Keuzehulp Ondernemingsraad

De ondernemingsraad (OR) is een inspraak- en medezeggenschapsorgaan binnen een bedrijf. Een bedrijf is verplicht om een ondernemingsraad aan te stellen als er meer dan 50 werknemers zijn, sommige kleinere bedrijven kunnen dit vrijwillig doen of op basis van de geldende CAO. De OR bestaat uit medewerkers die namens het personeel overleg voeren met de werkgever over het beleid van de onderneming en de personeelsbelangen.

Via de OR hebben werknemers inspraak binnen de organisatie waarvoor zij werken. De OR draagt bij aan het goed functioneren van de organisatie. Bijvoorbeeld door te controleren of de organisatie zich houdt aan wetten en regels en adviseert daarover. Lees ook hoe OR leden invloed kunnen uitoefenen.

Keuze maken psyhologie

Welke leerproducten zijn er voor ondernemingsraad (OR)?

De ondernemingsraad bestaat uit meerdere leden. Voor de ORbeginners zijn er basiscursussen, cursussen over de WOR en meer. Voor de meer ervaren OR leden zijn er cursussen om voorzitter of secretaris te worden.

 1. Ondernemingsraad (OR) basis: volg een basiscursus voor de ondernemingsraad.
 2. Wet op de ondernemingsraden: leer alles over de WOR.
 3. Ondernemingsraad & arbo: leer alles over de arbowet.
 4. OR voorzitter en secretaris: word opgeleid tot voorzitter en/of secretaris voor de ondernemingsraad.
 5. OR & de achterban: leer goed communiceren met de achterban.
 6. Financieel Beleid & OR: verdiep jezelf in de financiële wet en regelgeving relevant voor de ondernemingsraad.

Ondernemingsraad (OR) basis

1. Ondernemingsraad (OR) basis

Ben je net aangesteld in de ondernemingsraad van het bedrijf waar je werkt maar heb je weet niet precies hoe dit werkt? Of heb je het gevoel dat je kennis nog niet toereikend genoeg is? Dan is een basiscursus ondernemingsraad perfect voor jou.

Tijdens de basiscursus leer je over de basis van de WOR, wet ondernemingsraad, de taakverdeling binnen de OR, hoe het werkt met vergaderen en besluitvorming, overleg met het bestuur en hoe je omgaat met de achterban.

Kenmerken basiscursus OR:

 • De cursus duurt gemiddeld 1 tot 2 dagen
 • De cursussen en trainingen zijn beschikbaar vanaf MBO-niveau
 • De perfecte combinatie tussen praktijk en theorie

Bekijk alle basiscursussen OR


Wet op de ondernemingsraden WOR

2. Wet op de ondernemingsraden - WOR

Als lid van de ondernemingsraad wil je waarde toevoegen en heb je de juiste kennis nodig om je functie te kunnen uitoefenen. Heb je het gevoel dat je de basis en praktijk wel begrijpt, maar de wet zelf nog niet? Dan is een cursus Wet op de ondernemingsraden perfect voor jou om de rechten van de achterban te vertegenwoordigen.

Kenmerken cursussen WOR:

 • Leer alles over de WOR en hoe je dit toepast
 • De cursus duurt gemiddeld 1 dag
 • Stel alle vragen over de WOR aan een professional tijdens de cursus

Bekijk alle cursussen WOR


Ondernemingsraad & arbo

3. Ondernemingsraad & arbo

De ondernemingsraad is een breed begrip en er zijn meerdere onderwerpen waar de raad zich mee bezig houdt. Een groot en belangrijk onderdeel daarvan is opkomen voor rechten van de werknemers in het bedrijf. Tijdens de cursussen ondernemingsraad & arbo krijg je een verdieping in de rechten van de werknemers en andere arbo gerelateerde onderwerpen.

Kenmerken cursussen ondernemingsraad & arbo:

 • Na het volgen van de cursus weet je alles over Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet)
 • De ondernemingsraad moet instemmen met het arbobeleid van het bedrijf. Door het volgen van een cursus kun je hier goed over oordelen

Bekijk de cursussen ondernemingsraad & arbo


OR voorzitter en secretaris

4. OR voorzitter en secretaris

Elke ondernemingsraad heeft een voorzitter en een secretaris. Deze twee rollen vormen samen het dagelijkse bestuur van de OR. Het doel van de voorzitter en secretaris is om de bijeenkomsten van de ondernemingsraad optimaal te begeleiden en ervoor te zorgen dat iedereen aan het woord komt. Door leiding te geven zorgen deze twee rollen dat de OR goed functioneert.

Kenmerken OR voorzitter en secretaris trainingen:

 • Je leert alles over de administratieve kant van de ondernemingsraad
 • Word beter in het leiden van de OR
 • Leer een vergadering voor te bereiden, te leiden en op tijd af te sluiten

Bekijk de trainingen OR voorzitter en secretaris


OR & de achterban

5. OR & de achterban

Elke ondernemingsraad heeft een achterban; dit zijn de werknemers van het bedrijf. Een OR lid vertegenwoordigd de belangen van de achterban. Maar in sommige gevallen kan de achterban niet zo betrokken zijn bij de OR. Dan is het van belang om goed en resultaatgericht met ze te communiceren, het gaat immers on hun eigen belangen.

Kenmerken trainingen OR & de achterban:

 • Leer hoe je de achterban betrekt bij de OR
 • Word beter in het representeren van de achterban
 • Leer effectief communiceren met de achterban

Bekijk de trainingen OR & de achterban


Financieel Beleid & OR

6. Financieel Beleid & OR

Als lid van de ondernemingsraad oordeel je ook over de financiële gezondheid van de organisatie. Dit doet de OR door de financiële jaarrekeningen te bekijken en andere plannen te onderbouwen met een financieel plan te beoordelen. Tijdens een cursus financieel beleid & OR leer je de belangrijkste financiële begrippen, de rapportages beter te lezen en waar je precies op moet letten bij het financiële proces.

Kenmerken cursussen Financieel Beleid & OR:

 • Cursussen Financieel Beleid & OR zijn toegankelijk en beschikbaar vanaf MBO niveau
 • Beschik na de cursus over voldoende kennis om te oordelen over alle financiële gevallen
 • Vraag tijdens de cursus alles aan een financieel expert

Bekijk de cursussen Financieel Beleid & OR


keyboard_arrow_upTerug naar boven


Waarom ondernemingsraad een goede keuze is

 • trending_up Weet hoe je het verschil kan maken voor jouw collega's
 • trending_up Groei door in de ondernemingsraad tot secretaris of voorzitter
 • trending_up Draag extra bij aan een goed resultaat voor de onderneming
 • trending_up Trainingen en cursussen voor de ondernemingsraad zijn ook beschikbaar als incompany training. Meer informatie vind je hier.

Ervaringen van anderen met ondernemingsraad

starstarstarstarstar_border
P Braker
systeembehandelaar
8
Basistraining OR & Arbo

"Erg nuttige training waarin de wetgeving duidelijk uiteengezet wordt. Praktische voorbeelden worden gegeven waardoor de materie gaat leven. Daarnaast veel ruimte om stil te staan bij hoe het Arbo beleid binnen de eigen organisatie is vormgegeven en waar je vervolgens op moet letten. Met andere woorden: je komt met een rugzak vol kennis en inspiratie terug in je eigen OR." - een maand geleden

"Erg nuttige training waarin de wetgeving duidelijk uiteengezet wordt. Praktische voorbeelden worden gegeven waardoor de materie gaat leven. … alles lezen - een maand geleden

starstarstarstarstar_half
Mevrouw J.G. Bultstra-Bakker
9
Cursus Financieel inzicht in de OR

"Erg praktijkgericht, veel handvatten gekregen om direct mee aan de slag te gaan. Groepsgrootte was prima. Leuk om kennis en inzicht te krijgen in de diverse soorten organisaties en werkwijzen." - een jaar geleden

"Erg praktijkgericht, veel handvatten gekregen om direct mee aan de slag te gaan. Groepsgrootte was prima. Leuk om kennis en inzicht te krijg… alles lezen - een jaar geleden

starstarstarstarstar
Eline Evdb
leidinggevende
10
Training OR voorzitter en secretaris

"Na het volgen van een Basistraining heb ik meteen de training voor voorzitters en secretarissen gevolgd. Nu heb ik voldoende kennis opgedaan om met mijn werk als voorzitter te starten. Het waren nuttige dagen. Veel geleerd." - een jaar geleden

"Na het volgen van een Basistraining heb ik meteen de training voor voorzitters en secretarissen gevolgd. Nu heb ik voldoende kennis opgedaan… alles lezen - een jaar geleden

starstarstarstarstar
Patricia Driebeek
Verpleegkundige buitendienst
10
Basiscursus Arbo voor OR-/VGW-commissie

"Fijne cursus met veel bruikbare informatie. Leuk om samen met een ander bedrijf te zitten, waardoor ook inzichten in andere praktijksituaties aan bod kwamen. De tijd vloog om, mede door de mix aan lesmethodes. Oefeningen waren zo dat je begreep hoe theorie toe te passen in de praktijk. " - 9 maanden geleden

"Fijne cursus met veel bruikbare informatie. Leuk om samen met een ander bedrijf te zitten, waardoor ook inzichten in andere praktijksituatie… alles lezen - 9 maanden geleden


Wat is de Wet op de ondernemingsraden WOR?

De Wet op de ondernemingsraden, meestal afgekort als WOR, is een Nederlandse wet actief sinds 1950. Het doel van de wet is om in grotere ondernemingen en overheidsinstellingen de medezeggenschap van werknemers ambtenaren vast te leggen.

Als een bedrijf 50 of meer medewerkers heeft, moet deze een ondernemingsraad instellen. In de wet staat beschreven hoe de OR wordt gekozen en is samengesteld. Daarnaast beschrijft de WOR de bevoegdheden van de ondernemingsraad en de rechtsbescherming van de leden. Leerproducten specifiek voor de Wet op Ondernemingsraden vind je hier.


Het grootste aanbod ondernemingsraad cursussen en trainingen van NL

psychologie trends

142.650 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Springest helpt je groeien.

Springest is de site waar je alles vindt voor je persoonlijke ontwikkeling. Voor particulieren én organisaties. Lees ervaringen van andere deelnemers en overleg met onze adviseurs.

 • Alles waarvan je verder kunt leren

  Meer dan 77.000 cursussen, opleidingen, trainers, coaches, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of neem contact op met onze klantenservice.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 142.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!