eigen beroepspraktijk te gaan experimenteren. Sowieso ben je vanaf dat moment in staat om steviger, onbevangener en onorthodoxer met je eigen cliënten te werken. Je geeft de eigen succesvolle coachstijl hiermee een flinke boost.

Thema's die aan de orde komen zijn:

  • Wat is de provocatieve grondhouding en wat zijn hierbij de gehanteerde veronderstellingen?
  • Bij welke typen cliënten en thema's is deze methode zeer bruikbaar en effectief en wanneer niet?
  • Het provocatieve gesprek in gradaties (van speldenprik tot meeslepend drama).
  • Provocatieve aanvalsplannen voor specifieke groepen lastige cliënten.
  • Bruikbare combinaties met andere interventie-methoden.
  • Integratie van het provoceren met de eigen succesvolle begeleidingsstijl.
  • Toepassingsgebieden (individuen, teams, organisaties).

Prijs is inclusief individuele supervisie en de mogelijkheid tot inhalen van een gemiste dag!

Voorafgaand aan de inschrijving wordt met deelnemers altijd eerst een intakegesprek gevoerd.

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.
Rob Hogewoning - verleg je met zelfvertrouwen, optimisme en nieuwsgierigheid
Rob Hogewoning
verleg je met zelfvertrouwen, optimisme en nieuwsgierigheid
8,8

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.