Opleiding Toetsdeskundige

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 7,7 Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid heeft een gemiddelde beoordeling van 7,7 (uit 15 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
14 mrt. 2022 tot 20 jun. 2022

Beschrijving

Word opgeleid en gecertificeerd als toetsdeskundige

Toetsen doen we al jaren. Maar met de toenemende aandacht voor toetskwaliteit, groeit ook de behoefte aan toetsdeskundigen. Experts die gespecialiseerd zijn in alles wat te maken heeft met toetsen en examineren, die intern en extern kunnen adviseren over toetsbeleid, het toetsprogramma en de toetsorganisatie en die kunnen begeleiden bij het opstellen van goede toetsen.

[https://www.youtube.com/embed/4CVUWeVFQss]

Een toetsdeskundige heeft een diverse en veelomvattende taak. In deze opleiding word je opgeleid én gecertificeerd als toetsdeskundige. We sluiten volledig aan bij het functieprofiel Toetsdeskundige van de Nederlandse Verenigi…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Didactische vaardigheden, Toetsen & beoordelen, Train de trainer, Co-actief coachen en Opleidingsontwikkeling.

Word opgeleid en gecertificeerd als toetsdeskundige

Toetsen doen we al jaren. Maar met de toenemende aandacht voor toetskwaliteit, groeit ook de behoefte aan toetsdeskundigen. Experts die gespecialiseerd zijn in alles wat te maken heeft met toetsen en examineren, die intern en extern kunnen adviseren over toetsbeleid, het toetsprogramma en de toetsorganisatie en die kunnen begeleiden bij het opstellen van goede toetsen.

[https://www.youtube.com/embed/4CVUWeVFQss]

Een toetsdeskundige heeft een diverse en veelomvattende taak. In deze opleiding word je opgeleid én gecertificeerd als toetsdeskundige. We sluiten volledig aan bij het functieprofiel Toetsdeskundige van de Nederlandse Vereniging voor Examens (NVE), zodat jij jezelf kunt inschrijven bij het NVE Register.

Download de brochure [https://www.sbo.nl/onderwijs/opleiding-toetsdeskundige/#brochure]

Tijdens de 4-daagse opleiding leer je alles over o.a.:

 • Hoe je kunt begeleiden bij het opstellen en implementeren van toetsbeleid
 • Hoe je kunt begeleiden bij het opstellen van een toetsprogramma
 • Hoe je een toets en de afname van de toets kunt beoordelen op toetskwaliteit
 • Wat je kunt doen om de toetskwaliteit te borgen

De toetsdeskundige ondersteunt en adviseert de organisatie op verschillende niveaus bij het opstellen, vaststellen, uitvoeren en borgen van het beleid rondom toetsing en examinering.

Bekijk het programma [https://www.sbo.nl/onderwijs/opleiding-toetsdeskundige/#programma]

Word gecertificeerd als toetsdeskundige

Tijdens de opleiding maak je een start met het certificeringstraject. Dit traject is gebaseerd op het NVE-functieprofiel Toetsdeskundige. Je begint het certificeringstraject met een digitale intake over de relevantie en de volledigheid van jouw ervaring in relatie tot dit functieprofiel. Vervolgens stel je een portfolio samen op basis van potfolio-opdrachten. Als je portfolio volledig is, vindt de beoordeling plaats door twee gecertificeerde beoordelaars. Je ontvangt een rapportage met toelichting op de beoordeling. Als je het certificeringstraject met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je een certificaat. Dit certificaat is 5 jaar geldig.

Wat zijn de voorwaarden voor deelname aan de certificering?

 • Je bent benoemd in een functie en betrokken bij de werkzaamheden passend bij het profiel Toetsdeskundige;
 • Je hebt aantoonbare vaardigheid en basiskennis van constructie, beoordelen en analyseren van toetsen (op het niveau van NVE-functieprofiel Toetsconstructeur of BKE). Dit blijkt uit een certificaat BKE of examenconstructeur of uit je cv en het ingevulde digitale intakeformulier.

Het NVE Register Examenfunctionarissen

Na certificering is het mogelijk jezelf te laten opnemen in het landelijke Register Examenfunctionarissen van de NVE. De NVE heeft tot doel de kwaliteit van examinering in Nederland te bevorderen. Met het Register Examenfunctionarissen heeft de NVE een norm voor professionals in de examenbranche neergelegd. Hierin kunnen gecertificeerde examenfunctionarissen zich inschrijven die voldoen aan het betreffende functieprofiel; in jouw geval dat van toetsdeskundige. Daar ben je niet alleen toetsdeskundig, maar ook in het register vindbaar voor organisaties die te maken hebben met toetsing.

Praktijkgerichte aanpak

De werkwijze van de docent tijdens deze opleiding wordt gekenmerkt door de interactie en praktijkgerichtheid. Jouw leervragen staan centraal gedurende de opleiding en er is veel ruimte voor eigen inbreng. Aan de hand van activerende werkvormen ga je tijdens de bijeenkomsten met elkaar aan de slag waarbij het leren van het elkaar het uitgangspunt is. De opdrachten die je maakt tijdens de opleiding, vormen een onderdeel van het portfolio voor het certificeringstraject. Aan het einde van de opleiding worden op individuele basis afspraken gemaakt over de afronding van het certificeringstraject.

Ook interessant voor jou:

 • Congres Toetsen en Examineren in het HO [https://congres.toetsen-examineren.nl/?utm_source=Leerlijn&utm_medium=WebTD&utm_campaign=LeerlijnOnderwijs]

Voor wie bestemd

Deze opleiding is bestemd voor:

 • Docenten
 • Onderwijskundigen

die zich verder willen specialiseren tot toetsdeskundige en al ervaring hebben opgedaan als toetsconstructeur.

Reacties van cursisten

 • Een opleiding waar je met input van de cursusleider en andere cursisten kritisch leert kijken naar alle aspecten van toetsing in de eigen opleiding.
 • Een goede opleiding waarin veel afwisselende werkvormen worden gebruikt, er voldoende ruimte is voor input van de deelnemer en veel toepassingopdrachten om de stof eigen te maken
 • De docente zorgt voor een fijne, aangename sfeer. Ze is makkelijk benaderbaar, toegankelijk en straalt een bepaalde rust uit.
 • Interessante materie waardoor je ook, als het om zelfgemaakte toetsen gaat, naar je eigen werk door een andere bril gaat kijken en merkt dat er nog veel geanalyseerd moet worden.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.