Cito in Beeld coaches

Tijdsduur

Cito in Beeld coaches

Kindertalenten
Logo van Kindertalenten

Tip: op zoek naar cursussen, trainingen of opleidingen over dit onderwerp? Bekijk enkele alternatieven!

Startdata en plaatsen

Dit product heeft geen vaste startdata en/of plaatsen.

Beschrijving

Tijdens de opleiding CITO in BEELD coach leer je in een tweedaagse opleiding hoe je beelddenkers kunt begeleiden met de CITO in BEELD training.

De CITO in BEELD training is ontworpen door Tineke Verdoes, beelddenkspecialist en auteur van de boeken Denken in beelden, De jonge beelddenker en Belevend leren. Als moeder, leerkracht en remedial teacher ontdekte ze dat veel beelddenkers onderpresteren op de entree toets of de eindtoets ontworpen door CITO. Hierdoor stromen ze incorrect uit naar een type brugklasniveau. Tineke heeft de afgelopen jaren de CITO in BEELD training in haar eigen praktijk ontwikkeld, getest en waar nodig aangescherpt. Ze heeft tientallen (beelddenkenden) kinderen begele…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Tijdens de opleiding CITO in BEELD coach leer je in een tweedaagse opleiding hoe je beelddenkers kunt begeleiden met de CITO in BEELD training.

De CITO in BEELD training is ontworpen door Tineke Verdoes, beelddenkspecialist en auteur van de boeken Denken in beelden, De jonge beelddenker en Belevend leren. Als moeder, leerkracht en remedial teacher ontdekte ze dat veel beelddenkers onderpresteren op de entree toets of de eindtoets ontworpen door CITO. Hierdoor stromen ze incorrect uit naar een type brugklasniveau. Tineke heeft de afgelopen jaren de CITO in BEELD training in haar eigen praktijk ontwikkeld, getest en waar nodig aangescherpt. Ze heeft tientallen (beelddenkenden) kinderen begeleid en elk kind heeft een significante betere prestatie gekeverd op hun toets. Momenteel begeleid ze elk kwartaal kleinen groepjes kinderen met deze training.

Elk kind in het basis onderwijs is momenteel verplicht om een eindtoets te maken. Door het hele land heen kiezen vele scholen voor de versie van CITO. Heb jij als leerkracht of (kinder)coach interesse in het begeleiden van (beelddenkende) kinderen met het omgaan met deze vorm van toetsten, dan is deze train de trainer echt voor jou.

Wat is de CITO in BEELD training?

De training is voor kinderen uit groep 7 en 8 die de entreetoets of de eindCITO gaan maken, die:

 • CITO vragen op een verkeerde manier interpreteren
 • Twijfelen over ‘Welke uitleg moet ze nou kiezen?’
 • Tijd verliezen
 • Moeite hebben met het lezen en begrijpen van lange teksten
 • Moeite hebben met het omgaan met de tijdsdruk
 • Moeite hebben om vraagstukken gestructureerd aan te pakken.
 • Stress ervaren als het gaat om toetsen
 • (een lichte vorm van ) faalangst hebben

Een beelddenker heeft het vermogen om vragen van verschillende kanten te bekijken. Hierdoor loopt hij de kans dat hij de CITO vraag op een verkeerde manier interpreteert. Het gevolg hiervan is dat de CITOvraag niet begrepen wordt of erger dat de vraag op verschillende manieren kan worden uitgelegd. Diegene die de vraag maakt begrijpt precies wat hij bedoelt, echter dat hoeft voor de beantwoorder niet hetzelfde te zijn.

Wanneer je het vermogen hebt om een vraag van verschillende kanten te bekijken, loop je al snel tegen het probleem aan: ‘Welke uitleg moet ik nou kiezen?’

Zolang de leerling geen keuze maakt gebeurt er helemaal niets. Dit is al het eerste tijdverlies. Een keuze maken is voor een beelddenkende leerling al moeilijk genoeg. Wanneer hij een keuze maakt dan betekent dat, dat hij niet voor die andere opties kiest. Maar ook voor die andere opties heeft hij goede argumenten.

Een voorbeeldvraag: ‘Wat hoort er niet bij? Vliegtuig, auto, bus, vrachtwagen’.

Volgens het Cito is het antwoord ‘vliegtuig’ goed. Misschien zou jij als eerste impuls ook dit antwoord geven. Een vliegtuig vliegt en de andere opties rijden over de grond.
Je kunt ook het volgende antwoord geven: ‘De vrachtwagen, want de vrachtwagen vervoert spullen en de andere opties vervoeren mensen’. Of dit antwoord: ‘Deze vraag kan niet’. ‘Hoezo’?. ‘Nou, het zijn allemaal vervoersmiddelen, dus ze zijn allemaal goed’.Alle antwoorden zijn correct. Echter een wordt er als juist beoordeeld.

De CITO in BEELD training zorgt ervoor dat het kind stevig in zijn schoenen komt te staan, waardoor het zichzelf zekerder gaat voelen tijdens toetsen. Het kind gaat met vertrouwen de Cito-toets tegemoet en merkt dat de (eind)Cito-toets ook niet méér is dan een herhaling van de basisschoolstof

Wordt jij de nieuwe CITO in BEELD coach in jouw regio? Meld je dan aan!

Er zijn nog geen ervaringen.

  Deel je ervaring

  Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

  Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.