Awb basiscursus

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Awb basiscursus

MarienburgGroep
Logo van MarienburgGroep
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8 MarienburgGroep heeft een gemiddelde beoordeling van 8 (uit 2 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
8 dec. 2022
Toon rooster
event 8 december 2022, 09:30-16:30, Utrecht
placeUtrecht
23 mei. 2023
Toon rooster
event 23 mei 2023, 09:30-16:30, Utrecht

Beschrijving

Awb basiscursus

De Algemene wet bestuursrecht (Awb) vormt al sinds 1994 het fundament onder het totale bestuursrecht in Nederland en geldt daarom als belangrijkste basiswet voor het overheidshandelen. Iedere medewerker bij de overheid komt in meer of mindere mate met deze wet in aanraking.

Het is daarom van wezenlijk belang dat deze medewerker beschikt over voldoende basiskennis van de Awb. Het niet of niet juist toepassen van deze wet kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan extra inzet en kosten van medewerkers, bezwaarschriften, klachten, schadeclaims, het verbeuren van dwangsommen, kostbare vertragingen bij de realisering van plannen en proj…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Awb basiscursus

De Algemene wet bestuursrecht (Awb) vormt al sinds 1994 het fundament onder het totale bestuursrecht in Nederland en geldt daarom als belangrijkste basiswet voor het overheidshandelen. Iedere medewerker bij de overheid komt in meer of mindere mate met deze wet in aanraking.

Het is daarom van wezenlijk belang dat deze medewerker beschikt over voldoende basiskennis van de Awb. Het niet of niet juist toepassen van deze wet kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan extra inzet en kosten van medewerkers, bezwaarschriften, klachten, schadeclaims, het verbeuren van dwangsommen, kostbare vertragingen bij de realisering van plannen en projecten, maar ook het niet realiseren van beleidsdoelstellingen en het oplopen van imagoschade.

Uitgangspunten

Iedere medewerker bij de overheid moet beschikken over voldoende basiskennis van de Awb. Tijdens de cursus zullen de belangrijkste onderwerpen uit deze wet de revue passeren. Daarbij gaat het niet alleen om een goed begrip van de inhoud, maar vooral ook de betekenis ervan voor de overheidspraktijk van alledag. Daarbij gelden de volgende uitgangspunten:

 • De deelnemers bewust maken van de juridische omgeving waarin zij dagelijks werkzaam zijn en de risico’s die zich daarbij kunnen voordoen;
 • Het schetsen van de impact van de Awb op de praktijk van alledag, praktisch toepasbaar;
 • Het behandelen van op de praktijk toegespitste vraagstukken, casussen, voorbeelden en jurisprudentie;
 • Een interactieve en persoonlijke methodiek, dat wil zeggen geen hoorcollege, maar actief meedenken en meedoen.

Programma

Op interactieve wijze komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Achtergronden, systematiek en opbouw van de Algemene wet bestuursrecht en de relatie met andere wetten
 • De kernbegrippen in de Awb: bestuursorgaan, belanghebbende en besluit
 • De betekenis van deze begrippen
 • Hoe komt een ‘goed besluit’ tot stand?
 • Wat zijn de risico’s van niet goede, of juridisch gezegd: onrechtmatige besluiten?
 • De algemene beginselen van behoorlijk bestuur. O.a. zorgvuldigheid, belangenafweging en motivering
 • Het op tijd nemen van een besluit en de gevolgen van termijnoverschrijding
 • De bekendmaking en mededeling van besluiten
 • Bevoegdheden: attributie, delegatie en mandaat
 • Wat zijn de gevolgen van een onbevoegd genomen besluit?
 • Rechtsbescherming bij besluiten (bezwaar en beroep)
 • Klachtrecht

Resultaat

Na deze cursus heeft u inzicht in de belangrijkste toepassingen van de Awb binnen de eigen werkpraktijk en bent u in staat om de verkregen inzichten en vaardigheden in praktijk te brengen: u herkent binnen de eigen werkpraktijk tijdig eventuele risico’s en weet in voorkomende situaties een specialist in te schakelen.

Deelnemers

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers, zonder juridische opleiding of achtergrond, die werkzaamheden verrichten waaraan juridische aspecten kleven. Daarbij kan worden gedacht aan beleidsmedewerkers, medewerkers openbare ruimte, medewerkers secretariële ondersteuning, etc.

Datum en plaats

De cursus wordt gegeven op donderdag 9 november van 09.30 -16.30 uur. Wij ontvangen je graag bij:

Regardz de EenhoornBarchman Wuytierslaan 23818 LH Amersfoort

Midden in Nederland ligt de Eenhoorn; Op 84 stappen recht tegenover het centraal station van Amersfoort. Maar ook goed met de auto te bereiken en voorzien van eigen parkeergelegenheid (tegen betaling).

Expertisecentrum en helpdesk

Heb je na de training nog vragen? Wij helpen je graag verder. Tot drie maanden na de cursus is deze service zelfs gratis als we je vragen per mail of telefonisch kunnen beantwoorden. Maak daar gebruik van: ons expertisecentrum staat voor je klaar!

Kosten

De kosten voor de cursus zijn € 349,- per persoon. Bij dit bedrag zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en cursusmateriaal. Een certificaat van deelname is facultatief. De gemeente kan de Btw verrekenen met haar Btw-compensatiefonds.

Meer informatie

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over de training? Neem gerust even contact op met manager opleidingen Marieke van Leeuwen. Je vindt haar contactinformatie bovenin de rechterkolom van deze pagina.

Incompany

We verzorgen deze training ook incompany. Het programma wordt dan helemaal op maat ingevuld, met zeer gerichte aandacht voor de uitdagingen en kansen binnen jouw organisatie. Wil je een opleidingsvoorstel aanvragen of gewoon even overleggen over de wensen en mogelijkheden? Klik dan op de Incompany-button in de rechterkolom van deze pagina. Liever eerst even contact via telefoon of e-mail? Kijk dan ook in de rechterkolom, want daar vind je de contactgegevens van Marieke van Leeuwen. Zij helpt je graag verder.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.