Keuzehulp VerandermanagementWaarom verandermanagement een goede keuze is

 • trending_up In veel organisaties horen veranderingen bij de reguliere gang van zaken
 • trending_up Organisaties moeten veranderen om op klantbehoeftes en de markt in te kunnen spelen
 • trending_up Leer beter processen te begrijpen en te beïnvloeden
 • trending_up Help effectief veranderingen te bewerkstelligen bij verschillende organisaties

Verandermanagement Trends

Op deze pagina:

 1. Wat is verandermanagement?
 2. Wat leer je tijdens een opleiding verandermanagement?
 3. Welke onderwerpen komen aan bod tijdens een verandermanagement training?
 4. Hoe kies je de juiste opleiding verandermanagement?
 5. De relatie tussen verandermanagement, Lean en Business Process Management
 6. De 7 principes van verandermanagement

Wat is Verandermanagement?

Verandermanagement is hot. In veel organisaties horen veranderingen bij de reguliere gang van zaken, vaak rondom de structuur of werkwijze. Organisaties moeten veranderen om op klantbehoeftes en de markt te kunnen blijven inspelen. Veranderingen binnen organisaties zijn vaak complex en lastig uitvoerbaar. Met veranderkunde of verandermanagement (change management) zorg je dat je voorbereid bent en op de juiste manier met noodzakelijke verandering om kunt gaan. De opleidingen veranderkunde zorgen voor een solide basis om processen te begrijpen en te beïnvloeden en daarmee effectief binnen een organisatie veranderingen te bewerkstelligen.

Bekijk alle verandermanagement opleidingen


verandermanagement opleiding en training vergelijken, dit zijn onze tips Wat leer je tijdens een verandermanagement opleiding of training?

In de opleiding verandermanagement doe je kennis op van de belangrijkste verandermanagement modellen en technieken. Daarnaast wordt ingegaan op wat verandering inhoudt, welke fases verandering onderscheid en wat dit kan betekenen voor bedrijven en de mensen die er werken. De meeste trainingen verandermanagement bieden een goede balans tussen theorie en praktijk. Zo leer je hoe je mensen meekrijgt in jouw verandertraject en waarop processen rondom veranderkunde zijn gebaseerd. En je ontwikkelt vaardigheden die direct inzetbaar zijn in je professionele loopbaan.


Onderwerpen die aan bod komen bij opleidingen veranderkunde

Onderwerpen die aan bod komen bij opleidingen veranderkunde:

 1. Organisatieontwikkeling en -structuren
 2. Verandermodellen
 3. Veranderprocessen en -fases (individueel en organisatorisch)
 4. Stakeholder management
 5. Veranderstijlen en -vormen
 6. Communicatie & profileren

Hoe kies je een opleiding verandermanagement?

Er zijn algemeen ingerichte trainingen verandermanagement of veranderkunde voor professionals, maar ook meer gericht op managers binnen een specifieke beroepsgroep of sector. De meeste opleidingen verandermanagement zijn op HBO-niveau, maar er zijn ook enkele MBO of masteropleidingen verandermanagement. Bij de opleidingen verandermanagement via Springest heb je ook mogelijkheden tot het behalen van een erkend certificaat verandermanagement, bijvoorbeeld van APMG International. Wil je zo snel mogelijk praktisch gericht met veranderkunde aan de slag, dan kun je bij Springest kiezen voor een dagcursus verandermanagement. Er zijn ook langere verander management opleidingen van enkele dagen tot 1 jaar. Naast verandermanagement biedt Springest andere op management gerichte opleidingen. Wil je juist leren hoe je in je persoonlijke leven beter kunt omgaan met veranderingen, kijk dan eens bij de trainingen onder persoonlijke effectiviteit.


Relatie tussen Verandermanagement, Lean en Business Process Management

Lean en Lean Six Sigma richten zich binnen een organisatie op continue verbeteringen met als doel de verhoging van de bedrijfsefficiëntie. Lean en Lean Six Sigma kunnen ook gebruikt worden als methoden om een veranderproces in goede banen te leiden. Dan is er ook nog Business Process Management, dat richt zich vooral op de fundamentele herstructering van bedrijfsprocessen en bedrijfsstructuren. Daarnaast heb je nog sociotechniek. Dat is een tak van het vakgebied dat zich vooral richt op het functioneren van de mens in de organisatie.


7 verandermanagement principes

Om alvast in de stemming te komen, delen we hier een aantal belangrijke principes die gehanteerd worden tijdens veranderingstrajecten. Welke 7 verandermanagement principes dien je in de gaten te houden als je een verandering wilt doorvoeren?

Houd iedereen verantwoordelijk voor verandering

Breng of houd de verantwoordelijkheid voor verandering in de lijn. Verschaf medewerkers in alle lagen van de organisatie een eigen verantwoordelijkheid voor gewenste veranderingen en ondersteun vanuit de bovenlagen. Medewerkers kijken naar het gedrag van senior leiders, dus zorg dat managers committeren aan het verbetertraject.

Gestructureerde aanpak

Verandering zijn vaak het succesvolst met een gestructureerde aanpak om de menselijke kant van verandering in goede banen te leiden. Goede verandertrajecten gebruiken de ADKAR methodologie van Prosci. ADKAR staat voor Awareness (Bewustzijn), Desire (Verlangen), Knowledge (Kennis), Ability (Bekwaamheid) en Reinforcement (Versterking). Een verandertraject volgens de ADKAR methode stimuleert de cultuur van continue verbeteren en het aanpassingsvermogen van de organisatie.

Integratie met project management

Veranderingen zijn het succesvolst als zowel de technische als menselijke evenveel aandacht krijgt. Verandermanagement is het effectiefst als het wanneer het wordt geïntegreerd met alle project management activiteiten.

Weerstand management

Veranderingenstrajecten zijn het succesvolst wanneer mensen op een adequate manier door de emotie/verander curve worden begeleid. Ze nemen afscheid van een oude situatie en dienen zich comfortabel te gaan voelen met de nieuwe situatie. Weerstand is ook een teken van betrokkeneid en pasie. Wanneer leidinggevende samen met medewerkers obstakels in dialoog obstakels identificieert, ontstaat er meer betrokkenheid en passie om te veranderen

Open communicatie over veranderingen

Goede en open communicatie kan een veranderproces ondersteunen. Het is vooral belangrijk om de noodzakelijkheid en de impact van de veranderingen te benoemen. Onderzoek toont aan dat vroegtijdig en regelmatig informatie delen medewerkers helpt in het in het veranderproces.

Committment van midden management

Om een vruchtbare grond te creëren voor verandering is het belangrijk om zowel directieleden als midden managers in een vroeg stadium van het verandertraject aan boord te krijgen en hun een leidende rol te geven.

Schakel externe verander specialisten in

Externe veranderagenten/specialisten kunnen directieleden, midden managers en interne veranderteams leiden en ondersteunen in het effectief gebruik maken van de verandermanagement tools en technieken


keyboard_arrow_upTerug naar boven

139.724 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Extra kenmerken:

Springest helpt je groeien.

Springest is de site waar je alles vindt voor je persoonlijke ontwikkeling. Voor particulieren én organisaties. Lees ervaringen van andere deelnemers en overleg met onze adviseurs.

 • Alles waarvan je verder kunt leren

  Meer dan 81.000 cursussen, opleidingen, trainers, coaches, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of neem contact op met onze klantenservice.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 139.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!