Awb Basiscursus E-learning

Type product
Niveau

Awb Basiscursus E-learning

MarienburgGroep
Logo van MarienburgGroep
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 7,7 MarienburgGroep heeft een gemiddelde beoordeling van 7,7 (uit 3 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Beschrijving

De Algemene wet bestuursrecht (Awb) vormt al sinds 1994 het fundament onder het totale bestuursrecht in Nederland en geldt daarom als belangrijkste basiswet voor het overheidshandelen. Iedere medewerker bij de overheid komt in meer of mindere mate met deze wet in aanraking.

Het is daarom van wezenlijk belang dat deze medewerker beschikt over voldoende basiskennis van de Awb. Het niet of niet juist toepassen van deze wet kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan extra inzet en kosten van medewerkers, bezwaarschriften, klachten, schadeclaims, het verbeuren van dwangsommen, kostbare vertragingen bij de realisering van plannen en projecten, maar ook h…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

De Algemene wet bestuursrecht (Awb) vormt al sinds 1994 het fundament onder het totale bestuursrecht in Nederland en geldt daarom als belangrijkste basiswet voor het overheidshandelen. Iedere medewerker bij de overheid komt in meer of mindere mate met deze wet in aanraking.

Het is daarom van wezenlijk belang dat deze medewerker beschikt over voldoende basiskennis van de Awb. Het niet of niet juist toepassen van deze wet kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan extra inzet en kosten van medewerkers, bezwaarschriften, klachten, schadeclaims, het verbeuren van dwangsommen, kostbare vertragingen bij de realisering van plannen en projecten, maar ook het niet realiseren van beleidsdoelstellingen en het oplopen van imagoschade.

Uitgangspunten

Iedere medewerker bij de overheid moet beschikken over voldoende basiskennis van de Awb. Tijdens de cursus zullen de belangrijkste onderwerpen uit deze wet de revue passeren. Daarbij gaat het niet alleen om een goed begrip van de inhoud, maar vooral ook de betekenis ervan voor de overheidspraktijk van alledag. Daarbij gelden de volgende uitgangspunten:

 • De deelnemers bewust maken van de juridische omgeving waarin zij dagelijks werkzaam zijn en de risico’s die zich daarbij kunnen voordoen;
 • Het schetsen van de impact van de Awb op de praktijk van alledag, praktisch toepasbaar;
 • Het behandelen van op de praktijk toegespitste vraagstukken, casussen, voorbeelden en jurisprudentie;
 • Een interactieve en persoonlijke methodiek, dat wil zeggen geen hoorcollege, maar actief meedenken en meedoen.

Programma

Op interactieve wijze komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Achtergronden, systematiek en opbouw van de Algemene wet bestuursrecht en de relatie met andere wetten
 • De kernbegrippen in de Awb: bestuursorgaan, belanghebbende en besluit
 • De betekenis van deze begrippen
 • Hoe komt een ‘goed besluit’ tot stand?
 • Wat zijn de risico’s van niet goede, of juridisch gezegd: onrechtmatige besluiten?
 • De algemene beginselen van behoorlijk bestuur. O.a. zorgvuldigheid, belangenafweging en motivering
 • Het op tijd nemen van een besluit en de gevolgen van termijnoverschrijding
 • De bekendmaking en mededeling van besluiten
 • Bevoegdheden: attributie, delegatie en mandaat
 • Wat zijn de gevolgen van een onbevoegd genomen besluit?
 • Rechtsbescherming bij besluiten (bezwaar en beroep)
 • Klachtrecht

Resultaat

Na deze cursus heeft u inzicht in de belangrijkste toepassingen van de Awb binnen de eigen werkpraktijk en bent u in staat om de verkregen inzichten en vaardigheden in praktijk te brengen: u herkent binnen de eigen werkpraktijk tijdig eventuele risico’s en weet in voorkomende situaties een specialist in te schakelen.

Deelnemers

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers, zonder juridische opleiding of achtergrond, die werkzaamheden verrichten waaraan juridische aspecten kleven. Daarbij kan worden gedacht aan beleidsmedewerkers, medewerkers openbare ruimte, medewerkers secretariële ondersteuning, etc.

E-learning

E-learning is het volgen van de cursus in uw eigen tempo op elk willekeurig tijdstip. Bij het afnemen van een e-learning module heb je zes maanden onbeperkt toegang tot de module. De e-learning cursus is opgebouwd volgens een ‘didactisch model’. Dit model voorziet in interactieve lesstof en oefenmateriaal zoals kennistoetsen. Steeds is er weer een afwisselende mix van korte en krachtige lesstof, ondersteunende afbeeldingen, filmpjes en quizvragen. Een didactisch model houdt ook rekening met de aandachtsspanne van de medewerker en bouwt de lesstof modulair op. De kennistoetsen kun je gebruiken om je kennisniveau te bepalen, maar kun je ook inzetten als leervorm om te leren. De kennistoetsen zijn altijd voorzien van feedback, omdat je daardoor altijd leert.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.
 • Vraag informatie aan over deze cursus. Je ontvangt vanaf dan ook een seintje wanneer iemand een ervaring deelt. Handige manier om jezelf eraan te herinneren dat je wilt blijven leren!
 • Bekijk gerelateerde producten mét ervaringen: Burgerzaken.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.