Cursus InDesign

Type product

Cursus InDesign

Global Training
Logo van Global Training
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9,0 Global Training heeft een gemiddelde beoordeling van 9,0 (uit 31 ervaringen)

Tip: incompany training nodig? Vraag een offerte aan bij meerdere aanbieders!

Beschrijving

𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦 𝐆𝐥𝐨𝐛𝐚𝐥 𝐓𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠?

✅ Praktijkgerichte en kleine klassen

✅ Diepgaand kennismakingsgesprek met trainer voorafgaand opleidingstraject 

✅ Bevlogen trainers uit de praktijk

✅ Werken aan persoonlijke businesscase (eigen casus vanuit het werk)

✅ Unieke nazorg

✅ Officieel Global Training certificaat

✅ 45 opleidingslocaties in NL en BE

Cursus InDesign: professionele en kwalitatieve publicaties ontwerpen voor drukwerk en digitale doeleinden

Wilt u professionele en kwalitatieve publicaties ontwerpen voor zowel drukwerk en digitale doeleinden? Of wilt u alles weten over typografie, vormgeving, opmaakstijlen, drukwerkvoorbereiding, kleurbeheer en output? Of wilt u simpelweg meer weten over het belangrijkste Desktop Publishing Programma (DTP) van de markt om bijvoorbeeld als freelance grafisch ontwerper aan de slag te gaan? Dan is deze cursus InDesign van Global Training, basis en gevorderd in één, precies waar u naar op zoek bent!

Adobe InDesign is hét belangrijkste, populairste en meest geavanceerde opmaakprogramma in de gr…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Adobe InDesign Gevorderd, Adobe InDesign Basis, Drukwerk, Adobe Creative Suite en Adobe Photoshop Gevorderd.

𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦 𝐆𝐥𝐨𝐛𝐚𝐥 𝐓𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠?

✅ Praktijkgerichte en kleine klassen

✅ Diepgaand kennismakingsgesprek met trainer voorafgaand opleidingstraject 

✅ Bevlogen trainers uit de praktijk

✅ Werken aan persoonlijke businesscase (eigen casus vanuit het werk)

✅ Unieke nazorg

✅ Officieel Global Training certificaat

✅ 45 opleidingslocaties in NL en BE

Cursus InDesign: professionele en kwalitatieve publicaties ontwerpen voor drukwerk en digitale doeleinden

Wilt u professionele en kwalitatieve publicaties ontwerpen voor zowel drukwerk en digitale doeleinden? Of wilt u alles weten over typografie, vormgeving, opmaakstijlen, drukwerkvoorbereiding, kleurbeheer en output? Of wilt u simpelweg meer weten over het belangrijkste Desktop Publishing Programma (DTP) van de markt om bijvoorbeeld als freelance grafisch ontwerper aan de slag te gaan? Dan is deze cursus InDesign van Global Training, basis en gevorderd in één, precies waar u naar op zoek bent!

Adobe InDesign is hét belangrijkste, populairste en meest geavanceerde opmaakprogramma in de grafische wereld om drukwerk of digitale publicaties te ontwerpen. Dit komt doordat InDesign beschikt over een grote hoeveelheid aan intuïtieve toepassingen, overzichtelijke interfaces, functies en gereedschappen. Deze stellen u als grafisch vormgever in staat om fantastische publicaties te ontwerpen. Een andere unieke eigenschap van InDesign bestaat uit het feit dat u pagina’s opmaakt door met lagen (‘layers’ in het Engels) te werken. Deze lagen ontwerpt u volledig onafhankelijk van elkaar om ze later tot één geheel samen te voegen. U kan dit het beste vergelijken met verschillende vellen doorzichtig papier die op elkaar gelegd kunnen worden. Op elke laag wordt er dan tekst of beeld gebruikt om tot een uiteindelijk ontwerp te komen.

Adobe InDesign is dan ook het ideale werkmaatje van grafisch ontwerpers die hun creativiteit de vrije loop willen laten gaan, om unieke lay-outs te ontwerpen waar zij trots op kunnen zijn. Niet voor niets is het populaire opmaakprogramma InDesign de standaard voor het vormgeven van alle denkbare vormen van publicatie. Denk hierbij aan: folders, boeken, tijdschriften, brochures, flyers, interactieve Pdf’s, E-books, E-zines, nieuwsbrieven, apps, magazines, visitekaartjes, posters en catalogi.

Tijdens deze cursus leert u alle mogelijkheden en technieken van Adobe InDesign kennen om op een creatieve, praktische en efficiënte manier verschillende soorten publicaties te kunnen vormgeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: opmaken en vormgeven van pagina’s, typografie, E-pub interactiviteit, sync fonts, vereenvoudigde hyperlinks, opmaakstijlen, afbeeldingen, output, integratie van tekst, grafieken, beelden en nog veel meer. Ook leert u hoe u andere programma’s uit de Adobe Creative Cloud, zoals Illustrator en Photoshop in combinatie met InDesign kunt gebruiken. Daarnaast is het als grafisch ontwerper ook belangrijk om mee te evolueren met de technologie en consument van vandaag de dag. En die wereld wordt steeds mobieler, dus moet ook alle grafische content en technologie hieraan voldoen. Om deze redenen zorgt Adobe InDesign ervoor dat steeds meer data in de cloud opgeslagen wordt. Hierdoor zijn al uw bestanden via verschillende apps altijd toegankelijk.

Tijdens deze cursus brengt u het geleerde steeds in de praktijk aan de hand van praktijkgerichte oefeningen. Zo ontwerpt u van a tot z een publicatie naar eigen keuze en op basis van uw eigen businesscase. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een brochure, folder of magazine. Op die manier doorloopt u het gehele ontwerpproces, inclusief het rekening houden met de behoeften- en wensen van opdrachtgevers. Aan het einde van deze opleiding InDesign kunt u dan ook geheel zelfstandig een mediaproduct vormgeven. Of dat nu een “ouderwetse” brochure of een flitsende online magazine is, het resultaat is telkens een professionele en kwalitatieve publicatie in Adobe InDesign. Ook bent u na het afronden van deze cursus helemaal klaargestoomd om het officiële certificaat van Adobe InDesign te behalen. Wacht dus niet langer, en schrijf u in voor de cursus InDesign van Global Training, basis en gevorderd in één!

Doelgroep & voorkennis

Bent u een beginner in de grafische sector en wilt u professionele en kwalitatieve publicaties ontwerpen voor drukwerk of digitale doeleinden? Of kent u Adobe InDesign al redelijk goed, maar wil u uw kennis en vaardigheden uitdiepen met geavanceerdere thema’s? Of bent u een marketeer/ communicatiespecialist die geheel zelfstandig een flyer, E-book, advertentie of andere mediaproduct wil vormgeven? Of wil u hobbymatig alles weten over het opmaakprogramma Adobe InDesign? Dan is deze cursus InDesign van Global Training, basis en gevorderd in één, geschikt voor u. Vergeet niet dat grafisch ontwerpen, voor drukwerk of digitale doeleinden, een skill is waar iedereen voordeel uit haalt.

Deze cursus is geschikt voor de volgende profielen:

 • DTP’ers
 • Grafisch vormgevers
 • Grafisch ontwerpers
 • Marketeers
 • Communicatiespecialisten
 • Hobbyisten
 • Freelance ontwerpers

Het werk- en denkniveau van deze cursus InDesign kan vergeleken worden met een HBO of WO opleiding. Er is geen specifieke vooropleiding nodig om aan deze opleiding InDesign te kunnen deelnemen.

Lesmaterialen, software en benodigdheden

Voor deze cursus gebruiken we de meest recente versie van Adobe InDesign. Ook adviseren we u om de Adobe programma’s Illustrator en Photoshop op uw laptop te installeren. Heeft u deze programma’s nog niet geïnstalleerd op uw computer? Geen probleem, onze docent helpt u bij de start van de cursus om een proefversie installeren.

Wij adviseren u om een eigen laptop mee te nemen. Mocht u niet over een eigen laptop beschikken, geef dit dan door aan uw opleidingsadviseur. Uw opleidingsadviseur zal voor een passende oplossing zorgen. Dit kan inhouden dat er voor u een laptop wordt gehuurd.

De opleiding is geschikt voor zowel PC als Mac gebruikers.

Wat ga ik leren?

Tijdens deze cursus leert u alle mogelijkheden en technieken van Adobe InDesign kennen om op een creatieve, praktische en efficiënte manier verschillende soorten publicaties te kunnen vormgeven. Uiteraard leert u ook hoe u als grafisch vormgever inspeelt op mobiele trends. Dit leert u door het maken van een responsive design en interactieve pagina’s. Daarnaast gaat u nóg creatiever en efficiënter leren samenwerken met andere programma’s uit de Adobe Creative Cloud, zoals Adobe Illustrator en Adobe Photoshop. Maar ook met bijvoorbeeld Adobe Acrobat en Bridge. Alles wat u moet kennen rondom het vormgeven en opmaken van publicaties komen tijdens deze cursus InDesign aan bod.

De vier vaardigheden van een professioneel grafisch vormgever

De eerste vaardigheid richt zich op het proces. Namelijk hoe maakt u een ontwerp dat aansluit op de behoeften- en wensen van de opdrachtgever. Rekening houdend met zijn huisstijl, merk en product. Tijdens deze module wordt er diep ingegaan op hoe u de behoeften- en wensen van een opdrachtgever zo efficiënt mogelijk inventariseert.

De tweede vaardigheid richt zich op de technische kennis van een professioneel grafisch vormgever. Zo leert u alle principes over Adobe InDesign kennen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: typografie, illustraties, foto’s, stramienen, sjablonen, interactiviteit, video, audio, kleurmodellen, taken automatiseren, etc. Daarnaast leert u niet alleen om publicaties op te maken voor drukwerk doeleinden, maar ook voor digitale doeleinden.

De derde vaardigheid richt zich op pakketkennis. Dat wil zeggen hoe u andere programma’s uit de Adobe Creative Cloud, zoals Illustrator en Photoshop combineert met InDesign om fantastische publicaties te ontwerpen. Na het afronden van deze module kunt alle softwareprogramma’s uit de Adobe Creative Cloud naar uw eigen hand zetten.

De laatste vaardigheid leert u om te gaan met wat we “opdrachtnemerschap” noemen. De nadruk ligt tijdens deze module bij het afleveren van een grafisch ontwerp waar u trots op kan zijn, en dat past bij de identiteit van de opdrachtgever en zijn doelgroepen.

Aan het einde van deze cursus InDesign heeft u dan ook de vier competenties van een professioneel grafisch vormgever eigen gemaakt en onder de knie.

Lesprogramma

Tijdens de cursus InDesign worden de volgende modules behandeld:

Module 1: Basisprincipes grafisch vormgeven

 • Proces: van wens opdrachtgever tot grafisch ontwerp
 • InDesign als softwareprogramma leren kennen

Module 2: Basisvaardigheden InDesign

 • Werkomgeving indelen en bewaren
 • Tools
 • Basishandelingen
  • Een document opzetten en met pagina’s werken
  • Navigeren, snel in- en uitzoomen en sneltoetsen
  • Objecten maken, selecteren, schikken en aanpassen
  • Gebruik van vensters, paletten, pipet en lagen
  • Toevoegen teksten en afbeeldingen

Module 3: Typografie

 • Tekst invoeren en bewerken
 • Tekst laten doorlopen en tekstomloop
 • Typografie
 • Tekststijlen
 • Alineastijlen
 • Basislijn raster
 • Fonts
 • Regelafstand
 • Spatiëring
 • Inspringen
 • Uitlijnen
 • Uitknippaden
 • Bijzondere tekstfuncties: Glyphs-palet en OpenType

Module 4: Illustraties en foto’s

 • Illustraties importeren en aanpassen
 • Effecten instellen voor afbeeldingen
 • Werken met grafieken
 • Tabellen maken en opmaken
 • Koppeling InDesign met Photoshop en Illustrator

Module 5: Stramienen en sjablonen

 • Terugkerende pagina opmaak vastleggen in stramien en bewaren
 • Sjabloon aanmaken met stramienen, kleur en andere instellingen

Module 6: Kleur, transparantie en kleurbeheer

 • Kleurmodellen RGB, CMYK en PMS
 • Keuze kleurmodel
 • Kleurstalen maken
 • Werken met transparantie en lijnkleur
 • Verschil kleur op beeldscherm en in drukwerk

Module 7: Drukklaar maken, afdrukken en pdf

 • Document exporteren, publiceren en afdrukken
 • Pdf-bestanden met formuliervelden maken
 • Werken met lange documenten
 • Preflight- en pakketfuncties voor drukker
 • Afdrukinstellingen
 • Digitaal publiceren, inclusief
  • E-book maken
  • Interactiviteit
  • Gebruik van audio en video

Module 8: Taken automatiseren

 • Informatie importeren via Excel of XML
 • Back-ups maken

Resultaten

Na het afronden van deze cursus InDesign bent u in staat om geheel zelfstandig uw eigen folders, boeken, tijdschriften, brochures, flyers, interactieve Pdf’s, E-books, E-zines, nieuwsbrieven, apps, magazines, visitekaartjes, posters en catalogi te ontwerpen. Dit kunt u doen volgens een zelfgekozen stijl en typografie. U kunt alle tools en mogelijkheden van InDesign op een creatieve, praktische en efficiënte manier gebruiken voor zowel drukwerk- als digitale doeleinden. Daarnaast zal het opmaakprogramma InDesign geen geheimen meer voor u kennen.

Na deze cursus InDesign bent u in staat om:

 • De behoeften- en wensen van een opdrachtgever begrijpen en omzetten in grafische ontwerpen.
 • Eenvoudige tot geavanceerde ontwerpen te kunnen maken.
 • Verschillende publicaties kunnen ontwikkelen. Denk hierbij aan: folders, boeken, tijdschriften, brochures, flyers, interactieve Pdf’s, E-books, E-zines, nieuwsbrieven, apps, magazines, visitekaartjes, posters en catalogi.
 • Taken te automatiseren om sneller en efficiënter te kunnen werken.
 • Databases aan uw bestanden te koppelen om bijvoorbeeld gepersonaliseerde mailings te drukken.

Arbeidsperspectieven

Momenteel is er veel vraag naar grafisch ontwerpers met een specialisatie in InDesign. Adobe InDesign is dan ook het meest gebruikte DTP programma in de wereld van grafische vormgeving. Na het afronden van deze cursus zal u beschikken over specifieke kennis en vaardigheden. Hiermee kunt u zich onderscheiden van de rest. Als InDesign ontwerper heeft u dan ook een streepje voor op de arbeidsmarkt. U kunt direct aan de slag voor veel werkgevers in de (web)designbranche en ver daarbuiten. De verwachting is dat de vraag naar InDesign specialisten vanuit de arbeidsmarkt de komende jaren alleen maar gaat stijgen. Doordat er veel vraag is naar goed opgeleide InDesign vormgevers, hebben deze professionals een sterke uitgangspositie aan de onderhandelingstafel. Uiteraard zijn zij hierdoor in staat om betere arbeidsvoorwaarden te eisen.

Zo kunt u denken aan functies als:

 • Grafisch designer
 • Grafisch marketeer
 • (Technisch) DTP’er
 • Creative designer
 • Digital marketeer
 • UX/UI designer
 • Illustrator
 • Tekenaar
 • Overige types van designer

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om carrière te maken als freelance grafisch ontwerper met een specialisatie in InDesign.

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.